SME

Šéfkuchárka Vitanovcová: Suroviny a príprava musia pasovať ako kľúčik a zámka

Talianska kuchyňa má množstvo slávnych mien. Jej najväčším bohatstvom je však „la mamma“, ktorá vládne aj trattorii horskej chaty Šindľovec vo Zverovke. Volá sa Mária Vitanovcová.

Talianska kuchyňa má množstvo slávnych mien. Jej najväčším bohatstvom je však „la mamma“, ktorá vládne aj trattorii horskej chaty Šindľovec vo Zverovke. Volá sa Mária Vitanovcová.

Mária Vitanovcová

Dá sa o nej povedať, že je tzv. náturistkou. Bez štúdia na odbornej škole sa vypracovala z pomocnej kuchárky na pozíciu šéfky kuchyne. Hostia na jej poctivý domácky jedálniček chodievajú do nenápadnej no vychýrenej trattórie Šindľovec z celého šíreho okolia.

  • Čo je najkrajšie a najťažšie na vašom povolaní?

Za najkrajšie považujem, keď sa do kuchyne vráti prázdny tanier. A k tomu možno hosť pošle po čašníčke dovetok, že mu chutilo, prípadne ešte nazrie do kuchyne a osobne pochváli. Sto ľudí – sto chutí, nemôžem ulahodiť každému. Ale teším sa, keď sa mi podarí presvedčiť hosťa, aby okúsil. Ak nebude chutiť, je to „na mňa“, dodávam vtedy. Ešte sa naozaj nestalo, že by jedlo vrátil. To sú veľmi pekné chvíle. A ako najťažšie pociťujem zodpovednosť – voči hosťom, kolegom, zamestnávateľom.

SkryťVypnúť reklamu
  • Ako sa dá spoznať dobrý kuchár?

Podľa chutného jedla. Ale treba nazrieť aj ku sporáku, ako sa kamaráti s čistotou.

  • Prečo je medzi šéfkuchármi tak málo žien?

Ženy ťažšie znášajú kritiku, najmä keď je neoprávnená. Nedokážu sa brániť zubami-nechtami. O to dlhšie im trvá, než na nepríjemnosť zabudnú, nedokážu ju hodiť za hlavu ako ich mužskí kolegovia. A aj pre mňa ostáva nepochopiteľné, ako si málo veria, hoci inak bývajú v 99 zo sto prípadov šéfkami rodinnej kuchyne.

  • Vo varení akých jedál sa mame nikdy nevyrovnáte?

Mama zomrela, keď som mala sedem rokov. No a otec? Skrátka, snažil sa za pomoci mojich starších sestier. Nezabudnem ale na múčne jedlá susedky Serafínky z Varína. Už som sa s tým zmierila, že ich také dobré pripraviť nedokážem.

SkryťVypnúť reklamu
  • Vaše najobľúbenejšie jedlo?

Fliačky, po našom šiflíky, s podusenou kapustou a opraženou slaninkou.

  • Akú zvláštnosť by ste chceli raz navariť?

Niečo nenašské, exotické, najradšej pod dozorom skúsených šéfkuchárov „vychytených“ reštaurácií. Oni by to už iste skonkretizovali.

  • Čo ste ešte nikdy neochutnali?

Neochutnala som plody mora a pri tom aj zostane. Akosi idú mimo mojej kulinárskej vlny, či už v pozícii hosťa alebo kuchára. Ale neodmietla by som niečo z thajskej gastronómie. Keďže však nerada cestujem, musela by som natrafiť na etnickú reštauráciu, pravdepodobne v Bratislave.

  • Aký je váš najoriginálnejší recept?

Tri absolútne odlišné jedlá; zemiakové pagáčiky, na ktoré som dostala recept od sestry. Koláč zvaný čučko z čučoriedok a s vanilkovým krémom, ktorého sa u nás denne predajú desiatky porcii a hostia naň chodia zoširoka, zďaleka. No a potom jelenie medailónky na brusniciach. Divina ma tu medzi lesmi „oslovila“ a do tajomstva marinád ma zasvätil majiteľ chaty. Potom som ale pridala svoj „grif“ a nech to nevyznie velikášsky, ale hostia si prsty oblizujú.

SkryťVypnúť reklamu
  • Čo by ste slovenským kuchárom zakázali?

Umelé prísady a polotovary tam, kde sa to dá aj „prírodnou“ cestou. Na haluškách či pirohoch skutočne cítiť, či ich niekto varil z poctivo oškrabaných zemiakov, alebo z prášku

  • Čo je podľa vás kľúčovejšie - suroviny alebo príprava?

Jedno je kľúčik a druhé zámka. Musia spolu pasovať.

  • Váš najväčší kuchársky trapas a najväčší úspech?

Dodnes si pamätám na šok, keď jeden hosť našiel v jedle kúsok drôtenky. No a úspech? Varila som pre Mikuláša Dzurindu a jeho suitu bravčové mäso na šampiňónoch. Nebolo mi ľahostajné, že prišiel jedlo osobne pochváliť

  • Čím si uctíte milovaného muža?

Pečenou kačicou, knedľou a na karameli podusenou červenou kapustou. Takto som si manžela rozmaznala už dávno.

SkryťVypnúť reklamu
  • Pustíte doma k vareniu aj manžela alebo iných členov domácnosti?

Prečo nie? Manžel ale o varenie nejaví žiaden záujem, pri sporáku sa však radi zvŕtajú obaja dospelí synovia i dcéra. Napriek tomu, že v gastronómii nepracujú.

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 082
  2. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 8 725
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 6 155
  4. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 3 155
  5. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 150
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 094
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 481
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 250
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Prácu šéfkuchára berie zároveň ako svoje hobby.

Život v zahraničí mu je prirodzenejší.


Michal Kordoš sa momentálne venuje kurzom varenia a pop-upom.

Varil v michelinských reštauráciách.


22

Hľadáte jedinečné gastronomické zážitky? Objavte výnimočné reštaurácie, ktoré ponúkajú nezabudnuteľné špeciality.


Peter Slačka v januári začal variť pre bistro Jolk.

Varil aj v michelinskej reštaurácii.


11
SkryťZatvoriť reklamu