SME

Šéfkuchár Pavol Krištof: Po medveďovi a kamzíkovi má chuť na soba

Kuchárske majstrovstvo Pavla Krištofa poznajú nielen Košičania, kde naštartoval svoju kariéru, ale v Tatrách, Nemecku a najnovšie aj pod rakúskou veľhorou Grossglockner.

Pavol Krištof (43)

Po tom, čo šéfoval kuchyniam košických reštaurácii K2, C33 i 12 apoštolov, ho zlákal svet. Najskôr pracoval v nemeckom Mníchove a potom „preplával“ na ostrov Borkum v Severnom mori, kde mu za skvelé jedlo prišiel poďakovať do kuchyne aj bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder. Ďalšou jeho profesionálnou medzistanicou bol rakúsky hotel Dilly a Hotel Kempinski vo Vysokých Tatrách, kde šéfoval kuchyni v Loby bare. Rád pracuje s rybami a plodmi mora a zamiloval si starú francúzsku kuchyňu. Napriek tomu nie je staromilcom, lebo vzrušujúce mu pripadajú aj nové formy prípravy jedál, ako je molekulárna a bio kuchyňa. Kto však chce v súčasnosti ochutnať jeho špeciality, napríklad skvelé divinové jedlá, musí vycestovať pod najvyššiu horu Rakúska do Hotela Taurerwirt v Kals am Grossglockner.

SkryťVypnúť reklamu
  • Čo je najkrajšie a najťažšie na vašom povolaní?

Najkrajší je pocit keď hosť príde osobne poďakovať za jedlo a pohodlie, ktoré dostal z kuchyne. Najťažšie na povolaní kuchára je asi tak, ako aj na inom povolaní to, keď sa o niečo snažíte, neustále sledujete trendy a novinky a úspech snaženia sa nie vždy dostaví.

  • Ako sa dá spoznať dobrý kuchár?

Na prvý pohľad nespoznáte ani dobrého lekára, ale až potom, či sa postaví zodpovedne k svojej práci. Dobrý kuchár sa dá ale väčšinou spoznať za pár dní. Jednoducho to musí mať v sebe a to sa prejaví pri práci a následne na väčšom počte objednávok. A potom tiež, ako si zorganizuje prácu pri veľkom návale hostí.

  • Prečo je medzi šéfkuchármi tak málo žien?

Možno ja preto, že v kuchyni sa nie vždy používa najkrajší slovník. Ale je to hlavne drina, tak fyzická ako aj psychická. Ale sú medzi nami ženy, ktoré to zvládajú a sú výborné kuchárky a súčasne matky.

SkryťVypnúť reklamu
  • Vo varení akých jedál sa mame (či inej kuchárke v rodine) nikdy nevyrovnáte?

Nevyrovnám sa jednoducho v tých, na ktorých som u mojej mamy vyrastal. A ani nemám snahu sa jej vyrovnať, lebo sú také, aké majú byť a ja ich tak mám rád. A to isté platí aj o manželkinej kuchyni, jednoducho jedlá sú od nej a tak mi chutia.

  • Vaše najobľúbenejšie jedlo?

Nemám vyslovene jedno najobľúbenejšie jedlo, je ich viac a všetky sú jednoduchými domácimi jedlami. Závisí aj od situácie a príležitosti v roku. Napríklad na Vianoce nesmie chýbať kapustnica a vyprážaný kapor so zemiakovým šalátom. Na Veľkú noc zase šunka, klobása, vajcová hrudka a cvikľa. Ale môže to byť aj obyčajný rezeň zo zemiakovým šalátom, šúľance s makom, lekvárové pirohy so strúhankou, či segedínsky guláš. Tomu hovorím jednoduché jedlá. Ale naopak, mám rad aj krevety či morské ryby s jednoduchou prípravou.

SkryťVypnúť reklamu
  • Akú zvláštnosť by ste chceli raz navariť?

Navariť dnes niečo zvláštne už ani nie je ťažké, keďže skombinovať sa dá pomaly všetko. Ale rád by som sa podieľal pri príprave medveďa alebo jedál zo severských zvierat ako je los či sob, keďže pri príprave kamzíka, kozorožca a inej lesnej zveri som už pomáhal.

  • Čo ste ešte nikdy neochutnali; čo túžite okúsiť a čo odmietate?

Neochutnal som hmyz, húsenice a iné podobné živočíchy a ani na to nemám chuť. Ale zato nejakého exotického hada by so skúsil. Odmietam jedlá, ktoré plávajú v tuku a nie sú na čistom upravenom tanieri.

  • Aký je váš najoriginálnejší recept?

Vyslovene jeden taký recept nemám, ale naposledy som pripravoval čokoládový parfait s čili a karí korením na zázvorovej smotane s jahodovým ragú. Jemne pikantné a zároveň sladké.

SkryťVypnúť reklamu
  • Čo by ste slovenským kuchárom zakázali?

Nezakazoval by som nič, ale len odporučil som im, aby sa neschovávali len v kuchyniach, ale občas vyšli aj na „rajón“ medzi hostí, a tak vedeli z prvej ruky o výsledkoch svojej práce. A nemali by nepoužívať zeleninu ako oblohu k jedlám, lebo na to sú určené v jedálnych lístkoch šaláty. A tiež považujem za nezmyselné, ak posýpajú petržlenovou vňaťou alebo pažítkou aj jedlá, na ktoré sa to nehodí.

  • Čo je podľa vás kľúčovejšie - suroviny alebo príprava?

Kľúčové sú obidve veci. Surovina je prvoradá a jej dobrá príprava musí byť samozrejmosťou. Len zlý kuchár si dovolí zničiť kvalitnú surovinu nekvalitnou úpravou.

  • Váš najväčší kuchársky trapas a najväčší úspech?

Trapasov som ako učeň i po vyučení mal určite veľa. Za úspech považujem to, keď mi prišiel osobne podakovať do kuchyne bývalý nemecký kancelár Gerhard Shroder za chutné jedlo, keď dovolenkoval na ostrove Borkum, kde som vtedy pracoval.

SkryťVypnúť reklamu
  • Čím si uctíte milovanú ženu?

Keďže predpokladám, že máte asi na mysli niečo pre milovanú osobu navariť, tak to by bol ochotný skoro ráno si privstať, pripraviť jej lievance s čerstvého cesta s rebarborovým džemom a malinovou šľahačkou. A priniesol som by jej to aj s kávou až do postele.

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 089
  2. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 8 825
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 6 166
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 150
  5. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 3 118
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 089
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 477
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 256
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Prácu šéfkuchára berie zároveň ako svoje hobby.

Život v zahraničí mu je prirodzenejší.


Michal Kordoš sa momentálne venuje kurzom varenia a pop-upom.

Varil v michelinských reštauráciách.


22

Hľadáte jedinečné gastronomické zážitky? Objavte výnimočné reštaurácie, ktoré ponúkajú nezabudnuteľné špeciality.


Peter Slačka v januári začal variť pre bistro Jolk.

Varil aj v michelinskej reštaurácii.


11
SkryťZatvoriť reklamu