SME
Piatok, 29. september, 2023 | Meniny má Michal, Michaela

Škola varenia Chefparade nestojí na šéfkuchárskych celebritách

Polotovary plné prídavných látok, slimačia obsluha, nudné a všade sa opakujúce menu, bagety za astronomické ceny... Je dosť dôvodov, prečo sa naučiť narábať s nožom a vareškou.

„Do tefalu len cvrkneme zo tri kvapky oleja, vložíme tam nakrájanú zeleninku a krátko pomiešame. Vezmeme za hrsť ryžových rezancov... tie sme namáčali asi hodinu v studenej vode, ale nevarili... a pozor, nedávajte teplú, rezance by sa lepili. Pomiešame, pridáme kúsky kuracieho mäska a môže byť trocha čerstvého koriandru... Nech sa páči, ovoňajte vňaťku, niekomu to bude príjemné, akoby s vôňou citróna... ale komu to skrátka nevonia, nikdy koriandru nepríde na chuť. Na záver dochutíme rybacou omáčkou... nevoňajte, lebo páchne, len si z fľaše kvapnite na prst a oliznite. Dajte kolovať... ”

SkryťVypnúť reklamu

Vaškovi Šulcovi stačilo desať minút na to, aby nielen pripravil chuťovo i vizuálne dokonalé ľahké jedlo, o ktoré sme sa takmer pobili, ale vyslovil a ukázal priamo „na pľaci“ desiatky kuchárskych postupov, pravidiel, skúseností, rád, informácií. Potvrdilo sa to miliónkrát omieľané, že raz vidieť (no a potom aj vlastnoručne zopakovať) je viac než stokrát počuť.

Vareškový boom

V poslednom desaťročí to ľudí prudko „chytilo“. Chcú o jedle počuť, vzdelávať sa, pozerať, čítať a predovšetkým – po ére podčiarkovania výhod fast foodu a polotovarov – si jedlo sami s láskou a zaujatím pripravovať. A tak sa vytvoril priestor pre takmer presilu kuchárskych show a televíznych relácií, ale aj kurzov.

Využili ho podnikaví kulinárski nadšenci v Budapešti, keď začiatkom tohto storočia otvorili Chefparade – školu varenia pre laikov. Získala taký úspech a ohlas, že o niekoľko rokov neskôr sa toto logo uviedlo do života aj v Prahe. No a opäť ubehlo zopár rôčkov, kým dali kamaráti hlavu dohromady a vznikla aj Chefparade v Bratislave.

SkryťVypnúť reklamu

Nielen Talian to vie

„Vždy som mal dobrý vzťah ku gastronómii, aj keď sa moje vzdelanie a práca uberali iným smerom, ” hovorí majiteľ bratislavskej Školy varenia Milan Zekucia, ktorý sa z Ostravy presťahoval spolu s manželkou Slovenkou do Bratislavy.

Má čo povedať predovšetkým k príprave samotných lektorov. Pôsobil totiž niekoľko rokov ako školiteľ v manažérskych kurzoch, kde prednášal o komunikačných a predajných technikách, skúsenostiach, pravidlách. Možno sa podujme aj na kurzy indického varenia, nakoľko tam počas vysokej školy rok pôsobil. Tam sa mu vžila zásada používania čerstvých, poctivých surovín, nevšedné a prekvapivo chutné kombinácie zeleniny, korenín, prísad.

Na čerstvosti a krátkej tepelnej úprave je založená aj Škola varenia. Napomáhajú tomu aj police s exotickými potravinami, ktoré si fanúšikovia orientálnej kuchyne (alebo fusion) môžu aj kúpiť. Mimochodom, meno Zekucia vraj podľa istého profesora pramení v talianskej podobe Zekucci. Napriek tomu sa majiteľ Chefparade necíti byť nielen Talianom, ale nevyznáva ani kult talianskej kuchyne: „Aj v iných kútoch zeme využívajú jednoduché postupy a lokálne, čerstvé suroviny. Takže sa vyhýbam nálepkám konkrétnej etnickej kuchyne. Aj keď, samozrejme, talianska, alebo stredozemská kuchyňa sú tiež témami kurzov.“

SkryťVypnúť reklamu

Kuchári zo zákulisia

„Nejde o kurzy pod vedením kuchárskych celebrít. V gastronomickej brandži pracuje dosť šéfkuchárov, ktorých hostia reštaurácií bežne nemôžu poznať. Ale len približne desatina z nich dokáže byť aj dobrým lektorom, teda má schopnosti vysvetľovania, vystupovania a nie je im to nepríjemné. Predsa len, toto remeslo je viac založené na práci v zákulisí kuchyne, medzi hrncami.“

V začiatkoch Chefparade na Slovensku vypomáhajú aj pražskí kuchári. Spomínaný Vašek Šulc (predtým šéfkuchár reštaurácií Divinis, La scena či Louka Lu) sa špecializuje na mäso, steaky, ryby, taliansku kuchyňu. Michal Nevtípil v súčasnosti pracuje v pražskom hoteli Barceló a zaoberá sa francúzskou, českou kuchyňou i varením s deťmi. Zo slovenských mien sa predovšetkým na sladkých kurzoch objaví Stefan Kiss – dvorný šéfkuchár spoločnosti Nestlé a finalista niekoľkých medzinárodných súťaží gastroprofesionálov. Na lektorskú cestu sa pripravujú ďalší slovenskí šéfkuchári, ktorí však neprestávajú variť vo svojich „domovských“ reštauráciách.

SkryťVypnúť reklamu

Tisíc tajných grifov

Ako chutia a voňajú klíčky hrášku, že sa do prípravy karamelu hodí viac práškový cukor, ako sa palacinka „nasosá“ pomarančového džúsu a ako sa flambuje, že mäkučký steak sa dá urobiť aj z húževnatejšieho mäska... Je jasné, že na objavenie drobných, no dôležitých fínt by kuchár-amatér potreboval aj tri životy. Ale školy varenia sú dôležité aj pre čosi iné. Ich absolventi posúvajú nahor latku aj profesionálnej gastronómi. Určite sú neskôr náročnejší aj na jedlo v reštaurácií.

Komerčné články

  1. Vyrábajú lieky, ktoré poznali naše babky
  2. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí
  3. Unikátny kamión Hladinka smeruje na Bielu noc do Bratislavy
  4. Mexiko, Keňa či Maurícius. Cestujte za top exotikou z Viedne
  5. Aké tajomstvá skrýva kancelária šéfveliteľa?
  6. Umelá inteligencia už zajtra ovládne 5 miest na Slovensku!
  7. Slováci hlásili v lete až o 35 % viac škôd než minulý rok
  8. Všetkým lepí pred voľbami
  1. Vďaka Blue Berry™ si užívam život naplno!
  2. V sobotu môžete urobiť dobrú voľbu! Union víta nových poistencov
  3. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí
  4. Unikátny kamión Hladinka smeruje na Bielu noc do Bratislavy
  5. Vyrábajú lieky, ktoré poznali naše babky
  6. Mexiko, Keňa či Maurícius. Cestujte za top exotikou z Viedne
  7. TIPOS prichádza s aplikáciou, ktorá zjednoduší stávkovanie
  8. V PLANEO sú teraz spotrebiče až o 200 eur lacnejšie!
  1. Umelá inteligencia už zajtra ovládne 5 miest na Slovensku! 19 577
  2. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom 14 218
  3. Všetkým lepí pred voľbami 11 641
  4. Hladinka smeruje do Košíc! 8 204
  5. Až dve tretiny Slovenska majú mäkkú vodu. Čo na to naše cievy? 6 873
  6. Voľba srdcom je nespoľahlivá. Toto je najlepšia pomôcka 4 959
  7. Kaufland postavený z dreva? Áno, Bratislava má európsky unikát 4 447
  8. Aké tajomstvá skrýva kancelária šéfveliteľa? 4 031
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Soňa Makranská (33) vo svojom vegánskom bistre v Prievidzi. Na fotografii je spolu s priateľom Petrom Beňadikom.

Nevzdali to s touto krajinou.


12. sep
Viliam Hujík (vľavo) sa remeslu priúčal od svojho otca.

V rodine Hujíkovcov sa výrobe piva venuje tretia generácia.


19. sep
Niektorých poriadne boľavý chrbát zo zberu ešte len čaká, iní už majú prácu za sebou.

Dobrá úroda je, keď sa zo sto kíl urodí tona.


11. sep
Roman Untermajer, spolumajiteľ Fleur bakery a jeho syn Filip

Fleur bakery založil Roman Untermajer so sestrou Evou.


8. sep
SkryťZatvoriť reklamu