SME
Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Tatranský šéfkuchár: Spoznať kolegu z Tučnej kačky – to by bolo niečo

Tatry mu učarovali, hoci z kuchyne na ne príliš nevidí. Strávil v nich väčšinu svojej profesionálnej kariéry. V súčasnosti za špecialitami Petra Pikovského zájdite do Grand Hotela v Starom Smokovci.


Peter Pikovský (34)

Jeho profesionálna kuchárska cesta pripomína horolezeckú túru. Väčšinu svojej profesionálnej kariéry strávil v Tatrách a postupuje čoraz vyššie – čo do nadmorských metrov i pozície. Napríklad študoval v podhorí – v Poprade a neskôr pôsobil vo vyššie položenom štvorhviezdičkovom Hoteli Hubert Vital Rezort v Starej Lesnej s medzizastávkou v žilinskom hoteli Holliday Inn, aby po odbočke do päťhviezdičkového Hotela Kempinski na Štrbskom Plese došiel na ďalšiu métu – do Grand hotela v Starom Smokovci. Patrí k slovenských kuchárskym reprezentantom na medzinárodných súťažiach, napríklad na Svetovom pohári v Luxemburgu 2006 či Gulf Cupu Dubai 2010. Jeho snom je dostať sa na stáž k slávnemu chef-ovi trojhviezdičkovej michelinovskej reštaurácie The Fat Duck (v preklade Tučná kačka) Hestonovi Blumenthalovi.

Skryť Vypnúť reklamu
  • Čo je najkrajšie a najťažšie na vašom povolaní?

Udržať si krok s modernou gastronómiou tak, aby som hostí uspokojoval chuťou i vizuálnym vzhľadom jedál.

  • Ako spoznať dobrého kuchára?

Iste to nejde za päť minút. V kuchyni je veľa rôznych situácii (stres, čas, teplo či zodpovednosť), ktoré vedia kuchára poriadne preveriť. A keď to všetko zvláda a stále to robí s láskou, tak to je pre mňa dobrý kuchár.

  • Prečo je medzi šéfkuchármi tak málo žien?

Ženy sú dobré kuchárky, ale možno sa boja presadiť tak ako chlapi.

  • Vo varení akých jedál sa mame (či inej kuchárke v rodine) nikdy nevyrovnáte?

Samozrejme, že sú to tie najjednoduchšie jedlá, ako sú bryndzové pirohy, strapačky s kyslou kapustou či kurací vývar s domácimi rezancami. Spôsob, akým to moja mama navarí, je stále rovnaký a tá tradičná chuť, pri ktorej som vyrastal, zostane v mojej pamäti nastálo.

Skryť Vypnúť reklamu
  • Vaše najobľúbenejšie jedlo?

Boršč, hovädzí steak s čerstvým šalátom a chlebom, domáci krémeš.

  • Akú zvláštnosť by ste chceli raz navariť?

Som obdivovateľ Hestona Blumenthala (slávny chef a majiteľ reštaurácie The Fat Duck s tromi michelinovskými hviezdičkami v anglickom mestečku Bray, ktorá bola v roku 2005 vyhlásená časopisom Restaurant magazine za Najlepšiu reštauráciu na svete – pozn. red.) a on varí veľa zvláštností. Dostať sa do jeho kuchyne na stáž by bol pre mňa veľký zážitok.

  • Aký je váš najoriginálnejší recept?

Vypražené batatové pyré v ryžových rezancoch

  • Čo je podľa vás kľúčovejšie - suroviny alebo príprava?

To sú dve neodlučiteľné veci! Keď máte kvalitnú surovinu, tak zlou prípravou ju môžete znehodnotiť a zase keď máte menej kvalitnú surovinu, dobrou prípravou môžete vytvoriť kvalitný finálny produkt.

Skryť Vypnúť reklamu
  • Čím si uctíte milovanú ženu?

Spôsobov je veľa, ktoré by som neprezradzoval. Patria k šéfkuchárovým tajomstvám.

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Záchranár Peter Vizvary z galantskej nemocnice, ktorého na ARO doviezli na Silvestra po tom, ako sa pri práci sám nakazil koronavírusom.

Pocit dusenia mám stále v sebe, vraví pacient pripojený na kyslík.

12 h
Monika Jankovská odchádza z výsluchu na NAKA v Nitre.

S vyšetrovateľmi začala spolupracovať koncom októbra.

11 h

Rozhovory ZKH s primátorom Bratislavy Matúšom Vallom.

10 h

Neprehliadnite tiež

Ľubomír Trizuliak

Trizuliak začal umývaním riadu.

17. okt

Top lokalita nestačila.

24. sep

Zapojte sa do diskusie s expertmi, ktorí sa podelia o skúsenosti z praxe a načrtnú predstavy o budúcnosti a fungovaní gastronómie.

Michal Bažalík

Víno zo Svätého Jura vyrábané ekologickými postupmi.

14. aug