Tatranský šéfkuchár: Spoznať kolegu z Tučnej kačky – to by bolo niečo

Tatry mu učarovali, hoci z kuchyne na ne príliš nevidí. Strávil v nich väčšinu svojej profesionálnej kariéry. V súčasnosti za špecialitami Petra Pikovského zájdite do Grand Hotela v Starom Smokovci.


Peter Pikovský (34)

Jeho profesionálna kuchárska cesta pripomína horolezeckú túru. Väčšinu svojej profesionálnej kariéry strávil v Tatrách a postupuje čoraz vyššie – čo do nadmorských metrov i pozície. Napríklad študoval v podhorí – v Poprade a neskôr pôsobil vo vyššie položenom štvorhviezdičkovom Hoteli Hubert Vital Rezort v Starej Lesnej s medzizastávkou v žilinskom hoteli Holliday Inn, aby po odbočke do päťhviezdičkového Hotela Kempinski na Štrbskom Plese došiel na ďalšiu métu – do Grand hotela v Starom Smokovci. Patrí k slovenských kuchárskym reprezentantom na medzinárodných súťažiach, napríklad na Svetovom pohári v Luxemburgu 2006 či Gulf Cupu Dubai 2010. Jeho snom je dostať sa na stáž k slávnemu chef-ovi trojhviezdičkovej michelinovskej reštaurácie The Fat Duck (v preklade Tučná kačka) Hestonovi Blumenthalovi.

  • Čo je najkrajšie a najťažšie na vašom povolaní?

Udržať si krok s modernou gastronómiou tak, aby som hostí uspokojoval chuťou i vizuálnym vzhľadom jedál.

  • Ako spoznať dobrého kuchára?

Iste to nejde za päť minút. V kuchyni je veľa rôznych situácii (stres, čas, teplo či zodpovednosť), ktoré vedia kuchára poriadne preveriť. A keď to všetko zvláda a stále to robí s láskou, tak to je pre mňa dobrý kuchár.

  • Prečo je medzi šéfkuchármi tak málo žien?

Ženy sú dobré kuchárky, ale možno sa boja presadiť tak ako chlapi.

  • Vo varení akých jedál sa mame (či inej kuchárke v rodine) nikdy nevyrovnáte?

Samozrejme, že sú to tie najjednoduchšie jedlá, ako sú bryndzové pirohy, strapačky s kyslou kapustou či kurací vývar s domácimi rezancami. Spôsob, akým to moja mama navarí, je stále rovnaký a tá tradičná chuť, pri ktorej som vyrastal, zostane v mojej pamäti nastálo.

  • Vaše najobľúbenejšie jedlo?

Boršč, hovädzí steak s čerstvým šalátom a chlebom, domáci krémeš.

  • Akú zvláštnosť by ste chceli raz navariť?

Som obdivovateľ Hestona Blumenthala (slávny chef a majiteľ reštaurácie The Fat Duck s tromi michelinovskými hviezdičkami v anglickom mestečku Bray, ktorá bola v roku 2005 vyhlásená časopisom Restaurant magazine za Najlepšiu reštauráciu na svete – pozn. red.) a on varí veľa zvláštností. Dostať sa do jeho kuchyne na stáž by bol pre mňa veľký zážitok.

  • Aký je váš najoriginálnejší recept?

Vypražené batatové pyré v ryžových rezancoch

  • Čo je podľa vás kľúčovejšie - suroviny alebo príprava?

To sú dve neodlučiteľné veci! Keď máte kvalitnú surovinu, tak zlou prípravou ju môžete znehodnotiť a zase keď máte menej kvalitnú surovinu, dobrou prípravou môžete vytvoriť kvalitný finálny produkt.

  • Čím si uctíte milovanú ženu?

Spôsobov je veľa, ktoré by som neprezradzoval. Patria k šéfkuchárovým tajomstvám.


          Hlavné správy zo Sme.sk

          DOMOV

          Šéf polície Gašpar ide do civilu. Saková plánuje väčšie zmeny

          Ministerka Saková predstaví nového šéfa polície v pondelok. Ohlasuje väčšie zmeny.

          DOBRÉ RÁNO

          Dobré ráno: Fico sa už dohaduje s opozíciou. Čo sa deje v koalícii?

          Ako Most povedal, že nepodporí návrh Smeru.

          TECH

          Pozemské deti nemajú na Marse šancu

          Budú kolonizátormi červenej planéty ľudia so zmenenou DNA?

          Neprehliadnite tiež

          Viete, ako chutí dobrá káva?

          Iba 5 - 10 % ľudí, ktorí pijú kávu, sa zaujíma o kávový svet a vidí hodnotu dobrej a kvalitnej kávy. K zvyšovaniu tohto čísla napomáhajú kaviarne s ponukou kvalitných výberových a filtrovaných káv. Dávajú priestor novým pražiarňam a ukazujú ľuďom, ako chutí dobrá káva.

          Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

          O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

          Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

          Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.

          Chuť Japonska v Žiline? Aj vy máte príležitosť byť jeho súčasťou

          Japonská kuchyňa sa stáva čím ďalej, tým viac obľúbenou kuchyňou po celom svete. Výnimkou nie je ani Slovensko.

          Miesto, kde sa snúbi tradícia, idylická príroda a prvotriedna gastronómia

          Každá dovolenka, ktorú strávime na vysnenom mieste a s ľuďmi, na ktorých nám záleží, je doslovne rozprávková. Zažiť však rozprávku počas dovolenky neponúka každá destinácia.