Tatranský šéfkuchár: Spoznať kolegu z Tučnej kačky – to by bolo niečo

Tatry mu učarovali, hoci z kuchyne na ne príliš nevidí. Strávil v nich väčšinu svojej profesionálnej kariéry. V súčasnosti za špecialitami Petra Pikovského zájdite do Grand Hotela v Starom Smokovci.


Peter Pikovský (34)

Jeho profesionálna kuchárska cesta pripomína horolezeckú túru. Väčšinu svojej profesionálnej kariéry strávil v Tatrách a postupuje čoraz vyššie – čo do nadmorských metrov i pozície. Napríklad študoval v podhorí – v Poprade a neskôr pôsobil vo vyššie položenom štvorhviezdičkovom Hoteli Hubert Vital Rezort v Starej Lesnej s medzizastávkou v žilinskom hoteli Holliday Inn, aby po odbočke do päťhviezdičkového Hotela Kempinski na Štrbskom Plese došiel na ďalšiu métu – do Grand hotela v Starom Smokovci. Patrí k slovenských kuchárskym reprezentantom na medzinárodných súťažiach, napríklad na Svetovom pohári v Luxemburgu 2006 či Gulf Cupu Dubai 2010. Jeho snom je dostať sa na stáž k slávnemu chef-ovi trojhviezdičkovej michelinovskej reštaurácie The Fat Duck (v preklade Tučná kačka) Hestonovi Blumenthalovi.

  • Čo je najkrajšie a najťažšie na vašom povolaní?

Udržať si krok s modernou gastronómiou tak, aby som hostí uspokojoval chuťou i vizuálnym vzhľadom jedál.

  • Ako spoznať dobrého kuchára?

Iste to nejde za päť minút. V kuchyni je veľa rôznych situácii (stres, čas, teplo či zodpovednosť), ktoré vedia kuchára poriadne preveriť. A keď to všetko zvláda a stále to robí s láskou, tak to je pre mňa dobrý kuchár.

  • Prečo je medzi šéfkuchármi tak málo žien?

Ženy sú dobré kuchárky, ale možno sa boja presadiť tak ako chlapi.

  • Vo varení akých jedál sa mame (či inej kuchárke v rodine) nikdy nevyrovnáte?

Samozrejme, že sú to tie najjednoduchšie jedlá, ako sú bryndzové pirohy, strapačky s kyslou kapustou či kurací vývar s domácimi rezancami. Spôsob, akým to moja mama navarí, je stále rovnaký a tá tradičná chuť, pri ktorej som vyrastal, zostane v mojej pamäti nastálo.

  • Vaše najobľúbenejšie jedlo?

Boršč, hovädzí steak s čerstvým šalátom a chlebom, domáci krémeš.

  • Akú zvláštnosť by ste chceli raz navariť?

Som obdivovateľ Hestona Blumenthala (slávny chef a majiteľ reštaurácie The Fat Duck s tromi michelinovskými hviezdičkami v anglickom mestečku Bray, ktorá bola v roku 2005 vyhlásená časopisom Restaurant magazine za Najlepšiu reštauráciu na svete – pozn. red.) a on varí veľa zvláštností. Dostať sa do jeho kuchyne na stáž by bol pre mňa veľký zážitok.

  • Aký je váš najoriginálnejší recept?

Vypražené batatové pyré v ryžových rezancoch

  • Čo je podľa vás kľúčovejšie - suroviny alebo príprava?

To sú dve neodlučiteľné veci! Keď máte kvalitnú surovinu, tak zlou prípravou ju môžete znehodnotiť a zase keď máte menej kvalitnú surovinu, dobrou prípravou môžete vytvoriť kvalitný finálny produkt.

  • Čím si uctíte milovanú ženu?

Spôsobov je veľa, ktoré by som neprezradzoval. Patria k šéfkuchárovým tajomstvám.


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zomrel bývalý šéf BMG Invest Vladimír Fruni

Vladimírovi Frunimu operovali vo Veľkej Británii žlčník, zomrel doma po návrate z nemocnice.

EKONOMIKA

Môžu vám zvýšiť cenu uprostred viazanosti, ako to urobilo UPC?

Aj keď človek podpíše viazanosť, nemá istotu, že ju aj dokončí.

KOMENTÁRE

Náhorný Karabach chce byť veľmocou. Vďaka jeseterom

Zásah z frontovej línie prežili len statočné ryby.

Neprehliadnite tiež

Boli ste sa už niekedy najesť v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to

Aj v priemyselnej zóne sa dá nájsť výborné miesto na večeru.

Staré Dobré Mexiko v Prešove: Už rozumieme prečo východniari chvália Šariš

Myslím, že naša premiéra v Prešove dopadla úspešne.

Piano Club v Prievidzi: Plzeň s kuracími dinosaurami

Aj v Prievidzi dostanete nefiltrovanú Plzeň z tanku. Stojí za to.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop