Peter Pikovský (34)
Jeho profesionálna kuchárska cesta pripomína horolezeckú túru. Väčšinu svojej profesionálnej kariéry strávil v Tatrách a postupuje čoraz vyššie – čo do nadmorských metrov i pozície. Napríklad študoval v podhorí – v Poprade a neskôr pôsobil vo vyššie položenom štvorhviezdičkovom Hoteli Hubert Vital Rezort v Starej Lesnej s medzizastávkou v žilinskom hoteli Holliday Inn, aby po odbočke do päťhviezdičkového Hotela Kempinski na Štrbskom Plese došiel na ďalšiu métu – do Grand hotela v Starom Smokovci. Patrí k slovenských kuchárskym reprezentantom na medzinárodných súťažiach, napríklad na Svetovom pohári v Luxemburgu 2006 či Gulf Cupu Dubai 2010. Jeho snom je dostať sa na stáž k slávnemu chef-ovi trojhviezdičkovej michelinovskej reštaurácie The Fat Duck (v preklade Tučná kačka) Hestonovi Blumenthalovi.
-
Čo je najkrajšie a najťažšie na vašom povolaní?
Udržať si krok s modernou gastronómiou tak, aby som hostí uspokojoval chuťou i vizuálnym vzhľadom jedál.
-
Ako spoznať dobrého kuchára?
Iste to nejde za päť minút. V kuchyni je veľa rôznych situácii (stres, čas, teplo či zodpovednosť), ktoré vedia kuchára poriadne preveriť. A keď to všetko zvláda a stále to robí s láskou, tak to je pre mňa dobrý kuchár.
-
Prečo je medzi šéfkuchármi tak málo žien?
Ženy sú dobré kuchárky, ale možno sa boja presadiť tak ako chlapi.
-
Vo varení akých jedál sa mame (či inej kuchárke v rodine) nikdy nevyrovnáte?
Samozrejme, že sú to tie najjednoduchšie jedlá, ako sú bryndzové pirohy, strapačky s kyslou kapustou či kurací vývar s domácimi rezancami. Spôsob, akým to moja mama navarí, je stále rovnaký a tá tradičná chuť, pri ktorej som vyrastal, zostane v mojej pamäti nastálo.
-
Vaše najobľúbenejšie jedlo?
Boršč, hovädzí steak s čerstvým šalátom a chlebom, domáci krémeš.
-
Akú zvláštnosť by ste chceli raz navariť?
Som obdivovateľ Hestona Blumenthala (slávny chef a majiteľ reštaurácie The Fat Duck s tromi michelinovskými hviezdičkami v anglickom mestečku Bray, ktorá bola v roku 2005 vyhlásená časopisom Restaurant magazine za Najlepšiu reštauráciu na svete – pozn. red.) a on varí veľa zvláštností. Dostať sa do jeho kuchyne na stáž by bol pre mňa veľký zážitok.
-
Aký je váš najoriginálnejší recept?
Vypražené batatové pyré v ryžových rezancoch
-
Čo je podľa vás kľúčovejšie - suroviny alebo príprava?
To sú dve neodlučiteľné veci! Keď máte kvalitnú surovinu, tak zlou prípravou ju môžete znehodnotiť a zase keď máte menej kvalitnú surovinu, dobrou prípravou môžete vytvoriť kvalitný finálny produkt.
-
Čím si uctíte milovanú ženu?
Spôsobov je veľa, ktoré by som neprezradzoval. Patria k šéfkuchárovým tajomstvám.