SME

Tatranský šéfkuchár: Spoznať kolegu z Tučnej kačky – to by bolo niečo

Tatry mu učarovali, hoci z kuchyne na ne príliš nevidí. Strávil v nich väčšinu svojej profesionálnej kariéry. V súčasnosti za špecialitami Petra Pikovského zájdite do Grand Hotela v Starom Smokovci.


Peter Pikovský (34)

Jeho profesionálna kuchárska cesta pripomína horolezeckú túru. Väčšinu svojej profesionálnej kariéry strávil v Tatrách a postupuje čoraz vyššie – čo do nadmorských metrov i pozície. Napríklad študoval v podhorí – v Poprade a neskôr pôsobil vo vyššie položenom štvorhviezdičkovom Hoteli Hubert Vital Rezort v Starej Lesnej s medzizastávkou v žilinskom hoteli Holliday Inn, aby po odbočke do päťhviezdičkového Hotela Kempinski na Štrbskom Plese došiel na ďalšiu métu – do Grand hotela v Starom Smokovci. Patrí k slovenských kuchárskym reprezentantom na medzinárodných súťažiach, napríklad na Svetovom pohári v Luxemburgu 2006 či Gulf Cupu Dubai 2010. Jeho snom je dostať sa na stáž k slávnemu chef-ovi trojhviezdičkovej michelinovskej reštaurácie The Fat Duck (v preklade Tučná kačka) Hestonovi Blumenthalovi.

SkryťVypnúť reklamu
  • Čo je najkrajšie a najťažšie na vašom povolaní?

Udržať si krok s modernou gastronómiou tak, aby som hostí uspokojoval chuťou i vizuálnym vzhľadom jedál.

  • Ako spoznať dobrého kuchára?

Iste to nejde za päť minút. V kuchyni je veľa rôznych situácii (stres, čas, teplo či zodpovednosť), ktoré vedia kuchára poriadne preveriť. A keď to všetko zvláda a stále to robí s láskou, tak to je pre mňa dobrý kuchár.

  • Prečo je medzi šéfkuchármi tak málo žien?

Ženy sú dobré kuchárky, ale možno sa boja presadiť tak ako chlapi.

  • Vo varení akých jedál sa mame (či inej kuchárke v rodine) nikdy nevyrovnáte?

Samozrejme, že sú to tie najjednoduchšie jedlá, ako sú bryndzové pirohy, strapačky s kyslou kapustou či kurací vývar s domácimi rezancami. Spôsob, akým to moja mama navarí, je stále rovnaký a tá tradičná chuť, pri ktorej som vyrastal, zostane v mojej pamäti nastálo.

SkryťVypnúť reklamu
  • Vaše najobľúbenejšie jedlo?

Boršč, hovädzí steak s čerstvým šalátom a chlebom, domáci krémeš.

  • Akú zvláštnosť by ste chceli raz navariť?

Som obdivovateľ Hestona Blumenthala (slávny chef a majiteľ reštaurácie The Fat Duck s tromi michelinovskými hviezdičkami v anglickom mestečku Bray, ktorá bola v roku 2005 vyhlásená časopisom Restaurant magazine za Najlepšiu reštauráciu na svete – pozn. red.) a on varí veľa zvláštností. Dostať sa do jeho kuchyne na stáž by bol pre mňa veľký zážitok.

  • Aký je váš najoriginálnejší recept?

Vypražené batatové pyré v ryžových rezancoch

  • Čo je podľa vás kľúčovejšie - suroviny alebo príprava?

To sú dve neodlučiteľné veci! Keď máte kvalitnú surovinu, tak zlou prípravou ju môžete znehodnotiť a zase keď máte menej kvalitnú surovinu, dobrou prípravou môžete vytvoriť kvalitný finálny produkt.

SkryťVypnúť reklamu
  • Čím si uctíte milovanú ženu?

Spôsobov je veľa, ktoré by som neprezradzoval. Patria k šéfkuchárovým tajomstvám.

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 266
  2. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 13 147
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 6 727
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 156
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 2 865
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 482
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 261
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 230
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Prácu šéfkuchára berie zároveň ako svoje hobby.

Život v zahraničí mu je prirodzenejší.


Michal Kordoš sa momentálne venuje kurzom varenia a pop-upom.

Varil v michelinských reštauráciách.


22

Hľadáte jedinečné gastronomické zážitky? Objavte výnimočné reštaurácie, ktoré ponúkajú nezabudnuteľné špeciality.


Peter Slačka v januári začal variť pre bistro Jolk.

Varil aj v michelinskej reštaurácii.


11
SkryťZatvoriť reklamu