SME

Zrelý melón vonia i spieva

K letnej i jesennej nálade patria melóny. Medzinárodná kuchyňa ich využíva celoročne – nielen ako sladký dezert, ale aj ako zeleninu.

Čo tak napríklad cukrový melón zabalený v plátku prossciutta? Ako predjedlo je obľúbené v talianskej, ale aj iných mediteránskych kuchyniach. A túto zaujímavú sladko-slanú, ešte donedávna exotickú kombináciu, už radi ponúkajú aj mnohí slovenskí kuchári. Ale melón sa dá jesť aj s cesnakom, či čili papričkami i pikantnými druhmi syra. V ázijských krajinách radi nakladajú niektoré druhy na kyslo.

A sladké podoby? Melóny sú výborné v ovocných šalátoch i bowle, dajú sa z nich robiť chutné ovocné šťavy a z nich zase kokteily i osviežujúci sorbet.

SkryťVypnúť reklamu

Veľké jablko

Existuje spor, či je melón ovocím alebo zelenina. Zo spotrebiteľského hľadiska platí najmä prvé, z botanického zase druhé.

Možno to znie prekvapujúco, ale melón je z botanického hľadiska bobuľa a patrí do rodiny tekvicovitých rastlín. Jeho názov pochádza z gréčtiny a v preklade znamená veľké jablko. Melónmi sú ale iba žlté druhy, kým veľké zelené s červenou vodnatou dužinou sú vlastne červenou dyňou.

Pôvodnou vlasťou melónu je pravdepodobne Afrika. Odtiaľ preputoval do Ázie. Svoje zohral aj islam, ktorý ho propagoval ako pôstny pokrm. A tak sa stal obľúbeným aj v oblasti Stredomoria.

Pôvodne ľudia konzumovali len semiačka z divo rastúcich melónov. Tie boli kultivované už 2 000 rokov pr. n. l. v starom Egypte a západnej Ázii. O tom, že melóny sú už oddávna obľúbeným ovocím-zeleninou, svedčí aj ich vyobrazenie na nástenných maľbách, odhalených pri odkrývaní Pompejí.

SkryťVypnúť reklamu

Zo slovenských polí miznú

Na svete sa pestuje niekoľko sto druhov melónov a červených dýň. Líšia sa od seba tvarom i farbou. V zásade sa delia na dve skupiny – vodové a cukrové. Tie prvé s červenou a niekedy aj žltou dužinou bývajú zvonku tmavo zelené alebo svetlo zelené so svetlými pruhmi. Farby cukrových zvonku i zvnútra sú ešte pestrejšie, pretože existuje veľa rôznych kultivarov.

Ďalším delením melónov je na letné a zimné. Tie druhé dozrievajú postupne a chutné sú až v neskorej jeseni. Keďže tovar sa v súčasnosti presúva svetom hore-dolu, ťažké je niekedy zistiť, o aký druh ide.

Najväčšími pestovateľmi vodových melónov sú Španielsko, Izrael, Taliansko, Turecko a Maďarsko. Cukrovým sa zase darí na poliach afrických i ázijských krajín, Cypru, Španielska, Francúzska i Grécka

SkryťVypnúť reklamu

Ešte donedávna zaberali vodové melóny veľké plochy aj na Slovensku. Darilo sa im najmä na Žitnom ostrove a ďalších južných oblastiach. To je však už minulosťou. Väčšina melónov, ktoré si môžeme kúpiť v supermarketoch, na trhoviskách alebo trebárs niekde pri ceste, pochádza z dovozu. Pre väčšinu slovenských farmárov sa stalo ich pestovanie neefektívne, pretože v tunajších podmienkach niet taká záruka slnečných dní ako v južných krajinách, a tak ani istota dobrej a včasnej úrody.

Ani do ženy nevidíš

Zrelý melón je lahôdka. Je šťavnatý, voňavý, pri rozkrojení uvoľní všetky svoje aromatické látky. Nezrelý melón je bez chuti, často sa ani pri najlepšej vôli nedá jesť. Ale ako sa hovorí jedno z talianskych i arabských prísloví: do melónov, tak ako do žien, nevidíš. A predsa sa dá dobrý melón spoznať. Vodný melón je dobré poklopať. Ak je zrelý, tak spieva, rezonuje. Ak znie ako prázdny sud, teda duto, je už pravdepodobne prezretý a ak nepočujete nič, radšej ho ani nekupujte – bol zobraný z poľa či skleníka predčasne.

SkryťVypnúť reklamu

Skúsený kupujúci si vie dobre vybrať aj pri výbere cukrového melónu. Tam skôr ako sluch treba použiť čuch. Bobuľa by na mieste, kde mala stopku, mala silno voňať. A ak je na melóne stopka, tiež to je skôr znak nedostatočnej zrelosti.

Najznámejšie druhy melónov

Cantaloupe – Má vráskavý povrch podobajúci sa sieťke. Tmavooranžová dužina chutí po mangu. Využíva sa na výrobu sorbetu, chutí so syrom či prosciouttom.

Galia – Má zelenožltú šupku a jemnú, mäkkú dužinu. Chutí po nektárinkách a výborný je najmä chladený.

Charentais – Je to mimoriadne obľúbený druh. Pod svetlozelenou šupkou sa skrýva sladká, silno aromatická oranžová dužina, ktorá chutí trochu ako ananás a trochu ako papája. Podáva sa ako dezert alebo v kombinácii so šunkou.

Ogen – Názov dostal podľa miesta, kde bol vyšľachtený, teda v izraelskom kibuci Ogen. Ide o kríženec melónu Cantaloupe s vodným melónom. A tak má vlastnosti oboch a príjemnú kyslastú dužinu vhodnú na využitie v kuchyni .

SkryťVypnúť reklamu

Piel de Sapo – Široko rozšírený druh najmä v Severnej Amerike so zeleno-žltými pásikmi na povrchu.

Bailan – Má svetlú žltú šupku a tmavšiu zelenú dužinu. Je mimoriadne sladký a vo veľkom sa pestuje najmä v Číne.

Patria k zdravej výžive

  • Červený melón obsahuje až 90 percent vody, a preto každou porciou do seba dostanete niekoľko pohárov chutného nápoja. Navyše mimoriadne zdravého, lebo obsahuje málo kalórii, ale má pritom vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín C, zinok, draslík, železo, fosfor, magnézium, vápnik a jód.

  • Odborníci na zdravú výživu odporúčajú zaradiť do jedálničku dva melónové dni. Výborne vám prečistia črevá, obličky, vyplavia z tela nečistoty.

  • Melón pomáha čistiť krv, dáva do poriadku krvný tlak, pôsobí protizápalovo.

  • Konzumácia melónových jadierok je vhodná pri liečbe priedušiek a horných dýchacích ciest.

  • Látky obsiahnuté v melóne patria medzi antioxidanty, ktoré ochraňujú telo pred rakovinou a ďalšími civilizačnými chorobami.

  • Texaskí vedci dokonca zistili, že červený vodový melón obsahuje viaceré látky, ktoré zvyšujú pohlavnú túžbu, na mužov teda pôsobia ako známa modrá pilulka.

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 261
  2. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 12 987
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 6 711
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 154
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 2 865
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 474
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 240
  8. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 234
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Prácu šéfkuchára berie zároveň ako svoje hobby.

Život v zahraničí mu je prirodzenejší.


Michal Kordoš sa momentálne venuje kurzom varenia a pop-upom.

Varil v michelinských reštauráciách.


22

Hľadáte jedinečné gastronomické zážitky? Objavte výnimočné reštaurácie, ktoré ponúkajú nezabudnuteľné špeciality.


Peter Slačka v januári začal variť pre bistro Jolk.

Varil aj v michelinskej reštaurácii.


11
SkryťZatvoriť reklamu