Zrelý melón vonia i spieva

K letnej i jesennej nálade patria melóny. Medzinárodná kuchyňa ich využíva celoročne – nielen ako sladký dezert, ale aj ako zeleninu.

Čo tak napríklad cukrový melón zabalený v plátku prossciutta? Ako predjedlo je obľúbené v talianskej, ale aj iných mediteránskych kuchyniach. A túto zaujímavú sladko-slanú, ešte donedávna exotickú kombináciu, už radi ponúkajú aj mnohí slovenskí kuchári. Ale melón sa dá jesť aj s cesnakom, či čili papričkami i pikantnými druhmi syra. V ázijských krajinách radi nakladajú niektoré druhy na kyslo.

A sladké podoby? Melóny sú výborné v ovocných šalátoch i bowle, dajú sa z nich robiť chutné ovocné šťavy a z nich zase kokteily i osviežujúci sorbet.

Veľké jablko

Existuje spor, či je melón ovocím alebo zelenina. Zo spotrebiteľského hľadiska platí najmä prvé, z botanického zase druhé.

Možno to znie prekvapujúco, ale melón je z botanického hľadiska bobuľa a patrí do rodiny tekvicovitých rastlín. Jeho názov pochádza z gréčtiny a v preklade znamená veľké jablko. Melónmi sú ale iba žlté druhy, kým veľké zelené s červenou vodnatou dužinou sú vlastne červenou dyňou.

Pôvodnou vlasťou melónu je pravdepodobne Afrika. Odtiaľ preputoval do Ázie. Svoje zohral aj islam, ktorý ho propagoval ako pôstny pokrm. A tak sa stal obľúbeným aj v oblasti Stredomoria.

Pôvodne ľudia konzumovali len semiačka z divo rastúcich melónov. Tie boli kultivované už 2 000 rokov pr. n. l. v starom Egypte a západnej Ázii. O tom, že melóny sú už oddávna obľúbeným ovocím-zeleninou, svedčí aj ich vyobrazenie na nástenných maľbách, odhalených pri odkrývaní Pompejí.

Zo slovenských polí miznú

Na svete sa pestuje niekoľko sto druhov melónov a červených dýň. Líšia sa od seba tvarom i farbou. V zásade sa delia na dve skupiny – vodové a cukrové. Tie prvé s červenou a niekedy aj žltou dužinou bývajú zvonku tmavo zelené alebo svetlo zelené so svetlými pruhmi. Farby cukrových zvonku i zvnútra sú ešte pestrejšie, pretože existuje veľa rôznych kultivarov.

Ďalším delením melónov je na letné a zimné. Tie druhé dozrievajú postupne a chutné sú až v neskorej jeseni. Keďže tovar sa v súčasnosti presúva svetom hore-dolu, ťažké je niekedy zistiť, o aký druh ide.

Najväčšími pestovateľmi vodových melónov sú Španielsko, Izrael, Taliansko, Turecko a Maďarsko. Cukrovým sa zase darí na poliach afrických i ázijských krajín, Cypru, Španielska, Francúzska i Grécka

Ešte donedávna zaberali vodové melóny veľké plochy aj na Slovensku. Darilo sa im najmä na Žitnom ostrove a ďalších južných oblastiach. To je však už minulosťou. Väčšina melónov, ktoré si môžeme kúpiť v supermarketoch, na trhoviskách alebo trebárs niekde pri ceste, pochádza z dovozu. Pre väčšinu slovenských farmárov sa stalo ich pestovanie neefektívne, pretože v tunajších podmienkach niet taká záruka slnečných dní ako v južných krajinách, a tak ani istota dobrej a včasnej úrody.

Ani do ženy nevidíš

Zrelý melón je lahôdka. Je šťavnatý, voňavý, pri rozkrojení uvoľní všetky svoje aromatické látky. Nezrelý melón je bez chuti, často sa ani pri najlepšej vôli nedá jesť. Ale ako sa hovorí jedno z talianskych i arabských prísloví: do melónov, tak ako do žien, nevidíš. A predsa sa dá dobrý melón spoznať. Vodný melón je dobré poklopať. Ak je zrelý, tak spieva, rezonuje. Ak znie ako prázdny sud, teda duto, je už pravdepodobne prezretý a ak nepočujete nič, radšej ho ani nekupujte – bol zobraný z poľa či skleníka predčasne.

Skúsený kupujúci si vie dobre vybrať aj pri výbere cukrového melónu. Tam skôr ako sluch treba použiť čuch. Bobuľa by na mieste, kde mala stopku, mala silno voňať. A ak je na melóne stopka, tiež to je skôr znak nedostatočnej zrelosti.

Najznámejšie druhy melónov

Cantaloupe – Má vráskavý povrch podobajúci sa sieťke. Tmavooranžová dužina chutí po mangu. Využíva sa na výrobu sorbetu, chutí so syrom či prosciouttom.

Galia – Má zelenožltú šupku a jemnú, mäkkú dužinu. Chutí po nektárinkách a výborný je najmä chladený.

Charentais – Je to mimoriadne obľúbený druh. Pod svetlozelenou šupkou sa skrýva sladká, silno aromatická oranžová dužina, ktorá chutí trochu ako ananás a trochu ako papája. Podáva sa ako dezert alebo v kombinácii so šunkou.

Ogen – Názov dostal podľa miesta, kde bol vyšľachtený, teda v izraelskom kibuci Ogen. Ide o kríženec melónu Cantaloupe s vodným melónom. A tak má vlastnosti oboch a príjemnú kyslastú dužinu vhodnú na využitie v kuchyni .

Piel de Sapo – Široko rozšírený druh najmä v Severnej Amerike so zeleno-žltými pásikmi na povrchu.

Bailan – Má svetlú žltú šupku a tmavšiu zelenú dužinu. Je mimoriadne sladký a vo veľkom sa pestuje najmä v Číne.

Patria k zdravej výžive

  • Červený melón obsahuje až 90 percent vody, a preto každou porciou do seba dostanete niekoľko pohárov chutného nápoja. Navyše mimoriadne zdravého, lebo obsahuje málo kalórii, ale má pritom vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín C, zinok, draslík, železo, fosfor, magnézium, vápnik a jód.

  • Odborníci na zdravú výživu odporúčajú zaradiť do jedálničku dva melónové dni. Výborne vám prečistia črevá, obličky, vyplavia z tela nečistoty.

  • Melón pomáha čistiť krv, dáva do poriadku krvný tlak, pôsobí protizápalovo.

  • Konzumácia melónových jadierok je vhodná pri liečbe priedušiek a horných dýchacích ciest.

  • Látky obsiahnuté v melóne patria medzi antioxidanty, ktoré ochraňujú telo pred rakovinou a ďalšími civilizačnými chorobami.

  • Texaskí vedci dokonca zistili, že červený vodový melón obsahuje viaceré látky, ktoré zvyšujú pohlavnú túžbu, na mužov teda pôsobia ako známa modrá pilulka.

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

O 13. a 14. plate hovoril Danko, teraz ho podporil aj Smer

Koaličné strany sa zrejme dohodnú na úľavách pre firmy, ktoré vyplácajú trináste a štrnáste platy.

KULTÚRA

Rytmus bude nadávať, orchester hrať

Ľahší primitivizmus a ukáznenosť vraj idú dokopy.

SVET

Správca budúcnosti, o ktorom ste nepočuli. Zomrel de Brum

Klimatická dohoda by bez neho nevznikla.

Neprehliadnite tiež

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Neobmedzujte sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dve, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.

Rýchlo a zdravo vo vlastnej réžii

So zvyšujúcimi teplotami nás prirodzene prechádza aj chuť na ťažké jedlá, ľudia viac preferujú ľahké šaláty, studené polievky či smoothie. Prinášame vám preto pár zaujímavých kombinácií, ktoré vás nie len osviežia, ale aj spoľahlivo zasýtia.