Čokoládové pralinky zrodili príbehy lásky

Ku káve po slávnostnom obede alebo večeri vám v nejednej dobrej reštaurácii podajú sladké miniaturky – čokoládové pralinky, nazývané aj bonbóny. Neraz pripomínajú šperk.

Raz darmo – obed bez dezertu je ako žena bez parfumu. A pralinky so svojou vyváženou chuťou a neveľkou hmotnosťou sú presne tým, čo sa hodí na záver slávnostných príležitostí.

Kto bol prvý?

Dejiny praliniek sú vskutku pestré. Jeden príbeh hovorí o pracovitom Grékovi Leonidasovi Kesketidesovi, ktorý odišiel do Talianska obchodovať s vínom. Po čase opustil aj chudobné Taliansko, nasadol na loď a odcestoval do New Yorku. Prácu našiel ako cukrár. Pretože bol cieľavedomý, postupne sa v remesle zdokonaľoval, stále skúšal nové receptúry. V hlave mu hýrilo množstvo nápadov. Už na gastronomickej výstave v Bruseli, kde sa po čase prezentoval svojimi výrobkami, mala jeho práca úspech. Vtedy tam stretol lásku, a preto sa rozhodol vrátiť, aby sa oženil a žil s dámou svojho srdca. Keď si otvoril obchod, písal sa rok 1913 a svet okoštoval prvé belgické pralinky.

Iný príbeh

Tento sa začína v roku 1857, kedy si Jean Neuhaus otvoril v Bruseli lekáreň. Okrem iného začal v nej predávať kúsky čokolády. Pretože mali úspech, v roku 1895 založil prvú čokoládovňu. Lekárnik vraj tiež začal vyrábať plnenú čokoládu, ktorú pomenoval pralinka. Dnes sa predávajú najslávnejšie pralinky firmy Neuhaus s názvom Tentation a Caprice. Ako tvrdia výrobcovia, ich produkciu inšpirovali zvody a šarm herečky Brigitte Bardotovej.

Pred dvesto rokmi

Kráľ Slnko – Ľudovít XV. bol rozmarným a náročným panovníkom, ktorého požívačné chúťky oveľa viac preslávili francúzsky kráľovský stolec ako múdrosť alebo prípadná diplomatická prezieravosť. Jedna z favoritiek rozhadzovačného kráľa Madame de Pompadour však mala vyššie ambície ako jej predchodkyne. Aby si udržala prelietavého kráľovského milenca čo najdlhšie, dala vyrobiť čokoládové kúsky plnené rozličnými krémami a medzi milostnými hrami ich kládla panovníkovi rovno do úst. Kráľovi chutili priam božsky, tvorili mu nebo v ústach a po každom súste povedal – bon-bon. Tak vznikli bonbóny.

Prekvapenie v kúpeľoch

Kúpele Tatzmannnsdorf v južnom Burgenlande sa vyznačujú mnohými raritami. Okrem liečivej vody a najväčšieho golfového areálu v Rakúsku v nich funguje firma Spiegel na výrobu belgických praliniek. Vyrábajú ich približne 50 druhov v rôznych tvarov. – Nájdete tu pralinky ako klavír, medvedík, či futbalová loptička, pralinky ako husle, srdce, kvetinka alebo tenisová raketa. Ich útroby skrývajú višne, ríbezle alebo rôzne likéry, med i konope, aj miestnu špeciálnu tekvicu. A pri ich vzniku zasa stála láska.

Sandrin nápad

Mladý rakúsky kuchár Edgar Spiegel pracoval v Bruseli. Práve v kuchyni sa zamiloval do rodáčky Sandry, s ktorou s rozhodol odísť späť do Rakúska. Bol to jej nápad vyrábať a predávať v kúpeľoch belgické pralinky. Pravdaže s rakúskym podtónom a fantáziou obohatenou krajovými špecialitami – čerstvými čučoriedkami, slivkami, jahodami, bazou alebo marcipánom. Aj tieto pralinky vytvárajú konzumentom nebo v ústach. Ako kedysi francúzskemu kráľovi, ale aj skladateľovi Johannovi Straussovi, ktorého oslavný valčík Viedenské bonbóny by sa v tomto prostredí istotne uplatnil.

Ručná výroba

V roku 2001 stáli kakaové bôby, dovážané prevažne z Ghany okolo 600 libier na tonu. Momentálne zdraželi na 2 500 libier a ich cena v dôsledku výkyvov počasia stále stúpa.

Náročne spracovávané bôby sa zo zberných centier vyvážajú do celého sveta. U Spiegla pridávajú do kakaovej masy kakaové maslo. Robotníci ručne miešajú zmes, kým nezíska potrebnú hladkosť dovedna 36 hodín . Potom čokoládu roztápajú na potrebnú teplotu a na mramorovom stole ju opätovne ochladzujú. Plnia ňou formy, do ktorých pridávajú plnku. A tak sa rodia pralinky.

Čokolatiéri na Slovensku

Kvalitné pralinky vyrábajú aj viacerí slovenskí čokolatiéri. Medzi ne patrí napríklad rodinná púchovská firma Gerardin, kde pracujú bok po boku otec a syn Brniarovci. Ich výrobky zožali už úspechy na viacerých svetových výstavách. Aj čokoládovňa Illui v Pezinku maijiteľa Petra Žáčika dokazuje, že za dobrými pralinkami už nemusím cestovať do zahraničia. Na známeho čokolatiéra sa vypracoval aj Zdenko Zámečník v Piešťanoch. V Čechách patria k najznámejším výrobcom praliniek firmy BonBon či Kamila.

Zaujímavosť:

Zlato na jazyku

Na svete existujú tisícky druhov praliniek. Keďže ide i malé sladké šperky, ozdoby sú práve to, čo ich nimi robia. Zvyčajne ide o ručnú prácu. Bonbóny zvyknú cukrári skrášľovať napríklad pomocou fólii so vzormi. Tie sú vytvorené za pomoci kakaového masla s potravinárskymi pigmentmi, na ktorých sú predtlačené ornamenty. Ozdobná fólia sa dáva na pralinky poliate teplou čokoládou a po stuhnutí sa stiahne. Dekorácie však môžu byť aj zo zlata. Slúžia na to tenučké zlaté plátky, z ktorých cukrár odliepa zlato pomocou pinzety a lepí ho na bonbóny. Zdobia najčastejšie svadobné stoly.

Hlavné správy zo Sme.sk

KULTÚRA

Zomrel Štefan Nosáľ, dlhoročný vedúci Lúčnice

Informovala o tom stránka Svetového združenia Slovákov v zahraničí.

PLUS

Spievajúci dom týral operou celú ulicu

Je to najabsurdnejší susedský spor, ktorý sa na Slovensku odohral.

KOMENTÁRE

Buďte vďační za Fica. My Česi máme iných komunistov

Komunistická strana Čiech a Moravy je ojedinelým reliktom.

DOMOV

Danko mení mediálny tím, končí jeho hovorkyňa

Predseda parlamentu dôvod odchodu Kliskej nechcel komentovať.

Neprehliadnite tiež

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.

Rýchlo a zdravo vo vlastnej réžii

So zvyšujúcimi teplotami nás prirodzene prechádza aj chuť na ťažké jedlá, ľudia viac preferujú ľahké šaláty, studené polievky či smoothie. Prinášame vám preto pár zaujímavých kombinácií, ktoré vás nie len osviežia, ale aj spoľahlivo zasýtia.

Ako si doma pripraviť suši, pozrite si podrobný postup

Prečo hipsteri uprednostňujú surovú rybu pred údenáčmi?

Rýchla večera: Kuracie rolky

Chutia dobre za každých okolností a sú skvelým jedlom aj na cesty.