Čokoládové pralinky zrodili príbehy lásky

Ku káve po slávnostnom obede alebo večeri vám v nejednej dobrej reštaurácii podajú sladké miniaturky – čokoládové pralinky, nazývané aj bonbóny. Neraz pripomínajú šperk.

Raz darmo – obed bez dezertu je ako žena bez parfumu. A pralinky so svojou vyváženou chuťou a neveľkou hmotnosťou sú presne tým, čo sa hodí na záver slávnostných príležitostí.

Kto bol prvý?

Dejiny praliniek sú vskutku pestré. Jeden príbeh hovorí o pracovitom Grékovi Leonidasovi Kesketidesovi, ktorý odišiel do Talianska obchodovať s vínom. Po čase opustil aj chudobné Taliansko, nasadol na loď a odcestoval do New Yorku. Prácu našiel ako cukrár. Pretože bol cieľavedomý, postupne sa v remesle zdokonaľoval, stále skúšal nové receptúry. V hlave mu hýrilo množstvo nápadov. Už na gastronomickej výstave v Bruseli, kde sa po čase prezentoval svojimi výrobkami, mala jeho práca úspech. Vtedy tam stretol lásku, a preto sa rozhodol vrátiť, aby sa oženil a žil s dámou svojho srdca. Keď si otvoril obchod, písal sa rok 1913 a svet okoštoval prvé belgické pralinky.

Iný príbeh

Tento sa začína v roku 1857, kedy si Jean Neuhaus otvoril v Bruseli lekáreň. Okrem iného začal v nej predávať kúsky čokolády. Pretože mali úspech, v roku 1895 založil prvú čokoládovňu. Lekárnik vraj tiež začal vyrábať plnenú čokoládu, ktorú pomenoval pralinka. Dnes sa predávajú najslávnejšie pralinky firmy Neuhaus s názvom Tentation a Caprice. Ako tvrdia výrobcovia, ich produkciu inšpirovali zvody a šarm herečky Brigitte Bardotovej.

Pred dvesto rokmi

Kráľ Slnko – Ľudovít XV. bol rozmarným a náročným panovníkom, ktorého požívačné chúťky oveľa viac preslávili francúzsky kráľovský stolec ako múdrosť alebo prípadná diplomatická prezieravosť. Jedna z favoritiek rozhadzovačného kráľa Madame de Pompadour však mala vyššie ambície ako jej predchodkyne. Aby si udržala prelietavého kráľovského milenca čo najdlhšie, dala vyrobiť čokoládové kúsky plnené rozličnými krémami a medzi milostnými hrami ich kládla panovníkovi rovno do úst. Kráľovi chutili priam božsky, tvorili mu nebo v ústach a po každom súste povedal – bon-bon. Tak vznikli bonbóny.

Prekvapenie v kúpeľoch

Kúpele Tatzmannnsdorf v južnom Burgenlande sa vyznačujú mnohými raritami. Okrem liečivej vody a najväčšieho golfového areálu v Rakúsku v nich funguje firma Spiegel na výrobu belgických praliniek. Vyrábajú ich približne 50 druhov v rôznych tvarov. – Nájdete tu pralinky ako klavír, medvedík, či futbalová loptička, pralinky ako husle, srdce, kvetinka alebo tenisová raketa. Ich útroby skrývajú višne, ríbezle alebo rôzne likéry, med i konope, aj miestnu špeciálnu tekvicu. A pri ich vzniku zasa stála láska.

Sandrin nápad

Mladý rakúsky kuchár Edgar Spiegel pracoval v Bruseli. Práve v kuchyni sa zamiloval do rodáčky Sandry, s ktorou s rozhodol odísť späť do Rakúska. Bol to jej nápad vyrábať a predávať v kúpeľoch belgické pralinky. Pravdaže s rakúskym podtónom a fantáziou obohatenou krajovými špecialitami – čerstvými čučoriedkami, slivkami, jahodami, bazou alebo marcipánom. Aj tieto pralinky vytvárajú konzumentom nebo v ústach. Ako kedysi francúzskemu kráľovi, ale aj skladateľovi Johannovi Straussovi, ktorého oslavný valčík Viedenské bonbóny by sa v tomto prostredí istotne uplatnil.

Ručná výroba

V roku 2001 stáli kakaové bôby, dovážané prevažne z Ghany okolo 600 libier na tonu. Momentálne zdraželi na 2 500 libier a ich cena v dôsledku výkyvov počasia stále stúpa.

Náročne spracovávané bôby sa zo zberných centier vyvážajú do celého sveta. U Spiegla pridávajú do kakaovej masy kakaové maslo. Robotníci ručne miešajú zmes, kým nezíska potrebnú hladkosť dovedna 36 hodín . Potom čokoládu roztápajú na potrebnú teplotu a na mramorovom stole ju opätovne ochladzujú. Plnia ňou formy, do ktorých pridávajú plnku. A tak sa rodia pralinky.

Čokolatiéri na Slovensku

Kvalitné pralinky vyrábajú aj viacerí slovenskí čokolatiéri. Medzi ne patrí napríklad rodinná púchovská firma Gerardin, kde pracujú bok po boku otec a syn Brniarovci. Ich výrobky zožali už úspechy na viacerých svetových výstavách. Aj čokoládovňa Illui v Pezinku maijiteľa Petra Žáčika dokazuje, že za dobrými pralinkami už nemusím cestovať do zahraničia. Na známeho čokolatiéra sa vypracoval aj Zdenko Zámečník v Piešťanoch. V Čechách patria k najznámejším výrobcom praliniek firmy BonBon či Kamila.

Zaujímavosť:

Zlato na jazyku

Na svete existujú tisícky druhov praliniek. Keďže ide i malé sladké šperky, ozdoby sú práve to, čo ich nimi robia. Zvyčajne ide o ručnú prácu. Bonbóny zvyknú cukrári skrášľovať napríklad pomocou fólii so vzormi. Tie sú vytvorené za pomoci kakaového masla s potravinárskymi pigmentmi, na ktorých sú predtlačené ornamenty. Ozdobná fólia sa dáva na pralinky poliate teplou čokoládou a po stuhnutí sa stiahne. Dekorácie však môžu byť aj zo zlata. Slúžia na to tenučké zlaté plátky, z ktorých cukrár odliepa zlato pomocou pinzety a lepí ho na bonbóny. Zdobia najčastejšie svadobné stoly.


          Hlavné správy zo Sme.sk

          KOMENTÁRE

          Spoločný obvod je jedna z najlepších vecí, ktorú nám Mečiar zanechal

          Voľba podľa regiónov je historický anachronizmus.

          DOMOV

          Obľúbený hotel Bödöra a Smeru prišiel o eurofondy

          Firmy z babindolskej skupiny odstúpili od zmluvy na opravu hotela.

          Neprehliadnite tiež

          Chuť Japonska v Žiline? Aj vy máte príležitosť byť jeho súčasťou.

          Japonská kuchyňa sa stáva čím ďalej, tým viac obľúbenou kuchyňou po celom svete. Výnimkou nie je ani Slovensko.

          Miesto, kde sa snúbi tradícia, idylická príroda a prvotriedna gastronómia

          Každá dovolenka, ktorú strávime na vysnenom mieste a s ľuďmi, na ktorých nám záleží, je doslovne rozprávková. Zažiť však rozprávku počas dovolenky neponúka každá destinácia.

          Aké je to byť šéfkuchárom v Hoteli Gino Park Palace?

          Nedávno sme mali možnosť stretnúť šéfkuchára Hotela Gino Park Palace a bolo to naozaj veľmi podnetné stretnutie.

          Reštauráciám zvyšujú tržby festivalové gurmánske špeciality

          Až o 25 percent sa zvýšili reštauráciám tržby po mesiaci trvania Zimného festivalu jedla.

          Najkľudnejšie miesto v Petržalke? Skúste BERG

          Uponáhľaná doba, dni plné stresu, pracovné tempo, ktoré niekedy hraničí so zvládnuteľnosťou a vy neviete kam sa „odložiť na reštart?“ Budeme vás navigovať.