SME
Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Po návšteve liquiterie nebudete opojení grádmi ale vitamínmi

Móda zdravo sa stravovať tiahne svetom, USA zvlášť. Aj preto sú čoraz populárnejšie liquiterie – alebo inak džúsové bary.

Dať si rande v liqueterii nie je v New Yorku ničím nevšedným. Sú ich tam desiatky, najviac vari na Manhattane, kde gastronómia vo všetkých svetových podobách priam prekvitá. Pozvať do liquiterie objekt svojho záujmu, znamená dať jej či jemu šancu vybrať si predovšetkým z nevšednej ponuky čerstvo pripravovaných džúsov, ale často aj rôznych vegetariánskych pochúťok.

Vždy čerstvé suroviny

Liguiterie sú predovšetkým džúsové bary. Do USA, a postupne aj do ďalších krajín, „docestovali“ z orientálnych krajín, kde vďaka vhodným klimatickým podmienkam o rôzne druhy ovocia a zeleniny nie je núdza. Ovocné šťavy z čerstvého ovocia – jedného druhu i mixu – vám rovno pred vašimi očami urobia hocikde na ulici v Peru, Ekvádore, Thajsku, Vietname, Indonézii, na karibských ostrovoch a inde. Záleží na vašej odvahe, či si ich tam trúfnete dať.

Skryť Vypnúť reklamu

Liquiterie sú už džúsové bary vyššej kategórie. Ich majitelia podobne ako bartendri pri receptúrach koktejlov s obsahom alkoholu dokonale využívajú fantáziu. Skúšajú rôzne kombinácie a neraz dosiahnu také prekvapivé chute, ktoré by ste nečakali. Základom ale v každom prípade musia byť predovšetkým čerstvé suroviny – zelenina a ovocie

Zabudnite teda na pomarančový džús z čerstvo odšťavených pomarančov. Ten síce určite majú, ale objedná si ho iba úplný neznalec pomerov. Ten si radšej pýtajte niekde na dovolenke v Turecku, Španielsku alebo na Floride, najlepšie priamo v pomarančovom sade. V liquiterii sa obzrite po niečom výnimočnom. Nápojový lístok vám ponúkne bohatú možnosť vybrať si.

Všetko zelené

Vari najobľúbenejším džúsom v amerických liquiteriách je All greens. Názov by sa dal voľne preložiť ako všetko zelené. Základom tohto džúsu je lisovaná čerstvá šťava zo zelenej kapusty, špenátu, rímskeho šalátu, petržlenu, zeleru a uhorky. V iných kombináciách zase nechýba karotka, cvikľa či obilné výhonky. Z tohto základu sa dajú vytvárať pestré variácie s rôznymi druhy ovocia – od jabĺk, hrušiek, citrónov po ananásy a iné. Mimoriadne populárne aj pridávanie šťavy z čerstvého zázvoru a na prichutenie je skvelá mäta, škorica či aloe vera.

Skryť Vypnúť reklamu

Záleží aj na spôsobe, ako sa šťavy získavajú. Mnohé džúsové bary sa chvália, že používajú norwalkskú metóda. (Dr. Norman Norwalk bol známy lekár, propagátor zdravej výživy už v čase, keď sa ešte výživa nedávala tak do súvislosti so zdravím ako v súčasnosti). Pri tomto druhu odšťavovania sa nepoužíva odstreďovanie ale lisovanie za studena, čo údajne zaručuje, že v šťave zostane tri až päť krát viac ovocných cukrov, vitamínov, minerálov a enzýmov ako pri iných spôsoboch. Konzervanty musia byť neznámou, a tak v chladničke takýto džús vydrží maximálne tri dni.

Neboli by to však Američania, aby trochu nepridali „práškov“, aj keď z prírodných zdrojov. Často do receptov zahrnú aj výživové doplnky alebo detoxikačné či pamäť povzbudzujúce látky.

Liquiterie sa stali v USA tak navštevované, že ich majitelia postupne rozširujú sortiment ponuky napríklad o zeleninové polievky a rôzne vegetariánske či vegánske jedlá.

Skryť Vypnúť reklamu

Dodajme, že nejde o lacné nápoje a jedlá. Zdravie však máme len jedno. Je to teda dobrá inšpirácia aj pre slovenských podnikateľov. Aj keď v slovenčine by iste krajšie znelo džúsový bar než liquiteria.

Príklady džúsových koktejlov

All greens - zelená kapusta, špenát, rímsky šalát, petržlen, zeler & uhorky
Mr. Green – karotka, jablko, cvikľa, zázvor, prírodný koncentrát na detoxikáciu pečene a ľadvín
Mixed Veggie – kapusta, špenát, petržlen, zeler, uhorka, karotka & cvikľa
Grasshopper – jablká, hrušky, ananás, obilné klíčky & mäta
The killer X – zelené jablká, zázvor, citrón & prírodný koncentrát látok na povzbudenie imunity
The killer XX – zelené jablká, dvojnásobná dávka zázvoru, citrón, kajanské papričky & prírodný koncentrát látok na povzbudenie imunity

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Testovanie na nový koronavírus.

Koronavírus: Slovensko má denné maximum nakazených, v hre je lockdown (minúta po minúte)

Nakazených koronavírusom na Slovensku je 25 100 osôb. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 98 obetí.

Premiér Igor Matovič po stredajšom rokovaní vlády.
Česko má najvyššie tempo nárastu šírenia nákazy spomedzi okolitých krajín.
Autorská strana Petra Šabatu

Keď v Česku umierajú mŕtvi (píše Petr Šabata)

Popis jedného smutného slovensko-českého koronavírusového zápasu.

Ilustračné foto.

Neprehliadnite tiež

Ľubomír Trizuliak

HoReCa Summit 2020: Čo s gastronómiou v čase koronakrízy

Zapojte sa do diskusie s expertmi, ktorí sa podelia o skúsenosti z praxe a načrtnú predstavy o budúcnosti a fungovaní gastronómie.

#foodporn

Víno Bažalík: žije v maringotke a predáva biovína bez chémie

Víno zo Svätého Jura vyrábané ekologickými postupmi.

Michal Bažalík