Po návšteve liquiterie nebudete opojení grádmi ale vitamínmi

Móda zdravo sa stravovať tiahne svetom, USA zvlášť. Aj preto sú čoraz populárnejšie liquiterie – alebo inak džúsové bary.

Dať si rande v liqueterii nie je v New Yorku ničím nevšedným. Sú ich tam desiatky, najviac vari na Manhattane, kde gastronómia vo všetkých svetových podobách priam prekvitá. Pozvať do liquiterie objekt svojho záujmu, znamená dať jej či jemu šancu vybrať si predovšetkým z nevšednej ponuky čerstvo pripravovaných džúsov, ale často aj rôznych vegetariánskych pochúťok.

Vždy čerstvé suroviny

Liguiterie sú predovšetkým džúsové bary. Do USA, a postupne aj do ďalších krajín, „docestovali“ z orientálnych krajín, kde vďaka vhodným klimatickým podmienkam o rôzne druhy ovocia a zeleniny nie je núdza. Ovocné šťavy z čerstvého ovocia – jedného druhu i mixu – vám rovno pred vašimi očami urobia hocikde na ulici v Peru, Ekvádore, Thajsku, Vietname, Indonézii, na karibských ostrovoch a inde. Záleží na vašej odvahe, či si ich tam trúfnete dať.

Liquiterie sú už džúsové bary vyššej kategórie. Ich majitelia podobne ako bartendri pri receptúrach koktejlov s obsahom alkoholu dokonale využívajú fantáziu. Skúšajú rôzne kombinácie a neraz dosiahnu také prekvapivé chute, ktoré by ste nečakali. Základom ale v každom prípade musia byť predovšetkým čerstvé suroviny – zelenina a ovocie

Zabudnite teda na pomarančový džús z čerstvo odšťavených pomarančov. Ten síce určite majú, ale objedná si ho iba úplný neznalec pomerov. Ten si radšej pýtajte niekde na dovolenke v Turecku, Španielsku alebo na Floride, najlepšie priamo v pomarančovom sade. V liquiterii sa obzrite po niečom výnimočnom. Nápojový lístok vám ponúkne bohatú možnosť vybrať si.

Všetko zelené

Vari najobľúbenejším džúsom v amerických liquiteriách je All greens. Názov by sa dal voľne preložiť ako všetko zelené. Základom tohto džúsu je lisovaná čerstvá šťava zo zelenej kapusty, špenátu, rímskeho šalátu, petržlenu, zeleru a uhorky. V iných kombináciách zase nechýba karotka, cvikľa či obilné výhonky. Z tohto základu sa dajú vytvárať pestré variácie s rôznymi druhy ovocia – od jabĺk, hrušiek, citrónov po ananásy a iné. Mimoriadne populárne aj pridávanie šťavy z čerstvého zázvoru a na prichutenie je skvelá mäta, škorica či aloe vera.

Záleží aj na spôsobe, ako sa šťavy získavajú. Mnohé džúsové bary sa chvália, že používajú norwalkskú metóda. (Dr. Norman Norwalk bol známy lekár, propagátor zdravej výživy už v čase, keď sa ešte výživa nedávala tak do súvislosti so zdravím ako v súčasnosti). Pri tomto druhu odšťavovania sa nepoužíva odstreďovanie ale lisovanie za studena, čo údajne zaručuje, že v šťave zostane tri až päť krát viac ovocných cukrov, vitamínov, minerálov a enzýmov ako pri iných spôsoboch. Konzervanty musia byť neznámou, a tak v chladničke takýto džús vydrží maximálne tri dni.

Neboli by to však Američania, aby trochu nepridali „práškov“, aj keď z prírodných zdrojov. Často do receptov zahrnú aj výživové doplnky alebo detoxikačné či pamäť povzbudzujúce látky.

Liquiterie sa stali v USA tak navštevované, že ich majitelia postupne rozširujú sortiment ponuky napríklad o zeleninové polievky a rôzne vegetariánske či vegánske jedlá.

Dodajme, že nejde o lacné nápoje a jedlá. Zdravie však máme len jedno. Je to teda dobrá inšpirácia aj pre slovenských podnikateľov. Aj keď v slovenčine by iste krajšie znelo džúsový bar než liquiteria.

Príklady džúsových koktejlov

All greens - zelená kapusta, špenát, rímsky šalát, petržlen, zeler & uhorky
Mr. Green – karotka, jablko, cvikľa, zázvor, prírodný koncentrát na detoxikáciu pečene a ľadvín
Mixed Veggie – kapusta, špenát, petržlen, zeler, uhorka, karotka & cvikľa
Grasshopper – jablká, hrušky, ananás, obilné klíčky & mäta
The killer X – zelené jablká, zázvor, citrón & prírodný koncentrát látok na povzbudenie imunity
The killer XX – zelené jablká, dvojnásobná dávka zázvoru, citrón, kajanské papričky & prírodný koncentrát látok na povzbudenie imunity

Hlavné správy zo Sme.sk

PREŠOV KORZÁR

Obvineného kanadského profesora sa zastávali aj matky dievčat (fotogaléria)

Mušinka: Tento prípad nie je detská pornografia.

Neprehliadnite tiež

Desať receptov na najlepšie zimné dezerty s medom

Koláče, zákusky aj drobné pečivo.

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.