SME
Streda, 28. september, 2022 | Meniny má Václav

Po návšteve liquiterie nebudete opojení grádmi ale vitamínmi

Móda zdravo sa stravovať tiahne svetom, USA zvlášť. Aj preto sú čoraz populárnejšie liquiterie – alebo inak džúsové bary.

Dať si rande v liqueterii nie je v New Yorku ničím nevšedným. Sú ich tam desiatky, najviac vari na Manhattane, kde gastronómia vo všetkých svetových podobách priam prekvitá. Pozvať do liquiterie objekt svojho záujmu, znamená dať jej či jemu šancu vybrať si predovšetkým z nevšednej ponuky čerstvo pripravovaných džúsov, ale často aj rôznych vegetariánskych pochúťok.

Vždy čerstvé suroviny

Liguiterie sú predovšetkým džúsové bary. Do USA, a postupne aj do ďalších krajín, „docestovali“ z orientálnych krajín, kde vďaka vhodným klimatickým podmienkam o rôzne druhy ovocia a zeleniny nie je núdza. Ovocné šťavy z čerstvého ovocia – jedného druhu i mixu – vám rovno pred vašimi očami urobia hocikde na ulici v Peru, Ekvádore, Thajsku, Vietname, Indonézii, na karibských ostrovoch a inde. Záleží na vašej odvahe, či si ich tam trúfnete dať.

SkryťVypnúť reklamu

Liquiterie sú už džúsové bary vyššej kategórie. Ich majitelia podobne ako bartendri pri receptúrach koktejlov s obsahom alkoholu dokonale využívajú fantáziu. Skúšajú rôzne kombinácie a neraz dosiahnu také prekvapivé chute, ktoré by ste nečakali. Základom ale v každom prípade musia byť predovšetkým čerstvé suroviny – zelenina a ovocie

Zabudnite teda na pomarančový džús z čerstvo odšťavených pomarančov. Ten síce určite majú, ale objedná si ho iba úplný neznalec pomerov. Ten si radšej pýtajte niekde na dovolenke v Turecku, Španielsku alebo na Floride, najlepšie priamo v pomarančovom sade. V liquiterii sa obzrite po niečom výnimočnom. Nápojový lístok vám ponúkne bohatú možnosť vybrať si.

Všetko zelené

Vari najobľúbenejším džúsom v amerických liquiteriách je All greens. Názov by sa dal voľne preložiť ako všetko zelené. Základom tohto džúsu je lisovaná čerstvá šťava zo zelenej kapusty, špenátu, rímskeho šalátu, petržlenu, zeleru a uhorky. V iných kombináciách zase nechýba karotka, cvikľa či obilné výhonky. Z tohto základu sa dajú vytvárať pestré variácie s rôznymi druhy ovocia – od jabĺk, hrušiek, citrónov po ananásy a iné. Mimoriadne populárne aj pridávanie šťavy z čerstvého zázvoru a na prichutenie je skvelá mäta, škorica či aloe vera.

SkryťVypnúť reklamu

Záleží aj na spôsobe, ako sa šťavy získavajú. Mnohé džúsové bary sa chvália, že používajú norwalkskú metóda. (Dr. Norman Norwalk bol známy lekár, propagátor zdravej výživy už v čase, keď sa ešte výživa nedávala tak do súvislosti so zdravím ako v súčasnosti). Pri tomto druhu odšťavovania sa nepoužíva odstreďovanie ale lisovanie za studena, čo údajne zaručuje, že v šťave zostane tri až päť krát viac ovocných cukrov, vitamínov, minerálov a enzýmov ako pri iných spôsoboch. Konzervanty musia byť neznámou, a tak v chladničke takýto džús vydrží maximálne tri dni.

Neboli by to však Američania, aby trochu nepridali „práškov“, aj keď z prírodných zdrojov. Často do receptov zahrnú aj výživové doplnky alebo detoxikačné či pamäť povzbudzujúce látky.

Liquiterie sa stali v USA tak navštevované, že ich majitelia postupne rozširujú sortiment ponuky napríklad o zeleninové polievky a rôzne vegetariánske či vegánske jedlá.

SkryťVypnúť reklamu

Dodajme, že nejde o lacné nápoje a jedlá. Zdravie však máme len jedno. Je to teda dobrá inšpirácia aj pre slovenských podnikateľov. Aj keď v slovenčine by iste krajšie znelo džúsový bar než liquiteria.

Príklady džúsových koktejlov

All greens - zelená kapusta, špenát, rímsky šalát, petržlen, zeler & uhorky
Mr. Green – karotka, jablko, cvikľa, zázvor, prírodný koncentrát na detoxikáciu pečene a ľadvín
Mixed Veggie – kapusta, špenát, petržlen, zeler, uhorka, karotka & cvikľa
Grasshopper – jablká, hrušky, ananás, obilné klíčky & mäta
The killer X – zelené jablká, zázvor, citrón & prírodný koncentrát látok na povzbudenie imunity
The killer XX – zelené jablká, dvojnásobná dávka zázvoru, citrón, kajanské papričky & prírodný koncentrát látok na povzbudenie imunity

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ruskí vojaci nastupujú do autobusu smerom do náborového centra v meste Krasnodar.

Putin si uvedomil, že prehráva.


a 2 ďalší 26. sep
Ilustračné foto. Deň matiek v Bratislave, defilé s kočiarikmi , r. 1939, autor Ladislav Roller.

Za protipotratovými názormi nemusí byť len ochrana života.


3 h
Peter Schutz.

Ak padne, ešte sa zvýši pravdepodobnosť predčasných volieb.


19 h
Evakuácia zraneného ukrajinského vojaka z frontu.

Vojna na Ukrajine pokračuje.


a 4 ďalší 6 h

Neprehliadnite tiež

Rodák z Lučenca Palo Sekerka(spodný rad-tretí sprava) zo svojim tímom za vitrínou, ktorou sa na nich môžu dívať hostia michelinskej reštaurácie v Paríži.

Bolo to komplikované, ale nenechal sa odradiť prvým neúspechom.


16. sep
Branislav Cvik a Ľubomír Vančo zo spoločnosti Banskobystrický pivovar

Branislav Cvik a Ľubomír Vančo oživili banskobystrický pivovar zdevastovaný mečiarovským privatizérom.


2. sep
Ilustračné foto.

Zdraženie chleba bolo na Slovensku tretie najvyššie v EÚ.


TASR 20. sep

Mesto pod Tatrami. Aj takúto prezývku si vyslúžil Poprad ležiaci v Podtatranskej kotline. Ulice tu majú jedinečné čaro – horizont množstva z nich zdobia hrdo sa týčiace štíty Vysokých Tatier.


6. sep
SkryťZatvoriť reklamu