SME
Streda, 28. september, 2022 | Meniny má Václav

V Nemecku sa hygiene v reštauráciách prizrú prísnejšie na zuby

Aféra s nákazou potravín E.coli baktériami spôsobila v Nemecku veľa diskusií. Okrem iného aj o tom, ako je to s hygienou v tamojších reštauráciách.

Spomínaná aféra s E.coli (EHEC) baktériami , hoci mala smrteľné následky, má aj pozitívu stránku. Prispela k sprísneniu dozoru nad dodržiavaním bezpečnosti predpisov. Mnohé nemecké reštaurácie napríklad prestali podávať šaláty z neolúpaných uhoriek, zeleninu musia niekoľkokrát umývať. Kuchári majú povinnosť pracovať v jednorazových rukaviciach. Nielen v kuchyniach, ale aj na toaletách hostí sú k dispozícii dezinfekčné prostriedky.

K slovu sa dostali aj iné opatrenia. Z jedálnych lístkov mizne napríklad carpaccio, tatarský biftek i v Nemecku tak obľúbený Hackpeter zo surového bravčového mäsa. Personál je znovu preškoľovaný v oblasti kritických bodov, veľký dôraz sa dáva na osobnú hygienu.

SkryťVypnúť reklamu

Farební panáčikovia

Nemecko však pripravuje aj ďalšie opatrenie, ktoré má prispieť k zlepšeniu hygieny v reštauráciách. Pôjde o hodnotenia inšpektorov, ktorí budú udeľovať reštauráciám farebné kódy pripomínajúce svetlá na semaforoch.

Imaginárny semafor bude stáť pri vchode do reštaurácie, takže hostia budú na prvý pohľad vedieť, čo tam môžu očakávať. Ak bude svietiť zelená, budú môcť podľa hodnotiteľov bez obáv vstúpiť a konzumovať tamojšie jedlá. Oranžové svetlo má indikovať „určite obavy“ a červené zase naznačí, že lepšie bude otočiť sa na päte a vybrať sa niekam inam.

Nový systém hodnotenia hygieny odsúhlasili ministri zdravotnícka všetkých nemeckých spolkových krajín s výnimkou Bavorska. Jeho autori sa inšpirovali v amerických mestách New York a Los Angeles, ale údajne ho ako prví zaviedli v kanadskom Toronte.

SkryťVypnúť reklamu

Prijať nový systém udeľovania farebných kódov nebolo ľahké. Predchádzalo tomu viac ako ročné obdobie často „zábavných“ politických debát, o tom, či je lepší farebný systém, alebo niečo podobné, čo uplatňujú v Dánsku. Tam udeľujú reštauráciám na základe hygienických kontrol už od roku 2001 smajlikov. Tých uvidíte od júla tohto roku aj na reštauráciách v berlínskej štvrti Pankow, kde sa dánskym systémom inšpirovali.

Po reštauráciách ďalší

Ako píše denník Der Spiegel, po reštauráciách prídu na rad aj pekárne, mäsiarstva, potravinové obchody, firemné kuchyne a trhoviská. Firmy zaoberajúce sa roznáškou pizze, z ktorých kuchyňami majú konzumenti minimálny priamy kontakt, budú hodnotené online.

Reakcie na nový systém hodnotenia hygieny reštaurácií sú rôzne. Nemecký reštauračný priemysel hovorí o likvidácii. Zväz hotelov a reštaurácií píše vo svojom stanovisku, že „ide o systém založený na strašení ľudí.“

SkryťVypnúť reklamu

Hostia ho ale pochopiteľne vítajú. Veď kde ich bežne pustia do kuchyne, aby mohli zistiť, či je tam všetko ako zo škatuľky, alebo spod sporáka či z rohov vykúka zanedbaná špina, v chladničkách sa váľajú potraviny po záruke a v skladoch hnije zelenina. Nájsť povestný vlas v polievke je totiž často nič proti tomu, čo sa skrýva za dverami kuchýň. A netajme si – aj na Slovensku, kde sme k hygiene vo všeobecnosti , v porovnaní s Nemeckom, predsa len benevolentnejší.

Nemci však určite schválený systém, skôr než ho uvedú do praxe, dokonale a do detailov premyslia. Dá sa predovšetkým čakať, že „prichytenej“ reštaurácii, než bude musieť zasvietiť na semafore oranžovú alebo červenú, dajú najskôr šancu na nápravu. Pôjde teda zrejme skôr o preventívny systém.

SkryťVypnúť reklamu

A ktovie, koľko červených svetiel by blikalo pred slovenskými reštauráciami?

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Rodák z Lučenca Palo Sekerka(spodný rad-tretí sprava) zo svojim tímom za vitrínou, ktorou sa na nich môžu dívať hostia michelinskej reštaurácie v Paríži.

Bolo to komplikované, ale nenechal sa odradiť prvým neúspechom.


16. sep
Branislav Cvik a Ľubomír Vančo zo spoločnosti Banskobystrický pivovar

Branislav Cvik a Ľubomír Vančo oživili banskobystrický pivovar zdevastovaný mečiarovským privatizérom.


2. sep
Ilustračné foto.

Zdraženie chleba bolo na Slovensku tretie najvyššie v EÚ.


TASR 20. sep

Mesto pod Tatrami. Aj takúto prezývku si vyslúžil Poprad ležiaci v Podtatranskej kotline. Ulice tu majú jedinečné čaro – horizont množstva z nich zdobia hrdo sa týčiace štíty Vysokých Tatier.


6. sep
SkryťZatvoriť reklamu