V Nemecku sa hygiene v reštauráciách prizrú prísnejšie na zuby

Aféra s nákazou potravín E.coli baktériami spôsobila v Nemecku veľa diskusií. Okrem iného aj o tom, ako je to s hygienou v tamojších reštauráciách.

Spomínaná aféra s E.coli (EHEC) baktériami , hoci mala smrteľné následky, má aj pozitívu stránku. Prispela k sprísneniu dozoru nad dodržiavaním bezpečnosti predpisov. Mnohé nemecké reštaurácie napríklad prestali podávať šaláty z neolúpaných uhoriek, zeleninu musia niekoľkokrát umývať. Kuchári majú povinnosť pracovať v jednorazových rukaviciach. Nielen v kuchyniach, ale aj na toaletách hostí sú k dispozícii dezinfekčné prostriedky.

K slovu sa dostali aj iné opatrenia. Z jedálnych lístkov mizne napríklad carpaccio, tatarský biftek i v Nemecku tak obľúbený Hackpeter zo surového bravčového mäsa. Personál je znovu preškoľovaný v oblasti kritických bodov, veľký dôraz sa dáva na osobnú hygienu.

Farební panáčikovia

Nemecko však pripravuje aj ďalšie opatrenie, ktoré má prispieť k zlepšeniu hygieny v reštauráciách. Pôjde o hodnotenia inšpektorov, ktorí budú udeľovať reštauráciám farebné kódy pripomínajúce svetlá na semaforoch.

Imaginárny semafor bude stáť pri vchode do reštaurácie, takže hostia budú na prvý pohľad vedieť, čo tam môžu očakávať. Ak bude svietiť zelená, budú môcť podľa hodnotiteľov bez obáv vstúpiť a konzumovať tamojšie jedlá. Oranžové svetlo má indikovať „určite obavy“ a červené zase naznačí, že lepšie bude otočiť sa na päte a vybrať sa niekam inam.

Nový systém hodnotenia hygieny odsúhlasili ministri zdravotnícka všetkých nemeckých spolkových krajín s výnimkou Bavorska. Jeho autori sa inšpirovali v amerických mestách New York a Los Angeles, ale údajne ho ako prví zaviedli v kanadskom Toronte.

Prijať nový systém udeľovania farebných kódov nebolo ľahké. Predchádzalo tomu viac ako ročné obdobie často „zábavných“ politických debát, o tom, či je lepší farebný systém, alebo niečo podobné, čo uplatňujú v Dánsku. Tam udeľujú reštauráciám na základe hygienických kontrol už od roku 2001 smajlikov. Tých uvidíte od júla tohto roku aj na reštauráciách v berlínskej štvrti Pankow, kde sa dánskym systémom inšpirovali.

Po reštauráciách ďalší

Ako píše denník Der Spiegel, po reštauráciách prídu na rad aj pekárne, mäsiarstva, potravinové obchody, firemné kuchyne a trhoviská. Firmy zaoberajúce sa roznáškou pizze, z ktorých kuchyňami majú konzumenti minimálny priamy kontakt, budú hodnotené online.

Reakcie na nový systém hodnotenia hygieny reštaurácií sú rôzne. Nemecký reštauračný priemysel hovorí o likvidácii. Zväz hotelov a reštaurácií píše vo svojom stanovisku, že „ide o systém založený na strašení ľudí.“

Hostia ho ale pochopiteľne vítajú. Veď kde ich bežne pustia do kuchyne, aby mohli zistiť, či je tam všetko ako zo škatuľky, alebo spod sporáka či z rohov vykúka zanedbaná špina, v chladničkách sa váľajú potraviny po záruke a v skladoch hnije zelenina. Nájsť povestný vlas v polievke je totiž často nič proti tomu, čo sa skrýva za dverami kuchýň. A netajme si – aj na Slovensku, kde sme k hygiene vo všeobecnosti , v porovnaní s Nemeckom, predsa len benevolentnejší.

Nemci však určite schválený systém, skôr než ho uvedú do praxe, dokonale a do detailov premyslia. Dá sa predovšetkým čakať, že „prichytenej“ reštaurácii, než bude musieť zasvietiť na semafore oranžovú alebo červenú, dajú najskôr šancu na nápravu. Pôjde teda zrejme skôr o preventívny systém.

A ktovie, koľko červených svetiel by blikalo pred slovenskými reštauráciami?

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Vybavil niekto miliónové dotácie? Pri Babindole vidno Gašpara aj Jahnátka

Úspešní babindolskí podnikatelia majú kontakty na vplyvných ľudí spájaných so Smerom.

TECH

Na Slovensku máme internet už 26 rokov. Ako začínal?

Vo svete bol internet bežný, na Slovensku veľká novinka.

PLUS

Dlhý rad neznamená, že z toho bohatneme

Zákazníci sú až príliš zorientovaní, hovorí MARTIN LABANC z Poľnej Kuchyne.

Neprehliadnite tiež

Aké je to byť šéfkuchárom v Hoteli Gino Park Palace?

Nedávno sme mali možnosť stretnúť šéfkuchára Hotela Gino Park Palace a bolo to naozaj veľmi podnetné stretnutie.

Reštauráciám zvyšujú tržby festivalové gurmánske špeciality

Až o 25 percent sa zvýšili reštauráciám tržby po mesiaci trvania Zimného festivalu jedla.

Najkľudnejšie miesto v Petržalke? Skúste BERG

Uponáhľaná doba, dni plné stresu, pracovné tempo, ktoré niekedy hraničí so zvládnuteľnosťou a vy neviete kam sa „odložiť na reštart?“ Budeme vás navigovať.

Kúsok Thajska na Slovensku

Prevádzka, ktorá sa môže pýšiť originálnou thajskou kuchyňou, vďaka šéfkuchárke priamo z Thajska.

Ochutnajú Petra Vlhová, Nasťa Kuzminová či hokejisti kimchi?

Južná Kórea bude vo februári 2018 v strede pozornosti celého sveta vrátane Slovenska. Na Zimné hry XXIII. Olympiády sa do mesta Pjongčang chystá aj výprava slovenských olympionikov i turistov, čo bude výborná príležitosť na spoznanie kórejskej kuchyne.