V Nemecku sa hygiene v reštauráciách prizrú prísnejšie na zuby

Aféra s nákazou potravín E.coli baktériami spôsobila v Nemecku veľa diskusií. Okrem iného aj o tom, ako je to s hygienou v tamojších reštauráciách.

Spomínaná aféra s E.coli (EHEC) baktériami , hoci mala smrteľné následky, má aj pozitívu stránku. Prispela k sprísneniu dozoru nad dodržiavaním bezpečnosti predpisov. Mnohé nemecké reštaurácie napríklad prestali podávať šaláty z neolúpaných uhoriek, zeleninu musia niekoľkokrát umývať. Kuchári majú povinnosť pracovať v jednorazových rukaviciach. Nielen v kuchyniach, ale aj na toaletách hostí sú k dispozícii dezinfekčné prostriedky.

K slovu sa dostali aj iné opatrenia. Z jedálnych lístkov mizne napríklad carpaccio, tatarský biftek i v Nemecku tak obľúbený Hackpeter zo surového bravčového mäsa. Personál je znovu preškoľovaný v oblasti kritických bodov, veľký dôraz sa dáva na osobnú hygienu.

Farební panáčikovia

Nemecko však pripravuje aj ďalšie opatrenie, ktoré má prispieť k zlepšeniu hygieny v reštauráciách. Pôjde o hodnotenia inšpektorov, ktorí budú udeľovať reštauráciám farebné kódy pripomínajúce svetlá na semaforoch.

Imaginárny semafor bude stáť pri vchode do reštaurácie, takže hostia budú na prvý pohľad vedieť, čo tam môžu očakávať. Ak bude svietiť zelená, budú môcť podľa hodnotiteľov bez obáv vstúpiť a konzumovať tamojšie jedlá. Oranžové svetlo má indikovať „určite obavy“ a červené zase naznačí, že lepšie bude otočiť sa na päte a vybrať sa niekam inam.

Nový systém hodnotenia hygieny odsúhlasili ministri zdravotnícka všetkých nemeckých spolkových krajín s výnimkou Bavorska. Jeho autori sa inšpirovali v amerických mestách New York a Los Angeles, ale údajne ho ako prví zaviedli v kanadskom Toronte.

Prijať nový systém udeľovania farebných kódov nebolo ľahké. Predchádzalo tomu viac ako ročné obdobie často „zábavných“ politických debát, o tom, či je lepší farebný systém, alebo niečo podobné, čo uplatňujú v Dánsku. Tam udeľujú reštauráciám na základe hygienických kontrol už od roku 2001 smajlikov. Tých uvidíte od júla tohto roku aj na reštauráciách v berlínskej štvrti Pankow, kde sa dánskym systémom inšpirovali.

Po reštauráciách ďalší

Ako píše denník Der Spiegel, po reštauráciách prídu na rad aj pekárne, mäsiarstva, potravinové obchody, firemné kuchyne a trhoviská. Firmy zaoberajúce sa roznáškou pizze, z ktorých kuchyňami majú konzumenti minimálny priamy kontakt, budú hodnotené online.

Reakcie na nový systém hodnotenia hygieny reštaurácií sú rôzne. Nemecký reštauračný priemysel hovorí o likvidácii. Zväz hotelov a reštaurácií píše vo svojom stanovisku, že „ide o systém založený na strašení ľudí.“

Hostia ho ale pochopiteľne vítajú. Veď kde ich bežne pustia do kuchyne, aby mohli zistiť, či je tam všetko ako zo škatuľky, alebo spod sporáka či z rohov vykúka zanedbaná špina, v chladničkách sa váľajú potraviny po záruke a v skladoch hnije zelenina. Nájsť povestný vlas v polievke je totiž často nič proti tomu, čo sa skrýva za dverami kuchýň. A netajme si – aj na Slovensku, kde sme k hygiene vo všeobecnosti , v porovnaní s Nemeckom, predsa len benevolentnejší.

Nemci však určite schválený systém, skôr než ho uvedú do praxe, dokonale a do detailov premyslia. Dá sa predovšetkým čakať, že „prichytenej“ reštaurácii, než bude musieť zasvietiť na semafore oranžovú alebo červenú, dajú najskôr šancu na nápravu. Pôjde teda zrejme skôr o preventívny systém.

A ktovie, koľko červených svetiel by blikalo pred slovenskými reštauráciami?


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Vyhrať celú Tour? A prečo by som mal, smial sa Sagan

Vraj to ešte nie je najlepšia forma a musí popracovať. Aj tak posunul hranice.

ŽENA

Etnologička: Aj na slovenskej dedine boli panny len naoko

O predstieraných, posvätných aj starých pannách rozpráva Tatiana Bužeková.

Neprehliadnite tiež

Viete v čom je francúzska kuchyňa výnimočná?

Francúzsko je vo svete preslávené najmä kvalitným vínom, syrmi, morskými plodmi, ako aj svojou originalitou, vysokou úrovňou prípravy jedál a pestrosťou pokrmov. Otestujte sa v kvíze o francúzskej kuchyni a zistite, v čom je jedinečná!

Vyznáte sa v svetovej gastronómii?

Otestujte sa a zistite, či ste skutočný odborník vo svete gastronómie. Ak radi varíte, listujete najnovšie kuchárky a trávite čas v kuchyni, tento kvíz určite hravo zvládnete!

Viete, ako chutí dobrá káva?

Iba 5 - 10 % ľudí, ktorí pijú kávu, sa zaujíma o kávový svet a vidí hodnotu dobrej a kvalitnej kávy. K zvyšovaniu tohto čísla napomáhajú kaviarne s ponukou kvalitných výberových a filtrovaných káv. Dávajú priestor novým pražiarňam a ukazujú ľuďom, ako chutí dobrá káva.

Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.