SME
Pondelok, 1. jún, 2020 | Meniny má ŽanetaKrížovkyKrížovky

Ak chcete odtučňovať, doprajte si olomoucké syrečky

Ako jediné sa dostali do svetovo uznávanej Veľkej encyklopédie syrov. Olomoucké syrečky, známe aj ako kvargle, sa dajú kúpiť už i v automate.

Je to vlastne novinka tohtoročného leta v historickom Olomouci. V automate si turisti alebo aj domáci nekupujú už iba kávu, kofolu či minerálky, ale tradičnú českú špecialitu, ktorá stáročia „rozvoniava“ a výborne chutí s pivom i kyslým mliekom.

Lahôdka i pre kráľa

O syrečky je v Olomouci taký obrovský záujem, že automat nestačia denne dopĺňať. Naši západní susedia totiž stavili na tradícii, ktorá siaha až do 16. storočia. Vtedy syrečky začali vyrábať v obci Hněvotín a výrobňa, odkiaľ putovali aj na stôl Rudolfa II., sa neskôr presťahovala do Loštíc. Tam fungovala až do 19. storočia.

Skryť Vypnúť reklamu

Túto pochúťku jedol dobrý vojak Švejk, miloval Jan Werich a píše o nich aj Miroslav Horníček. Syrečky sa najprv volali sedliacke, pretože boli súčasťou jednoduchej ľudovej českej kuchyne. Keď sa ich predaj rozmohol na olomouckých trhoch, začali ich nazývať olomouckými.

Sú jediným českým syrom, ktorý má žltú farbu a výraznú, prenikavú chuť. Po ich otvorení je vhodné nechať syr aspoň desať minút odležať. Kvargle sa vyrábajú z kyslého tvarohu, konzervujú ich len soľou a pretože obsahujú iba jedno percento tuku, sú teda vhodné aj pre tých, čo odtučňujú. Túto „voňavú“ špecialitu si môžu dožičiť aj diabetici, vegetariáni či celiatici, pretože obsahuje hodnotné bielkoviny ale minimum sacharidov.

Na slano i na sladko

V Lošticiach začal syrečky vyrábať Josef Wessel, jeho syn Alois v roku 1892 premenil manufaktúru na továreň. A práve rodina Wesselovcov vytlačila konkurenciu a stala sa najväčším výrobcom kvarglí v Čechách. Aj v súčasnosti vyrába olomoucké syrečky firma A.W. v Lošticiach, od roku 1994 je jej súčasťou aj Múzeum syrečkov. Na exkurzii sa návštevníci dozvedia, že pravé olomoucké syrečky vyrábajú z upraveného tvarohu v tvare tyčiniek alebo okrúhlych koláčikov.

Skryť Vypnúť reklamu

V múzeu je tiež zverejnená technológia výroby syrečkov. Tvaroh sa najprv zmieša so soľou a nechá sa odležať približne dva týždne. Až po tomto čase sa hmota pomelie a vytvaruje. Syrečky si následne „odpočinú“ v sušiarni, potom putujú do zrecích debničiek a bubnových pračiek, aby sa premyli. Odtiaľ sa vrátia späť do debničiek. Tam ich ešte ďalších osem dní otáčajú a stále ešte dozrievajú.

V Lošticiach je okrem výrobného podniku aj reštaurácia U Coufalu, kde dokazujú, že syrečky sú naozaj českým labužníckym skvostom. Možno ich jesť studené, zapekať ich na hriankach ale aj vysmážať v troj obale. A ponúknu vám aj teplú sladkú podobu - so šľahačkou a ovocím.

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Sídlo Karpatskej lesníckej spoločnosti v Tekovskej Breznici, ktorá spravuje sporné pozemky.
Dobré ráno

Dobré ráno: USA horia, prezident hovorí o streľbe do ľudí

Čo sa deje v Spojených štátoch a čo protesty spustilo.

Podcast Dobré Ráno.
Komentár Petra Schutza

Matovičov poklad je iluzórny

Otváranie sa von je predsa len spornejšia káva ako dovnútra.

Peter Schutz.
Zlava: Robert De Niro, Martin Scorsese a Leonardo DiCaprio. Spolu nakrútia thriller o vraždách indiánov