Ak chcete odtučňovať, doprajte si olomoucké syrečky

Ako jediné sa dostali do svetovo uznávanej Veľkej encyklopédie syrov. Olomoucké syrečky, známe aj ako kvargle, sa dajú kúpiť už i v automate.

Je to vlastne novinka tohtoročného leta v historickom Olomouci. V automate si turisti alebo aj domáci nekupujú už iba kávu, kofolu či minerálky, ale tradičnú českú špecialitu, ktorá stáročia „rozvoniava“ a výborne chutí s pivom i kyslým mliekom.

Lahôdka i pre kráľa

O syrečky je v Olomouci taký obrovský záujem, že automat nestačia denne dopĺňať. Naši západní susedia totiž stavili na tradícii, ktorá siaha až do 16. storočia. Vtedy syrečky začali vyrábať v obci Hněvotín a výrobňa, odkiaľ putovali aj na stôl Rudolfa II., sa neskôr presťahovala do Loštíc. Tam fungovala až do 19. storočia.

Túto pochúťku jedol dobrý vojak Švejk, miloval Jan Werich a píše o nich aj Miroslav Horníček. Syrečky sa najprv volali sedliacke, pretože boli súčasťou jednoduchej ľudovej českej kuchyne. Keď sa ich predaj rozmohol na olomouckých trhoch, začali ich nazývať olomouckými.

Sú jediným českým syrom, ktorý má žltú farbu a výraznú, prenikavú chuť. Po ich otvorení je vhodné nechať syr aspoň desať minút odležať. Kvargle sa vyrábajú z kyslého tvarohu, konzervujú ich len soľou a pretože obsahujú iba jedno percento tuku, sú teda vhodné aj pre tých, čo odtučňujú. Túto „voňavú“ špecialitu si môžu dožičiť aj diabetici, vegetariáni či celiatici, pretože obsahuje hodnotné bielkoviny ale minimum sacharidov.

Na slano i na sladko

V Lošticiach začal syrečky vyrábať Josef Wessel, jeho syn Alois v roku 1892 premenil manufaktúru na továreň. A práve rodina Wesselovcov vytlačila konkurenciu a stala sa najväčším výrobcom kvarglí v Čechách. Aj v súčasnosti vyrába olomoucké syrečky firma A.W. v Lošticiach, od roku 1994 je jej súčasťou aj Múzeum syrečkov. Na exkurzii sa návštevníci dozvedia, že pravé olomoucké syrečky vyrábajú z upraveného tvarohu v tvare tyčiniek alebo okrúhlych koláčikov.

V múzeu je tiež zverejnená technológia výroby syrečkov. Tvaroh sa najprv zmieša so soľou a nechá sa odležať približne dva týždne. Až po tomto čase sa hmota pomelie a vytvaruje. Syrečky si následne „odpočinú“ v sušiarni, potom putujú do zrecích debničiek a bubnových pračiek, aby sa premyli. Odtiaľ sa vrátia späť do debničiek. Tam ich ešte ďalších osem dní otáčajú a stále ešte dozrievajú.

V Lošticiach je okrem výrobného podniku aj reštaurácia U Coufalu, kde dokazujú, že syrečky sú naozaj českým labužníckym skvostom. Možno ich jesť studené, zapekať ich na hriankach ale aj vysmážať v troj obale. A ponúknu vám aj teplú sladkú podobu - so šľahačkou a ovocím.

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Juraj Sagan suverénne obhájil titul majstra Slovenska v cyklistike

Brat úspešnejšieho Petra bol jediným Slovákom v úniku, z ktorého napokon vzišiel český i slovenský šampión.

PLUS

Trinásť rokov trpí epilepsiou. Na Slovensku jej nedokázali pomôcť

Návšteva neurológa sa zmenila na sexuálne obťažovanie.

Neprehliadnite tiež

Rýchlo a zdravo vo vlastnej réžii

So zvyšujúcimi teplotami nás prirodzene prechádza aj chuť na ťažké jedlá, ľudia viac preferujú ľahké šaláty, studené polievky či smoothie. Prinášame vám preto pár zaujímavých kombinácií, ktoré vás nie len osviežia, ale aj spoľahlivo zasýtia.

Ako si doma pripraviť suši, pozrite si podrobný postup

Prečo hipsteri uprednostňujú surovú rybu pred údenáčmi?

Rýchla večera: Kuracie rolky

Chutia dobre za každých okolností a sú skvelým jedlom aj na cesty.

Chilli Nové Zámky: Široký výber pizze a dobrá Plznička k tomu

Chcete experimentovať s pizzou a spoľahnúť sa na pivo? Toto je to miesto.