SME
Piatok, 29. september, 2023 | Meniny má Michal, Michaela

Majster Rossini sa preslávil aj skvelým kuchárskym umením

Nikto nepochybuje, že Barbiera zo Sevilly zložil Gioacchino Antonio Rossini. O poznanie nejasnejšia situácia však panuje okolo slávneho jedla – tournedos a la Rossini.

V jedlách „a la“ panuje chaos. Kuchár nazve jedlo ako „ražniči Dominika Dána“ a hosť potom môže len hádať, čo to vyjadruje. Za niektorými slávnymi menami sa však skrýva konkrétny postup, surovinové kombinácie, úprava. Svedčí to o amaterizme, ak tieto pravidlá reštaurácia nedodržiava. Rossini medzi takéto mená (a takéto jedlá) patrí už dávno.

Autorstvo jedla tournedos a la Rossini sa síce pripisuje slávnemu skladateľovi, ale aj francúzskemu gastronómovi Auguste Escoffierovi, staršiemu o pol storočia. Možno to bude aj tým, že G.A. Rossini síce tournedos, teda filet mignons (medailónky) zo zadného hovädzieho často servíroval na svojom zámku v Passy, ale v rôznych úpravách. S madeirskom omáčkou, s plátkami baklažánu (ako a la arlesienne), s artičokmi (choron), na červenom víne ( a la moelle) a v ďalších podobách. Ale slávne tournedos a la Rossini, teda v kombinácii s čiernymi hľuzovkami a husacou pečeňou, možno naozaj vymyslel niekto iný.

SkryťVypnúť reklamu

Komponista kontra makaronista

Veľký labužník Alexander Dumas sa vyjadril, že Rossini „je určite veľkým komponistom, ale nikdy nebude dobrým makarónistom“ – na adresu skladateľovej verzie neapolských makarónov.

História i gastronomická veda však hovoria o Gioacchinovi s nábožnou úctou. Po 37. narodeninách skončil s hudobnou tvorbou a venoval sa už iba chovu prasiat, snorením po lahôdkárskych obchodoch, písaním korešpondencie s gastronomickým obsahom (aj keď malo ísť v liste o niečo celkom iné), kulinárskemu experimentovaniu a organizovaniu večerí. Aj Ferencz Liszt raz povedal, že veru ani najbohatší kráľ nemá takého kuchára.

Majstrovi Rossinimu by pravdepodobne dnešný trend „nič na tanieri“ veľmi neulahodil. Traduje sa historka, ako večeral u istej dámy a na tanieri boli iba minimalistické, dnes by sme ich popísali ako degustačné porcie. Hostiteľka ho na záver vyzvala, aby zase niekedy prišiel na večeru. „S radosťou, madam, hoci aj hneď!“ odvetil a sadol si znovu za stôl.

SkryťVypnúť reklamu

Husacia pečeň a hľuzovky

Reštaurácie radi siahajú za jedlami „a la“. Je to výborné spestrenie a ukazujú tým, že sú doma nielen medzi hrncami aj v gastronomickej teórii. Špeciality podľa G. Rossiniho im dávajú výhodu, že jedlá sú dobre zdokumentované práve vďaka receptom „čierne na bielom“, ktorými spestroval stovky listov, poznámok či partitúr.

Napríklad, pri vajciach a la Rossini jednoznačne ide o zastreté vajcia na opečenom chlebe, ozdobenom plátkami husacej pečene a dusených hľuzoviek na záver preliatych madeirskou omáčkou. Keď spoľahlivá reštaurácia uvedie v jedálnom lístku pulard a la Rossini, nuž hosť môže očakávať mladú vykŕmenú sliepku plnenú dusenou ryžou s paradajkami, kockami hovädzieho jazyka, hľuzovkami a tiež preliatu madeirskou omáčkou.

SkryťVypnúť reklamu

Aj z iných mäsitých jedál sa dá usúdiť, že označenie a la Rossini bude spravidla obsahovať husaciu pečeň, na prípravu náročnú madeirskú omáčku a predovšetkým hľuzovky, v dnešných časoch spravidla nahradené inými hubami. O orangine z Ruelle sa spory nevedú – pomarančové „mištičky“ plnené šunkou, jablkom, ananásom, mrkvou, kyslou uhorkou, zelerom, kyslou smotanou a majonézou vraj Rossini servíroval často.

Pod sladký zúbok

Skladateľ-labužník si zaslúži svetové gastronomické uznanie aj v sladkej kapitole. Ani pekárina a cukrárina mu nerobili žiadne problémy. Dokonca sa v archívoch hovorí o jeho rannom miesení cesta na briošky, ktoré rovnako rád pripravoval i jedol. S jeho obľúbenými maslovými brioškami s figovým džemom, perníkom s repným sirupom alebo mandľovým koláčom Armida (nazvaným podľa jeho opery z roku 1817) sa môžu stretnúť hostia dobrých kaviarní či reštaurácií.

SkryťVypnúť reklamu

A dodnes nikto netuší, či vznikla skôr opera Adelaide di Borgogna alebo jeho ovocný šalát Adelaida z broskýň, mandariniek, ananásu, malín a rumu zmiešaného s citrónovou šťavou a vanilkovým cukrom.

Komerčné články

  1. Vyrábajú lieky, ktoré poznali naše babky
  2. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí
  3. Unikátny kamión Hladinka smeruje na Bielu noc do Bratislavy
  4. Mexiko, Keňa či Maurícius. Cestujte za top exotikou z Viedne
  5. Aké tajomstvá skrýva kancelária šéfveliteľa?
  6. Umelá inteligencia už zajtra ovládne 5 miest na Slovensku!
  7. Slováci hlásili v lete až o 35 % viac škôd než minulý rok
  8. Všetkým lepí pred voľbami
  1. Vďaka Blue Berry™ si užívam život naplno!
  2. V sobotu môžete urobiť dobrú voľbu! Union víta nových poistencov
  3. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí
  4. Unikátny kamión Hladinka smeruje na Bielu noc do Bratislavy
  5. Vyrábajú lieky, ktoré poznali naše babky
  6. Mexiko, Keňa či Maurícius. Cestujte za top exotikou z Viedne
  7. TIPOS prichádza s aplikáciou, ktorá zjednoduší stávkovanie
  8. V PLANEO sú teraz spotrebiče až o 200 eur lacnejšie!
  1. Umelá inteligencia už zajtra ovládne 5 miest na Slovensku! 19 612
  2. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom 14 045
  3. Všetkým lepí pred voľbami 11 654
  4. Hladinka smeruje do Košíc! 8 210
  5. Až dve tretiny Slovenska majú mäkkú vodu. Čo na to naše cievy? 6 876
  6. Voľba srdcom je nespoľahlivá. Toto je najlepšia pomôcka 4 959
  7. Kaufland postavený z dreva? Áno, Bratislava má európsky unikát 4 447
  8. Aké tajomstvá skrýva kancelária šéfveliteľa? 4 036
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Soňa Makranská (33) vo svojom vegánskom bistre v Prievidzi. Na fotografii je spolu s priateľom Petrom Beňadikom.

Nevzdali to s touto krajinou.


12. sep
Viliam Hujík (vľavo) sa remeslu priúčal od svojho otca.

V rodine Hujíkovcov sa výrobe piva venuje tretia generácia.


19. sep
Niektorých poriadne boľavý chrbát zo zberu ešte len čaká, iní už majú prácu za sebou.

Dobrá úroda je, keď sa zo sto kíl urodí tona.


11. sep
Roman Untermajer, spolumajiteľ Fleur bakery a jeho syn Filip

Fleur bakery založil Roman Untermajer so sestrou Evou.


8. sep
SkryťZatvoriť reklamu