Parfé – zmrzlina prezlečená do modernejších podôb

Preklad francúzskeho slova parfait - parfé sa usadil už aj na slovenských jedálnych lístkoch. V sladkej i slanej podobe, ba i tekutej konzistencii.

Parfait znamená vo francúzštine dokonalý. V gastronómii sa však pod tým rozumie dezert, ktorý je predchodcom moderných zmrzlín. Ide o varený krém zo žĺtkov, bielkov, smotany a cukrového sirupu dochutený napríklad vanilkou či čokoládou, ktorý sa po vychladnutí zmrazuje. V súčasnosti sa tak však nazývajú najmä vrstvené krémy vo vysokých pohároch, zdobené zmrzlinou, čerstvým ovocím, orechmi, čokoládovou a rôznymi likérmi.

Fantázii ale kuchári medze nekladú. Čo tak napríklad gaštanovo-mascarponové, jahodové či mangové parfé, alebo trebárs jablkovo–tekvicový závin s karamelovým parfé z dielne kuchára Jaroslava Žídeka? V USA sa stali v posledných rokoch populárne aj parfé z jogurtu. Nájdete ich najmä na raňajkových jedálnych lístkoch a v pohári okrem jogurtu zvyčajne nechýbajú ovesené vločky alebo corn flaksy, oriešky a sušené ovocie.

Niečím podobným, teda vrstvenými zmrznutými krémami v pohári zdobenými šľahačkou, je aj dezert nazývaný sundae (čítaj sandej). Je to skomolenina anglického slova sunday, teda nedeľa, pretože v mnohých amerických štátoch patrí tento dezert zvyčajne na nedeľný stôl. Originálny sundae pozostáva z vanilkovej zmrzliny, poliatej sladkou šťavou, šľahačkou a kandizovanými čerešňami a podáva sa v pohároch tulipánového tvaru na stopke.

So slovom parfait /parfé sa však stretneme aj v studenej kuchyni. Môže ísť napríklad vo vodnom kúpeli zapečené krémy z husacej či kačacej pečienky, mletého mäsa či kreviet. V USA sa stretnete aj s inou podobou slaného parfait – v pohári navrstvenými pretlačenými zemiakmi s barbecue omáčkou z hikorového hnedého cukru a kúskami mäsa navrchu.

Parfé môže mať ale aj tekutú podobu. Barmani dokážu do pohára navrstviť rôzne druhy alkoholických i nealkoholických nápojov, šľahačky či kávy tak, aby sa nemiešali a vytvárajú tak dokonalé umelecké dielko.


          Hlavné správy zo Sme.sk

          DOMOV

          Šéf polície Gašpar ide do civilu. Saková plánuje väčšie zmeny

          Ministerka Saková predstaví nového šéfa polície v pondelok. Ohlasuje väčšie zmeny.

          DOBRÉ RÁNO

          Dobré ráno: Fico sa už dohaduje s opozíciou. Čo sa deje v koalícii?

          Ako Most povedal, že nepodporí návrh Smeru.

          TECH

          Pozemské deti nemajú na Marse šancu

          Budú kolonizátormi červenej planéty ľudia so zmenenou DNA?

          Neprehliadnite tiež

          Viete, ako chutí dobrá káva?

          Iba 5 - 10 % ľudí, ktorí pijú kávu, sa zaujíma o kávový svet a vidí hodnotu dobrej a kvalitnej kávy. K zvyšovaniu tohto čísla napomáhajú kaviarne s ponukou kvalitných výberových a filtrovaných káv. Dávajú priestor novým pražiarňam a ukazujú ľuďom, ako chutí dobrá káva.

          Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

          O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

          Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

          Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.

          Chuť Japonska v Žiline? Aj vy máte príležitosť byť jeho súčasťou

          Japonská kuchyňa sa stáva čím ďalej, tým viac obľúbenou kuchyňou po celom svete. Výnimkou nie je ani Slovensko.

          Miesto, kde sa snúbi tradícia, idylická príroda a prvotriedna gastronómia

          Každá dovolenka, ktorú strávime na vysnenom mieste a s ľuďmi, na ktorých nám záleží, je doslovne rozprávková. Zažiť však rozprávku počas dovolenky neponúka každá destinácia.