Parfé – zmrzlina prezlečená do modernejších podôb

Preklad francúzskeho slova parfait - parfé sa usadil už aj na slovenských jedálnych lístkoch. V sladkej i slanej podobe, ba i tekutej konzistencii.

Parfait znamená vo francúzštine dokonalý. V gastronómii sa však pod tým rozumie dezert, ktorý je predchodcom moderných zmrzlín. Ide o varený krém zo žĺtkov, bielkov, smotany a cukrového sirupu dochutený napríklad vanilkou či čokoládou, ktorý sa po vychladnutí zmrazuje. V súčasnosti sa tak však nazývajú najmä vrstvené krémy vo vysokých pohároch, zdobené zmrzlinou, čerstvým ovocím, orechmi, čokoládovou a rôznymi likérmi.

Fantázii ale kuchári medze nekladú. Čo tak napríklad gaštanovo-mascarponové, jahodové či mangové parfé, alebo trebárs jablkovo–tekvicový závin s karamelovým parfé z dielne kuchára Jaroslava Žídeka? V USA sa stali v posledných rokoch populárne aj parfé z jogurtu. Nájdete ich najmä na raňajkových jedálnych lístkoch a v pohári okrem jogurtu zvyčajne nechýbajú ovesené vločky alebo corn flaksy, oriešky a sušené ovocie.

Niečím podobným, teda vrstvenými zmrznutými krémami v pohári zdobenými šľahačkou, je aj dezert nazývaný sundae (čítaj sandej). Je to skomolenina anglického slova sunday, teda nedeľa, pretože v mnohých amerických štátoch patrí tento dezert zvyčajne na nedeľný stôl. Originálny sundae pozostáva z vanilkovej zmrzliny, poliatej sladkou šťavou, šľahačkou a kandizovanými čerešňami a podáva sa v pohároch tulipánového tvaru na stopke.

So slovom parfait /parfé sa však stretneme aj v studenej kuchyni. Môže ísť napríklad vo vodnom kúpeli zapečené krémy z husacej či kačacej pečienky, mletého mäsa či kreviet. V USA sa stretnete aj s inou podobou slaného parfait – v pohári navrstvenými pretlačenými zemiakmi s barbecue omáčkou z hikorového hnedého cukru a kúskami mäsa navrchu.

Parfé môže mať ale aj tekutú podobu. Barmani dokážu do pohára navrstviť rôzne druhy alkoholických i nealkoholických nápojov, šľahačky či kávy tak, aby sa nemiešali a vytvárajú tak dokonalé umelecké dielko.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Čudne rozdelené peniaze siahajú ku Kaliňákovmu známemu

Spoločnosť Highchem s pätnástimi zamestnancami a vyše miliónovými tržbami nemá podľa hodnotenia dostatočné odborné kapacity.

DOMOV

Sieť čelí exekúciám, dlžoby nespláca ani SDKÚ

Sieť nezaplatila vyše 500-tisíc eur, pre ktoré ju naháňajú exekútori.

Neprehliadnite tiež

Neobmedzujte v sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dva, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.

Rýchlo a zdravo vo vlastnej réžii

So zvyšujúcimi teplotami nás prirodzene prechádza aj chuť na ťažké jedlá, ľudia viac preferujú ľahké šaláty, studené polievky či smoothie. Prinášame vám preto pár zaujímavých kombinácií, ktoré vás nie len osviežia, ale aj spoľahlivo zasýtia.

Ako si doma pripraviť suši, pozrite si podrobný postup

Prečo hipsteri uprednostňujú surovú rybu pred údenáčmi?