SME
Streda, 28. september, 2022 | Meniny má Václav

Parfé – zmrzlina prezlečená do modernejších podôb

Preklad francúzskeho slova parfait - parfé sa usadil už aj na slovenských jedálnych lístkoch. V sladkej i slanej podobe, ba i tekutej konzistencii.

Parfait znamená vo francúzštine dokonalý. V gastronómii sa však pod tým rozumie dezert, ktorý je predchodcom moderných zmrzlín. Ide o varený krém zo žĺtkov, bielkov, smotany a cukrového sirupu dochutený napríklad vanilkou či čokoládou, ktorý sa po vychladnutí zmrazuje. V súčasnosti sa tak však nazývajú najmä vrstvené krémy vo vysokých pohároch, zdobené zmrzlinou, čerstvým ovocím, orechmi, čokoládovou a rôznymi likérmi.

Fantázii ale kuchári medze nekladú. Čo tak napríklad gaštanovo-mascarponové, jahodové či mangové parfé, alebo trebárs jablkovo–tekvicový závin s karamelovým parfé z dielne kuchára Jaroslava Žídeka? V USA sa stali v posledných rokoch populárne aj parfé z jogurtu. Nájdete ich najmä na raňajkových jedálnych lístkoch a v pohári okrem jogurtu zvyčajne nechýbajú ovesené vločky alebo corn flaksy, oriešky a sušené ovocie.

SkryťVypnúť reklamu

Niečím podobným, teda vrstvenými zmrznutými krémami v pohári zdobenými šľahačkou, je aj dezert nazývaný sundae (čítaj sandej). Je to skomolenina anglického slova sunday, teda nedeľa, pretože v mnohých amerických štátoch patrí tento dezert zvyčajne na nedeľný stôl. Originálny sundae pozostáva z vanilkovej zmrzliny, poliatej sladkou šťavou, šľahačkou a kandizovanými čerešňami a podáva sa v pohároch tulipánového tvaru na stopke.

So slovom parfait /parfé sa však stretneme aj v studenej kuchyni. Môže ísť napríklad vo vodnom kúpeli zapečené krémy z husacej či kačacej pečienky, mletého mäsa či kreviet. V USA sa stretnete aj s inou podobou slaného parfait – v pohári navrstvenými pretlačenými zemiakmi s barbecue omáčkou z hikorového hnedého cukru a kúskami mäsa navrchu.

SkryťVypnúť reklamu

Parfé môže mať ale aj tekutú podobu. Barmani dokážu do pohára navrstviť rôzne druhy alkoholických i nealkoholických nápojov, šľahačky či kávy tak, aby sa nemiešali a vytvárajú tak dokonalé umelecké dielko.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ruskí vojaci nastupujú do autobusu smerom do náborového centra v meste Krasnodar.

Putin si uvedomil, že prehráva.


a 2 ďalší 26. sep
Ilustračné foto. Deň matiek v Bratislave, defilé s kočiarikmi , r. 1939, autor Ladislav Roller.

Za protipotratovými názormi nemusí byť len ochrana života.


2 h
Peter Schutz.

Ak padne, ešte sa zvýši pravdepodobnosť predčasných volieb.


18 h
Evakuácia zraneného ukrajinského vojaka z frontu.

Vojna na Ukrajine pokračuje.


a 4 ďalší 5 h

Neprehliadnite tiež

Rodák z Lučenca Palo Sekerka(spodný rad-tretí sprava) zo svojim tímom za vitrínou, ktorou sa na nich môžu dívať hostia michelinskej reštaurácie v Paríži.

Bolo to komplikované, ale nenechal sa odradiť prvým neúspechom.


16. sep
Branislav Cvik a Ľubomír Vančo zo spoločnosti Banskobystrický pivovar

Branislav Cvik a Ľubomír Vančo oživili banskobystrický pivovar zdevastovaný mečiarovským privatizérom.


2. sep
Ilustračné foto.

Zdraženie chleba bolo na Slovensku tretie najvyššie v EÚ.


TASR 20. sep

Mesto pod Tatrami. Aj takúto prezývku si vyslúžil Poprad ležiaci v Podtatranskej kotline. Ulice tu majú jedinečné čaro – horizont množstva z nich zdobia hrdo sa týčiace štíty Vysokých Tatier.


6. sep
SkryťZatvoriť reklamu