SME

Parfé – zmrzlina prezlečená do modernejších podôb

Preklad francúzskeho slova parfait - parfé sa usadil už aj na slovenských jedálnych lístkoch. V sladkej i slanej podobe, ba i tekutej konzistencii.

Parfait znamená vo francúzštine dokonalý. V gastronómii sa však pod tým rozumie dezert, ktorý je predchodcom moderných zmrzlín. Ide o varený krém zo žĺtkov, bielkov, smotany a cukrového sirupu dochutený napríklad vanilkou či čokoládou, ktorý sa po vychladnutí zmrazuje. V súčasnosti sa tak však nazývajú najmä vrstvené krémy vo vysokých pohároch, zdobené zmrzlinou, čerstvým ovocím, orechmi, čokoládovou a rôznymi likérmi.

Fantázii ale kuchári medze nekladú. Čo tak napríklad gaštanovo-mascarponové, jahodové či mangové parfé, alebo trebárs jablkovo–tekvicový závin s karamelovým parfé z dielne kuchára Jaroslava Žídeka? V USA sa stali v posledných rokoch populárne aj parfé z jogurtu. Nájdete ich najmä na raňajkových jedálnych lístkoch a v pohári okrem jogurtu zvyčajne nechýbajú ovesené vločky alebo corn flaksy, oriešky a sušené ovocie.

SkryťVypnúť reklamu

Niečím podobným, teda vrstvenými zmrznutými krémami v pohári zdobenými šľahačkou, je aj dezert nazývaný sundae (čítaj sandej). Je to skomolenina anglického slova sunday, teda nedeľa, pretože v mnohých amerických štátoch patrí tento dezert zvyčajne na nedeľný stôl. Originálny sundae pozostáva z vanilkovej zmrzliny, poliatej sladkou šťavou, šľahačkou a kandizovanými čerešňami a podáva sa v pohároch tulipánového tvaru na stopke.

So slovom parfait /parfé sa však stretneme aj v studenej kuchyni. Môže ísť napríklad vo vodnom kúpeli zapečené krémy z husacej či kačacej pečienky, mletého mäsa či kreviet. V USA sa stretnete aj s inou podobou slaného parfait – v pohári navrstvenými pretlačenými zemiakmi s barbecue omáčkou z hikorového hnedého cukru a kúskami mäsa navrchu.

SkryťVypnúť reklamu

Parfé môže mať ale aj tekutú podobu. Barmani dokážu do pohára navrstviť rôzne druhy alkoholických i nealkoholických nápojov, šľahačky či kávy tak, aby sa nemiešali a vytvárajú tak dokonalé umelecké dielko.

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 14 262
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 318
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 6 872
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 155
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 2 807
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 548
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 394
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 156
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Prácu šéfkuchára berie zároveň ako svoje hobby.

Život v zahraničí mu je prirodzenejší.


Michal Kordoš sa momentálne venuje kurzom varenia a pop-upom.

Varil v michelinských reštauráciách.


22

Hľadáte jedinečné gastronomické zážitky? Objavte výnimočné reštaurácie, ktoré ponúkajú nezabudnuteľné špeciality.


Peter Slačka v januári začal variť pre bistro Jolk.

Varil aj v michelinskej reštaurácii.


11
SkryťZatvoriť reklamu