SME
Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Parfé – zmrzlina prezlečená do modernejších podôb

Preklad francúzskeho slova parfait - parfé sa usadil už aj na slovenských jedálnych lístkoch. V sladkej i slanej podobe, ba i tekutej konzistencii.

Parfait znamená vo francúzštine dokonalý. V gastronómii sa však pod tým rozumie dezert, ktorý je predchodcom moderných zmrzlín. Ide o varený krém zo žĺtkov, bielkov, smotany a cukrového sirupu dochutený napríklad vanilkou či čokoládou, ktorý sa po vychladnutí zmrazuje. V súčasnosti sa tak však nazývajú najmä vrstvené krémy vo vysokých pohároch, zdobené zmrzlinou, čerstvým ovocím, orechmi, čokoládovou a rôznymi likérmi.

Fantázii ale kuchári medze nekladú. Čo tak napríklad gaštanovo-mascarponové, jahodové či mangové parfé, alebo trebárs jablkovo–tekvicový závin s karamelovým parfé z dielne kuchára Jaroslava Žídeka? V USA sa stali v posledných rokoch populárne aj parfé z jogurtu. Nájdete ich najmä na raňajkových jedálnych lístkoch a v pohári okrem jogurtu zvyčajne nechýbajú ovesené vločky alebo corn flaksy, oriešky a sušené ovocie.

Skryť Vypnúť reklamu

Niečím podobným, teda vrstvenými zmrznutými krémami v pohári zdobenými šľahačkou, je aj dezert nazývaný sundae (čítaj sandej). Je to skomolenina anglického slova sunday, teda nedeľa, pretože v mnohých amerických štátoch patrí tento dezert zvyčajne na nedeľný stôl. Originálny sundae pozostáva z vanilkovej zmrzliny, poliatej sladkou šťavou, šľahačkou a kandizovanými čerešňami a podáva sa v pohároch tulipánového tvaru na stopke.

So slovom parfait /parfé sa však stretneme aj v studenej kuchyni. Môže ísť napríklad vo vodnom kúpeli zapečené krémy z husacej či kačacej pečienky, mletého mäsa či kreviet. V USA sa stretnete aj s inou podobou slaného parfait – v pohári navrstvenými pretlačenými zemiakmi s barbecue omáčkou z hikorového hnedého cukru a kúskami mäsa navrchu.

Skryť Vypnúť reklamu

Parfé môže mať ale aj tekutú podobu. Barmani dokážu do pohára navrstviť rôzne druhy alkoholických i nealkoholických nápojov, šľahačky či kávy tak, aby sa nemiešali a vytvárajú tak dokonalé umelecké dielko.

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Záchranár Peter Vizvary z galantskej nemocnice, ktorého na ARO doviezli na Silvestra po tom, ako sa pri práci sám nakazil koronavírusom.

Pocit dusenia mám stále v sebe, vraví pacient pripojený na kyslík.

13 h
Monika Jankovská odchádza z výsluchu na NAKA v Nitre.

S vyšetrovateľmi začala spolupracovať koncom októbra.

11 h

Rozhovory ZKH s primátorom Bratislavy Matúšom Vallom.

11 h

Neprehliadnite tiež

Ľubomír Trizuliak

Trizuliak začal umývaním riadu.

17. okt

Top lokalita nestačila.

24. sep

Zapojte sa do diskusie s expertmi, ktorí sa podelia o skúsenosti z praxe a načrtnú predstavy o budúcnosti a fungovaní gastronómie.

Michal Bažalík

Víno zo Svätého Jura vyrábané ekologickými postupmi.

14. aug