Za najlepšou reštauráciou sveta treba vycestovať do Kodane

Desiaty krát vyhlásil britský časopis Restaurant Magazine rebríček najlepších reštaurácii sveta. Už druhý krát po sebe sa ňou stala reštaurácia Noma ležiaca v prístave dánskej metropoly.

Za reštauráciou Noma sa umiestnili v rebríčku španielska – Cellar de Can Roca v Girone. Tretie miesto obhájil aj po vlaňajšku ďalší španielsky kulinárksy reprezentant – reštaurácia Mugaritz v baskitckom mestečku Errenteria.

Rozhoduje akadémia

Súťaž o najlepšiu svetovú reštauráciu má oficiálny názov S.Pellegrino World’s 50 Best Restaurants. Redakcii Restaurant Magazine mimoriadne záleží na objektivite a tým aj imidži súťaži a hodnovernosti výsledkov. Pri zostavovaní rebríčka napríklad platí, že ani jeden zo zamestnancov či sponzorov, vrátane toho z názvu súťaže, nemá právo hlasovať ani nijako inak ovplyvňovať výsledky.

O zozname najlepších i poradí rozhoduje tzv. Restaurant Akadémia. Tvorí ju 800 významných ľudí z reštauračného biznisu – od kritikov zaberajúcich sa kulinárstvom, cez významných šéfkuchárov či majiteľov reštaurácii. Je vytvorených 27 samostatných regiónov sveta a každý z nich má vlastnú porotu. Najmenej sedem z desiatich hlasov, ktoré udeľuje porota, musí daný podnik získať od odborníkov mimo regiónu, v ktorom sa reštaurácia nachádza. Každých rok sa najmenej desať porotcov v danom regióne vymieňa za iných.

Ako sa rozhoduje o Najlepšej reštaurácii sveta

  • Hlasovanie je prísne tajné

  • Porotcovia hlasujú maximálne o štyroch reštauráciách v danom regióne

  • Najmenej tri hlasy musia udeliť reštauráciám mimo regiónu

  • Porotcovia musia navštíviť danú reštauráciu najmenej 18 mesiacov pred hlasovaním

  • Nesmú hlasovať za reštauráciu, v ktorej majú nejaké záujmy

  • Hlas dostáva reštaurácia a nie jej majiteľ či šéfkuchár

  • Porotca musí určiť poradie siedmich reštaurácii, za ktoré hlasuje (to uľahčuje vytvoriť poradie)

  • Ostatné kritéria už záležia na danom porotcovi, ktorý môže hlasovať za svetoznámu reštauráciu rovnako ako aj malú neznámu reštauráciu v danom regióne

  • Samotné reštaurácie sa nemôžu uchádzať o účasť v súťaži, ani ich nikto nemôže nominovať.

Hviezdny šéfkuchár

Kuchyni reštaurácie Noma, ktorá sa stala najlepšou svetovou reštauráciou podľa Restaurant Magazine v roku 2010 i 2011, šéfuje hviezdny šéfkuchár René Redzepi. Nájdete ju v historickej časti Kodane – Christianshavn v zrekonštruovanom skladovom dome z 18. storočia. Ide o jedno z najpopulárnejších miest dánskej metropoly. Reštaurácia stojí na konci nábrežia, priamo naproti prístavisku Nyhavn, ktoré sa v posledných rokoch premenilo na bohato navštevovanú zábavnú štvrť. Interiér je kombináciou tradičného a súčasného štýlu. Charakterizuje ho jednoduchosť, svetlo, škandinávsky duch i atmosféra. Nájdete tam drevené podlahy, stropné hrady, posedieť si môžete v okenných výklenkoch.

Jednoduchosť charakterizuje aj ponuku jedál. Reštaurácia sa orientuje na nordickú kuchyňu, ale vo vlastnej verzii.

K zaujímavostiam patrí, že malé partie si môžu na posedenie objednať aj tzv. zamestnaneckú miestnosť, ktorá bežne slúži na oddych zamestnancov. Aj tam vám však na objednávku ponúknu sedemchodové menu za 1095 dánskych korún (zhruba 147 eur), či trojchodové nazývané aj ,,nomska klasika“.

Tričko na protest

Z Nomy si možno odniesť aj zaujímavý suvenír – tričko s černošskou tvárou tamojšieho umývača riadu Alieua pôvodom z Gambie. Tento nápad vznikol na jar tohto roku, keď si personál reštaurácie odchádzal prevziať cenu Najlepšej reštaurácie sveta do Londýna a Alieu nedostal britské vízum. Keď vystúpili zamestnanci na javisko, všetci mali oblečené toto tričku a tým upozornili na to, že Alieu si nemohol spolu s nimi užiť túto slávnostnú chvíľu.

Pre zaujímavosť: hoci 800 kulinárskych expertov z celého sveta ju vyhodnotilo ako najlepšiu, konkurenčný bedeker Guide Michelin jej tohto roku dal len dve hviezdičky.

Rebríček 50 najlepších reštaurácii sveta




Umiestnenie Reštaurácia Mesto Krajina
1 Noma Kodaň Dánsko
2 El Celler De Can Roca Girona Španielsko
3 Mugaritz Errenteria Španielsko
4 Osteria Francúzskoscana Modena Taliansko
5 The Fat Duck Berkhire Veľká Británia
6 Alinea Chicago USA
7 D.O.M Sao Paolo Brazília
8 Arzak San Sebastian Španielsko
9 Le Chateaubriand Paríž Francúzsko
10 Per Se New York USA
11 Daniel New York USA
12 Les Creations de Narisawa Tokio Japonsko
13 L'Astrance Paríž Francúzsko
14 L'Atelier de Joel Robuchon Paríž Francúzsko
15 Hof van Cleve Kruishoutem Belgicko
16 Pierre Gagnaire Paríž Francúzsko
17 Oud Sluis Sluis Holandsko
18 Le Bernardin New York USA
19 L'Arpege Paríž Francúzsko
20 Nihonryori RyuGin Tokio Japonsko
21 Vendome Bergisch Gladbach Nemecko
22 Steirereck Viedeň Rakúsko
23 Schloss Schauenstein Fürstenau Švajčiarsko
24 Eleven Madison Park New York USA
25 Aqua StadtBrücke Nemecko
26 Quay Sydney Austrália
27 Iggy's Singapore Singapúr
28 Combal Zero Rivoli Taliansko
29 Martin Berasategui San Sebastian Španielsko
30 Bras Laguiole Francúzsko
31 Biko Mexico City Mexiko
32 Le Calandre Padua Taliansko
33 Cracco Milano Taliansko
34 The Ledbury Londýn Veľká Británia
35 Chez Dominique Helsinki Fínsko
36 Le Quartier Francais Western Gate JAR
37 Amber Hong Kong Hong Kong
38 Dal Pescatore Mantova Taliansko
39 Il Canto Siena Taliansko
40 Momofuku Ssam Bar New York USA
41 St John Londýn Veľká Británia
42 Astrid Y Gaston Lima Peru
43 Hibiscus Londýn Veľká Británia
44 Maison Troisgros Roanne Francúzsko
45 Alain Ducasse au Plaza Athenee Paríž Francúzsko
46 De Librije Zwolle Holandsko
47 Restaurant de l'Hotel De Ville Crissier Švajčiarsko
48 Varvary Moskva Rusko
49 Pujol Ciudad de México Mexiko
50 Asador Etxebarri Atxondo-Bizkaia Španielsko
PRAMEŇ: Restaurant Magazine

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Veľkolepý nástup, výslnie a pád. Prečo veľké strany neprežijú svojich lídrov

Výmena lídra nie je kľúčom k dlhšej životnosti strany. Funguje len pri menších stranách, v Smere by mohla znamenať rýchly zánik.

KOMENTÁRE

Smer bez Fica nemá logiku

Životnosť strán ako Smer sa odvíja od popularity zakladateľa.

Neprehliadnite tiež

Odovzdávanie kuchárskej varechy v reštaurácii HU:MAN

S príchodom jesene odovzdal Ľubomír Herko pomyselnú štafetu jedinečného konceptu reštaurácie HU:MAN v podobe kuchárskej varechy. Jej držiteľom sa stal v gastronomickom svete uznávaný priekopník Peter Ďurčo.

Ako sa stravovať počas užívania antibiotík a kto vypestoval najkrajšie jablko na Slovensku?

Prinášame vám pestrý prehľad článkov o jedle, zdravom stravovaní a tipmi na víkendové varenie.

Svadba ako z rozprávky? Ak ste zo stredného Slovenska, máme skvelý tip

Milí páni, neberte si to osobne, no tento článok venujeme najmä vašim polovičkám. Žienky, čo by ste povedali na svadbu v krásnej záhrade? V Zlatom dukáte vám to s radosťou splnia.

Prvý ležiak na svete vznikol v Plzni. Fenomén menom Pilsner Urquell

Stačila kombinácia meštianskej nespokojnosti a talentu bavorského sládka.

Grobský dvor – miesto, ktoré ponúka domácu atmosféru

Obdobie jesene je tu. Vychutnajte si domácu husacinu v Slovenskom Grobe. My sme navštívili Grobský dvor, kde nás privítali v príjemnej atmosfére v ich jesenne naladenej záhrade.