Na vode vo väčšine reštaurácií stále šetria

V mnohých krajinách je bežné, že vzápätí čo sa usadíte v reštaurácii, vám položia na stôl karafu či džbán s vodou. Ako pozornosť podniku. Na Slovensku je to stále ojedinelý úkaz.

V mnohých krajinách je bežné, že vzápätí čo sa usadíte v reštaurácii, vám položia na stôl karafu či džbán s vodou. Ako pozornosť podniku. Na Slovensku je to stále ojedinelý úkaz.

Voda je životne dôležitou tekutinou v ľudskom tele. Človek dokáže prežiť týždne bez jedla, bez vody iba dva-tri dni.

Zdravý človek by mal denne vypiť približne 2,5 litra tekutín. Zvlášť v horúcich letných dňoch. Množstvo tekutín a skladba pitného režimu však závisí od individuálnych potrieb a nárokov jednotlivca i od jeho aktuálnych aktivít. A navyše to, čo je dobré pre dospelého a zdravého, nemusí byť pre dieťa a chorého.

Ako pozornosť podniku

V dnešných časoch už ani voda z vodovodu nie je lacná. Nebude to však zrejme hlavný dôvod, prečo na Slovensku, na rozdiel od mnohých iných krajín ňou šetria. O takej samozrejmosti, ako prinesenie karafy či džbánu s vodou na stôl hneď po tom, čo sa usadíte v reštaurácii, ako je to zvykom napríklad vo Francúzsku či USA, môžeme zatiaľ na Slovensku iba snívať. Pritom aj toto je jeden zo spôsobov, ako sa dá za pár centov ukázať hosťom, že si ich vážia, tešia sa ich návšteve.

Kampaň na bezplatné podávanie vody z vodovodu rozbehli nedávno aj v Česku. Reštauráciám, ktoré sa k tomuto trendu pridajú, udeľuje web vodovoda.cz nálepku. Podobne je zameraný aj projekt dajsivodu.sk, ibaže ten je zatiaľ orientovaný skôr na školopovinné deti a nálepky reštauráciám neudeľuje.

Zdroj zárobku

V slovenských reštauráciách podávanie vody v karafe či džbáne ešte veľmi rozšírené nie je, a to napriek tomu, že vodovodná voda má takmer na celom území vysokú kvalitu.

Dôvod sa dá ľahko vypátrať. Na stolovej vode či minerálkach vo fľašiach sa dá celkom dobre zarobiť. Ponuka domácich i dovozových stolových vôd je pomerne široká a čoraz bohatšia. Nie všade si ale môžu hostia vybrať, pretože nejeden podnik má podpísanú exkluzívnu zmluvu s konkrétnym dodávateľom. A sú aj také, kde ponúkajú len drahé dovozové vody, hoci slovenských je vzhľadom na mimoriadny počet výdatných prameňov dostatok. A podľa odborníkov sú aj mimoriadne kvalitné. Ale to sme už opäť pri peniazoch a ľahších i rýchlejších ziskoch.

Zaujímavosti:

  • V Čechách udeľujú reštauráciám, ktoré bezplatne podávajú hosťom vodovodnú vodu, propagačné nálepky.

  • Slovensko sa môže chváliť bohatými prameňmi kvalitnej vody i minerálok.

  • Zdravý človek by mal denne vypiť približne 2,5 litra tekutín. Zvlášť v horúcich letných dňoch.

Sklo kontra plasty

Vodu v karafách či džbánoch podávajú v zahraničných reštauráciách zvyčajne s ľadom a kolieskami citróna. Aj jej servírovanie má už v súčasnosti pravidlá, kultúru. Nielen v drahej, ale ani bežnej reštaurácii by sa už na stole nemala objaviť voda (ani iný nealko nápoj) v plastovej fľaši. Je totiž dostatok výrobcov, ktorí ponúkajú gastro balenie v elegantných sklených fľašiach.

A aký by mal byť pohár na vodu? Vo väčšine reštaurácií vám prinesú klasický s plochým dnom. V lepších ale dostanete na vodu špeciálne vodové poháre na stopke, o čosi väčšie ako vínové. Sú elegantné a číre sklo podtrhuje čistotu prírodného produktu. Navyše aj pomáha udržať správnu servírovaciu teplotu nápoja.

Pri výbere stolovej vody je dobré preštudovať si obsah jednotlivých minerálov a najmä celkový stupeň mineralizácie. Podľa lekárov je na každodennú konzumáciu ideálna voda s obsahom 150 - 400 mg minerálov v litri. Takúto môžu piť dokonca aj dojčatá.

V prípade minerálok treba už viac vedomosti – vedieť sa orientovať v spleti jednotlivých druhov a poznať, ktorý je pre ten-ktorý organizmus vhodný resp. škodlivý. V každom prípade lekári odporúčajú minerálky, aj keď si nejakú mimoriadne obľúbime, striedať.

S bublinkami alebo bez

A potom je tu ešte otázka: sýtená, polosýtená, nesýtená. Ide o obsah kysličníku uhličitého, ktorý dodáva vode kyselkavú chuť. Navyše jej prirodzenú chuť zintenzívňuje, zabíja v nej baktérie, dlhšie ju udržuje čerstvú. Tiež podnecuje tvorbu slín a odvádzanie zvyškov jedla z úst, čo pomáha udržiavať zdravý chrup.

Hlavné správy zo Sme.sk

PREŠOV KORZÁR

Obvineného kanadského profesora sa zastávali aj matky dievčat (fotogaléria)

Mušinka: Tento prípad nie je detská pornografia.

Dobré ráno

Dobré ráno: Prečo by ste (ne)mali zrušiť svoje konto na Facebooku

Čo sa stalo z najväčšej sociálnej siete.

Neprehliadnite tiež

Desať receptov na najlepšie zimné dezerty s medom

Koláče, zákusky aj drobné pečivo.

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.