Na vode vo väčšine reštaurácií stále šetria

V mnohých krajinách je bežné, že vzápätí čo sa usadíte v reštaurácii, vám položia na stôl karafu či džbán s vodou. Ako pozornosť podniku. Na Slovensku je to stále ojedinelý úkaz.

V mnohých krajinách je bežné, že vzápätí čo sa usadíte v reštaurácii, vám položia na stôl karafu či džbán s vodou. Ako pozornosť podniku. Na Slovensku je to stále ojedinelý úkaz.

Voda je životne dôležitou tekutinou v ľudskom tele. Človek dokáže prežiť týždne bez jedla, bez vody iba dva-tri dni.

Zdravý človek by mal denne vypiť približne 2,5 litra tekutín. Zvlášť v horúcich letných dňoch. Množstvo tekutín a skladba pitného režimu však závisí od individuálnych potrieb a nárokov jednotlivca i od jeho aktuálnych aktivít. A navyše to, čo je dobré pre dospelého a zdravého, nemusí byť pre dieťa a chorého.

Ako pozornosť podniku

V dnešných časoch už ani voda z vodovodu nie je lacná. Nebude to však zrejme hlavný dôvod, prečo na Slovensku, na rozdiel od mnohých iných krajín ňou šetria. O takej samozrejmosti, ako prinesenie karafy či džbánu s vodou na stôl hneď po tom, čo sa usadíte v reštaurácii, ako je to zvykom napríklad vo Francúzsku či USA, môžeme zatiaľ na Slovensku iba snívať. Pritom aj toto je jeden zo spôsobov, ako sa dá za pár centov ukázať hosťom, že si ich vážia, tešia sa ich návšteve.

Kampaň na bezplatné podávanie vody z vodovodu rozbehli nedávno aj v Česku. Reštauráciám, ktoré sa k tomuto trendu pridajú, udeľuje web vodovoda.cz nálepku. Podobne je zameraný aj projekt dajsivodu.sk, ibaže ten je zatiaľ orientovaný skôr na školopovinné deti a nálepky reštauráciám neudeľuje.

Zdroj zárobku

V slovenských reštauráciách podávanie vody v karafe či džbáne ešte veľmi rozšírené nie je, a to napriek tomu, že vodovodná voda má takmer na celom území vysokú kvalitu.

Dôvod sa dá ľahko vypátrať. Na stolovej vode či minerálkach vo fľašiach sa dá celkom dobre zarobiť. Ponuka domácich i dovozových stolových vôd je pomerne široká a čoraz bohatšia. Nie všade si ale môžu hostia vybrať, pretože nejeden podnik má podpísanú exkluzívnu zmluvu s konkrétnym dodávateľom. A sú aj také, kde ponúkajú len drahé dovozové vody, hoci slovenských je vzhľadom na mimoriadny počet výdatných prameňov dostatok. A podľa odborníkov sú aj mimoriadne kvalitné. Ale to sme už opäť pri peniazoch a ľahších i rýchlejších ziskoch.

Zaujímavosti:

  • V Čechách udeľujú reštauráciám, ktoré bezplatne podávajú hosťom vodovodnú vodu, propagačné nálepky.

  • Slovensko sa môže chváliť bohatými prameňmi kvalitnej vody i minerálok.

  • Zdravý človek by mal denne vypiť približne 2,5 litra tekutín. Zvlášť v horúcich letných dňoch.

Sklo kontra plasty

Vodu v karafách či džbánoch podávajú v zahraničných reštauráciách zvyčajne s ľadom a kolieskami citróna. Aj jej servírovanie má už v súčasnosti pravidlá, kultúru. Nielen v drahej, ale ani bežnej reštaurácii by sa už na stole nemala objaviť voda (ani iný nealko nápoj) v plastovej fľaši. Je totiž dostatok výrobcov, ktorí ponúkajú gastro balenie v elegantných sklených fľašiach.

A aký by mal byť pohár na vodu? Vo väčšine reštaurácií vám prinesú klasický s plochým dnom. V lepších ale dostanete na vodu špeciálne vodové poháre na stopke, o čosi väčšie ako vínové. Sú elegantné a číre sklo podtrhuje čistotu prírodného produktu. Navyše aj pomáha udržať správnu servírovaciu teplotu nápoja.

Pri výbere stolovej vody je dobré preštudovať si obsah jednotlivých minerálov a najmä celkový stupeň mineralizácie. Podľa lekárov je na každodennú konzumáciu ideálna voda s obsahom 150 - 400 mg minerálov v litri. Takúto môžu piť dokonca aj dojčatá.

V prípade minerálok treba už viac vedomosti – vedieť sa orientovať v spleti jednotlivých druhov a poznať, ktorý je pre ten-ktorý organizmus vhodný resp. škodlivý. V každom prípade lekári odporúčajú minerálky, aj keď si nejakú mimoriadne obľúbime, striedať.

S bublinkami alebo bez

A potom je tu ešte otázka: sýtená, polosýtená, nesýtená. Ide o obsah kysličníku uhličitého, ktorý dodáva vode kyselkavú chuť. Navyše jej prirodzenú chuť zintenzívňuje, zabíja v nej baktérie, dlhšie ju udržuje čerstvú. Tiež podnecuje tvorbu slín a odvádzanie zvyškov jedla z úst, čo pomáha udržiavať zdravý chrup.

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Ako sa Slovák z Terchovej stal veľkým reformátorom u Márie Terézie

Adam František Kollár, vedec a knihovník bol jedným z popredných osvietenských reformátorov.

PLUS

V kráľovstve polievok sa držková nevarí

Do niekoľkých hrncov naložili Bratislavčania svojho tvorivého ducha.

KOMENTÁRE

Potrebujeme posilniť kultúru záväznosti

Musíme prestať so spájaním LGBTI s ohrozením tzv. tradičnej rodiny.

Neprehliadnite tiež

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Neobmedzujte sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dve, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.

Rýchlo a zdravo vo vlastnej réžii

So zvyšujúcimi teplotami nás prirodzene prechádza aj chuť na ťažké jedlá, ľudia viac preferujú ľahké šaláty, studené polievky či smoothie. Prinášame vám preto pár zaujímavých kombinácií, ktoré vás nie len osviežia, ale aj spoľahlivo zasýtia.