Nové zemiaky

Neúnavna propagátorka zemiakov spisovateľka Oľga Feldeková hovorí, že najlepšie sú s kyslým mliekom. Obzvlášť nové.

Hoci prírodné a vegetačné podmienky na Slovensku dovoľujú zberať skoré zemiaky až koncom júna a začiatkom júla, vďaka dovozu z južných krajín si na nich môžeme pochutnávať oveľa skôr. Sú ľudia, ktorí sa ich nevedia dočkať. Chuť nových zemiakov je totiž mimoriadne lahodná. Keďže dozrievajú na jar, majú vďaka dostatku vlahy a nespaľujúceho slnka takú sviežu chuť ako jarná príroda.

V spomínaných historkách Oľgy Feldekovej na jej rodnej Orave stačilo dať na tanier pár popučených uvarených zemiakov s maslom a z druhej strany husté kyslé mlieko a dobrota bola hotová. Lyžicou sa naberalo naraz oboje.

SkryťVypnúť reklamu

Kedysi to bývalo to najbežnejšie jedlo najmä v chudobných regiónoch Slovenska. Ceny zemiakov a nielen nových medzitým riadne podrástli a jedle chudobných nemôže byť ani reči. O to viac záleží každému kuchárovi i gazdinke pri kúpe na výbere kvalitných hľúz..

To najlepšie pod šupkou

Nové zemiaky sú nie vždy v reštauráciách docenenou sezónnou pochúťkou. Neoprávnene. Nielenže sú mimoriadne chutné, ale pod tenkou krehkou šupkou majú najviac výživových látok. Preto je zbytočné ich šúpať. Stačí ich dobre umyť za pomoci kartáču, čo už zvládajú vo veľkoskladoch za ľudí výkonné stroje.

Napriek tomu dostať neošúpané nové zemiaky je v slovenských reštauráciách skôr raritou. Vyprážané nakrájané hranolčeky spolu so šupkou sa skôr rozšírili ako polotovar – pod názvom americké zemiaky.

SkryťVypnúť reklamu

Nové zemiaky milujú gurmáni snáď vo všetkých krajinách. Nemci ich najradšej jedávajú so studeným majtesom a kyslou uhorkou, Francúzi obalené posekaným petržlenom a strateným vajcom, Rakúšania s volským okom alebo plátkami uvareného hovädzieho mäsa - tafelspitzom. A Slováci so spomínaným maslom, kyslým mliekom alebo tvarohom.

Malé ale chutné

Na trhoviskách sa len tak bokom často povaľujú v debničkách drobné zemiačiky o priemere 3-4 centimetre. Kým Na Slovensku ich trhovníci predávajú za nižšie ceny, v takom Francúzsku ide vyhlásenú lahôdku. Neolúpané a upečené s cesnakom sú výbornou prílohou. Navyše, sú hotové za pár minút. Potešia sa im nielen vegetariáni ale všetci gurmáni.

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 18 805
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 554
  3. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 11 076
  4. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 934
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 637
  6. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 9 057
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 8 128
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 058
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu