Hoci prírodné a vegetačné podmienky na Slovensku dovoľujú zberať skoré zemiaky až koncom júna a začiatkom júla, vďaka dovozu z južných krajín si na nich môžeme pochutnávať oveľa skôr. Sú ľudia, ktorí sa ich nevedia dočkať. Chuť nových zemiakov je totiž mimoriadne lahodná. Keďže dozrievajú na jar, majú vďaka dostatku vlahy a nespaľujúceho slnka takú sviežu chuť ako jarná príroda.
V spomínaných historkách Oľgy Feldekovej na jej rodnej Orave stačilo dať na tanier pár popučených uvarených zemiakov s maslom a z druhej strany husté kyslé mlieko a dobrota bola hotová. Lyžicou sa naberalo naraz oboje.
Kedysi to bývalo to najbežnejšie jedlo najmä v chudobných regiónoch Slovenska. Ceny zemiakov a nielen nových medzitým riadne podrástli a jedle chudobných nemôže byť ani reči. O to viac záleží každému kuchárovi i gazdinke pri kúpe na výbere kvalitných hľúz..
To najlepšie pod šupkou
Nové zemiaky sú nie vždy v reštauráciách docenenou sezónnou pochúťkou. Neoprávnene. Nielenže sú mimoriadne chutné, ale pod tenkou krehkou šupkou majú najviac výživových látok. Preto je zbytočné ich šúpať. Stačí ich dobre umyť za pomoci kartáču, čo už zvládajú vo veľkoskladoch za ľudí výkonné stroje.
Napriek tomu dostať neošúpané nové zemiaky je v slovenských reštauráciách skôr raritou. Vyprážané nakrájané hranolčeky spolu so šupkou sa skôr rozšírili ako polotovar – pod názvom americké zemiaky.
Nové zemiaky milujú gurmáni snáď vo všetkých krajinách. Nemci ich najradšej jedávajú so studeným majtesom a kyslou uhorkou, Francúzi obalené posekaným petržlenom a strateným vajcom, Rakúšania s volským okom alebo plátkami uvareného hovädzieho mäsa - tafelspitzom. A Slováci so spomínaným maslom, kyslým mliekom alebo tvarohom.
Malé ale chutné
Na trhoviskách sa len tak bokom často povaľujú v debničkách drobné zemiačiky o priemere 3-4 centimetre. Kým Na Slovensku ich trhovníci predávajú za nižšie ceny, v takom Francúzsku ide vyhlásenú lahôdku. Neolúpané a upečené s cesnakom sú výbornou prílohou. Navyše, sú hotové za pár minút. Potešia sa im nielen vegetariáni ale všetci gurmáni.