Nové zemiaky

Neúnavna propagátorka zemiakov spisovateľka Oľga Feldeková hovorí, že najlepšie sú s kyslým mliekom. Obzvlášť nové.

Hoci prírodné a vegetačné podmienky na Slovensku dovoľujú zberať skoré zemiaky až koncom júna a začiatkom júla, vďaka dovozu z južných krajín si na nich môžeme pochutnávať oveľa skôr. Sú ľudia, ktorí sa ich nevedia dočkať. Chuť nových zemiakov je totiž mimoriadne lahodná. Keďže dozrievajú na jar, majú vďaka dostatku vlahy a nespaľujúceho slnka takú sviežu chuť ako jarná príroda.

V spomínaných historkách Oľgy Feldekovej na jej rodnej Orave stačilo dať na tanier pár popučených uvarených zemiakov s maslom a z druhej strany husté kyslé mlieko a dobrota bola hotová. Lyžicou sa naberalo naraz oboje.

Kedysi to bývalo to najbežnejšie jedlo najmä v chudobných regiónoch Slovenska. Ceny zemiakov a nielen nových medzitým riadne podrástli a jedle chudobných nemôže byť ani reči. O to viac záleží každému kuchárovi i gazdinke pri kúpe na výbere kvalitných hľúz..

To najlepšie pod šupkou

Nové zemiaky sú nie vždy v reštauráciách docenenou sezónnou pochúťkou. Neoprávnene. Nielenže sú mimoriadne chutné, ale pod tenkou krehkou šupkou majú najviac výživových látok. Preto je zbytočné ich šúpať. Stačí ich dobre umyť za pomoci kartáču, čo už zvládajú vo veľkoskladoch za ľudí výkonné stroje.

Napriek tomu dostať neošúpané nové zemiaky je v slovenských reštauráciách skôr raritou. Vyprážané nakrájané hranolčeky spolu so šupkou sa skôr rozšírili ako polotovar – pod názvom americké zemiaky.

Nové zemiaky milujú gurmáni snáď vo všetkých krajinách. Nemci ich najradšej jedávajú so studeným majtesom a kyslou uhorkou, Francúzi obalené posekaným petržlenom a strateným vajcom, Rakúšania s volským okom alebo plátkami uvareného hovädzieho mäsa - tafelspitzom. A Slováci so spomínaným maslom, kyslým mliekom alebo tvarohom.

Malé ale chutné

Na trhoviskách sa len tak bokom často povaľujú v debničkách drobné zemiačiky o priemere 3-4 centimetre. Kým Na Slovensku ich trhovníci predávajú za nižšie ceny, v takom Francúzsku ide vyhlásenú lahôdku. Neolúpané a upečené s cesnakom sú výbornou prílohou. Navyše, sú hotové za pár minút. Potešia sa im nielen vegetariáni ale všetci gurmáni.


          Hlavné správy zo Sme.sk

          DOMOV

          Šéf polície Gašpar ide do civilu. Saková plánuje väčšie zmeny

          Ministerka Saková predstaví nového šéfa polície v pondelok. Ohlasuje väčšie zmeny.

          DOBRÉ RÁNO

          Dobré ráno: Fico sa už dohaduje s opozíciou. Čo sa deje v koalícii?

          Ako Most povedal, že nepodporí návrh Smeru.

          TECH

          Pozemské deti nemajú na Marse šancu

          Budú kolonizátormi červenej planéty ľudia so zmenenou DNA?

          Neprehliadnite tiež

          Viete, ako chutí dobrá káva?

          Iba 5 - 10 % ľudí, ktorí pijú kávu, sa zaujíma o kávový svet a vidí hodnotu dobrej a kvalitnej kávy. K zvyšovaniu tohto čísla napomáhajú kaviarne s ponukou kvalitných výberových a filtrovaných káv. Dávajú priestor novým pražiarňam a ukazujú ľuďom, ako chutí dobrá káva.

          Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

          O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

          Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

          Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.

          Chuť Japonska v Žiline? Aj vy máte príležitosť byť jeho súčasťou

          Japonská kuchyňa sa stáva čím ďalej, tým viac obľúbenou kuchyňou po celom svete. Výnimkou nie je ani Slovensko.

          Miesto, kde sa snúbi tradícia, idylická príroda a prvotriedna gastronómia

          Každá dovolenka, ktorú strávime na vysnenom mieste a s ľuďmi, na ktorých nám záleží, je doslovne rozprávková. Zažiť však rozprávku počas dovolenky neponúka každá destinácia.