SME
Streda, 28. september, 2022 | Meniny má Václav

Nové zemiaky

Neúnavna propagátorka zemiakov spisovateľka Oľga Feldeková hovorí, že najlepšie sú s kyslým mliekom. Obzvlášť nové.

Hoci prírodné a vegetačné podmienky na Slovensku dovoľujú zberať skoré zemiaky až koncom júna a začiatkom júla, vďaka dovozu z južných krajín si na nich môžeme pochutnávať oveľa skôr. Sú ľudia, ktorí sa ich nevedia dočkať. Chuť nových zemiakov je totiž mimoriadne lahodná. Keďže dozrievajú na jar, majú vďaka dostatku vlahy a nespaľujúceho slnka takú sviežu chuť ako jarná príroda.

V spomínaných historkách Oľgy Feldekovej na jej rodnej Orave stačilo dať na tanier pár popučených uvarených zemiakov s maslom a z druhej strany husté kyslé mlieko a dobrota bola hotová. Lyžicou sa naberalo naraz oboje.

SkryťVypnúť reklamu

Kedysi to bývalo to najbežnejšie jedlo najmä v chudobných regiónoch Slovenska. Ceny zemiakov a nielen nových medzitým riadne podrástli a jedle chudobných nemôže byť ani reči. O to viac záleží každému kuchárovi i gazdinke pri kúpe na výbere kvalitných hľúz..

To najlepšie pod šupkou

Nové zemiaky sú nie vždy v reštauráciách docenenou sezónnou pochúťkou. Neoprávnene. Nielenže sú mimoriadne chutné, ale pod tenkou krehkou šupkou majú najviac výživových látok. Preto je zbytočné ich šúpať. Stačí ich dobre umyť za pomoci kartáču, čo už zvládajú vo veľkoskladoch za ľudí výkonné stroje.

Napriek tomu dostať neošúpané nové zemiaky je v slovenských reštauráciách skôr raritou. Vyprážané nakrájané hranolčeky spolu so šupkou sa skôr rozšírili ako polotovar – pod názvom americké zemiaky.

SkryťVypnúť reklamu

Nové zemiaky milujú gurmáni snáď vo všetkých krajinách. Nemci ich najradšej jedávajú so studeným majtesom a kyslou uhorkou, Francúzi obalené posekaným petržlenom a strateným vajcom, Rakúšania s volským okom alebo plátkami uvareného hovädzieho mäsa - tafelspitzom. A Slováci so spomínaným maslom, kyslým mliekom alebo tvarohom.

Malé ale chutné

Na trhoviskách sa len tak bokom často povaľujú v debničkách drobné zemiačiky o priemere 3-4 centimetre. Kým Na Slovensku ich trhovníci predávajú za nižšie ceny, v takom Francúzsku ide vyhlásenú lahôdku. Neolúpané a upečené s cesnakom sú výbornou prílohou. Navyše, sú hotové za pár minút. Potešia sa im nielen vegetariáni ale všetci gurmáni.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ruskí vojaci nastupujú do autobusu smerom do náborového centra v meste Krasnodar.

Putin si uvedomil, že prehráva.


a 2 ďalší 26. sep
Ilustračné foto. Deň matiek v Bratislave, defilé s kočiarikmi , r. 1939, autor Ladislav Roller.

Za protipotratovými názormi nemusí byť len ochrana života.


2 h
Peter Schutz.

Ak padne, ešte sa zvýši pravdepodobnosť predčasných volieb.


18 h
Evakuácia zraneného ukrajinského vojaka z frontu.

Vojna na Ukrajine pokračuje.


a 4 ďalší 5 h

Neprehliadnite tiež

Rodák z Lučenca Palo Sekerka(spodný rad-tretí sprava) zo svojim tímom za vitrínou, ktorou sa na nich môžu dívať hostia michelinskej reštaurácie v Paríži.

Bolo to komplikované, ale nenechal sa odradiť prvým neúspechom.


16. sep
Branislav Cvik a Ľubomír Vančo zo spoločnosti Banskobystrický pivovar

Branislav Cvik a Ľubomír Vančo oživili banskobystrický pivovar zdevastovaný mečiarovským privatizérom.


2. sep
Ilustračné foto.

Zdraženie chleba bolo na Slovensku tretie najvyššie v EÚ.


TASR 20. sep

Mesto pod Tatrami. Aj takúto prezývku si vyslúžil Poprad ležiaci v Podtatranskej kotline. Ulice tu majú jedinečné čaro – horizont množstva z nich zdobia hrdo sa týčiace štíty Vysokých Tatier.


6. sep
SkryťZatvoriť reklamu