Nové zemiaky

Neúnavna propagátorka zemiakov spisovateľka Oľga Feldeková hovorí, že najlepšie sú s kyslým mliekom. Obzvlášť nové.

Hoci prírodné a vegetačné podmienky na Slovensku dovoľujú zberať skoré zemiaky až koncom júna a začiatkom júla, vďaka dovozu z južných krajín si na nich môžeme pochutnávať oveľa skôr. Sú ľudia, ktorí sa ich nevedia dočkať. Chuť nových zemiakov je totiž mimoriadne lahodná. Keďže dozrievajú na jar, majú vďaka dostatku vlahy a nespaľujúceho slnka takú sviežu chuť ako jarná príroda.

V spomínaných historkách Oľgy Feldekovej na jej rodnej Orave stačilo dať na tanier pár popučených uvarených zemiakov s maslom a z druhej strany husté kyslé mlieko a dobrota bola hotová. Lyžicou sa naberalo naraz oboje.

Kedysi to bývalo to najbežnejšie jedlo najmä v chudobných regiónoch Slovenska. Ceny zemiakov a nielen nových medzitým riadne podrástli a jedle chudobných nemôže byť ani reči. O to viac záleží každému kuchárovi i gazdinke pri kúpe na výbere kvalitných hľúz..

To najlepšie pod šupkou

Nové zemiaky sú nie vždy v reštauráciách docenenou sezónnou pochúťkou. Neoprávnene. Nielenže sú mimoriadne chutné, ale pod tenkou krehkou šupkou majú najviac výživových látok. Preto je zbytočné ich šúpať. Stačí ich dobre umyť za pomoci kartáču, čo už zvládajú vo veľkoskladoch za ľudí výkonné stroje.

Napriek tomu dostať neošúpané nové zemiaky je v slovenských reštauráciách skôr raritou. Vyprážané nakrájané hranolčeky spolu so šupkou sa skôr rozšírili ako polotovar – pod názvom americké zemiaky.

Nové zemiaky milujú gurmáni snáď vo všetkých krajinách. Nemci ich najradšej jedávajú so studeným majtesom a kyslou uhorkou, Francúzi obalené posekaným petržlenom a strateným vajcom, Rakúšania s volským okom alebo plátkami uvareného hovädzieho mäsa - tafelspitzom. A Slováci so spomínaným maslom, kyslým mliekom alebo tvarohom.

Malé ale chutné

Na trhoviskách sa len tak bokom často povaľujú v debničkách drobné zemiačiky o priemere 3-4 centimetre. Kým Na Slovensku ich trhovníci predávajú za nižšie ceny, v takom Francúzsku ide vyhlásenú lahôdku. Neolúpané a upečené s cesnakom sú výbornou prílohou. Navyše, sú hotové za pár minút. Potešia sa im nielen vegetariáni ale všetci gurmáni.

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Kočner sa aj z väzby zbavuje majetku, založil osem bytov v Bratislave

Vo štvrtok bude súd rozhodovať, či vo väzbe ostane.

DOMOV

Maďarič tvrdí, že Fico poprel byt na Vazovovej. V Smere o tom nevedia

Fico podľa Maďariča povedal, že v byte nebol.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Kto sa najmenej teší na Kosíkov návrat na Slovensko

Kosík chce vypovedať o únose aj Lexovi.

Komentár Zuzany Kepplovej

Nie, OSN nemôže napísať, že migrácia sa zakazuje

Nech sa páči, pán Lajčák, vysvetľovať globálny kompakt kolegom aj voličom.

Neprehliadnite tiež

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.

Vybrali sme jedenásť receptov na nepečené jablkové koláče

Jeseň vonia jablkami, pochutiť si môžete aj bez pečenia.