Pivo s ovocím či pálenkou, vo svete nič nové

Pri moku s čiapočkou je Slovensko za tradičnú klasiku – pivo najradšej pijeme nedochutené, nemiešané. Vo svete s ním však robia šialené kúsky.

Písal sa rok 1922, keď sa v Alme neďaleko Mníchova zišlo 13 000 účastníkov cyklistických pretekov. Zásoby piva v miestnom výčape nestačili, a tak ich majiteľ reštaurácie Franz Xaver Kugler musel počas pretekov miešať s citrónovou malinovkou pod názvom Radlermass – cyklistický máz. K tomu pridal vymyslené vysvetlenie, že nízkoalkoholický nápoj vlastne ušil na mieru športovcov, aby si zachovali ľahkú hlavu i nohy. Dnes sa takéto pivo vyrába aj veľkovýrobne. V Rakúsku vypijú ročne „piva cyklistov“ takmer 160 tisíc hektolitrov, v Maďarsku 70 tisíc hl a v Španielsku až 370 tisíc hl pod názvom Shandy Cruzcampo.

Miešané v záhrade

V rodisku piva Radler - Nemecku odvtedy vymysleli a obľúbili si viac podobných drinkov, napríklad, Alster z plzenského piva a spritu, Diesel s colou, Potsdamer s malinovou malinovkou, Russenmass z pšeničného piva a citronády (vznikol dokonca o 4 roky skôr než radler pri príležitosti založenia Komunistickej strany Nemecka), Neger z pšeničného piva a coly, Goasnmass z tmavého piva, coly a čerešňového likéru, Isarmass s ovocnou šťavou a likérom z pomarančov blue curacao, Bananeweizen z pšeničného piva a banánového likéru alebo Berliner Weisse mit Schuss z berlínskeho bieleho piva a sirupu z lesných plodov.

Ochutnávka vo farbách dúhy

Koniec koncov, miešané nápoje s pivom nie sú ďaleko od tzv. pivných špeciálov – ovocných pív, zbožňovaných predovšetkým v Belgicku. Minipivovary alebo reštauračné pivovary, ktoré sa výrobou špeciálov zaoberajú, zvyknú organizovať ochutnávky - na tácke prinesú aj desať druhov pív v decových pohároch, aké nevaria nikde inde. Červené čučoriedkové pivo vedľa zeleného žihľavového, oranžové marhuľové vedľa tmavohnedého čokoládového, ružovkasté jahodové alebo malinové vedľa bieleho kokosového podľa zvyku z afrického Konga, ktorého receptúra sa dedí z matky na dcéru (keďže tam pivo varia ženy). Alebo višňové, mangové, jablkové, ďumbierové... Je to zážitok gastronomický i národopisný, Pritom čerešňové, vanilkové, banánové, škoricové, kávové pivá a podobne ochutené zlaté moky, sa vyrábajú – samozrejme v neveľkých fajnšmekerských množstvách - aj u nás.

V rukách barmanov

Na Slovensku už dávno poznáme zvyk „vylepšiť“ ležiak borovičkou, aj keď vraj dôvody nikdy neboli chuťové, ale skôr alkoholové. V Čechách radi pijú pivo zmiešané s fernetom alebo dokonca pepermintkou - pod názvom Magické oko. Väčšina konzumentov v našich zemepisných šírkach to síce považuje za gastronomické barbarstvo, v iných krajinách sa však takéto nápoje zaradili medzi bartenderskú klasiku. Pivo tam patrí do základnej výbavy každého koktailového baru. Určite aj preto, že vďaka pivným bublinkám vznikajú krásne napenené long drinky.

Napríklad Íri nedajú dopustiť na Black velvet z piva Guiness a šumivého vína, servírovaný vo flaute na spôsob rezaného piva. V New Yorku si hostia objednávajú Bloody Brew – pivo s paradajkovou šťavou, vodkou, kôprom a soľou alebo long drink s názvom Hop, skip & go naked (poskakuj a choď nahý!) z ginu, vodky, čerstvej citrónovej alebo limetkovej šťavy, svetlého ležiaku a ľadových kociek. Pri príprave sa však suroviny vždy len zalejú pivom, nesmú sa miešať. Nápoj by potom vyzeral ako napenená voda v práčke v polovici čistiaceho procesu. No a barmani v Rio de Janeiro zvyknú miešať nápoj Submarino z piva a bielej tequily.



Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Kočner sa aj z väzby zbavuje majetku, založil osem bytov v Bratislave

Vo štvrtok bude súd rozhodovať, či vo väzbe ostane.

DOMOV

Maďarič tvrdí, že Fico poprel byt na Vazovovej. V Smere o tom nevedia

Fico podľa Maďariča povedal, že v byte nebol.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Kto sa najmenej teší na Kosíkov návrat na Slovensko

Kosík chce vypovedať o únose aj Lexovi.

Komentár Zuzany Kepplovej

Nie, OSN nemôže napísať, že migrácia sa zakazuje

Nech sa páči, pán Lajčák, vysvetľovať globálny kompakt kolegom aj voličom.

Neprehliadnite tiež

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.

Vybrali sme jedenásť receptov na nepečené jablkové koláče

Jeseň vonia jablkami, pochutiť si môžete aj bez pečenia.