Pivo s ovocím či pálenkou, vo svete nič nové

Pri moku s čiapočkou je Slovensko za tradičnú klasiku – pivo najradšej pijeme nedochutené, nemiešané. Vo svete s ním však robia šialené kúsky.

Písal sa rok 1922, keď sa v Alme neďaleko Mníchova zišlo 13 000 účastníkov cyklistických pretekov. Zásoby piva v miestnom výčape nestačili, a tak ich majiteľ reštaurácie Franz Xaver Kugler musel počas pretekov miešať s citrónovou malinovkou pod názvom Radlermass – cyklistický máz. K tomu pridal vymyslené vysvetlenie, že nízkoalkoholický nápoj vlastne ušil na mieru športovcov, aby si zachovali ľahkú hlavu i nohy. Dnes sa takéto pivo vyrába aj veľkovýrobne. V Rakúsku vypijú ročne „piva cyklistov“ takmer 160 tisíc hektolitrov, v Maďarsku 70 tisíc hl a v Španielsku až 370 tisíc hl pod názvom Shandy Cruzcampo.

Miešané v záhrade

V rodisku piva Radler - Nemecku odvtedy vymysleli a obľúbili si viac podobných drinkov, napríklad, Alster z plzenského piva a spritu, Diesel s colou, Potsdamer s malinovou malinovkou, Russenmass z pšeničného piva a citronády (vznikol dokonca o 4 roky skôr než radler pri príležitosti založenia Komunistickej strany Nemecka), Neger z pšeničného piva a coly, Goasnmass z tmavého piva, coly a čerešňového likéru, Isarmass s ovocnou šťavou a likérom z pomarančov blue curacao, Bananeweizen z pšeničného piva a banánového likéru alebo Berliner Weisse mit Schuss z berlínskeho bieleho piva a sirupu z lesných plodov.

Ochutnávka vo farbách dúhy

Koniec koncov, miešané nápoje s pivom nie sú ďaleko od tzv. pivných špeciálov – ovocných pív, zbožňovaných predovšetkým v Belgicku. Minipivovary alebo reštauračné pivovary, ktoré sa výrobou špeciálov zaoberajú, zvyknú organizovať ochutnávky - na tácke prinesú aj desať druhov pív v decových pohároch, aké nevaria nikde inde. Červené čučoriedkové pivo vedľa zeleného žihľavového, oranžové marhuľové vedľa tmavohnedého čokoládového, ružovkasté jahodové alebo malinové vedľa bieleho kokosového podľa zvyku z afrického Konga, ktorého receptúra sa dedí z matky na dcéru (keďže tam pivo varia ženy). Alebo višňové, mangové, jablkové, ďumbierové... Je to zážitok gastronomický i národopisný, Pritom čerešňové, vanilkové, banánové, škoricové, kávové pivá a podobne ochutené zlaté moky, sa vyrábajú – samozrejme v neveľkých fajnšmekerských množstvách - aj u nás.

V rukách barmanov

Na Slovensku už dávno poznáme zvyk „vylepšiť“ ležiak borovičkou, aj keď vraj dôvody nikdy neboli chuťové, ale skôr alkoholové. V Čechách radi pijú pivo zmiešané s fernetom alebo dokonca pepermintkou - pod názvom Magické oko. Väčšina konzumentov v našich zemepisných šírkach to síce považuje za gastronomické barbarstvo, v iných krajinách sa však takéto nápoje zaradili medzi bartenderskú klasiku. Pivo tam patrí do základnej výbavy každého koktailového baru. Určite aj preto, že vďaka pivným bublinkám vznikajú krásne napenené long drinky.

Napríklad Íri nedajú dopustiť na Black velvet z piva Guiness a šumivého vína, servírovaný vo flaute na spôsob rezaného piva. V New Yorku si hostia objednávajú Bloody Brew – pivo s paradajkovou šťavou, vodkou, kôprom a soľou alebo long drink s názvom Hop, skip & go naked (poskakuj a choď nahý!) z ginu, vodky, čerstvej citrónovej alebo limetkovej šťavy, svetlého ležiaku a ľadových kociek. Pri príprave sa však suroviny vždy len zalejú pivom, nesmú sa miešať. Nápoj by potom vyzeral ako napenená voda v práčke v polovici čistiaceho procesu. No a barmani v Rio de Janeiro zvyknú miešať nápoj Submarino z piva a bielej tequily.




Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop