Poznáme stovku najlepších slovenských vín

Šiesty krát organizoval Zväz výrobcov hrozna a vína na Slovensku výberovú súťaž najlepších slovenských vín. Víťaznú stovku môžu záujemcovia ochutnať Národnom salóne vína SR v Pezinku.

Výberovej súťaže sa zúčastnilo 61 vinárov zo všetkých šiestich slovenských vinohradníckych oblastí a predložili prísnej porote 341 vzoriek. Tomu ešte predchádzalo 17 nominačných súťaží, kde vyberali degustátori z takmer 6 000 vzoriek.

Svieža aróma, iskrivá chuť

Celkovo sa ročník 2010 medzi vinármi skloňoval ako najhorší za ostatných 50 rokov. Nepriaznivé boli vegetačné podmienky a vinič atakovali rôzne choroby. Úroda v niektorých rajónoch sa zredukovala takmer na polovicu, nižšia bola cukornatosť. Nečudo, že na trhu zavládol veľký boj o kvalitné hrozno.

Nepriazeň počasia sa prejavila aj v tom, že vína mali oproti minulým rokom vyšší obsah kyselín. A tak vinári namiesto červených vín z modrých odrôd vyrábali vo väčšej miere ružové vína. Napokon však dokázali svoju erudovanosť a dokázali vyrobiť viacero skvelých vín.

V národnom salóne vína však však predsa len dostanú viac priestoru vína z predchádzajúcich ročníkov. Zatiaľ čo vlani bolo medzi prihlásenými vínami až 84 % ročníka 2009, tentokrát bol posledný ročník zastúpený len 52 %.

Odborníci tvrdia, že vína ročníka 2010 – najmä biele, sa vyznačujú sviežou arómou a iskrivou chuťou a výrobcovia dokázali dostať z hrozna doslova to najlepšie. Vína prekvapia svojím odrodovým charakterom a príjemnými kyselinkami. Sú to svieže a iskrivé moky, ktoré sa stávajú už značkou nášho regiónu. Ružové vína zasa prekvapujú svojou mohutnou farbou, sviežou a plnou chuťou.

Pod vedením rytiera

Vína hodnotilo šesť degustačných komisií za účasti 36 erudovaných slovenských degustátorov. Predsedom bol František Lipka, veľvyslanec SR, prezident Medzinárodnej jury pre udeľovanie cien O.I.V. (Medzinárodná organizácia pre vinič a víno), dôstojník Národného rádu za zásluhy vo vinárstve Francúzskej republiky, dôstojník Bratstva rytierov Tastevin v Burgundsku, rytier vinárskeho rádu Beaume de Venice.

Hodnotené vína boli rozdelené do ôsmich kategórií. Víťazom kategórie tiché červené polosuché a polosladké vína sa stalo Don Velder, ročník 2010, od výrobcu Agro-Movino, medzi šumivými vínami najviac bodoval Hubert de Luxe sladký od výrobcu Hubert J.E, Sereď, medzi tichými bielymi suchými Muškát moravský, ročník 2010, z Karpatskej perly Pezinok, medzi tichými prírodnými sladkými Cabernet sauvignon, ročník 2009, z Malokarpatskej vinohradníckej spoločnosti, medzi tokajskými vínami ká výberová esencia ročník 1999 zo spoločnosti Tokaj & co., medzi tichými ružovými suchými, polosuchými a polosladkými zvíťazil Cabernet sauvignon, ročník 2010, od výrobcu Vinkor - Ing. Vršek, medzi tichými červenými suchými Pinot noir, ročník 2009, od výrobcu Víno Mrva & Stanko a medzi tichými bielymi polosuchými a polosladkými Tramín červený polosladký, ročník 2009, zo spoločnosti Vinohradníctvo Pavelka a syn.

Vína z celej ocenenej stovky sú umiestnené v celoročne prístupnej expozícii Národného salónu vín SR v pivniciach pezinského zámku. Tam si ich môžu návštevníci ochutnať, vypočuť si odborný výklad o slovenských vínach a dajú aj zakúpiť.

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Babiš pre SME: Nie som skorumpovaný, ale ostatní sú

Kauza Čapí hnízdo je pomsta, tvrdí možný budúci český premiér.

TECH

Facebook sa radikálne mení, začal ukrývať správy

Nová funkcia rozdelí obsah do dvoch kanálov.

SVET

Trump urazil matku padlého vojaka. Navyše vraj klame

Vedel, do čoho ide, povedal o zabitom vojakovi prezident.

Neprehliadnite tiež

Grobský dvor – miesto, ktoré ponúka domácu atmosféru

Obdobie jesene je tu. Vychutnajte si domácu husacinu v Slovenskom Grobe. My sme navštívili Grobský dvor, kde nás privítali v príjemnej atmosfére v ich jesenne naladenej záhrade.

Nebezpečný kofeín?

Už dlho sa vedú spory o tom, či je kofeín nebezpečný. Mnohé štúdie dokazujú, že má zdraviu prospešné účinky, avšak všetko treba s mierou.

Tradičná domáca husacina v Grobskej izbe

Jeseň je symbolom farebných stromov, vína či husaciny. Preto sme sa rozhodli zavítať do Slovenského Grobu, aby sme zistili viac o histórii husaciny v tejto obci a v čom spočíva kvalita jej mäska. Na naše otázky nám veľmi ochotne odpovedali majitelia reštaurácie Grobská izba.

Uvarme si spoločné pivo

V Jama Craft Brewery už pár dobrých pív navarili, a čo vy? Teraz máte šancu podieľať sa na jednom z nich. Nie, nedošli im nápady, len chcú dať šancu aj tým vašim. Vyplňte formulár a pivovar uvarí pivo - „Vaše pivo“