Pineberry - make up jahody a chuť ananásu

Ovocný pohár ako sladká bodka za obedom či večerou býva obľúbeným a zdravým variantom dezertu. V špičkových svetových reštauráciách sa v poslednom čase stali vychytávkou pineberry.

Do slovenčiny by sa slovo pineberry dalo preložiť ako ananásové jahody. Vzhľadom sa ničím nelíšia od jahôd, iba farbou. Sú biele s červenými zrniečkami na povrchu. Nejde však o plody, ktoré by trpeli nedostatkom slnka, ani o zriedkavý prípad ovocného albinizmu. Sú to naozaj jahody, ktoré majú ananásovú chuť. Vo Veľkej Británii či USA sa stali toto leto horúcou módnou gastronomickou novinkou.

Je to ale stále vzácny druh ovocia. Nejde o nijaký žart prírody, ale cieľavedomý výsledok šľachtenia prírodnou cestou. Nie teda za pomoci genetickej manipulácie, ktorá je v EÚ zakázaná. Otcom tejto bledej jahody je holandský šľachtiteľ Hans de Jongh. Prvý článok o tomto novošľachtencovi publikoval v odbornej tlači iba pred dvomi rokmi. Jeho základom sú divoké jahody, ktorých domovom je Južná Amerika. V roku 2003 prvé rastliny pineberry takmer vyhynuli a prežili len vďaka obrovskému úsiliu holandských pestovateľov.

Dá sa povedať, že pineberry má genetický make up obyčajných jahôd. Kým sú nezrelé, sú tiež zelené. Ako však dozrievajú, blednú, a v čase zrelosti sú celkom biele avšak s červenými semienkami na povrchu. Majú silnú vôňu a jemnú chuť po ananáse.

Špičkové svetové reštaurácie podávajú pineberry ako dezert. Zvyčajne so šľahačkou alebo ako ozdobu na parfé či zákuskoch. A dajú si za túto horúcu novinku patrične zaplatiť. Toto ovocie sa totiž zatiaľ pestuje len v Holandsku a v Belize, aj to len v skleníkoch. Navyše rastliny rodia pomerne slabo, plody sú malé, a tak aj celková produkcia je stále pomerne nízka. Vo Veľkej Británii ich napríklad predávali tejto jari v 125 gramovom balení za 2,99-3,99 libry.

Pineberry rozšírili ponuku nových druhov ovocia, medzi ktoré patria aj napríklad strasberry, čo je kríženec medzi jahodami (strawberry) a malinami (raspberry). Mimochodom, všetky v Európe komerčne pestované jahody majú pôvodcov v divých jahodách pochádzajúcich z Južnej a Severnej Ameriky. Na terajšie väčšie šťavnaté a sladké plody ich vyšľachtili v 18. storočí.

Hlavné správy zo Sme.sk

Komentár Petra Schutza

Netrestať Saudov by bola ukážka dvojakého metra

Saudi vo veľmi nevhodnej chvíli prichádzajú – takpovediac – o poctivosť.

Autorská strana Michala Havrana

Páči sa ti na južnom Spiši, milá Lívia? (píše Michal Havran)

Je to možné, že sme niečo také dopustili?

DOMOV

Muž z identikitu zadržaný v kauze Kuciaka spáchal samovraždu

Mladík bol medzi zadržanými v Kolárove.

Neprehliadnite tiež

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.

Vybrali sme jedenásť receptov na nepečené jablkové koláče

Jeseň vonia jablkami, pochutiť si môžete aj bez pečenia.