SME

Pineberry - make up jahody a chuť ananásu

Ovocný pohár ako sladká bodka za obedom či večerou býva obľúbeným a zdravým variantom dezertu. V špičkových svetových reštauráciách sa v poslednom čase stali vychytávkou pineberry.

Do slovenčiny by sa slovo pineberry dalo preložiť ako ananásové jahody. Vzhľadom sa ničím nelíšia od jahôd, iba farbou. Sú biele s červenými zrniečkami na povrchu. Nejde však o plody, ktoré by trpeli nedostatkom slnka, ani o zriedkavý prípad ovocného albinizmu. Sú to naozaj jahody, ktoré majú ananásovú chuť. Vo Veľkej Británii či USA sa stali toto leto horúcou módnou gastronomickou novinkou.

Je to ale stále vzácny druh ovocia. Nejde o nijaký žart prírody, ale cieľavedomý výsledok šľachtenia prírodnou cestou. Nie teda za pomoci genetickej manipulácie, ktorá je v EÚ zakázaná. Otcom tejto bledej jahody je holandský šľachtiteľ Hans de Jongh. Prvý článok o tomto novošľachtencovi publikoval v odbornej tlači iba pred dvomi rokmi. Jeho základom sú divoké jahody, ktorých domovom je Južná Amerika. V roku 2003 prvé rastliny pineberry takmer vyhynuli a prežili len vďaka obrovskému úsiliu holandských pestovateľov.

SkryťVypnúť reklamu

Dá sa povedať, že pineberry má genetický make up obyčajných jahôd. Kým sú nezrelé, sú tiež zelené. Ako však dozrievajú, blednú, a v čase zrelosti sú celkom biele avšak s červenými semienkami na povrchu. Majú silnú vôňu a jemnú chuť po ananáse.

Špičkové svetové reštaurácie podávajú pineberry ako dezert. Zvyčajne so šľahačkou alebo ako ozdobu na parfé či zákuskoch. A dajú si za túto horúcu novinku patrične zaplatiť. Toto ovocie sa totiž zatiaľ pestuje len v Holandsku a v Belize, aj to len v skleníkoch. Navyše rastliny rodia pomerne slabo, plody sú malé, a tak aj celková produkcia je stále pomerne nízka. Vo Veľkej Británii ich napríklad predávali tejto jari v 125 gramovom balení za 2,99-3,99 libry.

Pineberry rozšírili ponuku nových druhov ovocia, medzi ktoré patria aj napríklad strasberry, čo je kríženec medzi jahodami (strawberry) a malinami (raspberry). Mimochodom, všetky v Európe komerčne pestované jahody majú pôvodcov v divých jahodách pochádzajúcich z Južnej a Severnej Ameriky. Na terajšie väčšie šťavnaté a sladké plody ich vyšľachtili v 18. storočí.

Komerčné články

  1. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne
  2. Ikonické hororové postavy, ktoré ťa budú strašiť tento Halloween
  3. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie
  4. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie
  5. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov
  6. Elektrifikujte svoj biznis! Ukážeme vám, ako na to
  7. Sladké bez kompromisov: Ako Schär mení svet bezlepkových dobrôt
  8. Zážitkový víkend. Biela noc priniesla aj prémiovú pivnú zónu
  1. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne
  2. Ikonické hororové postavy, ktoré ťa budú strašiť tento Halloween
  3. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie
  4. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie
  5. Elektrifikujte svoj biznis! Ukážeme vám, ako na to
  6. Na ako dlho majú mladí Slováci nasporené peniaze?
  7. Ako zistíte, že máte v tele zápal
  8. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov
  1. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov 12 910
  2. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie 7 835
  3. Kto nás naozaj zadlžil a prečo Slovákom siahajú na výplaty? 6 012
  4. V ich džemoch je viac vitamínov ako v domácich 4 573
  5. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie 4 383
  6. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia 3 951
  7. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta 3 248
  8. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať 2 995
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu