SME

Pineberry - make up jahody a chuť ananásu

Ovocný pohár ako sladká bodka za obedom či večerou býva obľúbeným a zdravým variantom dezertu. V špičkových svetových reštauráciách sa v poslednom čase stali vychytávkou pineberry.

Do slovenčiny by sa slovo pineberry dalo preložiť ako ananásové jahody. Vzhľadom sa ničím nelíšia od jahôd, iba farbou. Sú biele s červenými zrniečkami na povrchu. Nejde však o plody, ktoré by trpeli nedostatkom slnka, ani o zriedkavý prípad ovocného albinizmu. Sú to naozaj jahody, ktoré majú ananásovú chuť. Vo Veľkej Británii či USA sa stali toto leto horúcou módnou gastronomickou novinkou.

Je to ale stále vzácny druh ovocia. Nejde o nijaký žart prírody, ale cieľavedomý výsledok šľachtenia prírodnou cestou. Nie teda za pomoci genetickej manipulácie, ktorá je v EÚ zakázaná. Otcom tejto bledej jahody je holandský šľachtiteľ Hans de Jongh. Prvý článok o tomto novošľachtencovi publikoval v odbornej tlači iba pred dvomi rokmi. Jeho základom sú divoké jahody, ktorých domovom je Južná Amerika. V roku 2003 prvé rastliny pineberry takmer vyhynuli a prežili len vďaka obrovskému úsiliu holandských pestovateľov.

SkryťVypnúť reklamu

Dá sa povedať, že pineberry má genetický make up obyčajných jahôd. Kým sú nezrelé, sú tiež zelené. Ako však dozrievajú, blednú, a v čase zrelosti sú celkom biele avšak s červenými semienkami na povrchu. Majú silnú vôňu a jemnú chuť po ananáse.

Špičkové svetové reštaurácie podávajú pineberry ako dezert. Zvyčajne so šľahačkou alebo ako ozdobu na parfé či zákuskoch. A dajú si za túto horúcu novinku patrične zaplatiť. Toto ovocie sa totiž zatiaľ pestuje len v Holandsku a v Belize, aj to len v skleníkoch. Navyše rastliny rodia pomerne slabo, plody sú malé, a tak aj celková produkcia je stále pomerne nízka. Vo Veľkej Británii ich napríklad predávali tejto jari v 125 gramovom balení za 2,99-3,99 libry.

Pineberry rozšírili ponuku nových druhov ovocia, medzi ktoré patria aj napríklad strasberry, čo je kríženec medzi jahodami (strawberry) a malinami (raspberry). Mimochodom, všetky v Európe komerčne pestované jahody majú pôvodcov v divých jahodách pochádzajúcich z Južnej a Severnej Ameriky. Na terajšie väčšie šťavnaté a sladké plody ich vyšľachtili v 18. storočí.

Komerčné články

  1. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  2. METRO na Slovensku podporuje gastro a obchod už 25 rokov
  3. First minute 2026: Rezervujte si dovolenku s extra bonusmi
  4. Slovenské firmy šetria a hľadajú flexibilné riešenia
  5. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  6. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  7. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  8. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  1. METRO na Slovensku podporuje gastro a obchod už 25 rokov
  2. Slovenské firmy šetria a hľadajú flexibilné riešenia
  3. First minute 2026: Rezervujte si dovolenku s extra bonusmi
  4. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  5. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  6. Rady pre začínajúcich podnikateľov: na čo nezabudnúť pri štarte
  7. Filantropia slovenských milionárov s tichým vplyvom
  8. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  1. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte 14 090
  2. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr 11 505
  3. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život 8 150
  4. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja 6 180
  5. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku 5 114
  6. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť 4 350
  7. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri 3 336
  8. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok. 1 718
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu