SME
Piatok, 7. október, 2022 | Meniny má Eliška

Voňavá Sardínia s nápaditou kuchyňou

Na potulkách Sardíniou nás nemôže nezasiahnuť výrazná sardínska vôňa bylín, kvetov a ovocia. Vôňa, ktorá nás vtiahne. Tak ako si vás získa aj tamojšia kuchyňa.



Všade navôkol nás sa pasú ovce, rastú pomaranče a olivy, z ktorých sa vyrába jedinečný a panenský olivový olej, ktorý sa používa na prípravu takmer všetkých jedál. Táto krajina nás pohltí svojou rôznorodosťou a drsnou panenskou prírodou vo vnútrozemí a naopak svojím pôvabom na pobreží, ktoré je omývané tyrkysovým priezračným morom.

A taká je aj sardínska kuchyňa – veľmi rôznorodá. Vo vnútrozemí sa konzumuje skôr mäso na tamojších pasienkoch dochovaného dobytku a naopak v prímorských častiach si vychutnáte čerstvo ulovené ryby.
Sardínčania majú dokonca špeciálne stravovacie lístky zvlášť na ryby a zvlášť na ostatné mäso. Domáci obvykle konzumujú viac chodov, avšak cudzincom sa toleruje i jedno jedlo, pretože ich žalúdky by to asi nezvládli. Sardínia je taktiež známa svojimi cukrovinkami s medom a zákuskami. K jedlám ponúkajú veľmi kvalitné vína.

SkryťVypnúť reklamu

Skôr mäso ako ryby

Aj keď Sardíniu obklopuje more, ryby nie sú hlavou potravinou. Vzhľadom k miestnej tradícií pastierstva sa tu skôr konzumuje jahňacie, baranie alebo bravčové mäso. Samozrejme v prímorských strediskách nájdete množstvo reštaurácii ponúkajúcich morské ryby a živočíchy.

Veľkej obľube sa tešia „agroturismo“ - rodinné farmy, zväčša dobre ukryté niekde za mestom. Prevádzkujú malé reštaurácie, kde ponúkajú nápoje a jedlá z domácich surovín a vlastného chovu. Reštauráciu takéhoto typu sa odporúča vopred si telefonicky zarezervovať. Jedálny lístok je síce k dispozícii, ale najčastejší spôsob konzumácie je ten, že majiteľ alebo obsluhujúci personál postupne na misách nosí na stôl, všetko, čo má a spoločnosť sa obsluhuje sama.

SkryťVypnúť reklamu

Každý si vyberie množstvo a druh jedla podľa svojej chuti. Domáce víno, prevažne červené, sa podáva na stôl v džbánoch. Ako predjedlo je zvyčajne k dispozícii niekoľko druhov cestovín, typické sardínske mušličky v paradajkovej omáčke, taštičky z rezancového cesta plnené domácim ovčím syrom, noky alebo obdoba našej žemľovky – avšak namiesto jabĺk používajú domáci ovčí syr.

Ku všetkému podávajú chlieb

Nesmie chýbať sušená šunka prosciutto, klobásky a zeleninové šaláty. Ak nájdete v šaláte zelenú rajčinu, bez obáv sa do nej pustite. Je zrelá, len má pre nás trochu neobvyklú farbu.
Ku všetkému sa podáva miestny chlieb – horúca, opečená tenká placka potretá olivovým olejem. Chuťovo pripomína rezancové cesto nasucho opečené na platni. Ďalším chodom je pečené mäso, bravčové alebo jahňacie, avšak okorenené namiesto rascou, celkom iste najobľúbenejším tamojším korením – rozmarínom.

SkryťVypnúť reklamu

Na záver večere nesmie chýbať syrová misa, tiramisu, alebo výborný voňavý sardínsky perník a samozrejme silná káva.

Medzi ďalšie miestne špeciality patria jedlá pripravené na grile, napr. mäso z divých vtákov, diviakov alebo teľacina. A všetko je to najlepšie zaliať vynikajúcim miestnym vínom, ako je napríklad biele Vermentino di Gallura, Nuragus, či červené Cannonau alebo dezertné víno Angelu Ruiu. Za „hriech“ stoja aj domáce pálenky alebo myrtový likér, vyrobený z vína s príchuťou kríka mirtha. Výborný je sladký nápoj vyrobený z citrónovej kôry Limoncello, podáva sa chladený.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Generálnym riaditeľom Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VŠZP) je Richard Strapko. Do funkcie ho menoval bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO).

Dlh poisťovne presahoval ku koncu júna 131 miliónov eur.


5 h
Ruský tank T-80, ktorého sa ukrajinskí vojaci zmocnili v Bachmute.

Ruská armáda za sebou zanecháva moderné zbrane aj muzeálne kusy.


9 h
Hotelový komplex Borová Sihoť posielajú daniari do konkurzu.

Hotelový biznis sa trápi a najbližšie mesiace neprinesú úľavu.


13 h
Ilustračné foto.

Nový prieskum ukazuje, že až 70 percent ľudí by chcelo postihovať aj obťažovanie na verejnosti.


2 h

Neprehliadnite tiež

Čím sú jeho knedle iné?


a 1 ďalší 4. okt
Rodák z Lučenca Palo Sekerka(spodný rad-tretí sprava) zo svojim tímom za vitrínou, ktorou sa na nich môžu dívať hostia michelinskej reštaurácie v Paríži.

Bolo to komplikované, ale nenechal sa odradiť prvým neúspechom.


16. sep
Branislav Cvik a Ľubomír Vančo zo spoločnosti Banskobystrický pivovar

Branislav Cvik a Ľubomír Vančo oživili banskobystrický pivovar zdevastovaný mečiarovským privatizérom.


2. sep
Ilustračné foto.

Zdraženie chleba bolo na Slovensku tretie najvyššie v EÚ.


TASR 20. sep
SkryťZatvoriť reklamu