Voňavá Sardínia s nápaditou kuchyňou

Na potulkách Sardíniou nás nemôže nezasiahnuť výrazná sardínska vôňa bylín, kvetov a ovocia. Vôňa, ktorá nás vtiahne. Tak ako si vás získa aj tamojšia kuchyňa.



Všade navôkol nás sa pasú ovce, rastú pomaranče a olivy, z ktorých sa vyrába jedinečný a panenský olivový olej, ktorý sa používa na prípravu takmer všetkých jedál. Táto krajina nás pohltí svojou rôznorodosťou a drsnou panenskou prírodou vo vnútrozemí a naopak svojím pôvabom na pobreží, ktoré je omývané tyrkysovým priezračným morom.

A taká je aj sardínska kuchyňa – veľmi rôznorodá. Vo vnútrozemí sa konzumuje skôr mäso na tamojších pasienkoch dochovaného dobytku a naopak v prímorských častiach si vychutnáte čerstvo ulovené ryby.
Sardínčania majú dokonca špeciálne stravovacie lístky zvlášť na ryby a zvlášť na ostatné mäso. Domáci obvykle konzumujú viac chodov, avšak cudzincom sa toleruje i jedno jedlo, pretože ich žalúdky by to asi nezvládli. Sardínia je taktiež známa svojimi cukrovinkami s medom a zákuskami. K jedlám ponúkajú veľmi kvalitné vína.

Skôr mäso ako ryby

Aj keď Sardíniu obklopuje more, ryby nie sú hlavou potravinou. Vzhľadom k miestnej tradícií pastierstva sa tu skôr konzumuje jahňacie, baranie alebo bravčové mäso. Samozrejme v prímorských strediskách nájdete množstvo reštaurácii ponúkajúcich morské ryby a živočíchy.

Veľkej obľube sa tešia „agroturismo“ - rodinné farmy, zväčša dobre ukryté niekde za mestom. Prevádzkujú malé reštaurácie, kde ponúkajú nápoje a jedlá z domácich surovín a vlastného chovu. Reštauráciu takéhoto typu sa odporúča vopred si telefonicky zarezervovať. Jedálny lístok je síce k dispozícii, ale najčastejší spôsob konzumácie je ten, že majiteľ alebo obsluhujúci personál postupne na misách nosí na stôl, všetko, čo má a spoločnosť sa obsluhuje sama.

Každý si vyberie množstvo a druh jedla podľa svojej chuti. Domáce víno, prevažne červené, sa podáva na stôl v džbánoch. Ako predjedlo je zvyčajne k dispozícii niekoľko druhov cestovín, typické sardínske mušličky v paradajkovej omáčke, taštičky z rezancového cesta plnené domácim ovčím syrom, noky alebo obdoba našej žemľovky – avšak namiesto jabĺk používajú domáci ovčí syr.

Ku všetkému podávajú chlieb

Nesmie chýbať sušená šunka prosciutto, klobásky a zeleninové šaláty. Ak nájdete v šaláte zelenú rajčinu, bez obáv sa do nej pustite. Je zrelá, len má pre nás trochu neobvyklú farbu.
Ku všetkému sa podáva miestny chlieb – horúca, opečená tenká placka potretá olivovým olejem. Chuťovo pripomína rezancové cesto nasucho opečené na platni. Ďalším chodom je pečené mäso, bravčové alebo jahňacie, avšak okorenené namiesto rascou, celkom iste najobľúbenejším tamojším korením – rozmarínom.

Na záver večere nesmie chýbať syrová misa, tiramisu, alebo výborný voňavý sardínsky perník a samozrejme silná káva.

Medzi ďalšie miestne špeciality patria jedlá pripravené na grile, napr. mäso z divých vtákov, diviakov alebo teľacina. A všetko je to najlepšie zaliať vynikajúcim miestnym vínom, ako je napríklad biele Vermentino di Gallura, Nuragus, či červené Cannonau alebo dezertné víno Angelu Ruiu. Za „hriech“ stoja aj domáce pálenky alebo myrtový likér, vyrobený z vína s príchuťou kríka mirtha. Výborný je sladký nápoj vyrobený z citrónovej kôry Limoncello, podáva sa chladený.

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Babiš pre SME: Nie som skorumpovaný, ale ostatní sú

Kauza Čapí hnízdo je pomsta, tvrdí možný budúci český premiér.

TECH

Facebook sa radikálne mení, začal ukrývať správy

Nová funkcia rozdelí obsah do dvoch kanálov.

SVET

Trump urazil matku padlého vojaka. Navyše vraj klame

Vedel, do čoho ide, povedal o zabitom vojakovi prezident.

Neprehliadnite tiež

Grobský dvor – miesto, ktoré ponúka domácu atmosféru

Obdobie jesene je tu. Vychutnajte si domácu husacinu v Slovenskom Grobe. My sme navštívili Grobský dvor, kde nás privítali v príjemnej atmosfére v ich jesenne naladenej záhrade.

Nebezpečný kofeín?

Už dlho sa vedú spory o tom, či je kofeín nebezpečný. Mnohé štúdie dokazujú, že má zdraviu prospešné účinky, avšak všetko treba s mierou.

Tradičná domáca husacina v Grobskej izbe

Jeseň je symbolom farebných stromov, vína či husaciny. Preto sme sa rozhodli zavítať do Slovenského Grobu, aby sme zistili viac o histórii husaciny v tejto obci a v čom spočíva kvalita jej mäska. Na naše otázky nám veľmi ochotne odpovedali majitelia reštaurácie Grobská izba.

Uvarme si spoločné pivo

V Jama Craft Brewery už pár dobrých pív navarili, a čo vy? Teraz máte šancu podieľať sa na jednom z nich. Nie, nedošli im nápady, len chcú dať šancu aj tým vašim. Vyplňte formulár a pivovar uvarí pivo - „Vaše pivo“