Grilovačka v záhrade je zážitok pre všetky zmysly

Grilovanie sa stalo populárnou spoločenskou udalosťou v nejednej slovenskej záhrade. Kto sa mu začne hlbšie venovať, zistí, že ide o ozajstné umenie. Spôsob prípravy je rovnako dôležitý ako samotné mäso.



Pozorovať ako sa mäso správne griluje, je zaujímavý gurmánsky zážitok, ktorý opantá všetky zmysly . Naplno si ho možno vychutnať aj vďaka bratislavskej reštaurácii El Gaucho. Stačí si objednať termín a príbeh prípravy mäsa na ohni môžte vidieť do detailov na vlastné oči vo vašej záhrade alebo na firemnej terase. Tamojší kuchári nazývaní steakmani toto tajomstvo výborne ovládajú a vedia ho aj patrične predviesť.

Rodinná tradícia

My sme mali to šťastie, že pri grile sa zvŕtal sám majiteľ tejto reštaurácie Nathan Himi. „Prečo som sa rozhodol pre steak house? Nuž, asi preto, že mäso mám veľmi rád,“ netají. „A potom je to aj rodinná tradícia. Naša rodina vlastní v Izraeli tri reštaurácie zamerané na prípravu steakov. Ja sám som prvý steakhouse otvoril pred pätnástimi rokmi v Prahe a neskôr aj v Bratislave.“
Ďalším z dôvodov, prečo si N. Himi zamiloval argentínsku kuchyňu, je podľa neho jednoduchosť. „Porovnajme si ju trebárs s francúzskou kuchyňou, ktorá je postavená na komplikovaných receptúrach vrátane desiatok druhov prácnych omáčok. Pravda, na argentínsku kuchyňu treba mať ten správny produkt, surovinu, teda mäso,“ zdôrazňuje. „Ak k tomu pridáte plnené pirôžky empanády, klobásy chorizo a štipľavú zeleninovú omáčku chimichuri, máte z toho nezabudnuteľný gurmánsky zážitok.“

Nie gril ako gril

Pri grilovaní je dôležité je dbať na to, aby mäso neprišlo do styku s ničím iným okrem ohňa. V El Gaucho používajú unikátny gril zvaný radianti. Keďže pri jeho konštrukcii použili špeciálne vysoko odolné železo, na rozdiel od lávových grilov zabraňuje, aby sa uvoľnená para a tuk preniesli do nasledujúceho grilovania.
Tento čistý spôsob prípravy dodáva steakom originálnu chuť zdôraznenú servírovaním na špeciálnych podnosoch nazývaných paricha. Pod nimi je umiestnené rozžeravené uhlie, ktoré steaky nielen udržiava v teplom stave, ale na nich aj a „dojdú“.
Pozorujeme ako N. Himi pripravuje na grile rôzne druhy steakov a dostáva sa nám k tomu aj patričný výklad. Prvou dôležitou zásadou je správna teplota ohňa. Keď sa mäso pečie na uhlí, musí byť pahreba pripravená vopred a v čase grilovania by mala byť navrchu biela. Za dôležité tiež označuje H. Himi piecť mäso na ohni najskôr z jednej strane, aby sa stihli uzavrieť jeho póry. Až potom ho osolí a dopečie z druhej strany. „Takto zostane zaručene šťavnaté,“ hovorí o svojich dlhoročných skúsenostiach.
A pridáva radu: „Hosť by si mal najskôr vybrať spôsob prepečenia a až potom druh mäsa. Čašníci v našom steakhouse mu radi poradia. Napríklad, ak chce dobre prepečený, teda well done, nie je na to vhodné mäso strip loin, teda z nízkej roštenky. Steak by bol tvrdý a úlohou čašníka je hosťa od toho odhovoriť.“

Kompletné služby

Pred lestnou sezónou sa v El Gaucho rozhodli pre novú službu – sú pripravení vybrať sa za svojimi hosťami do ich domovov či na pracoviská a spríjemniť im narodeniny a iné rodinné, priateľské či firemné oslavy. K tomu ponúkajú to najlepšie zo steakovej kuchyne vrátane prvotriednej obsluhy. Miesto konania záhradnej grilovacej slávnosti v štýle barbeque môže byť rôzne. Napríklad terasa či atrium vo firemnej budove. Profesionálny cateringový El Gaucho Garden Grill tím všetko pripraví od naaranžovania miesta, zostavenia menu, grilovania, barových služieb, ozvučenia, party stanov, kvetinových a iných dekorácií, návrhu a tlače pozvánok až po očistenie priestorov pred i po podujatí.
A menu prispôsobí danej udalosti. Chýbať by ale nemali steaky, hamburgery i klobásky, k tomu čerstvé šaláty, prílohy, nápoje.

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Ako sa Slovák z Terchovej stal veľkým reformátorom u Márie Terézie

Adam František Kollár, vedec a knihovník bol jedným z popredných osvietenských reformátorov.

PLUS

V kráľovstve polievok sa držková nevarí

Do niekoľkých hrncov naložili Bratislavčania svojho tvorivého ducha.

KOMENTÁRE

Potrebujeme posilniť kultúru záväznosti

Musíme prestať so spájaním LGBTI s ohrozením tzv. tradičnej rodiny.

Neprehliadnite tiež

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Neobmedzujte sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dve, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.

Rýchlo a zdravo vo vlastnej réžii

So zvyšujúcimi teplotami nás prirodzene prechádza aj chuť na ťažké jedlá, ľudia viac preferujú ľahké šaláty, studené polievky či smoothie. Prinášame vám preto pár zaujímavých kombinácií, ktoré vás nie len osviežia, ale aj spoľahlivo zasýtia.