Trochu pripomína veľkú cibuľu. Stačí si však privoňať a mnohým sa vráti v mysli detstvo a mamin liečivý čaj. Fenikel je vo svete dávno obľúbená zelenina a postupne si ju zamilovávajú aj slovenské maškrtné jazýčky.
Tých, čo na fenikel na tanieri pozerajú nedôverčivo, možno presvedčí historka z gréckej mytológie. Tá hovorí, že vedomosti poslali bohovia z Olympu na zem ľuďom vo feniklovej stonke naplnenej uhlím. Žeby teda pomohol napríklad pred prijímačkami na vysokú?
Preč však žarty. Na Slovensku sme fenikel obyčajný alebo sladký (lat. Foeniculum vulgar resp. dulce), poznali iba vo forme aromatických semienok, z ktorých sa varil čaj na rôzne neduhy, alebo sa pridávali ako korenina na ryby ale iné druhy mäsa. Starším chuťou pripomínajú aj cukrovinku čiernej farby zvanú pelendrek.
V mnohých regiónoch, napríklad aj susedného Rakúska, je obľúbený feniklový chlieb.
V oblastí Stredozemného mora, ale aj juhozápadnej Ázii však fenikel už oddávna poznajú aj ako skvelú a na rôzne spôsoby použiteľnú zeleninu. Listami, ktoré tvarom pripomínajú kôpor, sa dajú obaliť pred pečením ryby, nakrájané stonky výborne ochutia niektoré polievky i šaláty. Ozajstnou mňamkou sú napríklad v kombinácii s kúskami avokáda a pomaranča, alebo zaliate smotanovým jogurtom posypané nakrájanou mätou.
A veľkou lahôdkou sú aj zapekané či grilované zdužinatelé stonky feniklu, pripomínajúce onú cibuľu. Pri tepelnej úprave totiž povrch skaramelizuje a jedlo získa jedinečnú chuť. Ale existujú aj mnohé iné druhy úprav. Najmä Taliani si túto zeleninu prisvojili a ponúkajú množstvo receptov. Fenikel zapekajú napríklad s olivami, paradajkami, cesnakom a rôznymi druhmi syra.