SME

Fenikel – zelenina, ktorá prekvapí svojou neopakovateľnou chuťou

Trochu pripomína veľkú cibuľu. Stačí si však privoňať a mnohým sa vráti v mysli detstvo a mamin liečivý čaj. Fenikel je vo svete dávno obľúbená zelenina a postupne si zamilovávajú aj slovenské maškrtné jazýčky.

Trochu pripomína veľkú cibuľu. Stačí si však privoňať a mnohým sa vráti v mysli detstvo a mamin liečivý čaj. Fenikel je vo svete dávno obľúbená zelenina a postupne si ju zamilovávajú aj slovenské maškrtné jazýčky.

Tých, čo na fenikel na tanieri pozerajú nedôverčivo, možno presvedčí historka z gréckej mytológie. Tá hovorí, že vedomosti poslali bohovia z Olympu na zem ľuďom vo feniklovej stonke naplnenej uhlím. Žeby teda pomohol napríklad pred prijímačkami na vysokú?

Preč však žarty. Na Slovensku sme fenikel obyčajný alebo sladký (lat. Foeniculum vulgar resp. dulce), poznali iba vo forme aromatických semienok, z ktorých sa varil čaj na rôzne neduhy, alebo sa pridávali ako korenina na ryby ale iné druhy mäsa. Starším chuťou pripomínajú aj cukrovinku čiernej farby zvanú pelendrek.
V mnohých regiónoch, napríklad aj susedného Rakúska, je obľúbený feniklový chlieb.

V oblastí Stredozemného mora, ale aj juhozápadnej Ázii však fenikel už oddávna poznajú aj ako skvelú a na rôzne spôsoby použiteľnú zeleninu. Listami, ktoré tvarom pripomínajú kôpor, sa dajú obaliť pred pečením ryby, nakrájané stonky výborne ochutia niektoré polievky i šaláty. Ozajstnou mňamkou sú napríklad v kombinácii s kúskami avokáda a pomaranča, alebo zaliate smotanovým jogurtom posypané nakrájanou mätou.

SkryťVypnúť reklamu

A veľkou lahôdkou sú aj zapekané či grilované zdužinatelé stonky feniklu, pripomínajúce onú cibuľu. Pri tepelnej úprave totiž povrch skaramelizuje a jedlo získa jedinečnú chuť. Ale existujú aj mnohé iné druhy úprav. Najmä Taliani si túto zeleninu prisvojili a ponúkajú množstvo receptov. Fenikel zapekajú napríklad s olivami, paradajkami, cesnakom a rôznymi druhmi syra.

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 14 707
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 351
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 6 943
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 156
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 2 804
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 582
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 472
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 097
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Prácu šéfkuchára berie zároveň ako svoje hobby.

Život v zahraničí mu je prirodzenejší.


Michal Kordoš sa momentálne venuje kurzom varenia a pop-upom.

Varil v michelinských reštauráciách.


22

Hľadáte jedinečné gastronomické zážitky? Objavte výnimočné reštaurácie, ktoré ponúkajú nezabudnuteľné špeciality.


Peter Slačka v januári začal variť pre bistro Jolk.

Varil aj v michelinskej reštaurácii.


11
SkryťZatvoriť reklamu