Fenikel – zelenina, ktorá prekvapí svojou neopakovateľnou chuťou

Trochu pripomína veľkú cibuľu. Stačí si však privoňať a mnohým sa vráti v mysli detstvo a mamin liečivý čaj. Fenikel je vo svete dávno obľúbená zelenina a postupne si zamilovávajú aj slovenské maškrtné jazýčky.

Trochu pripomína veľkú cibuľu. Stačí si však privoňať a mnohým sa vráti v mysli detstvo a mamin liečivý čaj. Fenikel je vo svete dávno obľúbená zelenina a postupne si ju zamilovávajú aj slovenské maškrtné jazýčky.

Tých, čo na fenikel na tanieri pozerajú nedôverčivo, možno presvedčí historka z gréckej mytológie. Tá hovorí, že vedomosti poslali bohovia z Olympu na zem ľuďom vo feniklovej stonke naplnenej uhlím. Žeby teda pomohol napríklad pred prijímačkami na vysokú?

Preč však žarty. Na Slovensku sme fenikel obyčajný alebo sladký (lat. Foeniculum vulgar resp. dulce), poznali iba vo forme aromatických semienok, z ktorých sa varil čaj na rôzne neduhy, alebo sa pridávali ako korenina na ryby ale iné druhy mäsa. Starším chuťou pripomínajú aj cukrovinku čiernej farby zvanú pelendrek.
V mnohých regiónoch, napríklad aj susedného Rakúska, je obľúbený feniklový chlieb.

V oblastí Stredozemného mora, ale aj juhozápadnej Ázii však fenikel už oddávna poznajú aj ako skvelú a na rôzne spôsoby použiteľnú zeleninu. Listami, ktoré tvarom pripomínajú kôpor, sa dajú obaliť pred pečením ryby, nakrájané stonky výborne ochutia niektoré polievky i šaláty. Ozajstnou mňamkou sú napríklad v kombinácii s kúskami avokáda a pomaranča, alebo zaliate smotanovým jogurtom posypané nakrájanou mätou.

SkryťVypnúť reklamu

A veľkou lahôdkou sú aj zapekané či grilované zdužinatelé stonky feniklu, pripomínajúce onú cibuľu. Pri tepelnej úprave totiž povrch skaramelizuje a jedlo získa jedinečnú chuť. Ale existujú aj mnohé iné druhy úprav. Najmä Taliani si túto zeleninu prisvojili a ponúkajú množstvo receptov. Fenikel zapekajú napríklad s olivami, paradajkami, cesnakom a rôznymi druhmi syra.

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 28 561
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 474
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 543
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 918
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 288
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 143
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 858
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 735
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu