V Poľsku neobíďte pirôžkárne

Pirohy plnené všetkým možným sú stále hitom poľskej kuchyne. A ak chcete mať v tejto krajine zaujímavý gurmánsky zážitok, celkom iste sa zastavte v niektorej z pierogarní, ktoré v poslednom čase vyrástli ako huby po daždi v každom väčšom meste.



Pravdaže, ani poľské mestá sa neubránili všetkým možným druhom fast foodov. Ale takmer v každom z nich pribudlo v poslednom čase aj niekoľko pirôžkární, po poľsky nazývaných pierogarnie.
Hostia si tam pochutnávajú samozrejme najmä na pirohoch, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou typickej poľskej kuchyne. Pripravujú sa z rezancového cesta a bývajú plnené mletým mäsom, zemiakmi, kapustou s hubami, slaným tvarohom a inými náplňami, často posypané opraženou cibuľkou či slaninkou
Skvelé sú aj sladké verzie pirohov. Tie bývajú plnené tvarohom a všetkými možnými druhmi ovocia.

Najlepšie sú čerstvé

Je to zvláštne, že takú popularitu zažíva práve jedlo, ktoré dlho stálo kdesi v kúte poľskej kuchyne. Veď to bývalo jedlo chudobných, tak načo krik a reklama? Svet sa vracia ku koreňom a Poliaci nie sú výnimkou. Pritom domovom pirohov je pravdepodobne Čína a do Poľska sa vraj dostali cez Rusko už v 13. storočí.
Na pirohy vsadila aj Krystyna Miecznikowská-Wróbelová, ktorá v roku 1999 otvorila vo Varšave jednu z prvých pirôžkární. Najskôr ponúkala 25 druhov, teraz už dvojnásobok.
Podobné špecializované reštaurácie nájdete už v každom väčšom poľskom meste.
Jedna z prvých varšavských pirôžkární vznikla na podnet varšavskej katolíckej diecézy. Hľadať ju treba v tichej bočnej uličke Starého mesta, kde pred vojnou bývali ľudové jedálne pre chudobných. Aj teraz si chodia do tejto pirôžkárne pochutnať na pirohoch najmä menej solventní dôchodcovia, ale vďaka výbornej ponuke chutných jedál aj dobre zarábajúci zamestnanci z okolitých firiem.
Šéf pirôžkárne Tomek Kowalski hovorí, že podnik si žije svojim životom. „Nerobíme mu nijakú reklamu a napriek tomu klientov neustále pribúda. Kým po otvorení sme predali 50 porcií denne, teraz je to aj vyše troch stovák. Za najlepšieho klienta považujeme toho, kto sa vráti,“ zdôrazňuje. Peniaze, ktoré pirôžkáreň zarobí, venujú na charitu. Financujú z nich napríklad výlety pre chudobné deti, či výdajne stravy pre bezdomovcov.

Už aj siete

Ponuka pirohov rastie veľkým tempom. Úspešne funguje už aj sieť „pirôžkární“ s názvom Zapiecek a pirohy si môžete kúpiť v hociktorom supermarkete. Kuchári ale zdôrazňujú, že najlepšie sú čerstvé. Aj preto v dobrých podnikoch pripravujú pirohy už od skorého o rána.
Rozširuje sa aj ich sortiment. Dostanete napríklad pirohy plnené pečienkou, šošovicou, špenátom... Zo sladkých druhov sú vraj najobľúbenejšie čučoriedkové a brusnicové.
V pirôžkárni, kde šéfuje T. Kowalski, si možno zahasiť smäd typickými poľskými ľudovými nápojmi. Je to napríklad chlebový kvas, sladový nápoj i rôzne biošťavy z lesného ovocia, ale napríklad aj kapusty. Aj chlieb si tam pečú sami, a to podľa starodávneho receptu. Znamená to, že bochníky kladú pred pečením na chrenové listy. Chlieb má vďaka tomu skvelú, nenapodobiteľnú chuť.

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Môže sa ľahko stať, že českú vládu povedie Slovák

Dôvody, pre ktoré by väčšina Čechov mala závidieť Slovákom ich politiku. Preferencie potvrdzujú, že tretina ľudí si ešte nevybrala.

ŠPORT

Milióny na jeho plat? Výskumy ukázali, že Sagan sa oplatí

Tím Bora-Hansgrohe zhodnotila prvú sezónu v najvyššej lige, očakával viac.

KULTÚRA

Star Trek mával smiešne masky a triky. Na nových častiach sa však nešetrilo

Na Netflixe sú prvé epizódy po desiatich rokoch.

EKONOMIKA

Pozrite sa, koľko rokov pracovného života môžete ako Európan očakávať

Eurostat: Za 10 rokov stúpla dĺžka pracovného života v priemere o 1,8 roka.

Neprehliadnite tiež

Uvarme si spoločné pivo

V Jama Craft Brewery už pár dobrých pív navarili, a čo vy? Teraz máte šancu podieľať sa na jednom z nich. Nie, nedošli im nápady, len chcú dať šancu aj tým vašim. Vyplňte formulár a pivovar uvarí pivo - „Vaše pivo“

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Neobmedzujte sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dve, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.