V Poľsku neobíďte pirôžkárne

Pirohy plnené všetkým možným sú stále hitom poľskej kuchyne. A ak chcete mať v tejto krajine zaujímavý gurmánsky zážitok, celkom iste sa zastavte v niektorej z pierogarní, ktoré v poslednom čase vyrástli ako huby po daždi v každom väčšom meste.



Pravdaže, ani poľské mestá sa neubránili všetkým možným druhom fast foodov. Ale takmer v každom z nich pribudlo v poslednom čase aj niekoľko pirôžkární, po poľsky nazývaných pierogarnie.
Hostia si tam pochutnávajú samozrejme najmä na pirohoch, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou typickej poľskej kuchyne. Pripravujú sa z rezancového cesta a bývajú plnené mletým mäsom, zemiakmi, kapustou s hubami, slaným tvarohom a inými náplňami, často posypané opraženou cibuľkou či slaninkou
Skvelé sú aj sladké verzie pirohov. Tie bývajú plnené tvarohom a všetkými možnými druhmi ovocia.

SkryťVypnúť reklamu

Najlepšie sú čerstvé

Je to zvláštne, že takú popularitu zažíva práve jedlo, ktoré dlho stálo kdesi v kúte poľskej kuchyne. Veď to bývalo jedlo chudobných, tak načo krik a reklama? Svet sa vracia ku koreňom a Poliaci nie sú výnimkou. Pritom domovom pirohov je pravdepodobne Čína a do Poľska sa vraj dostali cez Rusko už v 13. storočí.
Na pirohy vsadila aj Krystyna Miecznikowská-Wróbelová, ktorá v roku 1999 otvorila vo Varšave jednu z prvých pirôžkární. Najskôr ponúkala 25 druhov, teraz už dvojnásobok.
Podobné špecializované reštaurácie nájdete už v každom väčšom poľskom meste.
Jedna z prvých varšavských pirôžkární vznikla na podnet varšavskej katolíckej diecézy. Hľadať ju treba v tichej bočnej uličke Starého mesta, kde pred vojnou bývali ľudové jedálne pre chudobných. Aj teraz si chodia do tejto pirôžkárne pochutnať na pirohoch najmä menej solventní dôchodcovia, ale vďaka výbornej ponuke chutných jedál aj dobre zarábajúci zamestnanci z okolitých firiem.
Šéf pirôžkárne Tomek Kowalski hovorí, že podnik si žije svojim životom. „Nerobíme mu nijakú reklamu a napriek tomu klientov neustále pribúda. Kým po otvorení sme predali 50 porcií denne, teraz je to aj vyše troch stovák. Za najlepšieho klienta považujeme toho, kto sa vráti,“ zdôrazňuje. Peniaze, ktoré pirôžkáreň zarobí, venujú na charitu. Financujú z nich napríklad výlety pre chudobné deti, či výdajne stravy pre bezdomovcov.

SkryťVypnúť reklamu

Už aj siete

Ponuka pirohov rastie veľkým tempom. Úspešne funguje už aj sieť „pirôžkární“ s názvom Zapiecek a pirohy si môžete kúpiť v hociktorom supermarkete. Kuchári ale zdôrazňujú, že najlepšie sú čerstvé. Aj preto v dobrých podnikoch pripravujú pirohy už od skorého o rána.
Rozširuje sa aj ich sortiment. Dostanete napríklad pirohy plnené pečienkou, šošovicou, špenátom... Zo sladkých druhov sú vraj najobľúbenejšie čučoriedkové a brusnicové.
V pirôžkárni, kde šéfuje T. Kowalski, si možno zahasiť smäd typickými poľskými ľudovými nápojmi. Je to napríklad chlebový kvas, sladový nápoj i rôzne biošťavy z lesného ovocia, ale napríklad aj kapusty. Aj chlieb si tam pečú sami, a to podľa starodávneho receptu. Znamená to, že bochníky kladú pred pečením na chrenové listy. Chlieb má vďaka tomu skvelú, nenapodobiteľnú chuť.

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  7. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 706
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 16 598
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 533
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 811
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 013
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 968
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 641
  8. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 6 505
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu