V Poľsku neobíďte pirôžkárne

Pirohy plnené všetkým možným sú stále hitom poľskej kuchyne. A ak chcete mať v tejto krajine zaujímavý gurmánsky zážitok, celkom iste sa zastavte v niektorej z pierogarní, ktoré v poslednom čase vyrástli ako huby po daždi v každom väčšom meste.



Pravdaže, ani poľské mestá sa neubránili všetkým možným druhom fast foodov. Ale takmer v každom z nich pribudlo v poslednom čase aj niekoľko pirôžkární, po poľsky nazývaných pierogarnie.
Hostia si tam pochutnávajú samozrejme najmä na pirohoch, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou typickej poľskej kuchyne. Pripravujú sa z rezancového cesta a bývajú plnené mletým mäsom, zemiakmi, kapustou s hubami, slaným tvarohom a inými náplňami, často posypané opraženou cibuľkou či slaninkou
Skvelé sú aj sladké verzie pirohov. Tie bývajú plnené tvarohom a všetkými možnými druhmi ovocia.

Najlepšie sú čerstvé

Je to zvláštne, že takú popularitu zažíva práve jedlo, ktoré dlho stálo kdesi v kúte poľskej kuchyne. Veď to bývalo jedlo chudobných, tak načo krik a reklama? Svet sa vracia ku koreňom a Poliaci nie sú výnimkou. Pritom domovom pirohov je pravdepodobne Čína a do Poľska sa vraj dostali cez Rusko už v 13. storočí.
Na pirohy vsadila aj Krystyna Miecznikowská-Wróbelová, ktorá v roku 1999 otvorila vo Varšave jednu z prvých pirôžkární. Najskôr ponúkala 25 druhov, teraz už dvojnásobok.
Podobné špecializované reštaurácie nájdete už v každom väčšom poľskom meste.
Jedna z prvých varšavských pirôžkární vznikla na podnet varšavskej katolíckej diecézy. Hľadať ju treba v tichej bočnej uličke Starého mesta, kde pred vojnou bývali ľudové jedálne pre chudobných. Aj teraz si chodia do tejto pirôžkárne pochutnať na pirohoch najmä menej solventní dôchodcovia, ale vďaka výbornej ponuke chutných jedál aj dobre zarábajúci zamestnanci z okolitých firiem.
Šéf pirôžkárne Tomek Kowalski hovorí, že podnik si žije svojim životom. „Nerobíme mu nijakú reklamu a napriek tomu klientov neustále pribúda. Kým po otvorení sme predali 50 porcií denne, teraz je to aj vyše troch stovák. Za najlepšieho klienta považujeme toho, kto sa vráti,“ zdôrazňuje. Peniaze, ktoré pirôžkáreň zarobí, venujú na charitu. Financujú z nich napríklad výlety pre chudobné deti, či výdajne stravy pre bezdomovcov.

Už aj siete

Ponuka pirohov rastie veľkým tempom. Úspešne funguje už aj sieť „pirôžkární“ s názvom Zapiecek a pirohy si môžete kúpiť v hociktorom supermarkete. Kuchári ale zdôrazňujú, že najlepšie sú čerstvé. Aj preto v dobrých podnikoch pripravujú pirohy už od skorého o rána.
Rozširuje sa aj ich sortiment. Dostanete napríklad pirohy plnené pečienkou, šošovicou, špenátom... Zo sladkých druhov sú vraj najobľúbenejšie čučoriedkové a brusnicové.
V pirôžkárni, kde šéfuje T. Kowalski, si možno zahasiť smäd typickými poľskými ľudovými nápojmi. Je to napríklad chlebový kvas, sladový nápoj i rôzne biošťavy z lesného ovocia, ale napríklad aj kapusty. Aj chlieb si tam pečú sami, a to podľa starodávneho receptu. Znamená to, že bochníky kladú pred pečením na chrenové listy. Chlieb má vďaka tomu skvelú, nenapodobiteľnú chuť.


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Křetínský: Desím sa, aby napätie v koalícii neohrozilo Slovensko

Prevážil podľa mňa konsenzus, že problematika je natoľko zložitá, že politická reprezentácia nie je schopná objektívne vyhodnotiť, čo by sa jednotlivým klientom stalo.

PLUS

Nespávajú, aby mohli prekladať titulky. Zadarmo a za pár hodín

I love you, povie filmová postava a v titulkoch sa objaví: Ja láska vy.

TECH

Vytvorili prvú farbu na vlasy, ktorá dokáže meniť odtiene

Farby sa testujú pre komerčné použitie.

Neprehliadnite tiež

Boli ste sa už niekedy najesť v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to

Aj v priemyselnej zóne sa dá nájsť výborné miesto na večeru.

Staré Dobré Mexiko v Prešove: Už rozumieme prečo východniari chvália Šariš

Myslím, že naša premiéra v Prešove dopadla úspešne.

Piano Club v Prievidzi: Plzeň s kuracími dinosaurami

Aj v Prievidzi dostanete nefiltrovanú Plzeň z tanku. Stojí za to.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop