Niekto to rád krvavé, alebo nebojte sa rozkázať si spôsob prípravy steaku

Nie je steak ako steak a hosť má právo do jeho prípravy vstúpiť. A to nielen výberom druhu mäsa, z ktorého chce pokrm mať, ale aj požiadaním o spôsob prepečenia.

V dobrej reštaurácii sa na spôsob prepečenia steaku obsluhujúci spýta hosťa rovno pri objednávke. Ak tak neurobí, treba ho patrične na to upozorniť. Inak sa potom ťažko pri reklamácii komunikuje a môže to skončiť aj nepríjemnou hádkou. Nepríjemnejšou o to viac, že steaky nepatria k najlacnejším jedlám.

Nie vždy sa kuchárovi podarí uhádnuť želaný stupeň surovosti mäsa resp. jeho prepečenia. Ak sa nám na stôl dostane nedostatočne prepečený steak, nie je nijakou hanbou čašníka požiadať o jeho opätovné posunutie na panvicu či gril. Horší je prípad, ak sa kuchárovi podarí urobiť zo steaku tvrdú podošvu. Vtedy je reklamácia na mieste.

Hoci steakoví labužníci uprednostňujú krvavé alebo polokrvavé mäso, dĺžka prípravy a mäkkosť je osobnou preferenciou. Pri kratšom grilovaní si mäso zadrží viac šťavy, zatiaľ čo pri dlhšom procese zostane suchšie a tuhšie.

Spôsobov prípravy steakov je veľa. Niektorí kuchári mäso pred pečením naložia do marinády. V niektorých oblastiach Severnej Ameriky je napríklad veľmi populárny Chicago style steak, inde zase nazývaný aj Pittsburgh. Je pripravený na požadovaný stupeň prepečenia, ale nakoniec ho kuchár zámerne rýchlo ,,pripáli“. Známy je aj steak Carpetbag, kedy sa mäso potrie ustricami, zabalí do slaniny a až potom opečie.

Rada Nathana Himiho, majiteľa bratislavského steakhousu El Gaucho, ktorá sa špecializuje na argentínske steaky: „Najdôležitejšia je kvalita mäsa. Ľudia si myslia, že marináda zlepší jeho chuť, ale kvalitné mäso má výbornú chuť samé o sebe. A ak si objednáte steak v úprave medium, nemôžete nič pokaziť. Vždy sa dá ešte dopiecť.“

Hlavné správy zo Sme.sk

PREŠOV KORZÁR

Obvineného kanadského profesora sa zastávali aj matky dievčat (fotogaléria)

Mušinka: Tento prípad nie je detská pornografia.

Dobré ráno

Dobré ráno: Prečo by ste (ne)mali zrušiť svoje konto na Facebooku

Čo sa stalo z najväčšej sociálnej siete.

Neprehliadnite tiež

Desať receptov na najlepšie zimné dezerty s medom

Koláče, zákusky aj drobné pečivo.

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.