SME
Pondelok, 25. január, 2021 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky

Niekto to rád krvavé, alebo nebojte sa rozkázať si spôsob prípravy steaku

Nie je steak ako steak a hosť má právo do jeho prípravy vstúpiť. A to nielen výberom druhu mäsa, z ktorého chce pokrm mať, ale aj požiadaním o spôsob prepečenia.

V dobrej reštaurácii sa na spôsob prepečenia steaku obsluhujúci spýta hosťa rovno pri objednávke. Ak tak neurobí, treba ho patrične na to upozorniť. Inak sa potom ťažko pri reklamácii komunikuje a môže to skončiť aj nepríjemnou hádkou. Nepríjemnejšou o to viac, že steaky nepatria k najlacnejším jedlám.

Nie vždy sa kuchárovi podarí uhádnuť želaný stupeň surovosti mäsa resp. jeho prepečenia. Ak sa nám na stôl dostane nedostatočne prepečený steak, nie je nijakou hanbou čašníka požiadať o jeho opätovné posunutie na panvicu či gril. Horší je prípad, ak sa kuchárovi podarí urobiť zo steaku tvrdú podošvu. Vtedy je reklamácia na mieste.

Skryť Vypnúť reklamu

Hoci steakoví labužníci uprednostňujú krvavé alebo polokrvavé mäso, dĺžka prípravy a mäkkosť je osobnou preferenciou. Pri kratšom grilovaní si mäso zadrží viac šťavy, zatiaľ čo pri dlhšom procese zostane suchšie a tuhšie.

Spôsobov prípravy steakov je veľa. Niektorí kuchári mäso pred pečením naložia do marinády. V niektorých oblastiach Severnej Ameriky je napríklad veľmi populárny Chicago style steak, inde zase nazývaný aj Pittsburgh. Je pripravený na požadovaný stupeň prepečenia, ale nakoniec ho kuchár zámerne rýchlo ,,pripáli“. Známy je aj steak Carpetbag, kedy sa mäso potrie ustricami, zabalí do slaniny a až potom opečie.

Rada Nathana Himiho, majiteľa bratislavského steakhousu El Gaucho, ktorá sa špecializuje na argentínske steaky: „Najdôležitejšia je kvalita mäsa. Ľudia si myslia, že marináda zlepší jeho chuť, ale kvalitné mäso má výbornú chuť samé o sebe. A ak si objednáte steak v úprave medium, nemôžete nič pokaziť. Vždy sa dá ešte dopiecť.“

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Štefan Hamran.

Hamrana odporučilo len šesť poslancov výboru.

4 h
Vakcínou proti covidu by sa malo na Slovensku očkovať od 27. decembra.

Protilátky nezneutralizovali vírus dostatočne.

6 h
Martin Bendik na zjazdovke Streif.

Hejteri posúvajú Bendika vpred.

6 h
Zuzana Kepplová.

Fico sa snaží, aby jeho sympatizanti udalostiam rozumeli čo najmenej.

4 h

Neprehliadnite tiež

Ľubomír Trizuliak

Trizuliak začal umývaním riadu.

17. okt

Top lokalita nestačila.

24. sep

Zapojte sa do diskusie s expertmi, ktorí sa podelia o skúsenosti z praxe a načrtnú predstavy o budúcnosti a fungovaní gastronómie.

Michal Bažalík

Víno zo Svätého Jura vyrábané ekologickými postupmi.

14. aug