Niekto to rád krvavé, alebo nebojte sa rozkázať si spôsob prípravy steaku

Nie je steak ako steak a hosť má právo do jeho prípravy vstúpiť. A to nielen výberom druhu mäsa, z ktorého chce pokrm mať, ale aj požiadaním o spôsob prepečenia.

V dobrej reštaurácii sa na spôsob prepečenia steaku obsluhujúci spýta hosťa rovno pri objednávke. Ak tak neurobí, treba ho patrične na to upozorniť. Inak sa potom ťažko pri reklamácii komunikuje a môže to skončiť aj nepríjemnou hádkou. Nepríjemnejšou o to viac, že steaky nepatria k najlacnejším jedlám.

Nie vždy sa kuchárovi podarí uhádnuť želaný stupeň surovosti mäsa resp. jeho prepečenia. Ak sa nám na stôl dostane nedostatočne prepečený steak, nie je nijakou hanbou čašníka požiadať o jeho opätovné posunutie na panvicu či gril. Horší je prípad, ak sa kuchárovi podarí urobiť zo steaku tvrdú podošvu. Vtedy je reklamácia na mieste.

Hoci steakoví labužníci uprednostňujú krvavé alebo polokrvavé mäso, dĺžka prípravy a mäkkosť je osobnou preferenciou. Pri kratšom grilovaní si mäso zadrží viac šťavy, zatiaľ čo pri dlhšom procese zostane suchšie a tuhšie.

Spôsobov prípravy steakov je veľa. Niektorí kuchári mäso pred pečením naložia do marinády. V niektorých oblastiach Severnej Ameriky je napríklad veľmi populárny Chicago style steak, inde zase nazývaný aj Pittsburgh. Je pripravený na požadovaný stupeň prepečenia, ale nakoniec ho kuchár zámerne rýchlo ,,pripáli“. Známy je aj steak Carpetbag, kedy sa mäso potrie ustricami, zabalí do slaniny a až potom opečie.

Rada Nathana Himiho, majiteľa bratislavského steakhousu El Gaucho, ktorá sa špecializuje na argentínske steaky: „Najdôležitejšia je kvalita mäsa. Ľudia si myslia, že marináda zlepší jeho chuť, ale kvalitné mäso má výbornú chuť samé o sebe. A ak si objednáte steak v úprave medium, nemôžete nič pokaziť. Vždy sa dá ešte dopiecť.“

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Vracajú sa deväťdesiate roky a prečo sa Danko drží ruskej letky

Povedať, že Fico III a Mečiar III už sú jedna k jednej, sa ešte nedá, ale synchronizovaná akcia proti Kiskovi je porovnateľná iba a len s únosom mladého Kováča.

KULTÚRA

Manžel režíroval jej milostnú scénu. Kate Winslet s tým mala problém

S Titanicom sa jej kariéra iba rozbiehala.

Neprehliadnite tiež

Uvarme si spoločné pivo

V Jama Craft Brewery už pár dobrých pív navarili, a čo vy? Teraz máte šancu podieľať sa na jednom z nich. Nie, nedošli im nápady, len chcú dať šancu aj tým vašim. Vyplňte formulár a pivovar uvarí pivo - „Vaše pivo“

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Neobmedzujte sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dve, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.