Niekto to rád krvavé, alebo nebojte sa rozkázať si spôsob prípravy steaku

Nie je steak ako steak a hosť má právo do jeho prípravy vstúpiť. A to nielen výberom druhu mäsa, z ktorého chce pokrm mať, ale aj požiadaním o spôsob prepečenia.

V dobrej reštaurácii sa na spôsob prepečenia steaku obsluhujúci spýta hosťa rovno pri objednávke. Ak tak neurobí, treba ho patrične na to upozorniť. Inak sa potom ťažko pri reklamácii komunikuje a môže to skončiť aj nepríjemnou hádkou. Nepríjemnejšou o to viac, že steaky nepatria k najlacnejším jedlám.

Nie vždy sa kuchárovi podarí uhádnuť želaný stupeň surovosti mäsa resp. jeho prepečenia. Ak sa nám na stôl dostane nedostatočne prepečený steak, nie je nijakou hanbou čašníka požiadať o jeho opätovné posunutie na panvicu či gril. Horší je prípad, ak sa kuchárovi podarí urobiť zo steaku tvrdú podošvu. Vtedy je reklamácia na mieste.

Hoci steakoví labužníci uprednostňujú krvavé alebo polokrvavé mäso, dĺžka prípravy a mäkkosť je osobnou preferenciou. Pri kratšom grilovaní si mäso zadrží viac šťavy, zatiaľ čo pri dlhšom procese zostane suchšie a tuhšie.

Spôsobov prípravy steakov je veľa. Niektorí kuchári mäso pred pečením naložia do marinády. V niektorých oblastiach Severnej Ameriky je napríklad veľmi populárny Chicago style steak, inde zase nazývaný aj Pittsburgh. Je pripravený na požadovaný stupeň prepečenia, ale nakoniec ho kuchár zámerne rýchlo ,,pripáli“. Známy je aj steak Carpetbag, kedy sa mäso potrie ustricami, zabalí do slaniny a až potom opečie.

Rada Nathana Himiho, majiteľa bratislavského steakhousu El Gaucho, ktorá sa špecializuje na argentínske steaky: „Najdôležitejšia je kvalita mäsa. Ľudia si myslia, že marináda zlepší jeho chuť, ale kvalitné mäso má výbornú chuť samé o sebe. A ak si objednáte steak v úprave medium, nemôžete nič pokaziť. Vždy sa dá ešte dopiecť.“

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Memorandum proti Kotlebovi zatiaľ podpísal len Mičev

Vyzývatelia extrémistu Mariana Kotlebu Ján Lunter aj Martin Klus tvrdia, že v župných voľbách sa zachovajú zodpovedne.

KOMENTÁRE

Kotleba na 26 percent má, no na štyridsiatku nesiahne

Roztrieštenosť priniesla víťazstvo Franca, spojenectvo porážku Hitlera.

ŠPORT

Mladí Slováci predviedli skvelý výkon, Švédom strelili tri góly

Prvý strelil Chrien, druhý Mihalík a tretí Šatka.

SVET

Aerolínie sa chcú vrátiť k Concorde: tichším a lacnejším

Nová spoločnosť sľubuje po rokoch návrat k nadzvukovej doprave.

Neprehliadnite tiež

Rýchlo a zdravo vo vlastnej réžii

So zvyšujúcimi teplotami nás prirodzene prechádza aj chuť na ťažké jedlá, ľudia viac preferujú ľahké šaláty, studené polievky či smoothie. Prinášame vám preto pár zaujímavých kombinácií, ktoré vás nie len osviežia, ale aj spoľahlivo zasýtia.

Ako si doma pripraviť suši, pozrite si podrobný postup

Prečo hipsteri uprednostňujú surovú rybu pred údenáčmi?

Rýchla večera: Kuracie rolky

Chutia dobre za každých okolností a sú skvelým jedlom aj na cesty.

Chilli Nové Zámky: Široký výber pizze a dobrá Plznička k tomu

Chcete experimentovať s pizzou a spoľahnúť sa na pivo? Toto je to miesto.