SME
Piatok, 26. apríl , 2019

Kúsok Thajska na Slovensku

Prevádzka, ktorá sa môže pýšiť originálnou thajskou kuchyňou, vďaka šéfkuchárke priamo z Thajska.

(Zdroj: Naam Thai food)

Ingrediencie sú na prvom mieste

„Našim cieľom je zlepšovať povedomie o Thajsku a to hlavne prostredníctvom gastronómie. To robíme vďaka pani Naam, priamo manželky jedného z majiteľov konceptu Naam Thai Food.

Keďže na Slovensku neboli dostupné ingrediencie, ktoré sú základom thajskej kuchyne, zo začiatku sme ich museli neustále dovážať. Postupne sme si však povedali, že si otvoríme menší obchod, kde budú tieto ingrediencie k dispozícii aj pre ostatných milovníkov thajského jedla.

Nie všetkým slovenským zákazníkom boli však tieto potraviny na začiatku úplne známe, preto sme sa rozhodli priblížiť im thajskú kuchyňu a jej chute aj prostredníctvom ochutnávok. Nielenže si naši zákazníci začali pravidelne kupovať tradičné thajské potraviny, či koreniny a skúšať recepty, zrazu sa chceli u nás aj najesť. To nás podnietilo k vzniku prvého konceptu tzv. „táckárne“, ktorý vznikol už v roku 2009 v bývalom Freshmarkete.“

Nie je „Čína“ ako „Čína“

Väčšina Slovákov žiaľ zvykne zovšeobecňovať a celú ázijskú kuchyňu nazývajú jednoducho “Čínou“. Avšak ázijská kuchyňa pozostáva z viacerých čiastkových, medzi ktorými je veľký rozdiel“, vysvetľuje P. Greguš.

„Iná kuchyňa je japonská, vietnamská, kórejská, thajská. Aj samotná Čína má viacero provincií v rámci ktorých sú rozdiely. Thajská kuchyňa si zakladá na kvalitných surovinách, špecifických koreninách či čili. Samotní Thajci sú veľmi hrdí na svoju kuchyňu."

Spestrite si svoj jedálniček a naučte sa variť thajské jedlo

„Pani Naam vám vo svojej škole varenia veľmi rada ukáže, ako navariť chutné tradičné thajské jedlo. Školu varenia pre gurmánov nájdete vo Svätom Jure", pokračuje pán Bystriansky. Kurzy sa tešia veľkej obľube, čo majiteľov samozrejme veľmi teší.

Zdravé jedlo pre všetkých

„99% našich hostí sú Slováci, z ktorých už mnohí boli v Thajsku. Aj preto sa k nám pravidelne vracajú. Snažíme sa o čo najvernejšie prevedenie thajskej kuchyne. Jazmínovú ryžu dovážame priamo z Thajska, zeleninu máme každý deň čerstvú. Vo všeobecnosti si milovníci zdravej, vyváženej stravy v tejto exotickej kuchyni prídu na svoje."

Čoskoro aj v Petržalke

„Tešíme sa, že v blízkej budúcnosti otvárame novú prevádzku, ktorá bude v Petržalke, konkrétne v rámci bytového komplexu Slnečnice. Okrem novej prevádzky plánujeme napísať aj kuchársku knihu, či jednoduchú zbierku receptov. Autorom tejto knihy bude ako inak pani Naam. Našou víziou je robiť ambasádorov thajského jedla na Slovensku."

Čo by ste mali určite ochutnať ?

„Jednoznačne Tom Kha Gai, teda kuraciu polievku s kokosovým mliekom. Z hlavného jedla odporúčame Pad Krapao Hed s jazmínovou ryžou. Pre tých, ktorí by radi vyskúšali niečo naozaj exotické ponúkame (po návratoch z Thajska) aj smažené kobylky či iné pochúťky“.

Za rozhovor ďakujeme pánovi Gregušovi a manželovi pani Naam, pánovi Bystrianskemu.

Hlavné správy zo Sme.sk

Milión dôchodcov na Slovensku: Bojujú o dôstojný život, dokedy sa dá

Vyše 7500 ľudí čaká na miesto v domove pre seniorov.

Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Okrem vychádzok k lekárovi ich naozaj nič nečaká?

Až po päťdesiatke si človek uvedomuje, že staroba je tŕnistý pojem.

Šéfredaktorka SME Beata Balogová.
Dobré ráno

Dobré ráno: Mafia, exsiskára a policajti sa spojili, aby sledovali novinárov

Sledovanie novinárov hovorí o rozpade právneho štátu.

Podcast Dobré Ráno
Režisér John Stevenson.

Neprehliadnite tiež

Máte radi pravú taliansku pizzu?

Našli sme pre Vás skvelé miesto, priamo v srdci Starého mesta!

Čo nového v Sushihanil v Žiline?

Reštaurácia Sushihanil je exkluzívnym zastúpením japonskej gastronómie, kultúry a pohostinnosti. Poskytujeme štýlové prostredie kozmopolitnej reštaurácie vhodné nielen na pracovné stretnutia ale aj pokoj a relaxačnú atmosféru pre rodinné či priateľské posedenia.

Smotanovo-malinový zákusok

Je výberová káva vždy zárukou úspechu?

Káva je rituál, láska, závislosť, náboženstvo a zodpovednosť. Tieto hodnoty určite zdieľa každý, kto sa čo i len trochu zaujíma o tento všeliek.