SME
Streda, 28. september, 2022 | Meniny má Václav

Kúsok Thajska na Slovensku

Prevádzka, ktorá sa môže pýšiť originálnou thajskou kuchyňou, vďaka šéfkuchárke priamo z Thajska.

(Zdroj: Naam Thai food)

Ingrediencie sú na prvom mieste

„Našim cieľom je zlepšovať povedomie o Thajsku a to hlavne prostredníctvom gastronómie. To robíme vďaka pani Naam, priamo manželky jedného z majiteľov konceptu Naam Thai Food.

Keďže na Slovensku neboli dostupné ingrediencie, ktoré sú základom thajskej kuchyne, zo začiatku sme ich museli neustále dovážať. Postupne sme si však povedali, že si otvoríme menší obchod, kde budú tieto ingrediencie k dispozícii aj pre ostatných milovníkov thajského jedla.

Nie všetkým slovenským zákazníkom boli však tieto potraviny na začiatku úplne známe, preto sme sa rozhodli priblížiť im thajskú kuchyňu a jej chute aj prostredníctvom ochutnávok. Nielenže si naši zákazníci začali pravidelne kupovať tradičné thajské potraviny, či koreniny a skúšať recepty, zrazu sa chceli u nás aj najesť. To nás podnietilo k vzniku prvého konceptu tzv. „táckárne“, ktorý vznikol už v roku 2009 v bývalom Freshmarkete.“

SkryťVypnúť reklamu

Nie je „Čína“ ako „Čína“

Väčšina Slovákov žiaľ zvykne zovšeobecňovať a celú ázijskú kuchyňu nazývajú jednoducho “Čínou“. Avšak ázijská kuchyňa pozostáva z viacerých čiastkových, medzi ktorými je veľký rozdiel“, vysvetľuje P. Greguš.

„Iná kuchyňa je japonská, vietnamská, kórejská, thajská. Aj samotná Čína má viacero provincií v rámci ktorých sú rozdiely. Thajská kuchyňa si zakladá na kvalitných surovinách, špecifických koreninách či čili. Samotní Thajci sú veľmi hrdí na svoju kuchyňu."

Spestrite si svoj jedálniček a naučte sa variť thajské jedlo

„Pani Naam vám vo svojej škole varenia veľmi rada ukáže, ako navariť chutné tradičné thajské jedlo. Školu varenia pre gurmánov nájdete vo Svätom Jure", pokračuje pán Bystriansky. Kurzy sa tešia veľkej obľube, čo majiteľov samozrejme veľmi teší.

SkryťVypnúť reklamu

Zdravé jedlo pre všetkých

„99% našich hostí sú Slováci, z ktorých už mnohí boli v Thajsku. Aj preto sa k nám pravidelne vracajú. Snažíme sa o čo najvernejšie prevedenie thajskej kuchyne. Jazmínovú ryžu dovážame priamo z Thajska, zeleninu máme každý deň čerstvú. Vo všeobecnosti si milovníci zdravej, vyváženej stravy v tejto exotickej kuchyni prídu na svoje."

Čoskoro aj v Petržalke

„Tešíme sa, že v blízkej budúcnosti otvárame novú prevádzku, ktorá bude v Petržalke, konkrétne v rámci bytového komplexu Slnečnice. Okrem novej prevádzky plánujeme napísať aj kuchársku knihu, či jednoduchú zbierku receptov. Autorom tejto knihy bude ako inak pani Naam. Našou víziou je robiť ambasádorov thajského jedla na Slovensku."

Čo by ste mali určite ochutnať ?

„Jednoznačne Tom Kha Gai, teda kuraciu polievku s kokosovým mliekom. Z hlavného jedla odporúčame Pad Krapao Hed s jazmínovou ryžou. Pre tých, ktorí by radi vyskúšali niečo naozaj exotické ponúkame (po návratoch z Thajska) aj smažené kobylky či iné pochúťky“.

SkryťVypnúť reklamu

Za rozhovor ďakujeme pánovi Gregušovi a manželovi pani Naam, pánovi Bystrianskemu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ruskí vojaci nastupujú do autobusu smerom do náborového centra v meste Krasnodar.

Putin si uvedomil, že prehráva.


a 2 ďalší 26. sep
Ilustračné foto. Deň matiek v Bratislave, defilé s kočiarikmi , r. 1939, autor Ladislav Roller.

Za protipotratovými názormi nemusí byť len ochrana života.


3 h
Peter Schutz.

Ak padne, ešte sa zvýši pravdepodobnosť predčasných volieb.


19 h
Evakuácia zraneného ukrajinského vojaka z frontu.

Vojna na Ukrajine pokračuje.


a 4 ďalší 6 h

Neprehliadnite tiež

Rodák z Lučenca Palo Sekerka(spodný rad-tretí sprava) zo svojim tímom za vitrínou, ktorou sa na nich môžu dívať hostia michelinskej reštaurácie v Paríži.

Bolo to komplikované, ale nenechal sa odradiť prvým neúspechom.


16. sep
Branislav Cvik a Ľubomír Vančo zo spoločnosti Banskobystrický pivovar

Branislav Cvik a Ľubomír Vančo oživili banskobystrický pivovar zdevastovaný mečiarovským privatizérom.


2. sep
Ilustračné foto.

Zdraženie chleba bolo na Slovensku tretie najvyššie v EÚ.


TASR 20. sep

Mesto pod Tatrami. Aj takúto prezývku si vyslúžil Poprad ležiaci v Podtatranskej kotline. Ulice tu majú jedinečné čaro – horizont množstva z nich zdobia hrdo sa týčiace štíty Vysokých Tatier.


6. sep
SkryťZatvoriť reklamu