Ochutnajú Petra Vlhová, Nasťa Kuzminová či hokejisti kimchi?

Južná Kórea bude vo februári 2018 v strede pozornosti celého sveta vrátane Slovenska. Na Zimné hry XXIII. Olympiády sa do mesta Pjongčang chystá aj výprava slovenských olympionikov i turistov, čo bude výborná príležitosť na spoznanie kórejskej kuchyne.

(Zdroj: www.pixabay.com)

„Chute kórejskej kuchyne sú veľmi pestré. Nájdete v nej sladkú, kyslú i korenisté,“ hovorí Yonni Suh zo spoločnosti Koreanfood, ktorá nedávno predstavila kórejské špeciality v jednej zo štyroch bratislavských reštaurácii Sajado v River Parku. Jedlá prišiel pripravovať známy šéfkuchár Moom Chang Ho z reštaurácie Kio Topoki v britskom Birminghame.

Keď sme jemu i ďalším prítomným Kórejčanom položili otázku, ktoré je najtypickejšie kórejské jedlo, bez konzultácie medzi sebou jednotne odpovedali: kimchi (čítaj kimči). A už Moom Chang predvádzal, ako podávať jeho najtypickejšiu verziu vyrobenú z fermentovanej (kvasenej) čínskej kapusty. Nakrájal ju na rezančeky a ponúkol ako chrumkavý šalát i prílohu k rôznym mäsitým jedlám. Odskúšali sme aj ďalší obľúbený druh kimchi z kociek reďkoviek. Surovinami naň však môžu byť aj iné druhy zeleniny, napríklad uhorky či jarné cibuľky. Všetky druhy zeleniny sú pred kvasným procesom patrične osolené a okorenené cesnakom, nastrúhaným ďumbierom, cibuľkou a najmä zvyčajne riadne pálivou červenou koreniacou pastou.

Kimchi je pre kórejskú kuchyňu niečím podobným ako pre slovenskú kuchyňu kvasená kapusta. Tiež je základom nespočetného množstva jedál. Robia sa z neho polievky, pridáva sa do opraženej ryže, šalátov, ale trebárs aj do bagiet. Skrátka, na kórejských stoloch, či už v reštauráciách alebo domácnostiach, nikdy nechýba a dopočítať sa množstva receptúr na jeho prípravu je nemožné. V každej rodine či reštaurácii majú tú svoju a určite najlepšiu. Podobne ako Slováci na kapustnicu.

Ryža je základom

Ďalším národnými kórejským jedlom je bibimbap. V každej, hlavne skromne žijúcej rodine, patrí na každodenný jedálny lístok. Na rozlúštenie: bap je v kórejštine názov pre ryžu, takže sa dá tušiť, že ide o ryžové jedlo. Ryža v ňom je pomiešaná s čerstvou či dusenou zeleninou. Chýbať by nemala cibuľa, uhorka, mrkva, špenát, sójové klíčky a často ani huby. Na vrchu jedla zvyčajne dominuje volské oko alebo kúsky grilovaného či vareného mäsa. Aj bibimbap sa podáva s miskou poriadne ostrej omáčky kočchudžang, ktorú treba do ryže, mimochodom nesolenej, zamiešať.

Na kórejských stoloch vždy trónia rôzne druhy omáčok a mištičky so zeleninou. Každý si teda môže do svojej misky s ryžou pridať paličkami to, na čo má chuť. Tieto dochucovadlá majú názov namul. Na stole ich býva najmenej päť, keď však Kórejčanky chystajú slávnostnú tabuľu, mištičiek je aj dvadsať.

A potom je tu niečo podobné japonskému sushi. Ryžové rolky zabalené v morských sušených riasach sa v Kórei nazývajú kimbab. Plnené môžu byť zeleninou, rybou, tuniakom či mäsom. Pre Kórejcov je to niečo ak fastfood a rôzne druhy kimbabu si často berú v škatuľkách aj domov či do práce ako rýchly obed.

A ak máte chuť na niečo podobne chutné ako sú pirohy, pýtajte si v Kórei mandu. Tieto cestové taštičky bývajú najčastejšie plnené mäsovo-zeleninovou zmesou a ako inak, kimchi. Chutné sú vo varenej, parenej i praženej podobe s rôznymi omáčkami, často ale plávajú aj v silnej polievke. Kúpiť si ich možno na rohu každej ulice, ako v iných krajinách napríklad hranolky. A tak je celkom bežné stretnúť ľudí pojedávajúcich mandu z vrecúšok pri chôdzi, alebo sediac v tráve niekde v parku.

Zábava pri rozpálenej platni

Svoje majstrovstvo však kórejskí kuchári najlepšie predvedú pri rozpálenej platni samgyeopsal. Kórejci túto šou doslova milujú a najmenej raz týždenne sa vyberú do špeciálnej reštaurácie, ktorá je takýmito platňami vybavená. Svoje umenie nám predviedol aj Moom Chang. Posadali sme pred neho na stoličky a zábava sa začala. Zručne na platni prehadzoval a pražil rezančeky z bravčového i hovädzieho mäsa. Určite nesmú chýbať plátky ani bravčového bôčika, ktoré stačí opiecť do chrumkava. Samgyeopsal je zábava v kruhu rodiny či priateľov na celý večer. Často sa takto oslavujú narodeniny či rôzne sviatky. Vo viacerých reštauráciách je módou, že prácu kuchára zastúpia samotní hostia a mäsko si pripravujú na platni sami. O to je zábava väčšia. Popri tom sa pravdaže niečo popíja – najčastejšie pivo či víno.

Samotný názov samgyeosal je zloženinou troch kórejských slov – sam znamená tri, gyeop je vrstva a sal je mäso. To sa po ugrilovaní zabalí do listu zeleného šalátu, pridá sa cesnak, cibuľka či iná čerstvá, alebo ugrilovaná zelenina. A pravdaže, chýbať nemôžu rôzne druhy pálivých omáčok a kimchi.

Sodžu na povzbudenie

Toto športovcom – olympionikom, pravdaže neodporúčame, ale aj Kórejci si radi k jedlu objednávajú niečo tuhšie. Najobľúbenejším alkoholickým nápojom v tejto krajine je likér sodžu. Ako inak – je vyrobený z ryže. Silu nemá na slovenské pomery vysokú – obsah alkoholu býva zvyčajne len nejakých 20 %, ale nájdu sa aj tuhšie verzie. Keďže sa do tohto nápoja pridáva cukor, má sladkú chuť. Kórejci pijú sodžu pri každej príležitosti, a tak nečudo, že ide o jeden z najpredávanejších alkoholických nápojov na svete.

Hlavné správy zo Sme.sk

PREŠOV KORZÁR

Obvineného kanadského profesora sa zastávali aj matky dievčat (fotogaléria)

Mušinka: Tento prípad nie je detská pornografia.

Neprehliadnite tiež

Desať receptov na najlepšie zimné dezerty s medom

Koláče, zákusky aj drobné pečivo.

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.