SME

Ochutnajú Petra Vlhová, Nasťa Kuzminová či hokejisti kimchi?

Južná Kórea bude vo februári 2018 v strede pozornosti celého sveta vrátane Slovenska. Na Zimné hry XXIII. Olympiády sa do mesta Pjongčang chystá aj výprava slovenských olympionikov i turistov, čo bude výborná príležitosť na spoznanie kórejskej kuchyne.

(Zdroj: www.pixabay.com)

„Chute kórejskej kuchyne sú veľmi pestré. Nájdete v nej sladkú, kyslú i korenisté,“ hovorí Yonni Suh zo spoločnosti Koreanfood, ktorá nedávno predstavila kórejské špeciality v jednej zo štyroch bratislavských reštaurácii Sajado v River Parku. Jedlá prišiel pripravovať známy šéfkuchár Moom Chang Ho z reštaurácie Kio Topoki v britskom Birminghame.

Keď sme jemu i ďalším prítomným Kórejčanom položili otázku, ktoré je najtypickejšie kórejské jedlo, bez konzultácie medzi sebou jednotne odpovedali: kimchi (čítaj kimči). A už Moom Chang predvádzal, ako podávať jeho najtypickejšiu verziu vyrobenú z fermentovanej (kvasenej) čínskej kapusty. Nakrájal ju na rezančeky a ponúkol ako chrumkavý šalát i prílohu k rôznym mäsitým jedlám. Odskúšali sme aj ďalší obľúbený druh kimchi z kociek reďkoviek. Surovinami naň však môžu byť aj iné druhy zeleniny, napríklad uhorky či jarné cibuľky. Všetky druhy zeleniny sú pred kvasným procesom patrične osolené a okorenené cesnakom, nastrúhaným ďumbierom, cibuľkou a najmä zvyčajne riadne pálivou červenou koreniacou pastou.

SkryťVypnúť reklamu

Kimchi je pre kórejskú kuchyňu niečím podobným ako pre slovenskú kuchyňu kvasená kapusta. Tiež je základom nespočetného množstva jedál. Robia sa z neho polievky, pridáva sa do opraženej ryže, šalátov, ale trebárs aj do bagiet. Skrátka, na kórejských stoloch, či už v reštauráciách alebo domácnostiach, nikdy nechýba a dopočítať sa množstva receptúr na jeho prípravu je nemožné. V každej rodine či reštaurácii majú tú svoju a určite najlepšiu. Podobne ako Slováci na kapustnicu.

Ryža je základom

Ďalším národnými kórejským jedlom je bibimbap. V každej, hlavne skromne žijúcej rodine, patrí na každodenný jedálny lístok. Na rozlúštenie: bap je v kórejštine názov pre ryžu, takže sa dá tušiť, že ide o ryžové jedlo. Ryža v ňom je pomiešaná s čerstvou či dusenou zeleninou. Chýbať by nemala cibuľa, uhorka, mrkva, špenát, sójové klíčky a často ani huby. Na vrchu jedla zvyčajne dominuje volské oko alebo kúsky grilovaného či vareného mäsa. Aj bibimbap sa podáva s miskou poriadne ostrej omáčky kočchudžang, ktorú treba do ryže, mimochodom nesolenej, zamiešať.

SkryťVypnúť reklamu

Na kórejských stoloch vždy trónia rôzne druhy omáčok a mištičky so zeleninou. Každý si teda môže do svojej misky s ryžou pridať paličkami to, na čo má chuť. Tieto dochucovadlá majú názov namul. Na stole ich býva najmenej päť, keď však Kórejčanky chystajú slávnostnú tabuľu, mištičiek je aj dvadsať.

A potom je tu niečo podobné japonskému sushi. Ryžové rolky zabalené v morských sušených riasach sa v Kórei nazývajú kimbab. Plnené môžu byť zeleninou, rybou, tuniakom či mäsom. Pre Kórejcov je to niečo ak fastfood a rôzne druhy kimbabu si často berú v škatuľkách aj domov či do práce ako rýchly obed.

A ak máte chuť na niečo podobne chutné ako sú pirohy, pýtajte si v Kórei mandu. Tieto cestové taštičky bývajú najčastejšie plnené mäsovo-zeleninovou zmesou a ako inak, kimchi. Chutné sú vo varenej, parenej i praženej podobe s rôznymi omáčkami, často ale plávajú aj v silnej polievke. Kúpiť si ich možno na rohu každej ulice, ako v iných krajinách napríklad hranolky. A tak je celkom bežné stretnúť ľudí pojedávajúcich mandu z vrecúšok pri chôdzi, alebo sediac v tráve niekde v parku.

SkryťVypnúť reklamu

Zábava pri rozpálenej platni

Svoje majstrovstvo však kórejskí kuchári najlepšie predvedú pri rozpálenej platni samgyeopsal. Kórejci túto šou doslova milujú a najmenej raz týždenne sa vyberú do špeciálnej reštaurácie, ktorá je takýmito platňami vybavená. Svoje umenie nám predviedol aj Moom Chang. Posadali sme pred neho na stoličky a zábava sa začala. Zručne na platni prehadzoval a pražil rezančeky z bravčového i hovädzieho mäsa. Určite nesmú chýbať plátky ani bravčového bôčika, ktoré stačí opiecť do chrumkava. Samgyeopsal je zábava v kruhu rodiny či priateľov na celý večer. Často sa takto oslavujú narodeniny či rôzne sviatky. Vo viacerých reštauráciách je módou, že prácu kuchára zastúpia samotní hostia a mäsko si pripravujú na platni sami. O to je zábava väčšia. Popri tom sa pravdaže niečo popíja – najčastejšie pivo či víno.

SkryťVypnúť reklamu

Samotný názov samgyeosal je zloženinou troch kórejských slov – sam znamená tri, gyeop je vrstva a sal je mäso. To sa po ugrilovaní zabalí do listu zeleného šalátu, pridá sa cesnak, cibuľka či iná čerstvá, alebo ugrilovaná zelenina. A pravdaže, chýbať nemôžu rôzne druhy pálivých omáčok a kimchi.

Sodžu na povzbudenie

Toto športovcom – olympionikom, pravdaže neodporúčame, ale aj Kórejci si radi k jedlu objednávajú niečo tuhšie. Najobľúbenejším alkoholickým nápojom v tejto krajine je likér sodžu. Ako inak – je vyrobený z ryže. Silu nemá na slovenské pomery vysokú – obsah alkoholu býva zvyčajne len nejakých 20 %, ale nájdu sa aj tuhšie verzie. Keďže sa do tohto nápoja pridáva cukor, má sladkú chuť. Kórejci pijú sodžu pri každej príležitosti, a tak nečudo, že ide o jeden z najpredávanejších alkoholických nápojov na svete.

Komerčné články

  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  3. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  4. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  5. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  6. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  7. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  8. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno
  1. Skvelý sortiment za výnimočne nízke ceny nájdete v Pepco
  2. S nami máte prístup do všetkých záhrad
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  4. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  5. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  6. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  7. Emma Tekelyová a tvorenie na jarné dni a Veľkú noc
  8. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 13 380
  2. AI o nej píše, že je symbolom odvahy. Kvôli jedinému protestu 8 966
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 7 532
  4. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 6 703
  5. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 6 619
  6. Nevšedný ostrov. Ischia priťahuje pozornosť čoraz viac turistov 5 129
  7. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 4 566
  8. Slovenskí milionári minulý rok bohatli rekordným tempom 3 341
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Michal Kordoš sa momentálne venuje kurzom varenia a pop-upom.

Varil v michelinských reštauráciách.


22

Hľadáte jedinečné gastronomické zážitky? Objavte výnimočné reštaurácie, ktoré ponúkajú nezabudnuteľné špeciality.


Peter Slačka v januári začal variť pre bistro Jolk.

Varil aj v michelinskej reštaurácii.


11

Vyhľadávaná reštaurácia McDonald's na Hornej Nitre prešla v týchto dňoch výraznou premenou, ktorá prináša viacero noviniek pre ešte lepší zákaznícky zážitok.


SkryťZatvoriť reklamu