Ochutnajú Petra Vlhová, Nasťa Kuzminová či hokejisti kimchi?

Južná Kórea bude vo februári 2018 v strede pozornosti celého sveta vrátane Slovenska. Na Zimné hry XXIII. Olympiády sa do mesta Pjongčang chystá aj výprava slovenských olympionikov i turistov, čo bude výborná príležitosť na spoznanie kórejskej kuchyne.

(Zdroj: www.pixabay.com)

„Chute kórejskej kuchyne sú veľmi pestré. Nájdete v nej sladkú, kyslú i korenisté,“ hovorí Yonni Suh zo spoločnosti Koreanfood, ktorá nedávno predstavila kórejské špeciality v jednej zo štyroch bratislavských reštaurácii Sajado v River Parku. Jedlá prišiel pripravovať známy šéfkuchár Moom Chang Ho z reštaurácie Kio Topoki v britskom Birminghame.

Keď sme jemu i ďalším prítomným Kórejčanom položili otázku, ktoré je najtypickejšie kórejské jedlo, bez konzultácie medzi sebou jednotne odpovedali: kimchi (čítaj kimči). A už Moom Chang predvádzal, ako podávať jeho najtypickejšiu verziu vyrobenú z fermentovanej (kvasenej) čínskej kapusty. Nakrájal ju na rezančeky a ponúkol ako chrumkavý šalát i prílohu k rôznym mäsitým jedlám. Odskúšali sme aj ďalší obľúbený druh kimchi z kociek reďkoviek. Surovinami naň však môžu byť aj iné druhy zeleniny, napríklad uhorky či jarné cibuľky. Všetky druhy zeleniny sú pred kvasným procesom patrične osolené a okorenené cesnakom, nastrúhaným ďumbierom, cibuľkou a najmä zvyčajne riadne pálivou červenou koreniacou pastou.

Kimchi je pre kórejskú kuchyňu niečím podobným ako pre slovenskú kuchyňu kvasená kapusta. Tiež je základom nespočetného množstva jedál. Robia sa z neho polievky, pridáva sa do opraženej ryže, šalátov, ale trebárs aj do bagiet. Skrátka, na kórejských stoloch, či už v reštauráciách alebo domácnostiach, nikdy nechýba a dopočítať sa množstva receptúr na jeho prípravu je nemožné. V každej rodine či reštaurácii majú tú svoju a určite najlepšiu. Podobne ako Slováci na kapustnicu.

Ryža je základom

Ďalším národnými kórejským jedlom je bibimbap. V každej, hlavne skromne žijúcej rodine, patrí na každodenný jedálny lístok. Na rozlúštenie: bap je v kórejštine názov pre ryžu, takže sa dá tušiť, že ide o ryžové jedlo. Ryža v ňom je pomiešaná s čerstvou či dusenou zeleninou. Chýbať by nemala cibuľa, uhorka, mrkva, špenát, sójové klíčky a často ani huby. Na vrchu jedla zvyčajne dominuje volské oko alebo kúsky grilovaného či vareného mäsa. Aj bibimbap sa podáva s miskou poriadne ostrej omáčky kočchudžang, ktorú treba do ryže, mimochodom nesolenej, zamiešať.

Na kórejských stoloch vždy trónia rôzne druhy omáčok a mištičky so zeleninou. Každý si teda môže do svojej misky s ryžou pridať paličkami to, na čo má chuť. Tieto dochucovadlá majú názov namul. Na stole ich býva najmenej päť, keď však Kórejčanky chystajú slávnostnú tabuľu, mištičiek je aj dvadsať.

A potom je tu niečo podobné japonskému sushi. Ryžové rolky zabalené v morských sušených riasach sa v Kórei nazývajú kimbab. Plnené môžu byť zeleninou, rybou, tuniakom či mäsom. Pre Kórejcov je to niečo ak fastfood a rôzne druhy kimbabu si často berú v škatuľkách aj domov či do práce ako rýchly obed.

A ak máte chuť na niečo podobne chutné ako sú pirohy, pýtajte si v Kórei mandu. Tieto cestové taštičky bývajú najčastejšie plnené mäsovo-zeleninovou zmesou a ako inak, kimchi. Chutné sú vo varenej, parenej i praženej podobe s rôznymi omáčkami, často ale plávajú aj v silnej polievke. Kúpiť si ich možno na rohu každej ulice, ako v iných krajinách napríklad hranolky. A tak je celkom bežné stretnúť ľudí pojedávajúcich mandu z vrecúšok pri chôdzi, alebo sediac v tráve niekde v parku.

Zábava pri rozpálenej platni

Svoje majstrovstvo však kórejskí kuchári najlepšie predvedú pri rozpálenej platni samgyeopsal. Kórejci túto šou doslova milujú a najmenej raz týždenne sa vyberú do špeciálnej reštaurácie, ktorá je takýmito platňami vybavená. Svoje umenie nám predviedol aj Moom Chang. Posadali sme pred neho na stoličky a zábava sa začala. Zručne na platni prehadzoval a pražil rezančeky z bravčového i hovädzieho mäsa. Určite nesmú chýbať plátky ani bravčového bôčika, ktoré stačí opiecť do chrumkava. Samgyeopsal je zábava v kruhu rodiny či priateľov na celý večer. Často sa takto oslavujú narodeniny či rôzne sviatky. Vo viacerých reštauráciách je módou, že prácu kuchára zastúpia samotní hostia a mäsko si pripravujú na platni sami. O to je zábava väčšia. Popri tom sa pravdaže niečo popíja – najčastejšie pivo či víno.

Samotný názov samgyeosal je zloženinou troch kórejských slov – sam znamená tri, gyeop je vrstva a sal je mäso. To sa po ugrilovaní zabalí do listu zeleného šalátu, pridá sa cesnak, cibuľka či iná čerstvá, alebo ugrilovaná zelenina. A pravdaže, chýbať nemôžu rôzne druhy pálivých omáčok a kimchi.

Sodžu na povzbudenie

Toto športovcom – olympionikom, pravdaže neodporúčame, ale aj Kórejci si radi k jedlu objednávajú niečo tuhšie. Najobľúbenejším alkoholickým nápojom v tejto krajine je likér sodžu. Ako inak – je vyrobený z ryže. Silu nemá na slovenské pomery vysokú – obsah alkoholu býva zvyčajne len nejakých 20 %, ale nájdu sa aj tuhšie verzie. Keďže sa do tohto nápoja pridáva cukor, má sladkú chuť. Kórejci pijú sodžu pri každej príležitosti, a tak nečudo, že ide o jeden z najpredávanejších alkoholických nápojov na svete.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Kamaráti aj odkazy cez médiá. Danko a Bugár

Ako sa vyvíjali vzťahy medzi SNS a Most-Híd.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Aj Rusi boli okupovaní, už si to len priznať

Patrili k najväčším obetiam boľševickej diktatúry.

Neprehliadnite tiež

Zábavný kvíz o varení

Otestujte sa, či máte vzťah k vareniu a patríte do kuchyne. Tak čo, hodí sa vám kuchárska zástera?

Viete v čom je francúzska kuchyňa výnimočná?

Francúzsko je vo svete preslávené najmä kvalitným vínom, syrmi, morskými plodmi, ako aj svojou originalitou, vysokou úrovňou prípravy jedál a pestrosťou pokrmov. Otestujte sa v kvíze o francúzskej kuchyni a zistite, v čom je jedinečná!

Vyznáte sa v svetovej gastronómii?

Otestujte sa a zistite, či ste skutočný odborník vo svete gastronómie. Ak radi varíte, listujete najnovšie kuchárky a trávite čas v kuchyni, tento kvíz určite hravo zvládnete!

Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.