Veľa sa písalo o jej účinkoch, tiež jej spracovaní, predaji v rôznych podobách, ako napríklad tabletkách, práškoch a iných formách. Za to obdobie sa podarilo nazbierať mnoho informácii od ľudí, ktorí ju naozaj skúsili.
Zelena káva na chudnutie, mýtus alebo fakt?
Zelena káva má svoje špecifiká. Ako sa vraví, to čo je zdravé a má nejaké prospešné účinky, (nie)vždy chutí najlepšie.
Zelená káva má veľmi špecifickú chuť. U zákazníkov sme sa stretli s rôznymi reakciami na ňu. Väčšinou ostanú zaskočení, či už pri pohľade na ňu alebo aj pri ochutnaní. Mnohí z nich totiž očakávajú vzhľad a chuť praženej kávy.
Zelená káva je však úplne iná. Jej chuť sa dá prirovnať k vylúhovanej obilnine, vzdialene aj k zelenému čaju . Čím dlhšie sa lúhuje, tým je výraznejšia. Je to naozaj netypická chuť, no aj napriek tomu a hlavne vďaka svojim účinkom si zelená káva získala mnoho priaznivcov.
Pre tých, ktorí majú pocit, že im zelená káva nechutí, no aj tak by ju chceli piť pre jej benefity, ju pripravujeme s využitím niekoľkých príchutí.

Kardamon
Kardamon je korenina pochádzajúca z ďalekého východu, kde je obľúbeným doplnkom na dochucovanie jedál. Má niekoľko priaznivých účinkov – pozitívne pôsobí na zažívanie, na zmiernenie žalúdočných problémov, má tiež upokojujúci vplyv na nervovú sústavu.
Zelená káva s kardamonom
Kardamon je chuťovo asi najvýraznejší spomedzi korenín, ktoré na dochucovanie zelenej kávy používame. Na to, aby ho bolo naozaj cítiť, musia byť jeho zrnká pomleté. Najlepšie tak prenikne do zelenej kávy a takmer úplne prekryje jej chuť.

Škorica
Škorica je taktiež vcelku výraznou koreninou. Obsahuje veľa vitamínov, reguluje množstvo cukru v krvi (výskum z roku 2003 uverejnený v časopise Diabetes Care). Taktiež posilňuje imunitu, má antibiotické účinky, uvoľňuje hlieny, odstraňuje plynatosť, napomáha pri chudnutí.
Avšak vo veľkých množstvách môže mať na organizmus aj negatívne účinky. Môže za to kumarín, látka ktorú škorica obsahuje a ktorá toxická pre pečeň a obličky, preto ľudia, ktorí majú problémy s pečeňou by mali škoricu konzumovať len obmedzene.
Zelená káva so škoricou
Táto kombinácia je veľmi obľúbená, obzvlášť v jesennom a zimnom období. Škorica sa vďaka svojej aróme v zelenej káve vie pretlačiť do popredia a preto chuťovo dominuje nad zelenou kávou. Nápoj sa po premiešaní sfarbí do matnejších hnedastých farieb. Škorica jemne obalí pomleté zrnká zelenej kávy a tým ich napomôže udržať na spodku pohára, vďaka čomu si môžeme kávu lepšie vychutnať.

Kokos
Kokos je skvelým spoločníkom v domácnosti. Kokosový olej sa využíva v kuchyni, ale aj v kozmetike, zdravotníctve a iných odvetviach. Väčšinou nám evokuje exotiku, slnko, more, pláž. Takú istú atmosféru môže navodiť aj keď ho vmiešame do zelenej kávy.
Zelená káva s kokosom
Do zelenej kávy používame strúhaný kokos. Je ho cítiť len jemne a dominuje chuť kávy. Zelenej káve však dodá príjemnú, exotickú arómu.

Zázvor
Zázvor, alebo tiež ďumbier lekársky, je už odpradávna považovaný za malý zázrak, čo sa týka liečenia chorôb a prechladnutí. Má silnú korenistú, až štipľavú vôňu a chuť. Obsahuje mnohé vitamíny a je pomocníkom pri chrípke, angíne či nádche. Rovnako pomáha znižovať cholesterol a chráni steny cievneho systému.
Zelená káva so zázvorom
Zázvor svojou výraznou chuťou potlačí zelenú kávu, no táto kombinácia má skvelé účinky na ľudské telo. Najlepšie je piť ju za horúca. Horúci zázvor podporí imunitu a zelená káva povzbudí. Ideálne spojenie na chladné zimné dni.

Vanilka bourbon
Vanilka je popínavá orchidea pôvodom z Mexika. Do polovice 19. storočia bola endemitom, typickým pre Mexiko, nakoľko ju opeľuje len niekoľko druhov miestnych kolibríkov. Časom sa však vyvinul systém umelého opeľovania, vďaka čomu sa mohla rozšíriť aj do iných častí sveta. Vanilka je drahou surovinou kvôli umelému opeľovaniu a náročnému procesu spracovania. Napriek tomu je vo svete veľmi žiadaná. Vanilka pôsobí proti únave, na nervy, povzbudzuje mozgovú činnosť a pôsobí ako afrodiziakum.
Zelená káva s vanilkou bourbon
Vanilka bourbon dodá zelenej káve veľmi príjemné, sladkasté tóny. Je veľmi jemná, no
zároveň aromatická, avšak chuť zelenej kávy dominuje nad chuťou vanilky.
