SME

Zelená káva na chudnutie. Mýtus alebo fakt?

Zelená káva zažívala svoju najväčšiu slávu hlavne tak dva -tri roky dozadu a to prevažne v spojení s chudnutím.

(Zdroj: Caffe for you)

Veľa sa písalo o jej účinkoch, tiež jej spracovaní, predaji v rôznych podobách, ako napríklad tabletkách, práškoch a iných formách. Za to obdobie sa podarilo nazbierať mnoho informácii od ľudí, ktorí ju naozaj skúsili.

Zelena káva na chudnutie, mýtus alebo fakt?

Zelena káva má svoje špecifiká. Ako sa vraví, to čo je zdravé a má nejaké prospešné účinky, (nie)vždy chutí najlepšie.

Zelená káva má veľmi špecifickú chuť. U zákazníkov sme sa stretli s rôznymi reakciami na ňu. Väčšinou ostanú zaskočení, či už pri pohľade na ňu alebo aj pri ochutnaní. Mnohí z nich totiž očakávajú vzhľad a chuť praženej kávy.

SkryťVypnúť reklamu

Zelená káva je však úplne iná. Jej chuť sa dá prirovnať k vylúhovanej obilnine, vzdialene aj k zelenému čaju . Čím dlhšie sa lúhuje, tým je výraznejšia. Je to naozaj netypická chuť, no aj napriek tomu a hlavne vďaka svojim účinkom si zelená káva získala mnoho priaznivcov.

Pre tých, ktorí majú pocit, že im zelená káva nechutí, no aj tak by ju chceli piť pre jej benefity, ju pripravujeme s využitím niekoľkých príchutí.

Kardamon

Kardamon je korenina pochádzajúca z ďalekého východu, kde je obľúbeným doplnkom na dochucovanie jedál. Má niekoľko priaznivých účinkov – pozitívne pôsobí na zažívanie, na zmiernenie žalúdočných problémov, má tiež upokojujúci vplyv na nervovú sústavu.

Zelená káva s kardamonom

Kardamon je chuťovo asi najvýraznejší spomedzi korenín, ktoré na dochucovanie zelenej kávy používame. Na to, aby ho bolo naozaj cítiť, musia byť jeho zrnká pomleté. Najlepšie tak prenikne do zelenej kávy a takmer úplne prekryje jej chuť.

SkryťVypnúť reklamu

Škorica

Škorica je taktiež vcelku výraznou koreninou. Obsahuje veľa vitamínov, reguluje množstvo cukru v krvi (výskum z roku 2003 uverejnený v časopise Diabetes Care). Taktiež posilňuje imunitu, má antibiotické účinky, uvoľňuje hlieny, odstraňuje plynatosť, napomáha pri chudnutí.

Avšak vo veľkých množstvách môže mať na organizmus aj negatívne účinky. Môže za to kumarín, látka ktorú škorica obsahuje a ktorá toxická pre pečeň a obličky, preto ľudia, ktorí majú problémy s pečeňou by mali škoricu konzumovať len obmedzene.

Zelená káva so škoricou

Táto kombinácia je veľmi obľúbená, obzvlášť v jesennom a zimnom období. Škorica sa vďaka svojej aróme v zelenej káve vie pretlačiť do popredia a preto chuťovo dominuje nad zelenou kávou. Nápoj sa po premiešaní sfarbí do matnejších hnedastých farieb. Škorica jemne obalí pomleté zrnká zelenej kávy a tým ich napomôže udržať na spodku pohára, vďaka čomu si môžeme kávu lepšie vychutnať.

SkryťVypnúť reklamu

Kokos

Kokos je skvelým spoločníkom v domácnosti. Kokosový olej sa využíva v kuchyni, ale aj v kozmetike, zdravotníctve a iných odvetviach. Väčšinou nám evokuje exotiku, slnko, more, pláž. Takú istú atmosféru môže navodiť aj keď ho vmiešame do zelenej kávy.

Zelená káva s kokosom

Do zelenej kávy používame strúhaný kokos. Je ho cítiť len jemne a dominuje chuť kávy. Zelenej káve však dodá príjemnú, exotickú arómu.

Zázvor

Zázvor, alebo tiež ďumbier lekársky, je už odpradávna považovaný za malý zázrak, čo sa týka liečenia chorôb a prechladnutí. Má silnú korenistú, až štipľavú vôňu a chuť. Obsahuje mnohé vitamíny a je pomocníkom pri chrípke, angíne či nádche. Rovnako pomáha znižovať cholesterol a chráni steny cievneho systému.

Zelená káva so zázvorom

Zázvor svojou výraznou chuťou potlačí zelenú kávu, no táto kombinácia má skvelé účinky na ľudské telo. Najlepšie je piť ju za horúca. Horúci zázvor podporí imunitu a zelená káva povzbudí. Ideálne spojenie na chladné zimné dni.

SkryťVypnúť reklamu

Vanilka bourbon

Vanilka je popínavá orchidea pôvodom z Mexika. Do polovice 19. storočia bola endemitom, typickým pre Mexiko, nakoľko ju opeľuje len niekoľko druhov miestnych kolibríkov. Časom sa však vyvinul systém umelého opeľovania, vďaka čomu sa mohla rozšíriť aj do iných častí sveta. Vanilka je drahou surovinou kvôli umelému opeľovaniu a náročnému procesu spracovania. Napriek tomu je vo svete veľmi žiadaná. Vanilka pôsobí proti únave, na nervy, povzbudzuje mozgovú činnosť a pôsobí ako afrodiziakum.

Zelená káva s vanilkou bourbon
Vanilka bourbon dodá zelenej káve veľmi príjemné, sladkasté tóny. Je veľmi jemná, no
zároveň aromatická, avšak chuť zelenej kávy dominuje nad chuťou vanilky.

Komerčné články

  1. Mladým sa nič nechce? Rodičia často netušia, ako deti na sebe pracujú
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  3. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  4. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  7. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  1. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 18 223
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 4 755
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 3 600
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 3 293
  5. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 2 831
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 709
  7. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 173
  8. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 1 957
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Eva a Peter Janíčkovci

Keď Eva a Peter Janíčkovci začali budovať Château Gbeľany, mali jasnú víziu - vytvoriť miesto, kde reštaurácia nebude len súčasťou hotela, ale samostatným dôvodom na návrat.


Cenu za TOP inováciu si odniesol autor projektu Štefánik - odkaz pre 21. storočie Matúš Tomáška.


TASR
Najviac bodov v kraji získala reštaurácia hotela Château Gbeľany.

Gault&Millau dal odporúčania.


Top reštaurácie do 10 eur.

Reštaurácie z bedekra Gault&Millau.


8
SkryťZatvoriť reklamu