SME

Aj vynikajúcou kávou sa dá podporiť dobrá vec

V multižánrovej kaviarni HalmiSpace v Košiciach vyberajú pre svojich zákazníkov vždy tú najlepšiu kávu.

(Zdroj: HalmiSpace)

Tou úplne prvou bola káva z talianskej rodinnej pražiarne Caffé Galliano, ktorej tvárou je Luca Bugno z tretej generácie pražiarov.

Túto spoluprácu im sprostredkoval úžasný chlapík Mário Prokop, s ktorým spolupracujejú dodnes. Aj po štyroch rokoch sú z tejto spolupráce nadšení, pretože napĺňa ich víziu posúvať a rozvíjať sa.

Mário bol totižto prvý človek, ktorého zaujímalo, či im káva chutí a čo všetko by chceli svojim zákazníkom priniesť. Vďaka jeho úsiliu a ich poznatkov v oblasti kávy sa im počas štyroch rokov podarilo posunúť spôsob praženia a výberu kávy tejto pražiarne mnohokrát až na úroveň Speciality Coffee.

SkryťVypnúť reklamu

Najnovším úlovkom je káva z Rwandy, ktorá v sebe spája špičkovú kávu s nádherným príbehom

Rwanda je výnimočná, pretože spája pôžitok a radosť z pitia kávy s podporou etickej a veľmi ľudskej myšlienky. Ide o arabiku sušenú na slnku s vôňou medu, vanilky a karamelu. V jej chuti objavíte tóny medu a tropického ovocia. Má vyváženú kyslosť, jemné telo a sladkú dochuť.

Poďme sa na túto špičkovú kávu pozrieť ešte o niečo bližšie a objavme jej skrytý príbeh.

Káva pestovaná a spracovávaná výhradne ženami z vidieckych oblastí Rwandy

Pestuje sa vo východnej provincii Rwandy a spracováva sa v Ishema Women Wet Mill, premývacej stanici, ktorú v roku 2014 založila Joy Ishema s túžbou vytvoriť ženám v Rwande rovné pracovné príležitosti.

Zisk z predanej kávy delí ženám, ktoré v premývacej stanici kávy pracujú. Ishema Woman Wet Mill ako jediná poskytuje v okolí 50 km zamestnanie pre 30 ľudí.

SkryťVypnúť reklamu

Zakladateľka projektu verí, že neustálym zlepšovaním pestovateľských techník a podmienok sa podstatne zlepší niekoľko nasledujúcich kávových sezón a neustálym vzdelávaním zamestnancov v lokálnom kávového reťazci sa výrazne zlepší nielen kvalita kávy, ale aj život Rwandských žien.

V najbližších rokoch plánuje spolupracovať s väčším počtom lokálnych žien a pestovať v oblastiach Rwandy viac kávovníkov. Vďaka tejto neobyčajnej podnikateľskej vízii a úsiliu majú ženy v Rwande hostinné pracovné prostredie a viac peňazí na jedlo a lepšie bývanie pre svoje rodiny.

Tak čo, ochutnáte túto jedinečnú kávu z Rwandy?

Že áno? Tak sa poponáhľajte, pretože jej majú len limitované množstvo.

A keď vám ju pripraví šikovná baristka Danka a prinesie vždy usmievavá Lucka, môžete si u nás pochutnať na takmer čisto ženskej káve.

Komerčné články

  1. Za 30 rokov videl v autoškole všeličo. Vodiči už nie sú tak zruční
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  4. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  5. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  6. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  1. Záhradkári, pracujte len ráno a večer
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. OTS: LESY SR sa dištancujú od nepravdivých tvrdení
  4. Influenceri vzali na dovolenku ľudí, ktorých nepoznali
  5. Uprostred leta prichádza princ na bielom koni
  6. Letná revolúcia a špeciál o mužoch a našich svetoch
  7. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  8. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 11 590
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 8 577
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 2 865
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 2 588
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 2 213
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 118
  7. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 1 984
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 1 488
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Eva a Peter Janíčkovci

Keď Eva a Peter Janíčkovci začali budovať Château Gbeľany, mali jasnú víziu - vytvoriť miesto, kde reštaurácia nebude len súčasťou hotela, ale samostatným dôvodom na návrat.


Cenu za TOP inováciu si odniesol autor projektu Štefánik - odkaz pre 21. storočie Matúš Tomáška.


TASR
Najviac bodov v kraji získala reštaurácia hotela Château Gbeľany.

Gault&Millau dal odporúčania.


Top reštaurácie do 10 eur.

Reštaurácie z bedekra Gault&Millau.


8
SkryťZatvoriť reklamu