SME

Aj vynikajúcou kávou sa dá podporiť dobrá vec

V multižánrovej kaviarni HalmiSpace v Košiciach vyberajú pre svojich zákazníkov vždy tú najlepšiu kávu.

(Zdroj: HalmiSpace)

Tou úplne prvou bola káva z talianskej rodinnej pražiarne Caffé Galliano, ktorej tvárou je Luca Bugno z tretej generácie pražiarov.

Túto spoluprácu im sprostredkoval úžasný chlapík Mário Prokop, s ktorým spolupracujejú dodnes. Aj po štyroch rokoch sú z tejto spolupráce nadšení, pretože napĺňa ich víziu posúvať a rozvíjať sa.

Mário bol totižto prvý človek, ktorého zaujímalo, či im káva chutí a čo všetko by chceli svojim zákazníkom priniesť. Vďaka jeho úsiliu a ich poznatkov v oblasti kávy sa im počas štyroch rokov podarilo posunúť spôsob praženia a výberu kávy tejto pražiarne mnohokrát až na úroveň Speciality Coffee.

SkryťVypnúť reklamu

Najnovším úlovkom je káva z Rwandy, ktorá v sebe spája špičkovú kávu s nádherným príbehom

Rwanda je výnimočná, pretože spája pôžitok a radosť z pitia kávy s podporou etickej a veľmi ľudskej myšlienky. Ide o arabiku sušenú na slnku s vôňou medu, vanilky a karamelu. V jej chuti objavíte tóny medu a tropického ovocia. Má vyváženú kyslosť, jemné telo a sladkú dochuť.

Poďme sa na túto špičkovú kávu pozrieť ešte o niečo bližšie a objavme jej skrytý príbeh.

Káva pestovaná a spracovávaná výhradne ženami z vidieckych oblastí Rwandy

Pestuje sa vo východnej provincii Rwandy a spracováva sa v Ishema Women Wet Mill, premývacej stanici, ktorú v roku 2014 založila Joy Ishema s túžbou vytvoriť ženám v Rwande rovné pracovné príležitosti.

Zisk z predanej kávy delí ženám, ktoré v premývacej stanici kávy pracujú. Ishema Woman Wet Mill ako jediná poskytuje v okolí 50 km zamestnanie pre 30 ľudí.

SkryťVypnúť reklamu

Zakladateľka projektu verí, že neustálym zlepšovaním pestovateľských techník a podmienok sa podstatne zlepší niekoľko nasledujúcich kávových sezón a neustálym vzdelávaním zamestnancov v lokálnom kávového reťazci sa výrazne zlepší nielen kvalita kávy, ale aj život Rwandských žien.

V najbližších rokoch plánuje spolupracovať s väčším počtom lokálnych žien a pestovať v oblastiach Rwandy viac kávovníkov. Vďaka tejto neobyčajnej podnikateľskej vízii a úsiliu majú ženy v Rwande hostinné pracovné prostredie a viac peňazí na jedlo a lepšie bývanie pre svoje rodiny.

Tak čo, ochutnáte túto jedinečnú kávu z Rwandy?

Že áno? Tak sa poponáhľajte, pretože jej majú len limitované množstvo.

A keď vám ju pripraví šikovná baristka Danka a prinesie vždy usmievavá Lucka, môžete si u nás pochutnať na takmer čisto ženskej káve.

Komerčné články

  1. Ako rozoznať dobrú kávu? Poradí pražiarka
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  7. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  1. Letná revolúcia a špeciál o mužoch a našich svetoch
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  3. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  4. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  5. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  6. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  7. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  8. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 20 939
  2. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 6 171
  3. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 5 071
  4. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 4 077
  5. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 3 912
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 450
  7. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 2 288
  8. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 266
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Eva a Peter Janíčkovci

Keď Eva a Peter Janíčkovci začali budovať Château Gbeľany, mali jasnú víziu - vytvoriť miesto, kde reštaurácia nebude len súčasťou hotela, ale samostatným dôvodom na návrat.


Cenu za TOP inováciu si odniesol autor projektu Štefánik - odkaz pre 21. storočie Matúš Tomáška.


TASR
Najviac bodov v kraji získala reštaurácia hotela Château Gbeľany.

Gault&Millau dal odporúčania.


Top reštaurácie do 10 eur.

Reštaurácie z bedekra Gault&Millau.


8
SkryťZatvoriť reklamu