Aj vynikajúcou kávou sa dá podporiť dobrá vec

V multižánrovej kaviarni HalmiSpace v Košiciach vyberajú pre svojich zákazníkov vždy tú najlepšiu kávu.

(Zdroj: HalmiSpace)

Tou úplne prvou bola káva z talianskej rodinnej pražiarne Caffé Galliano, ktorej tvárou je Luca Bugno z tretej generácie pražiarov.

Túto spoluprácu im sprostredkoval úžasný chlapík Mário Prokop, s ktorým spolupracujejú dodnes. Aj po štyroch rokoch sú z tejto spolupráce nadšení, pretože napĺňa ich víziu posúvať a rozvíjať sa.

Mário bol totižto prvý človek, ktorého zaujímalo, či im káva chutí a čo všetko by chceli svojim zákazníkom priniesť. Vďaka jeho úsiliu a ich poznatkov v oblasti kávy sa im počas štyroch rokov podarilo posunúť spôsob praženia a výberu kávy tejto pražiarne mnohokrát až na úroveň Speciality Coffee.

Najnovším úlovkom je káva z Rwandy, ktorá v sebe spája špičkovú kávu s nádherným príbehom

Rwanda je výnimočná, pretože spája pôžitok a radosť z pitia kávy s podporou etickej a veľmi ľudskej myšlienky. Ide o arabiku sušenú na slnku s vôňou medu, vanilky a karamelu. V jej chuti objavíte tóny medu a tropického ovocia. Má vyváženú kyslosť, jemné telo a sladkú dochuť.

Poďme sa na túto špičkovú kávu pozrieť ešte o niečo bližšie a objavme jej skrytý príbeh.

Káva pestovaná a spracovávaná výhradne ženami z vidieckych oblastí Rwandy

Pestuje sa vo východnej provincii Rwandy a spracováva sa v Ishema Women Wet Mill, premývacej stanici, ktorú v roku 2014 založila Joy Ishema s túžbou vytvoriť ženám v Rwande rovné pracovné príležitosti.

Zisk z predanej kávy delí ženám, ktoré v premývacej stanici kávy pracujú. Ishema Woman Wet Mill ako jediná poskytuje v okolí 50 km zamestnanie pre 30 ľudí.

Zakladateľka projektu verí, že neustálym zlepšovaním pestovateľských techník a podmienok sa podstatne zlepší niekoľko nasledujúcich kávových sezón a neustálym vzdelávaním zamestnancov v lokálnom kávového reťazci sa výrazne zlepší nielen kvalita kávy, ale aj život Rwandských žien.

V najbližších rokoch plánuje spolupracovať s väčším počtom lokálnych žien a pestovať v oblastiach Rwandy viac kávovníkov. Vďaka tejto neobyčajnej podnikateľskej vízii a úsiliu majú ženy v Rwande hostinné pracovné prostredie a viac peňazí na jedlo a lepšie bývanie pre svoje rodiny.

Tak čo, ochutnáte túto jedinečnú kávu z Rwandy?

Že áno? Tak sa poponáhľajte, pretože jej majú len limitované množstvo.

A keď vám ju pripraví šikovná baristka Danka a prinesie vždy usmievavá Lucka, môžete si u nás pochutnať na takmer čisto ženskej káve.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zločin v priamom prenose. Súd popísal kauzu nástenka

Aktéri kauzy mali podľa súdu politické krytie.

AUTO

Minúta po minúte: Dopravnému kolapsu sa Bratislava zatiaľ vyhla

Situácia na cestách bola ráno až prekvapivo pokojná.

ŠPORT

Sú chvíle, keď sa cítim ako v zlom filme, vraví Sagan

Cyklista vstúpil do desiatej sezóny.

Dobré ráno

Dobré ráno: Pri nástenkovom tendri to bolo ešte horšie

Čo ukázali súdne dokumenty.

Neprehliadnite tiež

Desať receptov na najlepšie zimné dezerty s medom

Koláče, zákusky aj drobné pečivo.

Čokoládová marlenka
Špagety. Varíte ich správne?

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.