Nebezpečný kofeín?

Už dlho sa vedú spory o tom, či je kofeín nebezpečný. Mnohé štúdie dokazujú, že má zdraviu prospešné účinky, avšak všetko treba s mierou.

Kofeín je látka, ktorá sa nachádza v prírode a to v rôznych rastlinách, v ich listoch, kvetoch alebo plodoch. Keď sa povie kofeín, každému sa hneď vybaví káva.

Už dlho sa vedú spory o tom, či je kofeín nebezpečný. Mnohé štúdie dokazujú, že má zdraviu prospešné účinky. Blahodarne pôsobí na ľudský organizmus, zvnútra aj zvonku. Účinky kofeínu poznali už v dávnych dobách. Jeho schopnosť vplývať na telo človeka je úžasná a preto sa využíva v rôznych oblastiach – v gastronómii, kozmetike, farmácii.

Káva je druhá najpredávanejšia komodita na svete. Predstavuje pre ľudský organizmus bohatý zdroj antioxidantov. Povzbudivé účinky kávy na ľudské telo sú dobre známe a preto si mnohí bez nej nevedia predstaviť ráno. Avšak všetko treba s mierou. Pri nadmernej konzumácii kofeínu sa môžu dostaviť aj nežiadúce účinky ako napríklad úzkosť, poruchy spánku, búšenie srdca či nepokoj.

A ako ju správne pripraviť?

Podľa americkej Národnej asociácie kávy, bežná šálka (prekvapkávanej) kávy obsahuje približne 65-120 mg kofeínu. Jeho množstvo v šálke sa však nedá generalizovať, ovplyvňuje ho niekoľko faktorov, ktoré pri príprave kávy musíme brať do úvahy:

- Druh kávovníkového zrna - je známe, že kávovníkové zrná druhu arabika obsahujú menej kofeínu ako zrná robusty

- Praženie - svetlejšie pražená káva má vyšší obsah kofeínu ako tmavšie pražená káva

- Typ kávy - obsah kofeínu sa môže výrazne líšiť medzi filtrovanou kávou, espressom, instantnou kávou a kávou bez kofeínu. Filtrovaná káva spravidla obsahuje viac kofeínu než espresso.

- Veľkosť podávania - "jedna šálka kávy" sa môže pohybovať od 15 do 300 ml, čo takisto ovplyvňuje celkový obsah kofeínu.

- Čas prípravy – čím dlhšie voda preteká cez pomletú kávu, tým viac kofeínu sa uvoľňuje

- Hoci názov môže byť klamlivý, bezkofeínová káva nie je úplne bez kofeínu, priemerne obsahuje okolo 3mg kofeínu.

Denná dávka kofeínu by nemala prekročiť 200-300 mg, čo zodpovedá približne 5-6 správne pripraveným espressám.

Nielen do šálky

Kofeín však našiel veľké využitie aj v kozmetickom priemysle. Každý z nás by najradšej zastavil čas a už viac nestarol a kozmetické spoločnosti to vedia. Ako udržať svoju pokožku čo najdlhšie napnutú? Ako aspoň trochu spomaliť čas v podobe jej starnutia?

Kozmetické spoločnosti začali pridávať výťažky z kávovníka a kávových bobúľ - teda kofeín - do mnohých svojich výrobkov. Štúdie, ktorých výsledky boli publikované v časopise Journal of Investigative Dermatology, dokazujú, že kofeín odbúrava bunky napadnuté UV žiarením bez toho, aby poškodil zdravé bunky. Pre svoje protizápalové a energizujúce vlastnosti priaznivo pôsobí na pokožku a preniká cez ňu do tela.

Od hlavy až po päty

Veľký boom v súčasnosti zažíva kávový peeling. Tento kozmetický prípravok je zmesou praženej a zelenej kávy v spojení s rôznymi olejmi. A jeho účinky?

- Pomáha odstraňovať odumretú pokožku

- Pôsobí protizápalovo

- Vďaka obsahu kofeínu, ktorý spevňuje pokožku, môže napomôcť pri redukcii celulitídy

- Antioxidanty zabraňujú tvorbe vrások a predchádzajú predčasnému starnutiu pokožky

- Zmierňuje opuchy očí, môže napomôcť redukovať kruhy pod očami

- Prispieva k celkovej regenerácii pokožky

Aby sme to zhrnuli, je rozdiel prijímať kofeín prostredníctvom kávy a rozdiel nanášať si na telo kozmeticky prípravok s obsahom kofeínu. Zatiaľ čo sa nám kofeín obsiahnutý v káve dostane priamo do organizmu, ten ktorý si nanášame prostredníctvom krému prináša benefity len lokálne.

Každý ľudský organizmus je iný a inak reaguje, preto je potrebné vedieť ako je kofeín pre vaše telo prospešný.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kotlebovcom funkcionár so svastikou na hrudi neprekáža

Viditeľné tetovanie so svastikou je trestné.

SVET

Rusko vyhostilo slovenského vojenského diplomata

Krajinu má opustiť v priebehu 48 hodín.

DOMOV

Vlani mu o tisícku vyššie platy prekážali, Fico po roku otočil

Bugár kritizoval Smer a SNS, že neprišli s vlastnými riešením.

Stĺpček Zuzany Kepplovej

Kto si vytetuje svastiku, želá si problémy

Mali by sme ich kotlebovcom dopriať.

Neprehliadnite tiež

Desať receptov na najlepšie zimné dezerty s medom

Koláče, zákusky aj drobné pečivo.

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.