Nebezpečný kofeín?

Už dlho sa vedú spory o tom, či je kofeín nebezpečný. Mnohé štúdie dokazujú, že má zdraviu prospešné účinky, avšak všetko treba s mierou.

Kofeín je látka, ktorá sa nachádza v prírode a to v rôznych rastlinách, v ich listoch, kvetoch alebo plodoch. Keď sa povie kofeín, každému sa hneď vybaví káva.

Už dlho sa vedú spory o tom, či je kofeín nebezpečný. Mnohé štúdie dokazujú, že má zdraviu prospešné účinky. Blahodarne pôsobí na ľudský organizmus, zvnútra aj zvonku. Účinky kofeínu poznali už v dávnych dobách. Jeho schopnosť vplývať na telo človeka je úžasná a preto sa využíva v rôznych oblastiach – v gastronómii, kozmetike, farmácii.

Káva je druhá najpredávanejšia komodita na svete. Predstavuje pre ľudský organizmus bohatý zdroj antioxidantov. Povzbudivé účinky kávy na ľudské telo sú dobre známe a preto si mnohí bez nej nevedia predstaviť ráno. Avšak všetko treba s mierou. Pri nadmernej konzumácii kofeínu sa môžu dostaviť aj nežiadúce účinky ako napríklad úzkosť, poruchy spánku, búšenie srdca či nepokoj.

A ako ju správne pripraviť?

Podľa americkej Národnej asociácie kávy, bežná šálka (prekvapkávanej) kávy obsahuje približne 65-120 mg kofeínu. Jeho množstvo v šálke sa však nedá generalizovať, ovplyvňuje ho niekoľko faktorov, ktoré pri príprave kávy musíme brať do úvahy:

- Druh kávovníkového zrna - je známe, že kávovníkové zrná druhu arabika obsahujú menej kofeínu ako zrná robusty

- Praženie - svetlejšie pražená káva má vyšší obsah kofeínu ako tmavšie pražená káva

- Typ kávy - obsah kofeínu sa môže výrazne líšiť medzi filtrovanou kávou, espressom, instantnou kávou a kávou bez kofeínu. Filtrovaná káva spravidla obsahuje viac kofeínu než espresso.

- Veľkosť podávania - "jedna šálka kávy" sa môže pohybovať od 15 do 300 ml, čo takisto ovplyvňuje celkový obsah kofeínu.

- Čas prípravy – čím dlhšie voda preteká cez pomletú kávu, tým viac kofeínu sa uvoľňuje

- Hoci názov môže byť klamlivý, bezkofeínová káva nie je úplne bez kofeínu, priemerne obsahuje okolo 3mg kofeínu.

Denná dávka kofeínu by nemala prekročiť 200-300 mg, čo zodpovedá približne 5-6 správne pripraveným espressám.

Nielen do šálky

Kofeín však našiel veľké využitie aj v kozmetickom priemysle. Každý z nás by najradšej zastavil čas a už viac nestarol a kozmetické spoločnosti to vedia. Ako udržať svoju pokožku čo najdlhšie napnutú? Ako aspoň trochu spomaliť čas v podobe jej starnutia?

Kozmetické spoločnosti začali pridávať výťažky z kávovníka a kávových bobúľ - teda kofeín - do mnohých svojich výrobkov. Štúdie, ktorých výsledky boli publikované v časopise Journal of Investigative Dermatology, dokazujú, že kofeín odbúrava bunky napadnuté UV žiarením bez toho, aby poškodil zdravé bunky. Pre svoje protizápalové a energizujúce vlastnosti priaznivo pôsobí na pokožku a preniká cez ňu do tela.

Od hlavy až po päty

Veľký boom v súčasnosti zažíva kávový peeling. Tento kozmetický prípravok je zmesou praženej a zelenej kávy v spojení s rôznymi olejmi. A jeho účinky?

- Pomáha odstraňovať odumretú pokožku

- Pôsobí protizápalovo

- Vďaka obsahu kofeínu, ktorý spevňuje pokožku, môže napomôcť pri redukcii celulitídy

- Antioxidanty zabraňujú tvorbe vrások a predchádzajú predčasnému starnutiu pokožky

- Zmierňuje opuchy očí, môže napomôcť redukovať kruhy pod očami

- Prispieva k celkovej regenerácii pokožky

Aby sme to zhrnuli, je rozdiel prijímať kofeín prostredníctvom kávy a rozdiel nanášať si na telo kozmeticky prípravok s obsahom kofeínu. Zatiaľ čo sa nám kofeín obsiahnutý v káve dostane priamo do organizmu, ten ktorý si nanášame prostredníctvom krému prináša benefity len lokálne.

Každý ľudský organizmus je iný a inak reaguje, preto je potrebné vedieť ako je kofeín pre vaše telo prospešný.


          Hlavné správy zo Sme.sk

          KOMENTÁRE

          Spoločný obvod je jedna z najlepších vecí, ktorú nám Mečiar zanechal

          Voľba podľa regiónov je historický anachronizmus.

          DOMOV

          Obľúbený hotel Bödöra a Smeru prišiel o eurofondy

          Firmy z babindolskej skupiny odstúpili od zmluvy na opravu hotela.

          Neprehliadnite tiež

          Chuť Japonska v Žiline? Aj vy máte príležitosť byť jeho súčasťou.

          Japonská kuchyňa sa stáva čím ďalej, tým viac obľúbenou kuchyňou po celom svete. Výnimkou nie je ani Slovensko.

          Miesto, kde sa snúbi tradícia, idylická príroda a prvotriedna gastronómia

          Každá dovolenka, ktorú strávime na vysnenom mieste a s ľuďmi, na ktorých nám záleží, je doslovne rozprávková. Zažiť však rozprávku počas dovolenky neponúka každá destinácia.

          Aké je to byť šéfkuchárom v Hoteli Gino Park Palace?

          Nedávno sme mali možnosť stretnúť šéfkuchára Hotela Gino Park Palace a bolo to naozaj veľmi podnetné stretnutie.

          Reštauráciám zvyšujú tržby festivalové gurmánske špeciality

          Až o 25 percent sa zvýšili reštauráciám tržby po mesiaci trvania Zimného festivalu jedla.

          Najkľudnejšie miesto v Petržalke? Skúste BERG

          Uponáhľaná doba, dni plné stresu, pracovné tempo, ktoré niekedy hraničí so zvládnuteľnosťou a vy neviete kam sa „odložiť na reštart?“ Budeme vás navigovať.