Nebezpečný kofeín?

Už dlho sa vedú spory o tom, či je kofeín nebezpečný. Mnohé štúdie dokazujú, že má zdraviu prospešné účinky, avšak všetko treba s mierou.

Kofeín je látka, ktorá sa nachádza v prírode a to v rôznych rastlinách, v ich listoch, kvetoch alebo plodoch. Keď sa povie kofeín, každému sa hneď vybaví káva.

Už dlho sa vedú spory o tom, či je kofeín nebezpečný. Mnohé štúdie dokazujú, že má zdraviu prospešné účinky. Blahodarne pôsobí na ľudský organizmus, zvnútra aj zvonku. Účinky kofeínu poznali už v dávnych dobách. Jeho schopnosť vplývať na telo človeka je úžasná a preto sa využíva v rôznych oblastiach – v gastronómii, kozmetike, farmácii.

Káva je druhá najpredávanejšia komodita na svete. Predstavuje pre ľudský organizmus bohatý zdroj antioxidantov. Povzbudivé účinky kávy na ľudské telo sú dobre známe a preto si mnohí bez nej nevedia predstaviť ráno. Avšak všetko treba s mierou. Pri nadmernej konzumácii kofeínu sa môžu dostaviť aj nežiadúce účinky ako napríklad úzkosť, poruchy spánku, búšenie srdca či nepokoj.

A ako ju správne pripraviť?

Podľa americkej Národnej asociácie kávy, bežná šálka (prekvapkávanej) kávy obsahuje približne 65-120 mg kofeínu. Jeho množstvo v šálke sa však nedá generalizovať, ovplyvňuje ho niekoľko faktorov, ktoré pri príprave kávy musíme brať do úvahy:

- Druh kávovníkového zrna - je známe, že kávovníkové zrná druhu arabika obsahujú menej kofeínu ako zrná robusty

- Praženie - svetlejšie pražená káva má vyšší obsah kofeínu ako tmavšie pražená káva

- Typ kávy - obsah kofeínu sa môže výrazne líšiť medzi filtrovanou kávou, espressom, instantnou kávou a kávou bez kofeínu. Filtrovaná káva spravidla obsahuje viac kofeínu než espresso.

- Veľkosť podávania - "jedna šálka kávy" sa môže pohybovať od 15 do 300 ml, čo takisto ovplyvňuje celkový obsah kofeínu.

- Čas prípravy – čím dlhšie voda preteká cez pomletú kávu, tým viac kofeínu sa uvoľňuje

- Hoci názov môže byť klamlivý, bezkofeínová káva nie je úplne bez kofeínu, priemerne obsahuje okolo 3mg kofeínu.

Denná dávka kofeínu by nemala prekročiť 200-300 mg, čo zodpovedá približne 5-6 správne pripraveným espressám.

Nielen do šálky

Kofeín však našiel veľké využitie aj v kozmetickom priemysle. Každý z nás by najradšej zastavil čas a už viac nestarol a kozmetické spoločnosti to vedia. Ako udržať svoju pokožku čo najdlhšie napnutú? Ako aspoň trochu spomaliť čas v podobe jej starnutia?

Kozmetické spoločnosti začali pridávať výťažky z kávovníka a kávových bobúľ - teda kofeín - do mnohých svojich výrobkov. Štúdie, ktorých výsledky boli publikované v časopise Journal of Investigative Dermatology, dokazujú, že kofeín odbúrava bunky napadnuté UV žiarením bez toho, aby poškodil zdravé bunky. Pre svoje protizápalové a energizujúce vlastnosti priaznivo pôsobí na pokožku a preniká cez ňu do tela.

Od hlavy až po päty

Veľký boom v súčasnosti zažíva kávový peeling. Tento kozmetický prípravok je zmesou praženej a zelenej kávy v spojení s rôznymi olejmi. A jeho účinky?

- Pomáha odstraňovať odumretú pokožku

- Pôsobí protizápalovo

- Vďaka obsahu kofeínu, ktorý spevňuje pokožku, môže napomôcť pri redukcii celulitídy

- Antioxidanty zabraňujú tvorbe vrások a predchádzajú predčasnému starnutiu pokožky

- Zmierňuje opuchy očí, môže napomôcť redukovať kruhy pod očami

- Prispieva k celkovej regenerácii pokožky

Aby sme to zhrnuli, je rozdiel prijímať kofeín prostredníctvom kávy a rozdiel nanášať si na telo kozmeticky prípravok s obsahom kofeínu. Zatiaľ čo sa nám kofeín obsiahnutý v káve dostane priamo do organizmu, ten ktorý si nanášame prostredníctvom krému prináša benefity len lokálne.

Každý ľudský organizmus je iný a inak reaguje, preto je potrebné vedieť ako je kofeín pre vaše telo prospešný.

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Babiš pre SME: Nie som skorumpovaný, ale ostatní sú

Kauza Čapí hnízdo je pomsta, tvrdí možný budúci český premiér.

TECH

Facebook sa radikálne mení, začal ukrývať správy

Nová funkcia rozdelí obsah do dvoch kanálov.

SVET

Trump urazil matku padlého vojaka. Navyše vraj klame

Vedel, do čoho ide, povedal o zabitom vojakovi prezident.

Neprehliadnite tiež

Grobský dvor – miesto, ktoré ponúka domácu atmosféru

Obdobie jesene je tu. Vychutnajte si domácu husacinu v Slovenskom Grobe. My sme navštívili Grobský dvor, kde nás privítali v príjemnej atmosfére v ich jesenne naladenej záhrade.

Nebezpečný kofeín?

Už dlho sa vedú spory o tom, či je kofeín nebezpečný. Mnohé štúdie dokazujú, že má zdraviu prospešné účinky, avšak všetko treba s mierou.

Tradičná domáca husacina v Grobskej izbe

Jeseň je symbolom farebných stromov, vína či husaciny. Preto sme sa rozhodli zavítať do Slovenského Grobu, aby sme zistili viac o histórii husaciny v tejto obci a v čom spočíva kvalita jej mäska. Na naše otázky nám veľmi ochotne odpovedali majitelia reštaurácie Grobská izba.

Uvarme si spoločné pivo

V Jama Craft Brewery už pár dobrých pív navarili, a čo vy? Teraz máte šancu podieľať sa na jednom z nich. Nie, nedošli im nápady, len chcú dať šancu aj tým vašim. Vyplňte formulár a pivovar uvarí pivo - „Vaše pivo“