Kofeín je látka, ktorá sa nachádza v prírode a to v rôznych rastlinách, v ich listoch, kvetoch alebo plodoch. Keď sa povie kofeín, každému sa hneď vybaví káva.

Už dlho sa vedú spory o tom, či je kofeín nebezpečný. Mnohé štúdie dokazujú, že má zdraviu prospešné účinky. Blahodarne pôsobí na ľudský organizmus, zvnútra aj zvonku. Účinky kofeínu poznali už v dávnych dobách. Jeho schopnosť vplývať na telo človeka je úžasná a preto sa využíva v rôznych oblastiach – v gastronómii, kozmetike, farmácii.
Káva je druhá najpredávanejšia komodita na svete. Predstavuje pre ľudský organizmus bohatý zdroj antioxidantov. Povzbudivé účinky kávy na ľudské telo sú dobre známe a preto si mnohí bez nej nevedia predstaviť ráno. Avšak všetko treba s mierou. Pri nadmernej konzumácii kofeínu sa môžu dostaviť aj nežiadúce účinky ako napríklad úzkosť, poruchy spánku, búšenie srdca či nepokoj.
A ako ju správne pripraviť?
Podľa americkej Národnej asociácie kávy, bežná šálka (prekvapkávanej) kávy obsahuje približne 65-120 mg kofeínu. Jeho množstvo v šálke sa však nedá generalizovať, ovplyvňuje ho niekoľko faktorov, ktoré pri príprave kávy musíme brať do úvahy:
- Druh kávovníkového zrna - je známe, že kávovníkové zrná druhu arabika obsahujú menej kofeínu ako zrná robusty
- Praženie - svetlejšie pražená káva má vyšší obsah kofeínu ako tmavšie pražená káva
- Typ kávy - obsah kofeínu sa môže výrazne líšiť medzi filtrovanou kávou, espressom, instantnou kávou a kávou bez kofeínu. Filtrovaná káva spravidla obsahuje viac kofeínu než espresso.
- Veľkosť podávania - "jedna šálka kávy" sa môže pohybovať od 15 do 300 ml, čo takisto ovplyvňuje celkový obsah kofeínu.
- Čas prípravy – čím dlhšie voda preteká cez pomletú kávu, tým viac kofeínu sa uvoľňuje
- Hoci názov môže byť klamlivý, bezkofeínová káva nie je úplne bez kofeínu, priemerne obsahuje okolo 3mg kofeínu.
Denná dávka kofeínu by nemala prekročiť 200-300 mg, čo zodpovedá približne 5-6 správne pripraveným espressám.
Nielen do šálky
Kofeín však našiel veľké využitie aj v kozmetickom priemysle. Každý z nás by najradšej zastavil čas a už viac nestarol a kozmetické spoločnosti to vedia. Ako udržať svoju pokožku čo najdlhšie napnutú? Ako aspoň trochu spomaliť čas v podobe jej starnutia?
Kozmetické spoločnosti začali pridávať výťažky z kávovníka a kávových bobúľ - teda kofeín - do mnohých svojich výrobkov. Štúdie, ktorých výsledky boli publikované v časopise Journal of Investigative Dermatology, dokazujú, že kofeín odbúrava bunky napadnuté UV žiarením bez toho, aby poškodil zdravé bunky. Pre svoje protizápalové a energizujúce vlastnosti priaznivo pôsobí na pokožku a preniká cez ňu do tela.
Od hlavy až po päty
Veľký boom v súčasnosti zažíva kávový peeling. Tento kozmetický prípravok je zmesou praženej a zelenej kávy v spojení s rôznymi olejmi. A jeho účinky?
- Pomáha odstraňovať odumretú pokožku
- Pôsobí protizápalovo
- Vďaka obsahu kofeínu, ktorý spevňuje pokožku, môže napomôcť pri redukcii celulitídy
- Antioxidanty zabraňujú tvorbe vrások a predchádzajú predčasnému starnutiu pokožky
- Zmierňuje opuchy očí, môže napomôcť redukovať kruhy pod očami
- Prispieva k celkovej regenerácii pokožky


Aby sme to zhrnuli, je rozdiel prijímať kofeín prostredníctvom kávy a rozdiel nanášať si na telo kozmeticky prípravok s obsahom kofeínu. Zatiaľ čo sa nám kofeín obsiahnutý v káve dostane priamo do organizmu, ten ktorý si nanášame prostredníctvom krému prináša benefity len lokálne.
Každý ľudský organizmus je iný a inak reaguje, preto je potrebné vedieť ako je kofeín pre vaše telo prospešný.