SME

Tradičná domáca husacina v Grobskej izbe

Jeseň je symbolom farebných stromov, vína či husaciny. Preto sme sa rozhodli zavítať do Slovenského Grobu, aby sme zistili viac o histórii husaciny v tejto obci a v čom spočíva kvalita jej mäska. Na naše otázky nám veľmi ochotne odpovedali majitelia reštaurácie Grobská izba.

(Zdroj: Grobska izba)

Keď sa povie Slovenský Grob, ľudia z celého Slovenska si túto obec spoja s kvalitnou husacinou. Prezraďte nám, aké boli počiatky husaciny v Slovenskom Grobe?

Ľudia, tak ako aj všade inde vo svete využívali to, čo ponúkalo okolité prostredie. Keďže sme tu mali jazierka, rybník a bohaté zelené pastviny, okrem iného sa chovali aj husi. A to vo veľkom. Neriešilo to však chudobu v obci. Všetci mali husí dostatok, preto ich ženy začali predávať v okolitých dedinách a na trhoch. U nás v dedine bol pekár, ktorý im ich piekol v peci. Úžasné je, že tá pekáreň stále funguje. No a spolu s húskami sa predávali aj lokše a víno a postupne sa z toho stala tradícia.

SkryťVypnúť reklamu

A ako vznikla reštaurácia Grobská izba?

Začínali sme popri práci. Podnetom bol pre nás blízky vzťah k tradícii pečenia husí a prirodzene aj možnosť niečo si privyrobiť. Neskôr sme si založili živnosť a prešli na profesionálnu úroveň.

Kto vás naučil piecť husacinu?

Husacinu nás naučili piecť naše mamky. Vždy sme mali vzťah k tejto tradícií. A ak ju človek pečie s láskou, vždy chutí dobre.

Grob je plný reštaurácii s kačacím a husacím mäsom. Čím je práve vaša reštaurácia výnimočná ?

Pečieme tradičnú domácu husacinu. Dbáme na kvalitu surovín, ktoré používame a hlavne, aby boli domáceho pôvodu. Dôležitá je pre nás kvalita, pričom husacina musí byť primerane chrumkavá. Pri pohostení vás budú obsluhovať naše čašníčky, ktoré vám rady zaspievajú naše piesne a tým vytvoria tú správnu atmosféru. Všetkých srdečne u nás privítame. Avšak nato, aby bola húska kvalitne pripravená, je u nás nutné dohodnúť sa aspoň jeden deň vopred.

SkryťVypnúť reklamu

Spomenuli ste, že máte mäso z domáceho chovu. Prezradíte nám odkiaľ presne?

Samozrejme, husi sú z domáceho chovu, konkrétne z južného Slovenska. Musia byť správne kŕmené (štopané) a musí to byť vhodne vyšľachtené plemeno. Dôležité je taktiež aby bola pečienka prerastená tukom, pretože potom chutí lepšie.

My milujeme husacinku a pokojne by sme ju jedli celý rok. Prečo je hlavná sezóna až na jeseň?

Vychádza to z prirodzeného biologického vývoja husí (pokiaľ nie sú umelo chované, keďže sú aj liahne). Na jar sa vyliahnu mladé húsky, tie sa musia poriadne vykŕmiť a dospieť, čo je zhruba začiatkom septembra.

A ako hodnotíme Grobskú izbu my?

Privítali nás srdeční ľudia a príjemná domáca atmosféra. Jedlo bolo veľmi chutné. Najviac však oceňujeme, že všetko na stole bolo slovenskej výroby. Preto neváhajte s rezerváciou. Pozvite rodinu a priateľov na skvelý obed, či večeru. Nezabudnite však, že husacinku si treba objednať minimálne deň vopred. Reštauráciu môžete ohodnotiť na našej stránke restauracie.sme.sk

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  3. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  4. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  5. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  6. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  7. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  8. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno
  1. Skvelý sortiment za výnimočne nízke ceny nájdete v Pepco
  2. S nami máte prístup do všetkých záhrad
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  4. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  5. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  6. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  7. Emma Tekelyová a tvorenie na jarné dni a Veľkú noc
  8. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 13 368
  2. AI o nej píše, že je symbolom odvahy. Kvôli jedinému protestu 8 966
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 7 529
  4. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 6 700
  5. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 6 609
  6. Nevšedný ostrov. Ischia priťahuje pozornosť čoraz viac turistov 5 129
  7. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 4 565
  8. Slovenskí milionári minulý rok bohatli rekordným tempom 3 355
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Michal Kordoš sa momentálne venuje kurzom varenia a pop-upom.

Varil v michelinských reštauráciách.


22

Hľadáte jedinečné gastronomické zážitky? Objavte výnimočné reštaurácie, ktoré ponúkajú nezabudnuteľné špeciality.


Peter Slačka v januári začal variť pre bistro Jolk.

Varil aj v michelinskej reštaurácii.


11

Vyhľadávaná reštaurácia McDonald's na Hornej Nitre prešla v týchto dňoch výraznou premenou, ktorá prináša viacero noviniek pre ešte lepší zákaznícky zážitok.


SkryťZatvoriť reklamu