Tradičná domáca husacina v Grobskej izbe

Jeseň je symbolom farebných stromov, vína či husaciny. Preto sme sa rozhodli zavítať do Slovenského Grobu, aby sme zistili viac o histórii husaciny v tejto obci a v čom spočíva kvalita jej mäska. Na naše otázky nám veľmi ochotne odpovedali majitelia reštaurácie Grobská izba.

(Zdroj: Grobska izba)

Keď sa povie Slovenský Grob, ľudia z celého Slovenska si túto obec spoja s kvalitnou husacinou. Prezraďte nám, aké boli počiatky husaciny v Slovenskom Grobe?

Ľudia, tak ako aj všade inde vo svete využívali to, čo ponúkalo okolité prostredie. Keďže sme tu mali jazierka, rybník a bohaté zelené pastviny, okrem iného sa chovali aj husi. A to vo veľkom. Neriešilo to však chudobu v obci. Všetci mali husí dostatok, preto ich ženy začali predávať v okolitých dedinách a na trhoch. U nás v dedine bol pekár, ktorý im ich piekol v peci. Úžasné je, že tá pekáreň stále funguje. No a spolu s húskami sa predávali aj lokše a víno a postupne sa z toho stala tradícia.

A ako vznikla reštaurácia Grobská izba?

Začínali sme popri práci. Podnetom bol pre nás blízky vzťah k tradícii pečenia husí a prirodzene aj možnosť niečo si privyrobiť. Neskôr sme si založili živnosť a prešli na profesionálnu úroveň.

Kto vás naučil piecť husacinu?

Husacinu nás naučili piecť naše mamky. Vždy sme mali vzťah k tejto tradícií. A ak ju človek pečie s láskou, vždy chutí dobre.

Grob je plný reštaurácii s kačacím a husacím mäsom. Čím je práve vaša reštaurácia výnimočná ?

Pečieme tradičnú domácu husacinu. Dbáme na kvalitu surovín, ktoré používame a hlavne, aby boli domáceho pôvodu. Dôležitá je pre nás kvalita, pričom husacina musí byť primerane chrumkavá. Pri pohostení vás budú obsluhovať naše čašníčky, ktoré vám rady zaspievajú naše piesne a tým vytvoria tú správnu atmosféru. Všetkých srdečne u nás privítame. Avšak nato, aby bola húska kvalitne pripravená, je u nás nutné dohodnúť sa aspoň jeden deň vopred.

Spomenuli ste, že máte mäso z domáceho chovu. Prezradíte nám odkiaľ presne?

Samozrejme, husi sú z domáceho chovu, konkrétne z južného Slovenska. Musia byť správne kŕmené (štopané) a musí to byť vhodne vyšľachtené plemeno. Dôležité je taktiež aby bola pečienka prerastená tukom, pretože potom chutí lepšie.

My milujeme husacinku a pokojne by sme ju jedli celý rok. Prečo je hlavná sezóna až na jeseň?

Vychádza to z prirodzeného biologického vývoja husí (pokiaľ nie sú umelo chované, keďže sú aj liahne). Na jar sa vyliahnu mladé húsky, tie sa musia poriadne vykŕmiť a dospieť, čo je zhruba začiatkom septembra.

A ako hodnotíme Grobskú izbu my?

Privítali nás srdeční ľudia a príjemná domáca atmosféra. Jedlo bolo veľmi chutné. Najviac však oceňujeme, že všetko na stole bolo slovenskej výroby. Preto neváhajte s rezerváciou. Pozvite rodinu a priateľov na skvelý obed, či večeru. Nezabudnite však, že husacinku si treba objednať minimálne deň vopred. Reštauráciu môžete ohodnotiť na našej stránke restauracie.sme.sk

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Vlani mu o tisícku vyššie platy prekážali, Fico po roku otočil

Bugár kritizoval Smer a SNS, že neprišli s vlastnými riešením.

Dobré ráno

Dobré ráno: Falošný hlas podobný Ficovi by znalci odhalili

Je Robert Fico naozaj na nahrávke?

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Platy politikov sú príležitosť odhaliť aj najzbabelejších demagógov

Nekonečné zmrazovanie je neúnosné.

Neprehliadnite tiež

Desať receptov na najlepšie zimné dezerty s medom

Koláče, zákusky aj drobné pečivo.

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.