Tradičná domáca husacina v Grobskej izbe

Jeseň je symbolom farebných stromov, vína či husaciny. Preto sme sa rozhodli zavítať do Slovenského Grobu, aby sme zistili viac o histórii husaciny v tejto obci a v čom spočíva kvalita jej mäska. Na naše otázky nám veľmi ochotne odpovedali majitelia reštaurácie Grobská izba.

(Zdroj: Grobska izba)

Keď sa povie Slovenský Grob, ľudia z celého Slovenska si túto obec spoja s kvalitnou husacinou. Prezraďte nám, aké boli počiatky husaciny v Slovenskom Grobe?

Ľudia, tak ako aj všade inde vo svete využívali to, čo ponúkalo okolité prostredie. Keďže sme tu mali jazierka, rybník a bohaté zelené pastviny, okrem iného sa chovali aj husi. A to vo veľkom. Neriešilo to však chudobu v obci. Všetci mali husí dostatok, preto ich ženy začali predávať v okolitých dedinách a na trhoch. U nás v dedine bol pekár, ktorý im ich piekol v peci. Úžasné je, že tá pekáreň stále funguje. No a spolu s húskami sa predávali aj lokše a víno a postupne sa z toho stala tradícia.

A ako vznikla reštaurácia Grobská izba?

Začínali sme popri práci. Podnetom bol pre nás blízky vzťah k tradícii pečenia husí a prirodzene aj možnosť niečo si privyrobiť. Neskôr sme si založili živnosť a prešli na profesionálnu úroveň.

Kto vás naučil piecť husacinu?

Husacinu nás naučili piecť naše mamky. Vždy sme mali vzťah k tejto tradícií. A ak ju človek pečie s láskou, vždy chutí dobre.

Grob je plný reštaurácii s kačacím a husacím mäsom. Čím je práve vaša reštaurácia výnimočná ?

Pečieme tradičnú domácu husacinu. Dbáme na kvalitu surovín, ktoré používame a hlavne, aby boli domáceho pôvodu. Dôležitá je pre nás kvalita, pričom husacina musí byť primerane chrumkavá. Pri pohostení vás budú obsluhovať naše čašníčky, ktoré vám rady zaspievajú naše piesne a tým vytvoria tú správnu atmosféru. Všetkých srdečne u nás privítame. Avšak nato, aby bola húska kvalitne pripravená, je u nás nutné dohodnúť sa aspoň jeden deň vopred.

Spomenuli ste, že máte mäso z domáceho chovu. Prezradíte nám odkiaľ presne?

Samozrejme, husi sú z domáceho chovu, konkrétne z južného Slovenska. Musia byť správne kŕmené (štopané) a musí to byť vhodne vyšľachtené plemeno. Dôležité je taktiež aby bola pečienka prerastená tukom, pretože potom chutí lepšie.

My milujeme husacinku a pokojne by sme ju jedli celý rok. Prečo je hlavná sezóna až na jeseň?

Vychádza to z prirodzeného biologického vývoja husí (pokiaľ nie sú umelo chované, keďže sú aj liahne). Na jar sa vyliahnu mladé húsky, tie sa musia poriadne vykŕmiť a dospieť, čo je zhruba začiatkom septembra.

A ako hodnotíme Grobskú izbu my?

Privítali nás srdeční ľudia a príjemná domáca atmosféra. Jedlo bolo veľmi chutné. Najviac však oceňujeme, že všetko na stole bolo slovenskej výroby. Preto neváhajte s rezerváciou. Pozvite rodinu a priateľov na skvelý obed, či večeru. Nezabudnite však, že husacinku si treba objednať minimálne deň vopred. Reštauráciu môžete ohodnotiť na našej stránke restauracie.sme.sk

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

S elektronickým receptom riskuje pacient tour po lekárňach

Čítačku kariet, ktorú potrebujú, aby sa pripojili do elektronického systému receptov, stále nemá 40 percent lekárnikov. Termíny už tlačia.

Neprehliadnite tiež

Odovzdávanie kuchárskej varechy v reštaurácii HU:MAN

S príchodom jesene odovzdal Ľubomír Herko pomyselnú štafetu jedinečného konceptu reštaurácie HU:MAN v podobe kuchárskej varechy. Jej držiteľom sa stal v gastronomickom svete uznávaný priekopník Peter Ďurčo.

Ako sa stravovať počas užívania antibiotík a kto vypestoval najkrajšie jablko na Slovensku?

Prinášame vám pestrý prehľad článkov o jedle, zdravom stravovaní a tipmi na víkendové varenie.

Svadba ako z rozprávky? Ak ste zo stredného Slovenska, máme skvelý tip

Milí páni, neberte si to osobne, no tento článok venujeme najmä vašim polovičkám. Žienky, čo by ste povedali na svadbu v krásnej záhrade? V Zlatom dukáte vám to s radosťou splnia.

Prvý ležiak na svete vznikol v Plzni. Fenomén menom Pilsner Urquell

Stačila kombinácia meštianskej nespokojnosti a talentu bavorského sládka.

Grobský dvor – miesto, ktoré ponúka domácu atmosféru

Obdobie jesene je tu. Vychutnajte si domácu husacinu v Slovenskom Grobe. My sme navštívili Grobský dvor, kde nás privítali v príjemnej atmosfére v ich jesenne naladenej záhrade.