SME

Tradičná domáca husacina v Grobskej izbe

Jeseň je symbolom farebných stromov, vína či husaciny. Preto sme sa rozhodli zavítať do Slovenského Grobu, aby sme zistili viac o histórii husaciny v tejto obci a v čom spočíva kvalita jej mäska. Na naše otázky nám veľmi ochotne odpovedali majitelia reštaurácie Grobská izba.

(Zdroj: Grobska izba)

Keď sa povie Slovenský Grob, ľudia z celého Slovenska si túto obec spoja s kvalitnou husacinou. Prezraďte nám, aké boli počiatky husaciny v Slovenskom Grobe?

Ľudia, tak ako aj všade inde vo svete využívali to, čo ponúkalo okolité prostredie. Keďže sme tu mali jazierka, rybník a bohaté zelené pastviny, okrem iného sa chovali aj husi. A to vo veľkom. Neriešilo to však chudobu v obci. Všetci mali husí dostatok, preto ich ženy začali predávať v okolitých dedinách a na trhoch. U nás v dedine bol pekár, ktorý im ich piekol v peci. Úžasné je, že tá pekáreň stále funguje. No a spolu s húskami sa predávali aj lokše a víno a postupne sa z toho stala tradícia.

SkryťVypnúť reklamu

A ako vznikla reštaurácia Grobská izba?

Začínali sme popri práci. Podnetom bol pre nás blízky vzťah k tradícii pečenia husí a prirodzene aj možnosť niečo si privyrobiť. Neskôr sme si založili živnosť a prešli na profesionálnu úroveň.

Kto vás naučil piecť husacinu?

Husacinu nás naučili piecť naše mamky. Vždy sme mali vzťah k tejto tradícií. A ak ju človek pečie s láskou, vždy chutí dobre.

Grob je plný reštaurácii s kačacím a husacím mäsom. Čím je práve vaša reštaurácia výnimočná ?

Pečieme tradičnú domácu husacinu. Dbáme na kvalitu surovín, ktoré používame a hlavne, aby boli domáceho pôvodu. Dôležitá je pre nás kvalita, pričom husacina musí byť primerane chrumkavá. Pri pohostení vás budú obsluhovať naše čašníčky, ktoré vám rady zaspievajú naše piesne a tým vytvoria tú správnu atmosféru. Všetkých srdečne u nás privítame. Avšak nato, aby bola húska kvalitne pripravená, je u nás nutné dohodnúť sa aspoň jeden deň vopred.

SkryťVypnúť reklamu

Spomenuli ste, že máte mäso z domáceho chovu. Prezradíte nám odkiaľ presne?

Samozrejme, husi sú z domáceho chovu, konkrétne z južného Slovenska. Musia byť správne kŕmené (štopané) a musí to byť vhodne vyšľachtené plemeno. Dôležité je taktiež aby bola pečienka prerastená tukom, pretože potom chutí lepšie.

My milujeme husacinku a pokojne by sme ju jedli celý rok. Prečo je hlavná sezóna až na jeseň?

Vychádza to z prirodzeného biologického vývoja husí (pokiaľ nie sú umelo chované, keďže sú aj liahne). Na jar sa vyliahnu mladé húsky, tie sa musia poriadne vykŕmiť a dospieť, čo je zhruba začiatkom septembra.

A ako hodnotíme Grobskú izbu my?

Privítali nás srdeční ľudia a príjemná domáca atmosféra. Jedlo bolo veľmi chutné. Najviac však oceňujeme, že všetko na stole bolo slovenskej výroby. Preto neváhajte s rezerváciou. Pozvite rodinu a priateľov na skvelý obed, či večeru. Nezabudnite však, že husacinku si treba objednať minimálne deň vopred. Reštauráciu môžete ohodnotiť na našej stránke restauracie.sme.sk

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

  1. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy
  2. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  3. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  4. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  5. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  6. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  7. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  8. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží
  1. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  3. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  4. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  5. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  6. Lesopark Hlboké slávnostne otvára svoje brány
  7. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  8. McDonald’s otvoril svoju prvú reštauráciu v Spišskej Novej Vsi
  1. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 8 014
  2. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 6 621
  3. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 6 304
  4. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 6 089
  5. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 5 094
  6. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko 3 860
  7. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 2 705
  8. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 2 152
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu