SME
Piatok, 7. október, 2022 | Meniny má Eliška

Tradičná domáca husacina v Grobskej izbe

Jeseň je symbolom farebných stromov, vína či husaciny. Preto sme sa rozhodli zavítať do Slovenského Grobu, aby sme zistili viac o histórii husaciny v tejto obci a v čom spočíva kvalita jej mäska. Na naše otázky nám veľmi ochotne odpovedali majitelia reštaurácie Grobská izba.

(Zdroj: Grobska izba)

Keď sa povie Slovenský Grob, ľudia z celého Slovenska si túto obec spoja s kvalitnou husacinou. Prezraďte nám, aké boli počiatky husaciny v Slovenskom Grobe?

Ľudia, tak ako aj všade inde vo svete využívali to, čo ponúkalo okolité prostredie. Keďže sme tu mali jazierka, rybník a bohaté zelené pastviny, okrem iného sa chovali aj husi. A to vo veľkom. Neriešilo to však chudobu v obci. Všetci mali husí dostatok, preto ich ženy začali predávať v okolitých dedinách a na trhoch. U nás v dedine bol pekár, ktorý im ich piekol v peci. Úžasné je, že tá pekáreň stále funguje. No a spolu s húskami sa predávali aj lokše a víno a postupne sa z toho stala tradícia.

SkryťVypnúť reklamu

A ako vznikla reštaurácia Grobská izba?

Začínali sme popri práci. Podnetom bol pre nás blízky vzťah k tradícii pečenia husí a prirodzene aj možnosť niečo si privyrobiť. Neskôr sme si založili živnosť a prešli na profesionálnu úroveň.

Kto vás naučil piecť husacinu?

Husacinu nás naučili piecť naše mamky. Vždy sme mali vzťah k tejto tradícií. A ak ju človek pečie s láskou, vždy chutí dobre.

Grob je plný reštaurácii s kačacím a husacím mäsom. Čím je práve vaša reštaurácia výnimočná ?

Pečieme tradičnú domácu husacinu. Dbáme na kvalitu surovín, ktoré používame a hlavne, aby boli domáceho pôvodu. Dôležitá je pre nás kvalita, pričom husacina musí byť primerane chrumkavá. Pri pohostení vás budú obsluhovať naše čašníčky, ktoré vám rady zaspievajú naše piesne a tým vytvoria tú správnu atmosféru. Všetkých srdečne u nás privítame. Avšak nato, aby bola húska kvalitne pripravená, je u nás nutné dohodnúť sa aspoň jeden deň vopred.

SkryťVypnúť reklamu

Spomenuli ste, že máte mäso z domáceho chovu. Prezradíte nám odkiaľ presne?

Samozrejme, husi sú z domáceho chovu, konkrétne z južného Slovenska. Musia byť správne kŕmené (štopané) a musí to byť vhodne vyšľachtené plemeno. Dôležité je taktiež aby bola pečienka prerastená tukom, pretože potom chutí lepšie.

My milujeme husacinku a pokojne by sme ju jedli celý rok. Prečo je hlavná sezóna až na jeseň?

Vychádza to z prirodzeného biologického vývoja husí (pokiaľ nie sú umelo chované, keďže sú aj liahne). Na jar sa vyliahnu mladé húsky, tie sa musia poriadne vykŕmiť a dospieť, čo je zhruba začiatkom septembra.

A ako hodnotíme Grobskú izbu my?

Privítali nás srdeční ľudia a príjemná domáca atmosféra. Jedlo bolo veľmi chutné. Najviac však oceňujeme, že všetko na stole bolo slovenskej výroby. Preto neváhajte s rezerváciou. Pozvite rodinu a priateľov na skvelý obed, či večeru. Nezabudnite však, že husacinku si treba objednať minimálne deň vopred. Reštauráciu môžete ohodnotiť na našej stránke restauracie.sme.sk

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Generálnym riaditeľom Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VŠZP) je Richard Strapko. Do funkcie ho menoval bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO).

Dlh poisťovne presahoval ku koncu júna 131 miliónov eur.


4 h
Ruský tank T-80, ktorého sa ukrajinskí vojaci zmocnili v Bachmute.

Ruská armáda za sebou zanecháva moderné zbrane aj muzeálne kusy.


8 h
Hotelový komplex Borová Sihoť posielajú daniari do konkurzu.

Hotelový biznis sa trápi a najbližšie mesiace neprinesú úľavu.


12 h
Ilustračné foto.

Nový prieskum ukazuje, že až 70 percent ľudí by chcelo postihovať aj obťažovanie na verejnosti.


56m

Neprehliadnite tiež

Čím sú jeho knedle iné?


a 1 ďalší 4. okt
Rodák z Lučenca Palo Sekerka(spodný rad-tretí sprava) zo svojim tímom za vitrínou, ktorou sa na nich môžu dívať hostia michelinskej reštaurácie v Paríži.

Bolo to komplikované, ale nenechal sa odradiť prvým neúspechom.


16. sep
Branislav Cvik a Ľubomír Vančo zo spoločnosti Banskobystrický pivovar

Branislav Cvik a Ľubomír Vančo oživili banskobystrický pivovar zdevastovaný mečiarovským privatizérom.


2. sep
Ilustračné foto.

Zdraženie chleba bolo na Slovensku tretie najvyššie v EÚ.


TASR 20. sep
SkryťZatvoriť reklamu