INZERCIA

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.

(Zdroj: Caffe4U)

Káva je niečo, čo pre mnohých ľudí po celom svete predstavuje začiatok každého dňa. Akýsi denný rituál, ktorý vytvára pokoj a štartuje deň. Nejeden z nás podľahol čaru tohto magického nápoja. Avšak nie je to len obyčajný nápoj, ale niečo, čo sa odohráva. Je to udalosť, ktorú sa snažíme čo najviac spríjemniť.

My, ktorí sa už takmer šesť rokov staráme o krajšie dni. Snažíme sa, aby ste si svoju vlastnú kávovú udalosť vytvorili tam, kde sa cítite najlepšie a kde si dokážete užiť každý jeden glg. Práve o to sa snažíme pomocou ponuky v podobe viac ako 40 druhov káv. Preto nezáleží, či hľadáte kávu s tónmi horkej čokolády, citrusov, či ovocia. Chceme aby si u nás každý našiel svojho favorita. Využívame kávu najvyššej akosti, ktorá pochádza z takmer celého sveta. Budeme radi, keď spolu s nami tento kávový svet začnete objavovať.

Káva má tisíc podôb, no na každom jej začiatku je túžba uspokojiť svoj každodenný rituál.

Celý proces spracovania kávových zŕn je fascinujúci. Predtým ako káva pristane v šálke, musí prejsť dlhú cestu, ktorá začína práve na kávovníku. O ten sa stará farmár na svojej plantáži. Vďaka svojim dlhoročným skúsenostiam vie, kedy je najvhodnejší čas zberu. Kávovníkové čerešne sú zbierané buď zložitejším – ručným spôsobom, pričom sú zbierané len zrelé červené, alebo menej nákladným spôsobom, nazývaným tiež netriedený zber.

Zelené zrná, ktoré farmár získa z kávových čerešní a o ktoré sa my pražiari zaujímame, sa spracúvajú tromi hlavnými metódami, ktoré majú výrazný vplyv na celkovú chuť kávy. Farmár sa rozhoduje, či chce zrná spracovať mokrou, suchou alebo polomokrou metódou. Pričom mokrá (washed) metóda dodá káve ovocnejšie a acidnejšie tóny. Suché (natural, dry) spracovanie vyzdvihne najmä čokoládové a orieškové tóny a nakoniec polomokrá (semi-washed) metóda zvýrazňuje sladšie tóny a vďaka nej káva získava aj jemnejšie telo. My sa zameriavame najmä na kávu spracovanú mokrou metódou.

Tak ako hrozno využívané na víno má množstvo druhov, takisto aj kávovník má početné odrody a variety. Rastie približne v 70 krajinách sveta, ktoré mu poskytujú vhodné klimatické podmienky. Pražiari spracované zelené zrniečka pomocou pražičky premieňajú na chutné, upražené zrná vhodné na prípravu kávy. U nás nájdete predovšetkým zrná z kávovníkov s názvom Coffea Arabica.

Pokiaľ ste niekedy prechádzali cez Obchodnú ulicu v Bratislave možno ste zacítili jemnú, karamelovú vôňu, ktorá zaručene opantala Vaše zmysly. To sme akurát pražili jednu z našich plantážnych káv. Praženie kávy je alfou a omegou jej výslednej chuti. Práve vďaka rozdielnemu praženiu vznikajú jej rozličné chute. Caffe4U je lokálna pražiareň, ktorá sa zameriava najmä na praženie s označením City+ a Full City, čo znamená stredné praženie využívané najmä na espresso. Pokiaľ Vám však učarovala svetlejšie pražená káva, ktorá je využívaná predovšetkým na rôzne alternatívne prípravy kávy, veľmi radi Vám vyhovieme.

Chcete s nami precestovať kávový svet a pritom sa ani nepohnúť od počítača? Na našom internetovom obchode www.caffe4u.sk sa dočítate všetko o našej kávovej ponuke. Vy sami si vyberiete podľa tónov, ktoré preferujete. Nezáleží, či sa Vám viac pozdáva napríklad korenistá India Mysore Gold alebo karamelový Salvador Finca Montegrande. Každá káva bude pripravená čerstvá a s láskou.

Spoznajte spolu s Caffe4U (takmer) celý kávový svet a objavte nové chute.

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTORSKÁ STRANA PETRA SCHUTZA

Plagiátor z parlamentu a český škandál desaťročia (Schutzov týždeň)

Dankove myšlienky si zaslúžia tvrdé dosky.

KOŠICE KORZÁR

Košický rektor o Dankovej kauze: Právnická fakulta môže mať zhodu do 40 percent

Odhalili i plagiát s 2-percentnou zhodou.

Neprehliadnite tiež

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.

Vybrali sme jedenásť receptov na nepečené jablkové koláče

Jeseň vonia jablkami, pochutiť si môžete aj bez pečenia.