SME

Divina sa radí medzi gurmánske stálice

Mať divinu na jedálnom lístku patrí na Slovensku priam k povinnosti. Dôvodov je viacero. Predovšetkým sú jedlá z diviny súčasťou slovenskej stravovacej tradície, pretože naše lesy a lúky ešte stále poskytujú dostatok surovín.

(Zdroj: www.pixabay.com)

Zverina má oproti inému jatočnému mäsu viacero výhod. Tou najdôležitejšou je jej omnoho výraznejšia chuť. „Vo všeobecnosti obsahuje viac bielkovín a zároveň menšie množstvo tuku,“ zdôrazňuje známy český šéfkuchár Titus Eliáš, pôsobiaci v pražskej reštaurácii Na kopci hrdiacej sa ocenením Bib Gourmand prestížneho gastronomického sprievodcu Michelin. „Navyše vďaka jemnejším mäsovým vláknam sú jedlá z diviny ľahšie stráviteľné. V každom prípade ale záleží na tom, ako mäso v kuchyni upravujeme, napríklad či ho nakladáme do nálevu. Jeho chuť sa tiež odvíja od toho, či konkrétny kus pripravíme ako minútku alebo udusíme.“

SkryťVypnúť reklamu

Väčšina reštaurácii siaha po mäse s dosledovateľným rodokmeňom, ktoré kupuje od spoľahlivých dodávateľov. V hre je totiž záruka zdravotnej neškodnosti mäsa. Predsa len v lese zverina pobehuje bez dozoru veterinárov. Tí by však mali skontrolovať mäso na bitúnku.

Zverina potrebuje čas

Pri objednávaní jedla je dobré sa porozprávať s čašníkom či šéfkuchárom aj o spôsobe úpravy. Treba brať do úvahy, že divá zver má oveľa väčšie množstvo pohybu než bežne chované hospodárske zvieratá, takže mäso býva tuhšie. Preto potrebuje aspoň niekoľko dní na dozretie. V ideálnom prípade je to týždeň. Práve kvôli tomu je obľúbenou prípravou konfitovanie alebo sous vidé, teda trpezlivé pomalé pečenie, ktoré trvá aj niekoľko hodín. Výsledok však býva znamenitý.

Zajac na slivkách, dančie či jelenie stehno sous vidé so šípkovou omáčkou, diviačia krkovička s kyslou kapustou, diviačia roláda s hubovou plnkou, srnčie ragú na zelenine s haluškami... Na Slovensku niet vari reštaurácie, ktoré by pravidelne neponúkli na jedálnom lístku nejaké jedlá z diviny. Niekde dokonca organizujú divinové hody, ako napríklad v Reštaurácii SĽUK v Bratislave – Rusovciach. V reštaurácii Trofea v Tonkovciach vám ponúknu jelenie medailónky s roquefortovou omáčkou i plnené sušenými slivkami, alebo srnčí perkelt.

SkryťVypnúť reklamu

V Hoteli-penzióne Kúria v Banskej Bystrici ponúkajú pečené jelenie stehno s dubákovým pyré. V Hoteli Kamei na Sninských rybníkoch si zase môžete objednať jelenie mäsko v podobe pytliackej pochúťky so zemiakovými plackami. Šéfkuchár Jaroslav Žídek v bratislavskom Grand Hoteli vás prekvapí jemne zaúdenými jeleními medailónkami so šípkovým lekvárom a mrkvou. Vrecúško, kde sa mäsko doúdilo, otvorí čašník efektne rovno pre očami hostí.

Čím to zapiť?

Divina ponúka naozaj širokú škálu použitia. Záleží na druhu mäsa a jeho veku. A čím sa takéto jedlá najlepšie zapíjajú? K zverinovým hodom je ideálny zlatý mok, teda pivo. Pasujú k ním výraznejšie druhy s vyšším obsahom chmeľu. Milovníci vína však neohrdnú pohárom červeného. Aj v tomto prípade viac pasuje ťažšie aromatickejšie víno. Avšak stále platí: koľko ľudí, toľko chutí.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

  1. Praskajú vám steny? Nie vždy ide len o chybu omietky
  2. Ich drony lietali na koncerte Rammsteinu
  3. Chcete investovať? Začína sa predaj dlhopisov pre Istropolis
  4. Objavuj, cestuj, zaži – tu a TEAZZ!
  5. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026
  6. TOP exotické destinácie na dosah: Ktorú si vyberiete?
  7. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom
  8. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom
  1. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026
  2. Objavuj, cestuj, zaži – tu a TEAZZ!
  3. TOP exotické destinácie na dosah: Ktorú si vyberiete?
  4. Chcete investovať? Začína sa predaj dlhopisov pre Istropolis
  5. HAUS - Môžeš za to, že veci fungujú
  6. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom
  7. Známy operátor opäť prekvapuje: Prináša internet 2500 Mbit/s
  8. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom
  1. Toto bude cestovateľský hit roka 2026 28 895
  2. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu 25 321
  3. Ľuboš Fellner otvorene 8 043
  4. Dvanásť tipov, kam cestovať cez jesenné prázdniny 6 349
  5. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 5 000
  6. Cestovateľský hit desaťročí leží v Ázii – s 55% zľavou 3 555
  7. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom 3 478
  8. Hodnotenie profesionála: Maldivské rezorty do hodiny od letiska 3 254
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu