Takmer 7 000 ľudí „prechutnalo“ Slovensko na Zimnom festivale jedla

Zimný festival jedla 2017 (ZFJ) sa konal na celom Slovensku pod sloganom Ochutnajte Slovensko. Sprístupnil širokej verejnosti tie najlepšie reštaurácie Slovenska a jedlá od TOP šéfkuchárov si mohli gurmáni za zvýhodnené festivalové ceny vychutnávať od 13.januára do 15. februára.

(Zdroj: www.zimnyfestivaljedla.sk)

Až 80 % degustácií bolo trojchodových a preto mali návštevníci naozaj veľa „materiálu" na hodnotenie. Festival navštívilo o 13 % viac degustátorov oproti minulému ročníku. Počet všetkých degustácií sa vyšplhal až na číslo 6 967.

Veľký úspech mali Sprievodné akcie ZFJ, kde bola novinkou aj otváracia večera v Košiciach v reštaurácii Baránok a tiež Michelínska večera v reštaurácii UFO v Bratislave, či špeciálny kurz varenia so známym šéfkuchárom Igorom Čehym. Aj obľúbené Gurmán busy smerovali do nových miest a páčili sa hosťom. Návštevníci vďaka nim ochutnali nielen gurmánske špeciality, ale zároveň využili príležitosť na relax v špičkových wellness centrách. Zapájali sa najmä ľudia vo veku 30-50 rokov.„Prioritou festivalu zostáva aj naďalej rozvoj gastroturistiky a prezentácia najlepších reštaurácií a šéfkuchárov z celého Slovenska, edukácia návštevníkov o našich tradíciách a podpora regionálnych producentov potravín,” informoval Radoslav Nackin – riaditeľ ZFJ.

Minuloročná novinka, možnosť platby kreditnou kartou s okamžitou rezerváciou 24 pay zazmluvnená s 8 bankami tento rok iba potvrdila svoju opodstatnenosť, lebo ju uprednostnilo pred prevodom, alebo internet bankingom až 70 % hostí. Príjemným zistením tohto ročníka bol pokles stornorezervácií. Minulý rok si ľudia zarezervovali, ale neuhradili, takmer 4,5 % degustácií. Tento rok sa číslo znížilo na 4,1 %.

Poďakovanie patrí partnerom, ktorí ZFJ podporujú už od jeho začiatkov a napomáhajú tak zviditeľňovať slovenskú gastronómiu: RTVS, News and Media holding, mesto Bratislava, Visit Košice a Bratislava Region Tourism, ako aj všetkým mediálnym partnerom.Sme radi, že aj slovenskí producenti sa začali zapájať a treba vyzdvihnúť hlavného partnera, minerálnu vodu FATRA – ako oficiálnu vodu ZFJ a tiež VinárstvoTajná so sektom, ktorý bol oficiálnym welcome drinkom ZFJ.

Kto sa zapájal?

68 % Bratislava + Bratislavský kraj, 22 % Trnavský, Trenčiansky, Banskobystrický, Nitriansky a Žilinský kraj, 10 % Košický a Prešovský kraj. Návštevníci sa kreovali zo skupiny 25-60- ročných, až 70 % bolo vo veku 35-50 rokov.

A ktoré boli tie NAJnavštevovanejšie reštaurácie tento rok?

NAJ reštaurácie Bratislava

Carnevalle, Bratislava

UFO, Bratislava

Savoy, Hotel Carlton, Bratislava

Fou Zoo, Bratislava

CUBES, Hotel Aston Bratislava

Au Café ,Bratislava

NAJ reštaurácie mimo Bratislavy

Afrodita, Chateau Čereňany

Mlyn 108, Modra

Kaštieľ Mojmírovce

Diva restaurant,Bánovce nad Bebravou

Camelot, Košice

Zámocký hotel Galícia Nueva,Halíč

Medzi najlepšie menu účastníci festivalu zaradili (bez poradia):

Bratislava: CUBES hotela Aston, UFO, Zylinder, Savoy Hotel Carlton

Slovensko: Afrodita Čereňany, Baránok Košice, VillaRosa Dunajská Streda, DIVA Reštaurácia pri Synagóge Trenčín, Kaštieľ Mojmírovce

Najlepšie jedlá v jednotlivých kategóriách podľa organizátora festivalu:

Chute regiónov:

a/ Bažantie stehno na šípkovej omáčke s pošírovanou hruškou a zemiakovými knedličkami so slaninou. Camelot restaurant Košice.

b/ Stroganoff, kúsky hovädzej sviečkovice USDA, nakladané uhorky, huby, smotanová omáčka a špaldová tarhoňa - Carnevalle restaurant, Bratislava.

c/ Biela fazuľová polievka na kyslo, mladý bôb, oškvarky z mangalice, prach z hľuzovky, UFO watch.taste.groove Bratislava.

d/ Pirohy 2017: Gyoza taštičky plnené slimákmi, petržlenom a cesnakom, na omáčke s masla s bielou hľuzovkou, Reštaurácia a penzión Baránok Košice.

Ikonické jedlo:

a/ Terinka z divého zajaca s domácim posúchom, nakladanou zeleninou v dulovom octe a šípkovým chutney. DIVA restaurant, Bánovce nad Bebravou.

b/ Burger 2017: Pikantný hovädzí chvost s badiánovou omáčkou, koriandrom, kvasenou mrkvou a reďkovkou v parenej buchte, Reštaurácia a penzión Baránok, Košice

c/ Hruškovo-paštrnákový krém s pečenými mandľami, vanilkovým olejom a baby hruškou pošírovanou vo víne, Mlyn 108 Modra.

d/ Glazovaný pečený bravčový bôčik na pyré z Beluga šošovice, slaninový púder, krém z pečeného cesnaku s kyslou smotanou, zemiaková bublanina, CUBES – Hotel Aston,Bratislava.

Recepty našich mám:

a/ Teľacie kolienko, paprikáš z teľacieho kolienka, domáce „spätzle“ s maslom a petržlenovou vňaťou. Zylinder restaurant Bratislava.

b/ Diviačie rebierka v pečenej slivkovej marináde, pyré s údeného zeleru, tekvicový trhanec a omáčka z borievok. DIVA reštaurácia pri Synagóge,Trenčín.

Dezertom festivalu sa stala:

Hľuzovka a biela čokoláda s hĺuzovkovou zmrzlinou od šéfkuchára Jozefa Risku z reštaurácie SAVOY hotela Carlton, Bratislava.

Najviac objednávané jedlá ZFJ 2017:

- Sviečkovica z diviaka , brusnicové lievance, pečená tekvica a černicová omáčka - SAVOY restaurant, Hotel Carlton.

- Konfitované líčka z prasiatka v teriyaki, mrkvovo-zázvorové pyré, grilovaný pór, tapiocachips. UFO watch .taste.groove, Bratislava.

- Stroganoff, kúsky hovädzej sviečkovice USDA, nakladané uhorky, huby, smotanová omáčka a špaldová tarhoňa – Carnevalle restaurant, Bratislava.

- Chrbát z daniela s čučoriedkovou omáčkou a domácimi kroketami Afrodita - Chateau Čereňany.

- Rolka s tuniakovým tatarákom Fou Zoo panasian restaurant.

- Jelení chrbát s figovým džemom a pistáciami na ríbezľovej redukcii a pyré zo slnečnice hľuznatej, Kaštieľ Mojmírovce.

Najobľúbenejšie reštaurácie ZFJ

NOVINKOU tohto ročníka je ocenenie najobľúbenejších reštaurácií ZFJ a Nováčika roka. Preto sme zvolil pojem "najobľúbenejšie", lebo niektoré reštaurácie dali viac a niektoré menej dispozičných miest pre ZFJ a niektoré sú zase viac preferované hosťami cez týždeň a niektoré iba cez víkendy. Preto by nebolo fér nazvať ich najpredávanejšie, keďže boli týmito skutočnosťami limitované.

Ocenenie Nováčik roka dostane:

- reštaurácia Rosália - Zámocký hotel Galícia Nueva, Halíč.

Ocenenia Najobľúbenejšia reštaurácia ZFJ dostanú :

- Carnevalle , UFO, SAVOY, Kaštieľ Mojmírovce, Diva restaurant pri Synagóge Trenčín, Reštaurácia a penzión Baránok Košice a Camelot Košice.

Čo o ZFJ hovoria šéfkuchári, manažéri a majitelia festivalových reštaurácií ?

Michal Škorec – šéfkuchár DIVA restaurant, Bánovce nad Bebravou

My ako malá reštaurácia v malom meste sme boli veľmi poctení, že sme sa mohli zapojiť do tohto ročníka ZFJ. V Trenčianskom kraji to boli iba tri reštaurácie. Na nováčika sme mali celkom peknú návštevnosť a pomohlo nám to hlavne v posilnení nášho mena. Naši zákazníci boli prevažne z iných miest a prišli na základe lákavého menu.

Michal Škorec zapojil do ZFJ aj svoju druhú reštauráciu DIVA pri Synagóge,Trenčín.

Pavol Benčík – CEO BenčíkCulinary Group, reštaurácie Carnevalle a Zylinder,Bratislava

ZFJ je jediný gastro počin s celoslovenskou pôsobnosťou, ktorý dáva zákazníkom možnosť testovať kuchyne ich majstrov. Som naozaj rád, že aj naše reštaurácie Carnevalle a Zylinder sú jeho súčasťou. Podporuje to dôveru zákazníkov, o ktorú bojujeme.

Dana Říhová – majiteľka reštaurácie Nostalgie, Spišská Nová Ves

Každým rokom vidím väčší záujem zákazníkov o Zimný festival jedla. Dostal sa do povedomia ľudí, usporiadateľ mu robí väčšiu propagáciu, ale i zúčastnené reštaurácie a hotely. Ja vidím hlavne možnosť osloviť aj novú klientelu, ktorá o nás zatiaľ iba počula, no prišli nás i z okolitých miest navštíviť po prvýkrát. Slovenská kuchyňa podaná trochu modernejšie si získava popularitu u hostí, vraciame sa k tradičným surovinám ako bryndza, šošovica, krúpy. Nami ponúkané jedlá v tomto ročníku mali úspech, Verím, že i budúci rok bude záujem o takúto netradičnú akciu na Slovensku, ktorú organizuje Rado Nackin so svojim tímom z Gurmána na Slovensku.

Ivan Čurgali, šéfkuchár Kaštieľ Mojmírovce

Sme veľmi radi, že sme sa s našou reštauráciou mohli zúčastniť už tretieho ročníka ZFJ. Do organizácie sme dali veľa pozitívnej energie. Všetci v hoteli sme sa na akciu tešili, menu sme sa snažili zostaviť tak, aby zaujalo čo najviac gurmánov. Tento ročník bol pre nás príjemným prekvapením. Teší nás počet rezervácií a viacerí opakujúci sa hostia počas týchto 30 dní. Veríme, že títo hostia nás opäť navštívia.

Jozef Masarovič, šéfkuchár, UFO watch.taste.groove

Aj keď nám to z kapacitných dôvodov vychádzalo veľmi ťažko, opäť raz sme sa veľmi radi zapojili do Zimného festivalu jedla. Teší nás, že sa aj na Slovensku začínajú diať akcie, ktoré sa snažia ľudom viac priblížiť kvalitnú gastronómiu. Tento rok sa nám podarilo vypredať všetky miesta určené na ZFJ, takže našu účasť hodnotíme naozaj pozitívne. Veríme, že hostia odchádzali spokojní a budú sa k nám opakovane vracať a našu reštauráciu aj ďalej odporúčať.

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Babiš pre SME: Nie som skorumpovaný, ale ostatní sú

Kauza Čapí hnízdo je pomsta, tvrdí možný budúci český premiér.

TECH

Facebook sa radikálne mení, začal ukrývať správy

Nová funkcia rozdelí obsah do dvoch kanálov.

SVET

Trump urazil matku padlého vojaka. Navyše vraj klame

Vedel, do čoho ide, povedal o zabitom vojakovi prezident.

Neprehliadnite tiež

Grobský dvor – miesto, ktoré ponúka domácu atmosféru

Obdobie jesene je tu. Vychutnajte si domácu husacinu v Slovenskom Grobe. My sme navštívili Grobský dvor, kde nás privítali v príjemnej atmosfére v ich jesenne naladenej záhrade.

Nebezpečný kofeín?

Už dlho sa vedú spory o tom, či je kofeín nebezpečný. Mnohé štúdie dokazujú, že má zdraviu prospešné účinky, avšak všetko treba s mierou.

Tradičná domáca husacina v Grobskej izbe

Jeseň je symbolom farebných stromov, vína či husaciny. Preto sme sa rozhodli zavítať do Slovenského Grobu, aby sme zistili viac o histórii husaciny v tejto obci a v čom spočíva kvalita jej mäska. Na naše otázky nám veľmi ochotne odpovedali majitelia reštaurácie Grobská izba.

Uvarme si spoločné pivo

V Jama Craft Brewery už pár dobrých pív navarili, a čo vy? Teraz máte šancu podieľať sa na jednom z nich. Nie, nedošli im nápady, len chcú dať šancu aj tým vašim. Vyplňte formulár a pivovar uvarí pivo - „Vaše pivo“