Senicu som navštívila v slnečné, no chladné nedeľné popoludnie. Keďže ja aj moji kamaráti si vždy radi dáme pohár oroseného pivka, namierili sme si to rovno do miestneho podniku s príznačným názvom Pivný bar. Bar sa nachádza neďaleko centra mesta a chodí sa tam najmä kvôli pivu, keďže už veľká tabuľa na budove, v ktorej sa podnik nachádza, oznamuje: “Objavte, ako by malo chutiť pivo.” Rozhodli sme sa ho teda vyskúšať.

Pivný bar je rozdelený na dve časti - fajčiarsku, ktorá je väčšia a nachádza sa v nej bar s výčapom, a menšiu nefajčiarsku. Keď vchádzate do podniku, tak viete, na čo sa môžete tešiť, keďže už pri vstupe vidíte kovové tanky Pilsner Urquell, z ktorých sa čapuje čerstvé nepasterizované pivo dovezené priamo z pivovaru v Plzni.
Hoci bola nedeľa poobede, v podniku vládol ruch. Pri stoloch sedeli dvojice starších pánov aj väčšie skupinky chlapov a búrlivo debatovali pri popíjaní piva. Odvšadial znelo záhorácké nárečie a družné rozhovory, zväčša o športe. Usadili sme sa do rohu s výhľadom na celý podnik. O chvíľu už pri nás bola čašníčka, ktorú sme poprosili o pivo. Vymenovala nám tri značky, ktoré sa v podniku čapujú. Výber padol jednoznačne na to pravé Plzenské (1,50 eura), keďže toto pivo bolo jediné nepasterizované a čapované priamo z tanku.

Podnik vyzerá ako tradičná krčma, do ktorej sa chodí predovšetkým na pivo. Za jednoduché drevené stoly s lavicami aj stoličkami sa posadia aj väčšie partie. Interiér je dozdobený historickými maľbami na stenách a tmavozelenými dekoráciami charakteristickými pre značku Pilsner Urquell.

Ani sme sa poriadne nestihli popozerať po okolí a už nám jedna z dvoch mladých čašníčok niesla pivo. Predtým, než sme si štrngli, sme si ešte objednali niečo pod zub. V podniku sa nevarí, no podávajú sa drobné chuťovky k pivu. Rozhodli sme sa pre klasiku v podobe nakladaného hermelínu, no v menu nás zaujali “rokfortové guličky”. “To sú také jednohubky s guličkou zo syra a bryndze,” vysvetlila nám čašníčka. Prikývli sme a požiadali ju, nech nám prinesie aj tie.

Potom sme už do rúk chytili hladké plzenské krígle z hrubého skla a schuti sa napili. Zlatisté pivo s poriadnou krémovou penou malo vynikajúcu čerstvú a plnú chuť. Vychladené bolo tak akurát a my sme sa zhodli na tom, že nápis pri vstupe neklamal. O chvíľku sme mali na stole aj syrové chuťovky - hermelín s paprikovou pastou a feferónkou - a aj spomínané syrové guľôčky s chuťou plzenského pivka výborne ladili.

Ak nehľadáte žiadny luxusný podnik s nóbl atmosféru, ale prednejšie je vám chutné pivo, autentická atmosféra a debata s kamarátmi, navštívte senický Pivný bar. Naozaj objavíte, ako by malo chutiť pivo.
Sekciu Poď na pivo vám prináša Pilsner Urquell, partner projektu.
Pravidlá pre spoluprácu medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť na tomto odkaze.
Autor: Viktória