INZERCIA

Staré Dobré Mexiko v Prešove: Už rozumieme prečo východniari chvália Šariš

Myslím, že naša premiéra v Prešove dopadla úspešne.

Náš výlet za pivom pokračoval v Prešove, kam sme dorazili až za tmy. K mrholeniu sa pridal silný studený vietor, ktorý prenikal popod naše jesenné oblečenie. Bolo to prvý raz, čo som bol v Prešove, takže som prirodzene chcel vidieť aspoň hlavné námestie. Za toto rozhodnutie ma všetci preklínali, pretože najviac fučalo práve tam. Keď sme v diaľke uvideli vývesku podniku Staré Dobré Mexiko, srdce každého pookrialo (srandujem, ale fakt sme sa tešili, že si niekde sadneme a zohrejeme sa pri dobrom jedle a pive).

Vstúpite dnu, privíta vás vkusný drevený interiér, kde sa na pravej strane za sklom ukrývajú veľké tanky plné piva. Pri nich je bar, za ktorým kmitala dvojica čašníkov. Zaujímavý bol vešiak na pollitre, ktorý bol na začiatku aj na konci výčapu. Vyzeral ako vianočný stromček pivára.

Keď čašník obslúžil partiu, ktorá prišla tesne pred nami, prišiel k nám. Najprv sme si vypýtali nápoje: dva veľké svetlé tankové Šariše, jeden tmavý Šariš, Birell pre šoféra a čaj (vonku bola fakt zima). Nečakali sme dlho, ale ak by aj áno, úplne by nás zabavili obrazovky na stenách, na každej totiž bežal iný šport - tenis, hokej, futbal a ďalšie. Ako pasívny fanúšik športu som to naozaj ocenil.

Šariš bol čerstvý priamo z tanku a svieži. Na Spiši nás naň naladili, ale ozajstný Šariš má chutiť presne takto. Kamarátov Šariš dostal navrch peknú kôpku peny, skoro ako zmrzliny. Štrngli sme si a dali si jeden poriadny dúšok.

Od Spišskej nám poriadne vyhladlo (alebo to bolo tým pivom?), tak sme si začali objednávať aj z jedálneho lístka. Ja som si vybral krídelká Mexiko, kamaráti sa pustili do polievky dňa, ktorou bola česká kulajda (hustá polievka s hríbmi a zemiakmi) v bochníku. Z menu som bol ale sklamaný - pozostávalo z tradičných pivných špecialít ako rebrá, burgre a bracové kolená. Aj keď podľa názvu by som očakával, že budú mať tacos, načos a podobné špeciality.

V Starom Dobrom Mexiku vedia, že jedia aj oči. Krídelká, chlebík, sladkoslaná BBQ omáčka a klas grilovanej kukurice boli vkusne položené na drevenom lopáre. Chlieb bol čerstvý, kukurica sladká a krídelka sa rozpadali v ústach. Bol som však prekvapený, že k nim nepodávali pálivú omáčku, ktorá by sa hodila viac.

Myslím, že moja premiéra v Prešove dopadla úspešne. Videli sme námestie, historické centrum a ochutnali sme pivo, ktoré ospevujú všetci východniari. Konečne sme pochopili prečo.

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Pomýlil som sa. Trumpove výhovorky kritiku nezastavili

Trump tvrdí, že vyjadrenia v Helsinkách myslel presne naopak. Nie je to prvýkrát.

KULTÚRA

Čím je starší, tým je horší? Merčiak má zodpovednosť, akú si nikto neželá

Niekto má smolu, že jeho práca nie je anonymná.

Neprehliadnite tiež

Zábavný kvíz o varení

Otestujte či máte vzťah k vareniu a patríte do kuchyne. Tak čo, hodí sa vám kuchárska zástera?

Viete v čom je francúzska kuchyňa výnimočná?

Francúzsko je vo svete preslávené najmä kvalitným vínom, syrmi, morskými plodmi, ako aj svojou originalitou, vysokou úrovňou prípravy jedál a pestrosťou pokrmov. Otestujte sa v kvíze o francúzskej kuchyni a zistite, v čom je jedinečná!

Vyznáte sa v svetovej gastronómii?

Otestujte sa a zistite, či ste skutočný odborník vo svete gastronómie. Ak radi varíte, listujete najnovšie kuchárky a trávite čas v kuchyni, tento kvíz určite hravo zvládnete!

Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.