SME

Staré Dobré Mexiko v Prešove: Už rozumieme prečo východniari chvália Šariš

Myslím, že naša premiéra v Prešove dopadla úspešne.

Náš výlet za pivom pokračoval v Prešove, kam sme dorazili až za tmy. K mrholeniu sa pridal silný studený vietor, ktorý prenikal popod naše jesenné oblečenie. Bolo to prvý raz, čo som bol v Prešove, takže som prirodzene chcel vidieť aspoň hlavné námestie. Za toto rozhodnutie ma všetci preklínali, pretože najviac fučalo práve tam. Keď sme v diaľke uvideli vývesku podniku Staré Dobré Mexiko, srdce každého pookrialo (srandujem, ale fakt sme sa tešili, že si niekde sadneme a zohrejeme sa pri dobrom jedle a pive).

Vstúpite dnu, privíta vás vkusný drevený interiér, kde sa na pravej strane za sklom ukrývajú veľké tanky plné piva. Pri nich je bar, za ktorým kmitala dvojica čašníkov. Zaujímavý bol vešiak na pollitre, ktorý bol na začiatku aj na konci výčapu. Vyzeral ako vianočný stromček pivára.

Keď čašník obslúžil partiu, ktorá prišla tesne pred nami, prišiel k nám. Najprv sme si vypýtali nápoje: dva veľké svetlé tankové Šariše, jeden tmavý Šariš, Birell pre šoféra a čaj (vonku bola fakt zima). Nečakali sme dlho, ale ak by aj áno, úplne by nás zabavili obrazovky na stenách, na každej totiž bežal iný šport - tenis, hokej, futbal a ďalšie. Ako pasívny fanúšik športu som to naozaj ocenil.

Šariš bol čerstvý priamo z tanku a svieži. Na Spiši nás naň naladili, ale ozajstný Šariš má chutiť presne takto. Kamarátov Šariš dostal navrch peknú kôpku peny, skoro ako zmrzliny. Štrngli sme si a dali si jeden poriadny dúšok.

Od Spišskej nám poriadne vyhladlo (alebo to bolo tým pivom?), tak sme si začali objednávať aj z jedálneho lístka. Ja som si vybral krídelká Mexiko, kamaráti sa pustili do polievky dňa, ktorou bola česká kulajda (hustá polievka s hríbmi a zemiakmi) v bochníku. Z menu som bol ale sklamaný - pozostávalo z tradičných pivných špecialít ako rebrá, burgre a bracové kolená. Aj keď podľa názvu by som očakával, že budú mať tacos, načos a podobné špeciality.

V Starom Dobrom Mexiku vedia, že jedia aj oči. Krídelká, chlebík, sladkoslaná BBQ omáčka a klas grilovanej kukurice boli vkusne položené na drevenom lopáre. Chlieb bol čerstvý, kukurica sladká a krídelka sa rozpadali v ústach. Bol som však prekvapený, že k nim nepodávali pálivú omáčku, ktorá by sa hodila viac.

Myslím, že moja premiéra v Prešove dopadla úspešne. Videli sme námestie, historické centrum a ochutnali sme pivo, ktoré ospevujú všetci východniari. Konečne sme pochopili prečo.

Autor: Peter Nagy pre SME Creative, Pilsner Urquell

Komerčné články

  1. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy
  2. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  3. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  4. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  5. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  6. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  7. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  8. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  1. Koľko stojí dovolenka na lodi a koľko apartmán pri mori?
  2. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  3. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  4. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  5. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  7. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  8. Kaufland pozýva na letnú oslavu plnú farieb: príde Tina aj Kali
  1. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 6 863
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 6 028
  3. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko 4 454
  4. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 3 233
  5. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 268
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 2 110
  7. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 2 107
  8. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár 1 487
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Tipy na skvelú dovolenku v novembri.

HappyTravel.sk spustila kampaň na zimnú sezónu pár dní pred krachom.


15
Predseda vlády Robert Fico a vpravo minister zahraničných vecí Juraj Blanár.

Vo Fínsku majú kryty pre väčšinu ľudí. Na Slovensku sú pre päť percent.


22
Peter Tkačenko.

Ak si to Fico nevšimol, ideologické sú aj európske fondy.


7
Obyvatelia Gaza City si berú humanitárnu pomoc.

Situáciu zhoršuje aj sporná humanitárna organizácia.


2

Neprehliadnite tiež

Eva a Peter Janíčkovci

Keď Eva a Peter Janíčkovci začali budovať Château Gbeľany, mali jasnú víziu - vytvoriť miesto, kde reštaurácia nebude len súčasťou hotela, ale samostatným dôvodom na návrat.


Cenu za TOP inováciu si odniesol autor projektu Štefánik - odkaz pre 21. storočie Matúš Tomáška.


TASR
Najviac bodov v kraji získala reštaurácia hotela Château Gbeľany.

Gault&Millau dal odporúčania.


Top reštaurácie do 10 eur.

Reštaurácie z bedekra Gault&Millau.


8
SkryťZatvoriť reklamu