Bratislavská Naše hospoda Machnáč: K Staropramenu sa najviac hodí domáca kuchyňa

Po celom Slovensku môžete nájsť pamätníkov niekoľkých generácii, ktorí na ňu s láskou spomínajú. Veď v nej strávili nemalú časť svojich študentských čias. Nájdete ju presne oproti FTVŠ v Bratislave. Dnes už s priam rodinným názvom: Naše hospoda Machnáč.

(Zdroj: www.nasehospoda.sk)

Názov kopca nad sebou - Machnáč mala v názve od svojho zrodu v roku 1976. Vždy to bola kultová reštaurácia študentov FTVŠ, neskôr piváreň, ktorej priestory a interiér sa pochopiteľne chodom času opotreboval a stratil na pôvodnom šarme. Študenti však na tento podnik nikdy nezanevreli.

Po rekonštrukcii skrásnela

Po rôznych poprivatizačných peripetiách, keď sa v nej vystriedalo niekoľko majiteľov, si priestory od roku 2004 zobrali do prenájmu dvaja priatelia Martin a Marek. Na rozdiel od svojich predchodcov tam vydržali dodnes. Po čase si dali za cieľ nielen udržať študentskú atmosféru podniku, ale pritiahnuť aj novú klientelu, ktorá dokáže rovnako ako pravidelní štamgasti oceniť ponuku kvalitného, dobre načapovaného piva a chutnej kuchyne.

Táto predstava sa však po toľkých rokoch existencie pivárne nedala realizovať bez obnovy a rekonštrukcie priestorov. To všetko sa udialo v polovici uplynulého roka. Keď tam dnes vstúpite, otvorí sa pred vami vzdušný priestor s jednoduchým, ale štýlovým zariadením. Príjme aj väčšie partie. Celková kapacita stoličiek je 160 vnútri, v lete ďalších 80 hostí môže sedieť na terase.

Koncept od susedov

Počas vlaňajšej rekonštrukcie sa začalo debatovať aj o ďalšom smerovaní pivárne. Majitelia sa rozhodli hľadať koncept, ktorý by na jednej strane pokračoval v dlhoročnej tradícii a na druhej priniesol vyššiu kvalitu. Vtedy si vzájomne padli do oka s partnerom v Českej republike, kde má „hospodská“ kultúra obzvlášť silnú tradíciu. Konkrétne išlo o koncept známeho pražského pivovaru Staropramen nazvaný Naše hospoda. V tomto prípade Naše hospoda Machnáč.

Nešlo iba o samotné pivo, ale súčasťou konceptu je aj jednotný interiér daného štýlu. Je naoko jednoduchý, ale súčasne mu nechýbala istá útulnosť, kde sa dá príjemne, v pohode posedieť si priateľmi, kolegami či rodinnými príslušníkmi.

Pochopiteľne, že základom obľúbenej pivárne musí byť dobré pivo. Staropramen je toho zárukou. Milovníci piva si môžu vybrať z niekoľkých druhov líšiacich sa stupňovitosťou, svetlé, tmavé i špeciál, v poslednom čase aj obľúbené radlery. Pivo prichádza v sudoch a čapujú ho klasicky za pomoci vzduchu, čo mu dodáva „říz“, ale súčasne zachováva istú jemnosť. Oceniť to vedia najmä skúsení pivári. V ponuke nechýba ani sladková nealkoholická limonáda z jačmenného sladu.

Z vlastnej kuchyne

Druhým pilierom Našej hospody Machnáč je popri dobrom pive kvalitná kuchyňa. Aj v tomto prípade sa pri tvorbe jedálneho lístku inšpirovali typickou českou hospodskou kuchyňou – pivárskou klasikou. Pochutnať si môžete na pečených bravčových rebrách a kolenách, vyprážanom bravčovom rezni či syre, sviečkovej na smotane. Nechýbajú ani bryndzové halušky, burge, grilované jedlá. V ponuke sú aj rôzne chuťovky k pivu ako utopence, tatarák s hriankami, klobása, výpečky v sadle z bôčiku pečenom na čiernom pive, nakladaný hermelín, vyprážané krídelká, oškvarková nátierka či hranolky.

Čo je podstatné a na čom si v pivárni obzvlášť zakladajú je, že ide vždy o čerstvo uvarené jedlá. Každý deň si tiež ponúkajú denné menu. Popri polievke si možno vybrať z dvoch jedál. Obľúbené sú aj rôzne akcie. Vo februári to budú napríklad Hamburgre.

Rodinná oslava aj teambuilding

O súčasnej podobe pivárne Naše hospoda Machnáč sa dá povedať: do voza i do koča. Je miestom stretávok študentov, ktorí majú občas hlbšie do vrecka, ale čoraz viac ju vyhľadáva aj firemná klientela, napríklad na posedenie pre svojich zamestnancov. Pritom tam ostalo aj to, čo takpovediac charakterizuje aktivitu telocvikárov, aktivity či ich súťaživosť – dva biliardové stoly, štyri stolné futbaly, kde sa opäť hrá slovenská liga či šípky. A samozrejme, keďže ide zväčša o milovníkov športu, ponúkajú im aj zaujímavé športové prenosy na troch televízoroch a jednom premietacom plátne s ozvučením.

Keďže ide o podnik s pomerne veľkým priestorom, dajú sa tam usporadúvať aj rodinné oslavy, spoločenské podujatia či napríklad teambuildingové akcie.

www.nasehospoda.sk

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Sabotáž vyšetrovania korupcie u Kaliňáka už nevyšetrujú

Prokurátor Vasiľ Špirko podáva sťažnosť.

DOMOV

Bývalého príslušníka SIS Kosíka pustili z väznice v Mali

Kosík strávil v malijskom väzení dva roky.

DOMOV

Slovenskí novinári: Odmietame Ficove útoky

Už jedna vražda je príliš.

Neprehliadnite tiež

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.

Vybrali sme jedenásť receptov na nepečené jablkové koláče

Jeseň vonia jablkami, pochutiť si môžete aj bez pečenia.