Bratislavská Naše hospoda Machnáč: K Staropramenu sa najviac hodí domáca kuchyňa

Po celom Slovensku môžete nájsť pamätníkov niekoľkých generácii, ktorí na ňu s láskou spomínajú. Veď v nej strávili nemalú časť svojich študentských čias. Nájdete ju presne oproti FTVŠ v Bratislave. Dnes už s priam rodinným názvom: Naše hospoda Machnáč.

(Zdroj: www.nasehospoda.sk)

Názov kopca nad sebou - Machnáč mala v názve od svojho zrodu v roku 1976. Vždy to bola kultová reštaurácia študentov FTVŠ, neskôr piváreň, ktorej priestory a interiér sa pochopiteľne chodom času opotreboval a stratil na pôvodnom šarme. Študenti však na tento podnik nikdy nezanevreli.

Po rekonštrukcii skrásnela

Po rôznych poprivatizačných peripetiách, keď sa v nej vystriedalo niekoľko majiteľov, si priestory od roku 2004 zobrali do prenájmu dvaja priatelia Martin a Marek. Na rozdiel od svojich predchodcov tam vydržali dodnes. Po čase si dali za cieľ nielen udržať študentskú atmosféru podniku, ale pritiahnuť aj novú klientelu, ktorá dokáže rovnako ako pravidelní štamgasti oceniť ponuku kvalitného, dobre načapovaného piva a chutnej kuchyne.

Táto predstava sa však po toľkých rokoch existencie pivárne nedala realizovať bez obnovy a rekonštrukcie priestorov. To všetko sa udialo v polovici uplynulého roka. Keď tam dnes vstúpite, otvorí sa pred vami vzdušný priestor s jednoduchým, ale štýlovým zariadením. Príjme aj väčšie partie. Celková kapacita stoličiek je 160 vnútri, v lete ďalších 80 hostí môže sedieť na terase.

Koncept od susedov

Počas vlaňajšej rekonštrukcie sa začalo debatovať aj o ďalšom smerovaní pivárne. Majitelia sa rozhodli hľadať koncept, ktorý by na jednej strane pokračoval v dlhoročnej tradícii a na druhej priniesol vyššiu kvalitu. Vtedy si vzájomne padli do oka s partnerom v Českej republike, kde má „hospodská“ kultúra obzvlášť silnú tradíciu. Konkrétne išlo o koncept známeho pražského pivovaru Staropramen nazvaný Naše hospoda. V tomto prípade Naše hospoda Machnáč.

Nešlo iba o samotné pivo, ale súčasťou konceptu je aj jednotný interiér daného štýlu. Je naoko jednoduchý, ale súčasne mu nechýbala istá útulnosť, kde sa dá príjemne, v pohode posedieť si priateľmi, kolegami či rodinnými príslušníkmi.

Pochopiteľne, že základom obľúbenej pivárne musí byť dobré pivo. Staropramen je toho zárukou. Milovníci piva si môžu vybrať z niekoľkých druhov líšiacich sa stupňovitosťou, svetlé, tmavé i špeciál, v poslednom čase aj obľúbené radlery. Pivo prichádza v sudoch a čapujú ho klasicky za pomoci vzduchu, čo mu dodáva „říz“, ale súčasne zachováva istú jemnosť. Oceniť to vedia najmä skúsení pivári. V ponuke nechýba ani sladková nealkoholická limonáda z jačmenného sladu.

Z vlastnej kuchyne

Druhým pilierom Našej hospody Machnáč je popri dobrom pive kvalitná kuchyňa. Aj v tomto prípade sa pri tvorbe jedálneho lístku inšpirovali typickou českou hospodskou kuchyňou – pivárskou klasikou. Pochutnať si môžete na pečených bravčových rebrách a kolenách, vyprážanom bravčovom rezni či syre, sviečkovej na smotane. Nechýbajú ani bryndzové halušky, burge, grilované jedlá. V ponuke sú aj rôzne chuťovky k pivu ako utopence, tatarák s hriankami, klobása, výpečky v sadle z bôčiku pečenom na čiernom pive, nakladaný hermelín, vyprážané krídelká, oškvarková nátierka či hranolky.

Čo je podstatné a na čom si v pivárni obzvlášť zakladajú je, že ide vždy o čerstvo uvarené jedlá. Každý deň si tiež ponúkajú denné menu. Popri polievke si možno vybrať z dvoch jedál. Obľúbené sú aj rôzne akcie. Vo februári to budú napríklad Hamburgre.

Rodinná oslava aj teambuilding

O súčasnej podobe pivárne Naše hospoda Machnáč sa dá povedať: do voza i do koča. Je miestom stretávok študentov, ktorí majú občas hlbšie do vrecka, ale čoraz viac ju vyhľadáva aj firemná klientela, napríklad na posedenie pre svojich zamestnancov. Pritom tam ostalo aj to, čo takpovediac charakterizuje aktivitu telocvikárov, aktivity či ich súťaživosť – dva biliardové stoly, štyri stolné futbaly, kde sa opäť hrá slovenská liga či šípky. A samozrejme, keďže ide zväčša o milovníkov športu, ponúkajú im aj zaujímavé športové prenosy na troch televízoroch a jednom premietacom plátne s ozvučením.

Keďže ide o podnik s pomerne veľkým priestorom, dajú sa tam usporadúvať aj rodinné oslavy, spoločenské podujatia či napríklad teambuildingové akcie.

www.nasehospoda.sk

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Štefunko: Nešiel by som do toho, keby som mal byť bezvýznamný hráč

Predseda novej strany Progresívne Slovensko si trúfa vo voľbách na 15 percent. Kandidátov chce nasadiť už do tohtoročných komunáliek.

ŠPORT

Nechcel som, aby Nasťa odišla. Dnes to chápem, tvrdí jej brat

Ako je možné, že Kuzminová vyhráva, a naši nie, čudujú sa Rusi.

KOMENTÁRE

Štefunkov test politických zákonitostí

Vyzerá to, ako keby cielene trolovali voličov nezaujímavými témami.

Neprehliadnite tiež

Slovensko bude chutiť gurmánskymi špecialitami

Od 15. januára do 25. februára môžete prostredníctvom šiesteho ročníka Zimného festivalu jedla ochutnať Slovensko. Účastníci sa stanú gurmánmi v 37 reštauráciách vo všetkých krajoch po celom Slovensku.

Gurmánsky zážitok pre každého už šiesty rok

Najlepšie reštaurácie Slovenska opäť na Zimnom festivale jedla 2018.

Už ste skúsili Chilteco street food v Žiline ?

Pod taktovkou mexickej kuchyne jedlá spievajú farebnosťou, pikantnosťou a exotikou.

Zelená káva na chudnutie. Mýtus alebo fakt?

Zelená káva zažívala svoju najväčšiu slávu hlavne tak dva -tri roky dozadu a to prevažne v spojení s chudnutím.

Aj vynikajúcou kávou sa dá podporiť dobrá vec

V multižánrovej kaviarni HalmiSpace v Košiciach vyberajú pre svojich zákazníkov vždy tú najlepšiu kávu.