SME

Bratislavská Naše hospoda Machnáč: K Staropramenu sa najviac hodí domáca kuchyňa

Po celom Slovensku môžete nájsť pamätníkov niekoľkých generácii, ktorí na ňu s láskou spomínajú. Veď v nej strávili nemalú časť svojich študentských čias. Nájdete ju presne oproti FTVŠ v Bratislave. Dnes už s priam rodinným názvom: Naše hospoda Machnáč.

(Zdroj: www.nasehospoda.sk)

Názov kopca nad sebou - Machnáč mala v názve od svojho zrodu v roku 1976. Vždy to bola kultová reštaurácia študentov FTVŠ, neskôr piváreň, ktorej priestory a interiér sa pochopiteľne chodom času opotreboval a stratil na pôvodnom šarme. Študenti však na tento podnik nikdy nezanevreli.

Po rekonštrukcii skrásnela

Po rôznych poprivatizačných peripetiách, keď sa v nej vystriedalo niekoľko majiteľov, si priestory od roku 2004 zobrali do prenájmu dvaja priatelia Martin a Marek. Na rozdiel od svojich predchodcov tam vydržali dodnes. Po čase si dali za cieľ nielen udržať študentskú atmosféru podniku, ale pritiahnuť aj novú klientelu, ktorá dokáže rovnako ako pravidelní štamgasti oceniť ponuku kvalitného, dobre načapovaného piva a chutnej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu

Táto predstava sa však po toľkých rokoch existencie pivárne nedala realizovať bez obnovy a rekonštrukcie priestorov. To všetko sa udialo v polovici uplynulého roka. Keď tam dnes vstúpite, otvorí sa pred vami vzdušný priestor s jednoduchým, ale štýlovým zariadením. Príjme aj väčšie partie. Celková kapacita stoličiek je 160 vnútri, v lete ďalších 80 hostí môže sedieť na terase.

Koncept od susedov

Počas vlaňajšej rekonštrukcie sa začalo debatovať aj o ďalšom smerovaní pivárne. Majitelia sa rozhodli hľadať koncept, ktorý by na jednej strane pokračoval v dlhoročnej tradícii a na druhej priniesol vyššiu kvalitu. Vtedy si vzájomne padli do oka s partnerom v Českej republike, kde má „hospodská“ kultúra obzvlášť silnú tradíciu. Konkrétne išlo o koncept známeho pražského pivovaru Staropramen nazvaný Naše hospoda. V tomto prípade Naše hospoda Machnáč.

SkryťVypnúť reklamu

Nešlo iba o samotné pivo, ale súčasťou konceptu je aj jednotný interiér daného štýlu. Je naoko jednoduchý, ale súčasne mu nechýbala istá útulnosť, kde sa dá príjemne, v pohode posedieť si priateľmi, kolegami či rodinnými príslušníkmi.

Pochopiteľne, že základom obľúbenej pivárne musí byť dobré pivo. Staropramen je toho zárukou. Milovníci piva si môžu vybrať z niekoľkých druhov líšiacich sa stupňovitosťou, svetlé, tmavé i špeciál, v poslednom čase aj obľúbené radlery. Pivo prichádza v sudoch a čapujú ho klasicky za pomoci vzduchu, čo mu dodáva „říz“, ale súčasne zachováva istú jemnosť. Oceniť to vedia najmä skúsení pivári. V ponuke nechýba ani sladková nealkoholická limonáda z jačmenného sladu.

Z vlastnej kuchyne

Druhým pilierom Našej hospody Machnáč je popri dobrom pive kvalitná kuchyňa. Aj v tomto prípade sa pri tvorbe jedálneho lístku inšpirovali typickou českou hospodskou kuchyňou – pivárskou klasikou. Pochutnať si môžete na pečených bravčových rebrách a kolenách, vyprážanom bravčovom rezni či syre, sviečkovej na smotane. Nechýbajú ani bryndzové halušky, burge, grilované jedlá. V ponuke sú aj rôzne chuťovky k pivu ako utopence, tatarák s hriankami, klobása, výpečky v sadle z bôčiku pečenom na čiernom pive, nakladaný hermelín, vyprážané krídelká, oškvarková nátierka či hranolky.

SkryťVypnúť reklamu

Čo je podstatné a na čom si v pivárni obzvlášť zakladajú je, že ide vždy o čerstvo uvarené jedlá. Každý deň si tiež ponúkajú denné menu. Popri polievke si možno vybrať z dvoch jedál. Obľúbené sú aj rôzne akcie. Vo februári to budú napríklad Hamburgre.

Rodinná oslava aj teambuilding

O súčasnej podobe pivárne Naše hospoda Machnáč sa dá povedať: do voza i do koča. Je miestom stretávok študentov, ktorí majú občas hlbšie do vrecka, ale čoraz viac ju vyhľadáva aj firemná klientela, napríklad na posedenie pre svojich zamestnancov. Pritom tam ostalo aj to, čo takpovediac charakterizuje aktivitu telocvikárov, aktivity či ich súťaživosť – dva biliardové stoly, štyri stolné futbaly, kde sa opäť hrá slovenská liga či šípky. A samozrejme, keďže ide zväčša o milovníkov športu, ponúkajú im aj zaujímavé športové prenosy na troch televízoroch a jednom premietacom plátne s ozvučením.

SkryťVypnúť reklamu

Keďže ide o podnik s pomerne veľkým priestorom, dajú sa tam usporadúvať aj rodinné oslavy, spoločenské podujatia či napríklad teambuildingové akcie.

www.nasehospoda.sk

Komerčné články

  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  3. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  4. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  5. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  6. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  7. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  8. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno
  1. Skvelý sortiment za výnimočne nízke ceny nájdete v Pepco
  2. S nami máte prístup do všetkých záhrad
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  4. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  5. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  6. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  7. Emma Tekelyová a tvorenie na jarné dni a Veľkú noc
  8. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 13 390
  2. AI o nej píše, že je symbolom odvahy. Kvôli jedinému protestu 8 966
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 7 536
  4. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 6 705
  5. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 6 621
  6. Nevšedný ostrov. Ischia priťahuje pozornosť čoraz viac turistov 5 129
  7. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 4 568
  8. Slovenskí milionári minulý rok bohatli rekordným tempom 3 325
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Michal Kordoš sa momentálne venuje kurzom varenia a pop-upom.

Varil v michelinských reštauráciách.


22

Hľadáte jedinečné gastronomické zážitky? Objavte výnimočné reštaurácie, ktoré ponúkajú nezabudnuteľné špeciality.


Peter Slačka v januári začal variť pre bistro Jolk.

Varil aj v michelinskej reštaurácii.


11

Vyhľadávaná reštaurácia McDonald's na Hornej Nitre prešla v týchto dňoch výraznou premenou, ktorá prináša viacero noviniek pre ešte lepší zákaznícky zážitok.


SkryťZatvoriť reklamu