SME
Streda, 22. január, 2020 | Meniny má Zora

Tradičné Čipkárskô z Brusna si vychutnáte počas celého roka

Typické jedlo našich predkov, pochádzajúce priamo zo stredoslovenského regiónu, si môžete dopriať v reštaurácii hotela Brusno po celý rok.

(Zdroj: http://hotel-brusno.sk/)

Jednoduchý, sýty a chutný – tak by sa dal charakterizovať čipkársky guláš, ktorý naši prastarí rodičia dôverne poznali. Jeho názov je spätý s obchodníkmi, ktorí predávali po celej Rakúsko-Uhorskej ríši rôzny tovar – najmä čipky, vyrábané na Starých Horách a v Španej Doline. Predajcovia tovaru už v tých časoch vedeli, ako si efektívne rozvrhnúť čas – Čipkárskô sa totiž pripravovalo v špeciálne skonštruovanej mašine, priamo počas cesty na voze.

V súčasnosti sa každoročne počas leta koná súťaž družstiev vo varení tohto pokrmu práve v Brusne, ako v jedinej obci na Slovensku. Reštaurácia miestneho Hotela Brusno*** sa rozhodla, že toto jedlo zaradí aj do svojej ponuky. Návštevníci tak môžu ochutnať Čipkárskô každý piatok počas celého roka.

Čerstvé hovädzie,zelenina, domáce trhance

Hlavnými ingredienciami čipkárskeho guláša sú hovädzie mäso – močing (lýtko), koreňová zelenina, zemiaky a trhance. Jedlo varené „v jednom hrnci“ si však vychutnáte dvakrát. Hustý obsah sa zvykne jesť ako hlavné jedlo - tradične sa dochucuje čiernym korením. Skvelo sa k nemu hodí kyslá uhorka a ak vám nestačí, pokojne ho zajedzte chlebom. Polievka z výdatnej a chutnej šťavy, ktorá z čipkárskeho ostane, vás zas zaručene postaví na nohy.

Príjemné prekvapenie – pizza z Brusna

Pri návšteve Brusna sme sa rozhodli zistiť, ako je na tom hotel s ostatnou gastronómiou. V reštaurácii vás prekvapí najmä rôznorodý výber jedál. Na svoje si prídu milovníci tradičnej slovenskej kuchyne, ale aj tí, ktorým sa žiada ochutnať niečo nové. Už pri príchode nás zlákala vôňa pizze, ktorú v hoteli pečú vo vlastnej pizza piecke. Vybrať si z množstva rôznych kombinácií nebolo jednoduché, preto sme si nechali pizzu vyskladať podľa chuti. Pizza bola naozaj výborná - cesto tenké, kraje nepresušené a suroviny dobre zapečené. Okrem klasických veľkostí má reštaurácia v ponuke aj Jumbo pizzu, ak sa vás hladných zíde pri stole viac.

Tuniak v sézame

Po krátkej pauze sme sa nakoniec ešte rozhodli vyskúšať ľahšie hlavné jedlo, preto sme si z jedálneho lístka vybrali tuniaka v sezame. Zaujímalo nás totiž, ako sa reštaurácia popasuje s tým najdôležitejším: pripraviť ho tak, aby bolo mäso dobre prepečené, no zároveň nie vysušené. To je pri podobných špecialitách pravdepodobne to najpodstatnejšie a kuchári pri príprave pokrmov z rýb mnohokrát bojujú so sekundami, ktoré rozhodnú o finálnom výsledku na tanieri. Tuniak bol pripravený nad naše očakávania – mäsko si zachovalo svoju šťavnatosť, sezamová kôrka chuť ryby príjemne zvýraznila. Prílohu sme tento krát vynechali, pretože tuniak bol podávaný na zeleninovej, cesnakovo – paradajkovo olivovej podstielke. Táto kombinácia rybu dokonale doplnila a nám zároveň pripomenula leto a pravé Stredomorie, čo hodnotíme veľmi pozitívne.

Malý hotel s veľkým srdcom

Nenápadný hotel v prírodnom prostredí nás vo finále príjemne prekvapil a utvrdil v názore, že po dobré niekedy netreba chodiť ďaleko. Menšie prevádzky na Slovensku majú často čo ponúknuť aj klientom, ktorí majú náročnejšie požiadavky. Hotel okrem iného poskytuje ubytovanie za veľmi prijateľnú cenu, preto sme sa aj my nakoniec rozhodli, že ponúkané služby využijeme a prenocujeme tu. Večer nám spríjemnilo menšie wellness zariadenie, kde sme si oddýchli vo vírivke a vyskúšali sme tiež saunu. V hotelovej brožúre sme taktiež našli ponuku pre usporiadanie svadieb, osláv a školení, s ktorými vám pomôže personál. A keď už sme pri obsluhe – radi by sme sa poďakovali za priateľský prístup čašníkov. Veď koniec koncov, dobré jedlo a obsluha, ktorá vás privíta s úsmevom a jedlá servíruje na profesionálnej úrovni je to, čo aj z malej reštaurácie môže urobiť veľký gurmánsky zážitok.

Hlavné správy zo Sme.sk

Dobré ráno

Dobré ráno: Záhadný vírus je nebezpečnejší, ako sme si mysleli

Nákaza sa posúva do ďalších krajín.

Podcast Dobré Ráno.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Smer sa oblúkom vracia k holým zadkom

Také politické prázdno naposledy ukázal v roku 2002.

Peter Tkačenko
Ilustračná fotografia.

Neprehliadnite tiež

Pri ketodiéte sa vzdávate cukrov a ako hlavný zdroj energie slúži tuk.

Ako cez Vianoce nepribrať? Radia odborníčky na stravovanie

Veľký manuál, ako pristupovať k jedlu.

Dezerty pre zaneprázdnených, ktoré pripravíte do pol hodiny

Potrebujete rýchly sladký výtvor? Tu sú tipy.

Jednoduché Raffaello guľky
Ľadová čokoláda