Tradičné Čipkárskô z Brusna si vychutnáte počas celého roka

Typické jedlo našich predkov, pochádzajúce priamo zo stredoslovenského regiónu, si môžete dopriať v reštaurácii hotela Brusno po celý rok.

(Zdroj: http://hotel-brusno.sk/)

Jednoduchý, sýty a chutný – tak by sa dal charakterizovať čipkársky guláš, ktorý naši prastarí rodičia dôverne poznali. Jeho názov je spätý s obchodníkmi, ktorí predávali po celej Rakúsko-Uhorskej ríši rôzny tovar – najmä čipky, vyrábané na Starých Horách a v Španej Doline. Predajcovia tovaru už v tých časoch vedeli, ako si efektívne rozvrhnúť čas – Čipkárskô sa totiž pripravovalo v špeciálne skonštruovanej mašine, priamo počas cesty na voze.

V súčasnosti sa každoročne počas leta koná súťaž družstiev vo varení tohto pokrmu práve v Brusne, ako v jedinej obci na Slovensku. Reštaurácia miestneho Hotela Brusno*** sa rozhodla, že toto jedlo zaradí aj do svojej ponuky. Návštevníci tak môžu ochutnať Čipkárskô každý piatok počas celého roka.

Čerstvé hovädzie,zelenina, domáce trhance

Hlavnými ingredienciami čipkárskeho guláša sú hovädzie mäso – močing (lýtko), koreňová zelenina, zemiaky a trhance. Jedlo varené „v jednom hrnci“ si však vychutnáte dvakrát. Hustý obsah sa zvykne jesť ako hlavné jedlo - tradične sa dochucuje čiernym korením. Skvelo sa k nemu hodí kyslá uhorka a ak vám nestačí, pokojne ho zajedzte chlebom. Polievka z výdatnej a chutnej šťavy, ktorá z čipkárskeho ostane, vás zas zaručene postaví na nohy.

Príjemné prekvapenie – pizza z Brusna

Pri návšteve Brusna sme sa rozhodli zistiť, ako je na tom hotel s ostatnou gastronómiou. V reštaurácii vás prekvapí najmä rôznorodý výber jedál. Na svoje si prídu milovníci tradičnej slovenskej kuchyne, ale aj tí, ktorým sa žiada ochutnať niečo nové. Už pri príchode nás zlákala vôňa pizze, ktorú v hoteli pečú vo vlastnej pizza piecke. Vybrať si z množstva rôznych kombinácií nebolo jednoduché, preto sme si nechali pizzu vyskladať podľa chuti. Pizza bola naozaj výborná - cesto tenké, kraje nepresušené a suroviny dobre zapečené. Okrem klasických veľkostí má reštaurácia v ponuke aj Jumbo pizzu, ak sa vás hladných zíde pri stole viac.

Tuniak v sézame

Po krátkej pauze sme sa nakoniec ešte rozhodli vyskúšať ľahšie hlavné jedlo, preto sme si z jedálneho lístka vybrali tuniaka v sezame. Zaujímalo nás totiž, ako sa reštaurácia popasuje s tým najdôležitejším: pripraviť ho tak, aby bolo mäso dobre prepečené, no zároveň nie vysušené. To je pri podobných špecialitách pravdepodobne to najpodstatnejšie a kuchári pri príprave pokrmov z rýb mnohokrát bojujú so sekundami, ktoré rozhodnú o finálnom výsledku na tanieri. Tuniak bol pripravený nad naše očakávania – mäsko si zachovalo svoju šťavnatosť, sezamová kôrka chuť ryby príjemne zvýraznila. Prílohu sme tento krát vynechali, pretože tuniak bol podávaný na zeleninovej, cesnakovo – paradajkovo olivovej podstielke. Táto kombinácia rybu dokonale doplnila a nám zároveň pripomenula leto a pravé Stredomorie, čo hodnotíme veľmi pozitívne.

Malý hotel s veľkým srdcom

Nenápadný hotel v prírodnom prostredí nás vo finále príjemne prekvapil a utvrdil v názore, že po dobré niekedy netreba chodiť ďaleko. Menšie prevádzky na Slovensku majú často čo ponúknuť aj klientom, ktorí majú náročnejšie požiadavky. Hotel okrem iného poskytuje ubytovanie za veľmi prijateľnú cenu, preto sme sa aj my nakoniec rozhodli, že ponúkané služby využijeme a prenocujeme tu. Večer nám spríjemnilo menšie wellness zariadenie, kde sme si oddýchli vo vírivke a vyskúšali sme tiež saunu. V hotelovej brožúre sme taktiež našli ponuku pre usporiadanie svadieb, osláv a školení, s ktorými vám pomôže personál. A keď už sme pri obsluhe – radi by sme sa poďakovali za priateľský prístup čašníkov. Veď koniec koncov, dobré jedlo a obsluha, ktorá vás privíta s úsmevom a jedlá servíruje na profesionálnej úrovni je to, čo aj z malej reštaurácie môže urobiť veľký gurmánsky zážitok.

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁR PETRKA TKAČENKA

Babiš nám ponúkol pohľad do hlavy rozviedčika

V tomto svete sú ľudia kockami domina.

DOMOV

Sabotáž vyšetrovania korupcie u Kaliňáka už nevyšetrujú

Prokurátor Vasiľ Špirko podáva sťažnosť.

DOMOV

Bývalého príslušníka SIS Kosíka pustili z väznice v Mali

Kosík strávil v malijskom väzení dva roky.

Neprehliadnite tiež

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.

Vybrali sme jedenásť receptov na nepečené jablkové koláče

Jeseň vonia jablkami, pochutiť si môžete aj bez pečenia.