SME

Tradičné Čipkárskô z Brusna si vychutnáte počas celého roka

Typické jedlo našich predkov, pochádzajúce priamo zo stredoslovenského regiónu, si môžete dopriať v reštaurácii hotela Brusno po celý rok.

(Zdroj: http://hotel-brusno.sk/)

Jednoduchý, sýty a chutný – tak by sa dal charakterizovať čipkársky guláš, ktorý naši prastarí rodičia dôverne poznali. Jeho názov je spätý s obchodníkmi, ktorí predávali po celej Rakúsko-Uhorskej ríši rôzny tovar – najmä čipky, vyrábané na Starých Horách a v Španej Doline. Predajcovia tovaru už v tých časoch vedeli, ako si efektívne rozvrhnúť čas – Čipkárskô sa totiž pripravovalo v špeciálne skonštruovanej mašine, priamo počas cesty na voze.

V súčasnosti sa každoročne počas leta koná súťaž družstiev vo varení tohto pokrmu práve v Brusne, ako v jedinej obci na Slovensku. Reštaurácia miestneho Hotela Brusno*** sa rozhodla, že toto jedlo zaradí aj do svojej ponuky. Návštevníci tak môžu ochutnať Čipkárskô každý piatok počas celého roka.

SkryťVypnúť reklamu

Čerstvé hovädzie,zelenina, domáce trhance

Hlavnými ingredienciami čipkárskeho guláša sú hovädzie mäso – močing (lýtko), koreňová zelenina, zemiaky a trhance. Jedlo varené „v jednom hrnci“ si však vychutnáte dvakrát. Hustý obsah sa zvykne jesť ako hlavné jedlo - tradične sa dochucuje čiernym korením. Skvelo sa k nemu hodí kyslá uhorka a ak vám nestačí, pokojne ho zajedzte chlebom. Polievka z výdatnej a chutnej šťavy, ktorá z čipkárskeho ostane, vás zas zaručene postaví na nohy.

Príjemné prekvapenie – pizza z Brusna

Pri návšteve Brusna sme sa rozhodli zistiť, ako je na tom hotel s ostatnou gastronómiou. V reštaurácii vás prekvapí najmä rôznorodý výber jedál. Na svoje si prídu milovníci tradičnej slovenskej kuchyne, ale aj tí, ktorým sa žiada ochutnať niečo nové. Už pri príchode nás zlákala vôňa pizze, ktorú v hoteli pečú vo vlastnej pizza piecke. Vybrať si z množstva rôznych kombinácií nebolo jednoduché, preto sme si nechali pizzu vyskladať podľa chuti. Pizza bola naozaj výborná - cesto tenké, kraje nepresušené a suroviny dobre zapečené. Okrem klasických veľkostí má reštaurácia v ponuke aj Jumbo pizzu, ak sa vás hladných zíde pri stole viac.

SkryťVypnúť reklamu

Tuniak v sézame

Po krátkej pauze sme sa nakoniec ešte rozhodli vyskúšať ľahšie hlavné jedlo, preto sme si z jedálneho lístka vybrali tuniaka v sezame. Zaujímalo nás totiž, ako sa reštaurácia popasuje s tým najdôležitejším: pripraviť ho tak, aby bolo mäso dobre prepečené, no zároveň nie vysušené. To je pri podobných špecialitách pravdepodobne to najpodstatnejšie a kuchári pri príprave pokrmov z rýb mnohokrát bojujú so sekundami, ktoré rozhodnú o finálnom výsledku na tanieri. Tuniak bol pripravený nad naše očakávania – mäsko si zachovalo svoju šťavnatosť, sezamová kôrka chuť ryby príjemne zvýraznila. Prílohu sme tento krát vynechali, pretože tuniak bol podávaný na zeleninovej, cesnakovo – paradajkovo olivovej podstielke. Táto kombinácia rybu dokonale doplnila a nám zároveň pripomenula leto a pravé Stredomorie, čo hodnotíme veľmi pozitívne.

SkryťVypnúť reklamu

Malý hotel s veľkým srdcom

Nenápadný hotel v prírodnom prostredí nás vo finále príjemne prekvapil a utvrdil v názore, že po dobré niekedy netreba chodiť ďaleko. Menšie prevádzky na Slovensku majú často čo ponúknuť aj klientom, ktorí majú náročnejšie požiadavky. Hotel okrem iného poskytuje ubytovanie za veľmi prijateľnú cenu, preto sme sa aj my nakoniec rozhodli, že ponúkané služby využijeme a prenocujeme tu. Večer nám spríjemnilo menšie wellness zariadenie, kde sme si oddýchli vo vírivke a vyskúšali sme tiež saunu. V hotelovej brožúre sme taktiež našli ponuku pre usporiadanie svadieb, osláv a školení, s ktorými vám pomôže personál. A keď už sme pri obsluhe – radi by sme sa poďakovali za priateľský prístup čašníkov. Veď koniec koncov, dobré jedlo a obsluha, ktorá vás privíta s úsmevom a jedlá servíruje na profesionálnej úrovni je to, čo aj z malej reštaurácie môže urobiť veľký gurmánsky zážitok.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

  1. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  3. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory
  4. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  5. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  6. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  7. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  8. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  1. Prečo les potrebuje aj výrub, nie len ochranu
  2. Letná háčkovaná móda a kúsok mora u vás doma
  3. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie
  4. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  5. Ako znížiť vysoký tlak a cholesterol
  6. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory
  7. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  8. Záhradkári, pracujte len ráno a večer
  1. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory 12 519
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 7 633
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 4 550
  4. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku? 3 271
  5. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 2 690
  6. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie 2 591
  7. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 1 743
  8. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 1 647
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Eva a Peter Janíčkovci

Keď Eva a Peter Janíčkovci začali budovať Château Gbeľany, mali jasnú víziu - vytvoriť miesto, kde reštaurácia nebude len súčasťou hotela, ale samostatným dôvodom na návrat.


Cenu za TOP inováciu si odniesol autor projektu Štefánik - odkaz pre 21. storočie Matúš Tomáška.


TASR
Najviac bodov v kraji získala reštaurácia hotela Château Gbeľany.

Gault&Millau dal odporúčania.


Top reštaurácie do 10 eur.

Reštaurácie z bedekra Gault&Millau.


8
SkryťZatvoriť reklamu