SME
Piatok, 7. október, 2022 | Meniny má Eliška

Café Marcus v Bratislave: Výbornú Plzeň si tu vychutnajú nielen nadšenci motoriek

Nefiltrovaná Plzeň chutila aj v mrazivý januárový večer.

V mrazivý januárový večer bola asi väčšina obyvateľov Bratislavy doma s horúcim čajom alebo si vo fitness centrách plnili svoje novoročné predsavzatia. My s kamarátom sme si vyšli na pivo do podniku neďaleko Trnavského mýta smerom k zimnému štadiónu Ondreja Nepelu.

Názov Café Marcus síce naznačuje, že ide o kaviareň, no väčšina zákazníkov podnik vyhľadáva kvôli pivu. Kaviareň / piváreň sa nachádza na ulici Pri starej prachárni a spoznáte ju podľa vysvietených pútačov kávy a piva Pilsner Urquell. Pozostáva z dvoch menších miestností, v prvej je bar a v druhej šesť stolov pre dvojice aj väčšie partie ľudí.

Ja som bola v podniku prvý raz, dôvodom návštevy bol aj fakt, že sa v ňom čapuje naozaj dobrá Plzeň. Svedčí o tom aj certifikát kvality za vynikajúcu starostlivosť o kvalitu piva, ktorého je podnik držiteľom. Vošli sme dnu a pri bare sme si (pravdepodobne) od majiteľa objednali dve veľké Plzne. “Obyčajné alebo nefiltrované? Máme posledný sud nefiltrovanej. Potom bude až v októbri,” informoval nás, no zároveň uistil, že klasická čapovaná Plzeň je k dispozícii vždy. Samozrejme, nechali sme sa presvedčiť na nefiltrovanú.

Prečítajte si tiež: Slamená búda na Kolibe: Dobrá Plzeň a slovenská kuchyňa Čítajte 

Usadili sme sa k menšiemu stolu pri stene, okrem nás bola v podniku ešte jedna skupinka kamarátov debatujúcich pri pivku. V telke bežal koncert Davida Bowieho a my sme sa obzerali okolo seba na rôzne plechové tabuľky, zarámované tričká a iné artefakty súvisiace s motorkárskou tematikou.

Po chvíli bol barman pri nás. Na stôl nám rozhodil dva podpivníky a položil dve pekne načapované nefiltrované Plzne (jedna za 1,70 eura) v krígľoch z hrubého skla. Biela pena na dva prsty pôsobila čerstvo a držala sa na nefiltrovanom pive, ktoré bolo narozdiel od klasického čapovaného mútne. Ťukli sme si krígle o seba a schuti sa napili. Chuť piva bola príjemná, harmonická a menej horká ako pri klasickej filtrovanej Plzni. Podľa mňa je nefiltrované pivo ešte bohatšie na chuť než klasické.

Žiadne menu sme na stole nemali, preto sme obsluhy pýtali či ponúkajú aspoň nejaké chuťovky k pivo, ako nakladaný hermelín. “Bohužiaľ. Odkedy sa v celom podniku fajčí, tak jedlo nie je,” znela odpoveď. Chvíľu sme ešte diskutovali o tom či je vôbec správne, že sa v interiéroch podnikov fajčí.

Café Marcus je útulným a originálnym miestom. V lete má k dispozícii aj terasu a z času na čas sa tu konajú aj rôzne stretnutia a akcie fanúšikov motoriek. Bežne tam však natrafíte na všetky možné typy ľudí. Z návštevy som mala dojem, že prevádzke naozaj záleží, aby sa tu ľudia cítili dobre. Nejde o žiadny luxus, ale štandardný podnik s nadštandardným pivom.

Sekciu Poď na pivo vám prináša Pilsner Urquell, partner projektu.

Pravidlá pre spoluprácu medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť na tomto odkaze.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Generálnym riaditeľom Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VŠZP) je Richard Strapko. Do funkcie ho menoval bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO).

Dlh poisťovne presahoval ku koncu júna 131 miliónov eur.


6 h
Ruský tank T-80, ktorého sa ukrajinskí vojaci zmocnili v Bachmute.

Ruská armáda za sebou zanecháva moderné zbrane aj muzeálne kusy.


9 h
Hotelový komplex Borová Sihoť posielajú daniari do konkurzu.

Hotelový biznis sa trápi a najbližšie mesiace neprinesú úľavu.


13 h
Ilustračné foto.

Nový prieskum ukazuje, že až 70 percent ľudí by chcelo postihovať aj obťažovanie na verejnosti.


2 h

Neprehliadnite tiež

Čím sú jeho knedle iné?


a 1 ďalší 4. okt
Rodák z Lučenca Palo Sekerka(spodný rad-tretí sprava) zo svojim tímom za vitrínou, ktorou sa na nich môžu dívať hostia michelinskej reštaurácie v Paríži.

Bolo to komplikované, ale nenechal sa odradiť prvým neúspechom.


16. sep
Branislav Cvik a Ľubomír Vančo zo spoločnosti Banskobystrický pivovar

Branislav Cvik a Ľubomír Vančo oživili banskobystrický pivovar zdevastovaný mečiarovským privatizérom.


2. sep
Ilustračné foto.

Zdraženie chleba bolo na Slovensku tretie najvyššie v EÚ.


TASR 20. sep
SkryťZatvoriť reklamu