SME

Slamená búda na Kolibe: Dobrá Plzeň a slovenská kuchyňa

Boli ste už na Kamzíku? Búda je odtiaľ iba na skok.

V Bratislave je niekoľko miest, ktoré pravidelne odporúčam navštíviť každému, kto chce toto mesto spoznať. Od Starého mesta, jeho pamiatok, cez Železnú studničku, až po Kamzík. Práve bobová dráha, lanovka, výhľad a prechádzka na Kamzík patria medzi moje obľúbené výlety v meste.

Z Kamzíka je to iba kúsok na Kolibu, odkiaľ chodia každú chvíľu trolejbusy do mesta. Keď čakáte na trolejbus, ale v skutočnosti máte ešte hodinku - dve, hneď vedľa je reštaurácia Slamená búda, kde čapujú pivo Pilsner Urquell.

Práve tam sme s bratom zavítali v upršaný decembrový večer. Slamená búda je síce reštaurácia, no v prvom rade si tam môžete prenajať ubytovanie. O siedmej bolo vnútri prázdno, iba za pultom stál mladý čašník.

Posadili sme sa a vypýtali sme si dve veľké Plzne. Hneď nám ich načapoval a položil na stôl spolu s jedálnymi lístkami. Zariadenie reštaurácie je jednoduché a z jedálnych lístkov sme vyčítali, že majú úplne klasickú ponuku - bravčové, kuracie, hovädzie rezne, vyprážané syry, hranolky a dezerty. Jednoducho ponuku, na ktorú je Slovák zvyknutý. Brat si nedokázal vybrať medzi černohorským rezňom a vyprážaným syrom, tak si vybral obe. V ponuke je možné dokonca tieto jedlá skombinovať. Ja som sa rozhodol pre tvarohové palacinky.

Pivko bolo načapované pekne, s riadnou dávkou peny. Štrngli sme si a zhlboka sa napili. Horkosť bola tak akurát a pivo príjemne osviežilo. Hneď bol tento pochmúrny decembrový večer lepší.

Reštaurácia je zariadená jednoducho. Drevené stoličky a stoly prikryté zeleným obrusom. Nad barom, okolo ktorého svižne pobehoval čašník, visela vianočná výzdoba. Kým nám v kuchyni pripravovali večeru, prišlo niekoľko hostí. Dva manželské páry, ktoré mali podľa všetkého prenajaté apartmány.

Palacinky boli ako od babky. Tvaroh bol šťavnatý a sladký a palacinky jemné a hutné. Presne takto mám palacinky rád. Brat bol prekvapený svojou porciou. Jeho prvá reakcia bola, že čakal asi o polovicu menej jedla, než bolo pred ním na tanieri. Aj tak všetko zjedol.

Slamená búda má tradičnú slovenskú kuchyňu s poctivým plzenským pivkom, ktoré sa k nemu úplne hodí. Keď budete na Kolibe čakať na MHD, spravte si pauzu a zbehnite sem na obed alebo večeru. Alebo si rezervujte apartmán a rovno tu pobudnite niekoľko dní.

Sekciu Poď na pivo vám prináša Pilsner Urquell, partner projektu.

Pravidlá pre spoluprácu medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť na tomto odkaze.

Autor: Peter Nagy pre SME Creative, Pilsner Urquell

Komerčné články

  1. Ako rozoznať dobrú kávu? Poradí pražiarka
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  7. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  1. Letná revolúcia a špeciál o mužoch a našich svetoch
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  3. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  4. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  5. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  6. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  7. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  8. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 20 654
  2. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 6 148
  3. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 4 844
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 4 169
  5. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 4 137
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 491
  7. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 2 306
  8. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 273
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Eva a Peter Janíčkovci

Keď Eva a Peter Janíčkovci začali budovať Château Gbeľany, mali jasnú víziu - vytvoriť miesto, kde reštaurácia nebude len súčasťou hotela, ale samostatným dôvodom na návrat.


Cenu za TOP inováciu si odniesol autor projektu Štefánik - odkaz pre 21. storočie Matúš Tomáška.


TASR
Najviac bodov v kraji získala reštaurácia hotela Château Gbeľany.

Gault&Millau dal odporúčania.


Top reštaurácie do 10 eur.

Reštaurácie z bedekra Gault&Millau.


8
SkryťZatvoriť reklamu