SME
Piatok, 30. október, 2020 | Meniny má Simon, SimonaKrížovkyKrížovky
INZERCIA

Slamená búda na Kolibe: Dobrá Plzeň a slovenská kuchyňa

Boli ste už na Kamzíku? Búda je odtiaľ iba na skok.

V Bratislave je niekoľko miest, ktoré pravidelne odporúčam navštíviť každému, kto chce toto mesto spoznať. Od Starého mesta, jeho pamiatok, cez Železnú studničku, až po Kamzík. Práve bobová dráha, lanovka, výhľad a prechádzka na Kamzík patria medzi moje obľúbené výlety v meste.

Z Kamzíka je to iba kúsok na Kolibu, odkiaľ chodia každú chvíľu trolejbusy do mesta. Keď čakáte na trolejbus, ale v skutočnosti máte ešte hodinku - dve, hneď vedľa je reštaurácia Slamená búda, kde čapujú pivo Pilsner Urquell.

Práve tam sme s bratom zavítali v upršaný decembrový večer. Slamená búda je síce reštaurácia, no v prvom rade si tam môžete prenajať ubytovanie. O siedmej bolo vnútri prázdno, iba za pultom stál mladý čašník.

Posadili sme sa a vypýtali sme si dve veľké Plzne. Hneď nám ich načapoval a položil na stôl spolu s jedálnymi lístkami. Zariadenie reštaurácie je jednoduché a z jedálnych lístkov sme vyčítali, že majú úplne klasickú ponuku - bravčové, kuracie, hovädzie rezne, vyprážané syry, hranolky a dezerty. Jednoducho ponuku, na ktorú je Slovák zvyknutý. Brat si nedokázal vybrať medzi černohorským rezňom a vyprážaným syrom, tak si vybral obe. V ponuke je možné dokonca tieto jedlá skombinovať. Ja som sa rozhodol pre tvarohové palacinky.

Pivko bolo načapované pekne, s riadnou dávkou peny. Štrngli sme si a zhlboka sa napili. Horkosť bola tak akurát a pivo príjemne osviežilo. Hneď bol tento pochmúrny decembrový večer lepší.

Reštaurácia je zariadená jednoducho. Drevené stoličky a stoly prikryté zeleným obrusom. Nad barom, okolo ktorého svižne pobehoval čašník, visela vianočná výzdoba. Kým nám v kuchyni pripravovali večeru, prišlo niekoľko hostí. Dva manželské páry, ktoré mali podľa všetkého prenajaté apartmány.

Palacinky boli ako od babky. Tvaroh bol šťavnatý a sladký a palacinky jemné a hutné. Presne takto mám palacinky rád. Brat bol prekvapený svojou porciou. Jeho prvá reakcia bola, že čakal asi o polovicu menej jedla, než bolo pred ním na tanieri. Aj tak všetko zjedol.

Slamená búda má tradičnú slovenskú kuchyňu s poctivým plzenským pivkom, ktoré sa k nemu úplne hodí. Keď budete na Kolibe čakať na MHD, spravte si pauzu a zbehnite sem na obed alebo večeru. Alebo si rezervujte apartmán a rovno tu pobudnite niekoľko dní.

Sekciu Poď na pivo vám prináša Pilsner Urquell, partner projektu.

Pravidlá pre spoluprácu medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť na tomto odkaze.

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Žilinská nemocnica varuje pred režimom vojnovej medicíny

Bojnická nemocnica už nevie vyčleniť ďalšie lôžka pre pacientov s Covidom

Väčšina nemocníc má dostatok lôžok. Avšak hlavne tým na severe Slovenska začínajú akútne chýbať zdravotníci.
Dobré ráno

Dobré ráno: V Poľsku sú ľudia už týždeň v uliciach, zúri tam kultúrna vojna

Do protestov sa zapájajú desaťtisíce ľudí.

Podcast Dobré Ráno.

Fico žije v atmosfére strachu, jeho ľudia končia v putách

Šéf Smeru sa zastal viacerých zadržaných.

Predseda Smeru Robert Fico.
Komentár šéfredaktorky Beaty Balogovej

Trump patrí do múzea

Trump bol nesmiernou inšpiráciou pre všetkých populistov, ale aj autokratov.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME

Neprehliadnite tiež

Ľubomír Trizuliak

HoReCa Summit 2020: Čo s gastronómiou v čase koronakrízy

Zapojte sa do diskusie s expertmi, ktorí sa podelia o skúsenosti z praxe a načrtnú predstavy o budúcnosti a fungovaní gastronómie.

#foodporn

Víno Bažalík: žije v maringotke a predáva biovína bez chémie

Víno zo Svätého Jura vyrábané ekologickými postupmi.

Michal Bažalík