V decembri máte jedinečnú príležitosť ochutnať Master Stout

Hustá krémová pena, výrazná tmavá farba a chuť po káve a čokoláde. Nie, nejde o nový druh kávy, ale o výnimočné pivo Master Stout.

(Zdroj: www.volbasladkov.sk)

Pre všetkých pivných znalcov, ale aj laikov, Pivovary Topvar v mesiaci december prinášajú unikátny zážitok v podobe stoutu – vrchne kvaseného nefiltrovaného tmavého pivného špeciálu. K dispozícii je vo vybraných prevádzkach zapojených do programu Voľba sládkov.

„Stout sa vyrába technológiou vrchného kvasenia, pri ktorom kvasinky počas fermentácie vyplávajú na hladinu. Na rozdiel od spodného kvasenia, ktoré je typické pre ležiaky, vrchné kvasenie prebieha pri vyššej teplote, čím sa do piva dostávajú zaujímavé vône. V chuti a vôni stoutu sa tiež prejaví kvalita vody a dĺžka ležania, na ktoré sa využívajú aj vypálené sudy po whisky, portskom víne alebo rume,“ vysvetľuje sládok Janko Píry z Pivovarov Topvar.

Master Stout (5,2 % obj. alkoholu) s lahodnými tónmi kávy a čokolády, s prídavkom praženého jačmeňa a čokoládového sladu má výraznú arómu a hustú tmavú penu typickú pre tento druh piva.

Stout je pôvodom z Anglicka a pri jeho výrobe sa používa pražený slad a jačmeň. Je charakteristický tmavou farbou, hustou penou a príchuťou po praženom slade. Na prelome 17. a 18. storočia vzniklo v Londýne tmavé pivo porter, ktoré malo výraznú silnú chuť, tak rýchlo sa nekazilo a chutilo výborne aj teplé. Jeho silnejšie druhy sa označovali ako „porter stout“ a tento názov sa časom zjednodušil na „stout“ a neskôr sa začal používať ako názov tmavých pív vyrobených z praženého sladu.

Program Voľba sládkov prináša už druhý rok všetkým milovníkom piva každý mesiac jeden unikátny druh čapovaného piva v ich obľúbenej pivárni či reštaurácii. Zoznam prevádzok, kde si môžete tento špeciál vychutnať nájdete na stránke www.volbasladkov.sk.


          Hlavné správy zo Sme.sk

          EKONOMIKA

          Most nepodporí návrh Smeru o odchodoch do dôchodku

          Smer sa pri návrhu zákona o budúcich dôchodkoch obráti na opozíciu.

          DOMOV

          Meno Kaliňákovej asistentky sa objavuje pri kauzách

          Priezvisko Zuzany Pisoňovej sa viackrát objavuje v kruhu kamarátov exministra.

          DOMOV

          Žiadnu krízu necítim. Čo hovoria v koalícii na rozhodnutie Mosta

          Bugár nebude rokovania s opozíciou považovať za porušenie zmluvy.

          dnes píše matia lenická

          O ženách chcú opäť rozhodovať muži

          Naša katolícka cirkev odmieta počúvať a nasledovať vlastného pápeža.

          Neprehliadnite tiež

          Viete, ako chutí dobrá káva?

          Iba 5 - 10 % ľudí, ktorí pijú kávu, sa zaujíma o kávový svet a vidí hodnotu dobrej a kvalitnej kávy. K zvyšovaniu tohto čísla napomáhajú kaviarne s ponukou kvalitných výberových a filtrovaných káv. Dávajú priestor novým pražiarňam a ukazujú ľuďom, ako chutí dobrá káva.

          Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

          O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

          Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

          Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.

          Chuť Japonska v Žiline? Aj vy máte príležitosť byť jeho súčasťou

          Japonská kuchyňa sa stáva čím ďalej, tým viac obľúbenou kuchyňou po celom svete. Výnimkou nie je ani Slovensko.

          Miesto, kde sa snúbi tradícia, idylická príroda a prvotriedna gastronómia

          Každá dovolenka, ktorú strávime na vysnenom mieste a s ľuďmi, na ktorých nám záleží, je doslovne rozprávková. Zažiť však rozprávku počas dovolenky neponúka každá destinácia.