V decembri máte jedinečnú príležitosť ochutnať Master Stout

Hustá krémová pena, výrazná tmavá farba a chuť po káve a čokoláde. Nie, nejde o nový druh kávy, ale o výnimočné pivo Master Stout.

(Zdroj: www.volbasladkov.sk)

Pre všetkých pivných znalcov, ale aj laikov, Pivovary Topvar v mesiaci december prinášajú unikátny zážitok v podobe stoutu – vrchne kvaseného nefiltrovaného tmavého pivného špeciálu. K dispozícii je vo vybraných prevádzkach zapojených do programu Voľba sládkov.

„Stout sa vyrába technológiou vrchného kvasenia, pri ktorom kvasinky počas fermentácie vyplávajú na hladinu. Na rozdiel od spodného kvasenia, ktoré je typické pre ležiaky, vrchné kvasenie prebieha pri vyššej teplote, čím sa do piva dostávajú zaujímavé vône. V chuti a vôni stoutu sa tiež prejaví kvalita vody a dĺžka ležania, na ktoré sa využívajú aj vypálené sudy po whisky, portskom víne alebo rume,“ vysvetľuje sládok Janko Píry z Pivovarov Topvar.

Master Stout (5,2 % obj. alkoholu) s lahodnými tónmi kávy a čokolády, s prídavkom praženého jačmeňa a čokoládového sladu má výraznú arómu a hustú tmavú penu typickú pre tento druh piva.

Stout je pôvodom z Anglicka a pri jeho výrobe sa používa pražený slad a jačmeň. Je charakteristický tmavou farbou, hustou penou a príchuťou po praženom slade. Na prelome 17. a 18. storočia vzniklo v Londýne tmavé pivo porter, ktoré malo výraznú silnú chuť, tak rýchlo sa nekazilo a chutilo výborne aj teplé. Jeho silnejšie druhy sa označovali ako „porter stout“ a tento názov sa časom zjednodušil na „stout“ a neskôr sa začal používať ako názov tmavých pív vyrobených z praženého sladu.

Program Voľba sládkov prináša už druhý rok všetkým milovníkom piva každý mesiac jeden unikátny druh čapovaného piva v ich obľúbenej pivárni či reštaurácii. Zoznam prevádzok, kde si môžete tento špeciál vychutnať nájdete na stránke www.volbasladkov.sk.

Hlavné správy zo Sme.sk

Komentár Zuzany Kepplovej

Mal Kočner Glváča na diaľkové ovládanie?

Zsuzsová s Glváčom je možno podobná schéma ako Trošková u Fica.

Neprehliadnite tiež

Desať receptov na najlepšie zimné dezerty s medom

Koláče, zákusky aj drobné pečivo.

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.