SME
Streda, 28. september, 2022 | Meniny má Václav

V decembri máte jedinečnú príležitosť ochutnať Master Stout

Hustá krémová pena, výrazná tmavá farba a chuť po káve a čokoláde. Nie, nejde o nový druh kávy, ale o výnimočné pivo Master Stout.

(Zdroj: www.volbasladkov.sk)

Pre všetkých pivných znalcov, ale aj laikov, Pivovary Topvar v mesiaci december prinášajú unikátny zážitok v podobe stoutu – vrchne kvaseného nefiltrovaného tmavého pivného špeciálu. K dispozícii je vo vybraných prevádzkach zapojených do programu Voľba sládkov.

„Stout sa vyrába technológiou vrchného kvasenia, pri ktorom kvasinky počas fermentácie vyplávajú na hladinu. Na rozdiel od spodného kvasenia, ktoré je typické pre ležiaky, vrchné kvasenie prebieha pri vyššej teplote, čím sa do piva dostávajú zaujímavé vône. V chuti a vôni stoutu sa tiež prejaví kvalita vody a dĺžka ležania, na ktoré sa využívajú aj vypálené sudy po whisky, portskom víne alebo rume,“ vysvetľuje sládok Janko Píry z Pivovarov Topvar.

SkryťVypnúť reklamu

Master Stout (5,2 % obj. alkoholu) s lahodnými tónmi kávy a čokolády, s prídavkom praženého jačmeňa a čokoládového sladu má výraznú arómu a hustú tmavú penu typickú pre tento druh piva.

Stout je pôvodom z Anglicka a pri jeho výrobe sa používa pražený slad a jačmeň. Je charakteristický tmavou farbou, hustou penou a príchuťou po praženom slade. Na prelome 17. a 18. storočia vzniklo v Londýne tmavé pivo porter, ktoré malo výraznú silnú chuť, tak rýchlo sa nekazilo a chutilo výborne aj teplé. Jeho silnejšie druhy sa označovali ako „porter stout“ a tento názov sa časom zjednodušil na „stout“ a neskôr sa začal používať ako názov tmavých pív vyrobených z praženého sladu.

Program Voľba sládkov prináša už druhý rok všetkým milovníkom piva každý mesiac jeden unikátny druh čapovaného piva v ich obľúbenej pivárni či reštaurácii. Zoznam prevádzok, kde si môžete tento špeciál vychutnať nájdete na stránke www.volbasladkov.sk.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Rodák z Lučenca Palo Sekerka(spodný rad-tretí sprava) zo svojim tímom za vitrínou, ktorou sa na nich môžu dívať hostia michelinskej reštaurácie v Paríži.

Bolo to komplikované, ale nenechal sa odradiť prvým neúspechom.


16. sep
Branislav Cvik a Ľubomír Vančo zo spoločnosti Banskobystrický pivovar

Branislav Cvik a Ľubomír Vančo oživili banskobystrický pivovar zdevastovaný mečiarovským privatizérom.


2. sep
Ilustračné foto.

Zdraženie chleba bolo na Slovensku tretie najvyššie v EÚ.


TASR 20. sep

Mesto pod Tatrami. Aj takúto prezývku si vyslúžil Poprad ležiaci v Podtatranskej kotline. Ulice tu majú jedinečné čaro – horizont množstva z nich zdobia hrdo sa týčiace štíty Vysokých Tatier.


6. sep
SkryťZatvoriť reklamu