INZERCIA

Camelot v Košiciach je skvost. Bezchybné pivo a chutné menu

Takto dobrú Plzeň som naposledy pil priamo v pivovare v Plzni.

V Camelote zatvárajú v soboty až o jednej ráno. My sme sa však dvihli už okolo jedenástej. Po celom dni na ceste, počas ktorého sme boli na pive v Spišskej Novej Vsi a Prešove už mal každý dosť. Príjemne unavení sme sa studenými, mokrými a veternými ulicami Košíc dostali až k nášmu hotelu. Po ceste sme rekapitulovali celý deň.

Do Košíc sme dorazili okolo šiestej večer, všade tma, pouličné lampy a reflektory áut sa odrážali od mokrej vozovky. Rýchlo sme sa zložili na hotel a išli si sadnúť do finálnej destinácie nášho tripu, podniku Camelot na Kováčskej v centre mesta. Naozaj, od Dómu sv. Alžbety to je možno 5 minút pešo.

Camelot je rozdelený na piváreň, kaviareň a reštauráciu. Líšia sa však iba interiérom a zatváracími hodinami. V pivárni nebolo miesto, tak sme si sadli do kaviarne. Na naše príjemné prekvapenie, čašníčka nám veľmi rýchlo vysvetlila, že aj tam nám prinesú tankovú Plzeň a čokoľvek, čo si vyberieme z jedálneho lístka.

Keďže sme sa primárne zaujímali o pivo, vypýtali sme si dve hladinky z tanku. Vo svojom živote som vypil už nejednu Plzeň. Tým mám namysli, že som ich vypil toľko, že už len od pohľadu dokážem rozoznať výnimočne dobre načapovanú Plzeň od priemernej alebo podpriemernej. Keď čašníčka položila predo mňa polliter v hrubom skle, po strane ešte stekal pramienok krémovej peny.

Pohár bol vlhký, takže si výčapný dal tú námahu a poriadne ho prepláchol. Pena siahala tesne pod nápis Pilsner Urquell na pohári, čo je podľa Václava Berku, obchodného sládka, ideálne. Pena bola sladkastá a vlhká. Na dva-tri dúšky mi z pohára ubudla polovica a na opačnej stene pohára sa sformovali krúžky.

Poviem len jedno: Takto dobrú Plzeň (1,99 eura) som naposledy pil priamo v pivovare v Plzni.

Hneď som sa pýtal čašníčky, že kto je za výčapom, či tam náhodou nestojí niekto zo súťaže v čapovaní Master Bartender, na ktorú som sa bol v lete osobne pozrieť. Meno sa mi zdalo povedomé, tak som sa išiel presvedčiť. Nakoniec som ho nepoznal, no kožená zástera, ktorú mal na sebe ho prezradila, že sa súťaže zrejme zúčastnil.

Po pive zvykne človeku vyhladnúť, tak som vypýtal jedálny lístok. Mám rád tematické podniky, také, ktoré si zvolia identitu a idú do toho naplno. Camelot jasne naznačuje, že bude mať historickú výzdobu a že v menu nájdete “stredoveké” špeciality. Názvy jedál nesú mená rytierov. Napríklad ja som si dal Obed Sira Lancelota (12,9 eura), čo boli grilované kačacie prsia na višňovej omáčke, podávané s domácou karlovarskou knedľou zo slaniny, húb a kapie. Famózne. Odporúčam si pozrieť jedálny lístok tu.

Keď si v partii niekto objedná pražené mandle, môže to znamenať iba dve veci. Prvá je, že je pred výplatou a k pivu si nič iné nemôže dovoliť, alebo že večer pokročil a hlavy pomútneli. Pri stole sme hrali karty, upíjali si z pollitrákov Plzne a všeobecne sa tešili zo vzájomnej spoločnosti.

Camelot je skvost. S ich bezchybnou Plzňou, originálnym a skutočne chutným menu odporúčam každému zájsť tam. Ja už v Košiciach asi inam chodiť nebudem.

Sekciu Poď na pivo vám prináša Pilsner Urquell, partner projektu.

Pravidlá pre spoluprácu medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť na tomto odkaze.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Návrat Ščurka z basy k hokeju: vražda, klamstvá aj podozrenie z korupcie

Pôvodne mu hrozilo až 20 rokov. Prečo dostal hokejista Ščurko za brutálnu vraždu rozhodcu Mareka Liptaja len mierny trest.

SVET

Mexiko ničí ďalšie zemetrasenie. Má už 226 obetí

Tisíce ľudí utekali ulicami, padali aj budovy. Medzi obeťami sú aj deti.

KOMENTÁRE

Ficovi nestačila porážka Danka, potreboval ho úplne zosmiešniť

Čo by Fico nesmel urobiť, ak by postupoval podľa ústavy.

ŠPORT

Saganov debut na MS: žalúdočné problémy a hnev

Sagana čakajú ôsme majstrovstvá sveta.

Neprehliadnite tiež

Uvarme si spoločné pivo

V Jama Craft Brewery už pár dobrých pív navarili, a čo vy? Teraz máte šancu podieľať sa na jednom z nich. Nie, nedošli im nápady, len chcú dať šancu aj tým vašim. Vyplňte formulár a pivovar uvarí pivo - „Vaše pivo“

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Neobmedzujte sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dve, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.