SME

Camelot v Košiciach je skvost. Bezchybné pivo a chutné menu

Takto dobrú Plzeň som naposledy pil priamo v pivovare v Plzni.

V Camelote zatvárajú v soboty až o jednej ráno. My sme sa však dvihli už okolo jedenástej. Po celom dni na ceste, počas ktorého sme boli na pive v Spišskej Novej Vsi a Prešove už mal každý dosť. Príjemne unavení sme sa studenými, mokrými a veternými ulicami Košíc dostali až k nášmu hotelu. Po ceste sme rekapitulovali celý deň.

Do Košíc sme dorazili okolo šiestej večer, všade tma, pouličné lampy a reflektory áut sa odrážali od mokrej vozovky. Rýchlo sme sa zložili na hotel a išli si sadnúť do finálnej destinácie nášho tripu, podniku Camelot na Kováčskej v centre mesta. Naozaj, od Dómu sv. Alžbety to je možno 5 minút pešo.

Camelot je rozdelený na piváreň, kaviareň a reštauráciu. Líšia sa však iba interiérom a zatváracími hodinami. V pivárni nebolo miesto, tak sme si sadli do kaviarne. Na naše príjemné prekvapenie, čašníčka nám veľmi rýchlo vysvetlila, že aj tam nám prinesú tankovú Plzeň a čokoľvek, čo si vyberieme z jedálneho lístka.

Keďže sme sa primárne zaujímali o pivo, vypýtali sme si dve hladinky z tanku. Vo svojom živote som vypil už nejednu Plzeň. Tým mám namysli, že som ich vypil toľko, že už len od pohľadu dokážem rozoznať výnimočne dobre načapovanú Plzeň od priemernej alebo podpriemernej. Keď čašníčka položila predo mňa polliter v hrubom skle, po strane ešte stekal pramienok krémovej peny.

Pohár bol vlhký, takže si výčapný dal tú námahu a poriadne ho prepláchol. Pena siahala tesne pod nápis Pilsner Urquell na pohári, čo je podľa Václava Berku, obchodného sládka, ideálne. Pena bola sladkastá a vlhká. Na dva-tri dúšky mi z pohára ubudla polovica a na opačnej stene pohára sa sformovali krúžky.

Poviem len jedno: Takto dobrú Plzeň (1,99 eura) som naposledy pil priamo v pivovare v Plzni.

Hneď som sa pýtal čašníčky, že kto je za výčapom, či tam náhodou nestojí niekto zo súťaže v čapovaní Master Bartender, na ktorú som sa bol v lete osobne pozrieť. Meno sa mi zdalo povedomé, tak som sa išiel presvedčiť. Nakoniec som ho nepoznal, no kožená zástera, ktorú mal na sebe ho prezradila, že sa súťaže zrejme zúčastnil.

Po pive zvykne človeku vyhladnúť, tak som vypýtal jedálny lístok. Mám rád tematické podniky, také, ktoré si zvolia identitu a idú do toho naplno. Camelot jasne naznačuje, že bude mať historickú výzdobu a že v menu nájdete “stredoveké” špeciality. Názvy jedál nesú mená rytierov. Napríklad ja som si dal Obed Sira Lancelota (12,9 eura), čo boli grilované kačacie prsia na višňovej omáčke, podávané s domácou karlovarskou knedľou zo slaniny, húb a kapie. Famózne. Odporúčam si pozrieť jedálny lístok tu.

Keď si v partii niekto objedná pražené mandle, môže to znamenať iba dve veci. Prvá je, že je pred výplatou a k pivu si nič iné nemôže dovoliť, alebo že večer pokročil a hlavy pomútneli. Pri stole sme hrali karty, upíjali si z pollitrákov Plzne a všeobecne sa tešili zo vzájomnej spoločnosti.

Camelot je skvost. S ich bezchybnou Plzňou, originálnym a skutočne chutným menu odporúčam každému zájsť tam. Ja už v Košiciach asi inam chodiť nebudem.

Sekciu Poď na pivo vám prináša Pilsner Urquell, partner projektu.

Pravidlá pre spoluprácu medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť na tomto odkaze.

Autor: Peter Nagy pre SME Creative, Pilsner Urquell

Komerčné články

  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  3. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  4. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  5. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  6. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  7. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  8. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno
  1. Skvelý sortiment za výnimočne nízke ceny nájdete v Pepco
  2. S nami máte prístup do všetkých záhrad
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  4. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  5. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  6. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  7. Emma Tekelyová a tvorenie na jarné dni a Veľkú noc
  8. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 13 380
  2. AI o nej píše, že je symbolom odvahy. Kvôli jedinému protestu 8 966
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 7 532
  4. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 6 703
  5. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 6 619
  6. Nevšedný ostrov. Ischia priťahuje pozornosť čoraz viac turistov 5 129
  7. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 4 566
  8. Slovenskí milionári minulý rok bohatli rekordným tempom 3 341
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Michal Kordoš sa momentálne venuje kurzom varenia a pop-upom.

Varil v michelinských reštauráciách.


22

Hľadáte jedinečné gastronomické zážitky? Objavte výnimočné reštaurácie, ktoré ponúkajú nezabudnuteľné špeciality.


Peter Slačka v januári začal variť pre bistro Jolk.

Varil aj v michelinskej reštaurácii.


11

Vyhľadávaná reštaurácia McDonald's na Hornej Nitre prešla v týchto dňoch výraznou premenou, ktorá prináša viacero noviniek pre ešte lepší zákaznícky zážitok.


SkryťZatvoriť reklamu