INZERCIA

Majú východniari dobré pivo? Takto chutí Šariš na Spiši

Išli by ste na roadtrip iba kvôli pivu? My áno.

V krčme v Košiciach sa nás pýtala partia chalanov: “A to ste išli až sem iba kvôli pivu?” My sme sa začudovane pozreli na seba a odpovedali: “Iba?!”. Ale k tomu sa dostaneme.

Pre niekoho je pivo iba nástroj, ako sa zabaviť, pre ďalších je to živobytie a pre nás tak trošku životný štýl. Nepijeme preto, aby sme pili, pijeme preto, aby sme vychutnali spoločné momenty, zblížili sa a zabavili sa. To bol aj náš cieľ, keď som partii kamarátov ešte niekedy v septembri navrhol, aby sme si urobili výlet. Kam? Na ďaleký východ. Do Košíc.

Myslel som si, že budeme dvaja-traja, tí najvernejší, nakoniec sme išli dve autá. A nie, neboli sme samí chlapi, pridali sa aj dve dievčatá.

V jednu upršanú sobotu sme sa stretli na parkovisku v Senci a odtiaľ vyrazili priamo na diaľnicu. Potom to išlo rýchlo - Nitra, Banská Bystrica, Brezno, Poprad a naša prvá zastávka v Spišskej Novej Vsi.

Od domácich sme počuli, že majú skvelú krčmu zvanú Žaba. Na mape vidím Šafárikovo námestie, no vraveli, že tak to tam nikto nevolá. Je to jednoducho Mier.

Najprv sme trochu blúdili a nevedeli sme nájsť nič, čo by vyzeralo ako krčma. Stále mrholilo, a našťastie po chvíľke túlania sa sme ju predsa len našli. Keď sme vošli dnu, hneď sme pochopili niekoľko vecí.1. Žaba sa to volá (asi aj) preto, lebo v rohu napravo od vchodu je veľká drôtená žaba. 2. Vnútri sa fajčí. 3. Je to presne ten typ krčmy, kam chodia chlapi pozerať futbal. 4. Výborne by sa tu pri pive hrali karty.

Sadli sme si za stôl hneď pri dverách. O chvíľu k nám prišiel krčmár Stano a vypýtali sme si od neho srdcovku (nielen) všetkých východniarov - Šariš. Na stole nám pristálo zlatisté pivo s penovou korunkou. Pivo bolo krásne osviežujúce a horké tak akurát. Bolo také poctivé.

Po takmer štyroch hodinách cesty padlo dobré pivo vhod (šofér si dal kofolu, pite zodpovedne!). V krčme sedelo niekoľko miestnych, ktorí pozerali v televízii futbal a mierne udivene sa nás dívali. Vychutnávali sme si atmosféru podniku, v ktorom sme boli prvý raz a pomaly dopíjali. Postupne nám však vyhladlo a pýtali sme sa krčmára, či aj varia. Ten nám odporučil reštauráciu Rudolf, iba pár metrov odtiaľ. Tam sme si sadli na polievku a rezeň, aby sme boli pripravení na ďalšie dve mestá na našej ceste. Predtým než sme dorazili do Košíc, čakalo nás Staré Dobré Mexiko v Prešove.

Ale o tom až budúci týždeň.

Sekciu Poď na pivo vám prináša Pilsner Urquell, partner projektu.

Pravidlá pre spoluprácu medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť na tomto odkaze.

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Môže sa ľahko stať, že českú vládu povedie Slovák

Dôvody, pre ktoré by väčšina Čechov mala závidieť Slovákom ich politiku. Preferencie potvrdzujú, že tretina ľudí si ešte nevybrala.

ŠPORT

Milióny na jeho plat? Výskumy ukázali, že Sagan sa oplatí

Tím Bora-Hansgrohe zhodnotila prvú sezónu v najvyššej lige, očakával viac.

KULTÚRA

Star Trek mával smiešne masky a triky. Na nových častiach sa však nešetrilo

Na Netflixe sú prvé epizódy po desiatich rokoch.

KOMENTÁRE

Menej rande, alkoholu aj sexu. Súčasná doba predlžuje dospievanie

Vek 25 rokov je akoby 18 z minulosti.

Neprehliadnite tiež

Uvarme si spoločné pivo

V Jama Craft Brewery už pár dobrých pív navarili, a čo vy? Teraz máte šancu podieľať sa na jednom z nich. Nie, nedošli im nápady, len chcú dať šancu aj tým vašim. Vyplňte formulár a pivovar uvarí pivo - „Vaše pivo“

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Neobmedzujte sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dve, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.