INZERCIA

Majú východniari dobré pivo? Takto chutí Šariš na Spiši

Išli by ste na roadtrip iba kvôli pivu? My áno.

V krčme v Košiciach sa nás pýtala partia chalanov: “A to ste išli až sem iba kvôli pivu?” My sme sa začudovane pozreli na seba a odpovedali: “Iba?!”. Ale k tomu sa dostaneme.

Pre niekoho je pivo iba nástroj, ako sa zabaviť, pre ďalších je to živobytie a pre nás tak trošku životný štýl. Nepijeme preto, aby sme pili, pijeme preto, aby sme vychutnali spoločné momenty, zblížili sa a zabavili sa. To bol aj náš cieľ, keď som partii kamarátov ešte niekedy v septembri navrhol, aby sme si urobili výlet. Kam? Na ďaleký východ. Do Košíc.

Myslel som si, že budeme dvaja-traja, tí najvernejší, nakoniec sme išli dve autá. A nie, neboli sme samí chlapi, pridali sa aj dve dievčatá.

V jednu upršanú sobotu sme sa stretli na parkovisku v Senci a odtiaľ vyrazili priamo na diaľnicu. Potom to išlo rýchlo - Nitra, Banská Bystrica, Brezno, Poprad a naša prvá zastávka v Spišskej Novej Vsi.

Od domácich sme počuli, že majú skvelú krčmu zvanú Žaba. Na mape vidím Šafárikovo námestie, no vraveli, že tak to tam nikto nevolá. Je to jednoducho Mier.

Najprv sme trochu blúdili a nevedeli sme nájsť nič, čo by vyzeralo ako krčma. Stále mrholilo, a našťastie po chvíľke túlania sa sme ju predsa len našli. Keď sme vošli dnu, hneď sme pochopili niekoľko vecí.1. Žaba sa to volá (asi aj) preto, lebo v rohu napravo od vchodu je veľká drôtená žaba. 2. Vnútri sa fajčí. 3. Je to presne ten typ krčmy, kam chodia chlapi pozerať futbal. 4. Výborne by sa tu pri pive hrali karty.

Sadli sme si za stôl hneď pri dverách. O chvíľu k nám prišiel krčmár Stano a vypýtali sme si od neho srdcovku (nielen) všetkých východniarov - Šariš. Na stole nám pristálo zlatisté pivo s penovou korunkou. Pivo bolo krásne osviežujúce a horké tak akurát. Bolo také poctivé.

Po takmer štyroch hodinách cesty padlo dobré pivo vhod (šofér si dal kofolu, pite zodpovedne!). V krčme sedelo niekoľko miestnych, ktorí pozerali v televízii futbal a mierne udivene sa nás dívali. Vychutnávali sme si atmosféru podniku, v ktorom sme boli prvý raz a pomaly dopíjali. Postupne nám však vyhladlo a pýtali sme sa krčmára, či aj varia. Ten nám odporučil reštauráciu Rudolf, iba pár metrov odtiaľ. Tam sme si sadli na polievku a rezeň, aby sme boli pripravení na ďalšie dve mestá na našej ceste. Predtým než sme dorazili do Košíc, čakalo nás Staré Dobré Mexiko v Prešove.

Ale o tom až budúci týždeň.

Sekciu Poď na pivo vám prináša Pilsner Urquell, partner projektu.

Pravidlá pre spoluprácu medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť na tomto odkaze.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Veľkolepý nástup, výslnie a pád. Prečo veľké strany neprežijú svojich lídrov

Výmena lídra nie je kľúčom k dlhšej životnosti strany. Funguje len pri menších stranách, v Smere by mohla znamenať rýchly zánik.

KOMENTÁRE

Smer bez Fica nemá logiku

Životnosť strán ako Smer sa odvíja od popularity zakladateľa.

Neprehliadnite tiež

Odovzdávanie kuchárskej varechy v reštaurácii HU:MAN

S príchodom jesene odovzdal Ľubomír Herko pomyselnú štafetu jedinečného konceptu reštaurácie HU:MAN v podobe kuchárskej varechy. Jej držiteľom sa stal v gastronomickom svete uznávaný priekopník Peter Ďurčo.

Ako sa stravovať počas užívania antibiotík a kto vypestoval najkrajšie jablko na Slovensku?

Prinášame vám pestrý prehľad článkov o jedle, zdravom stravovaní a tipmi na víkendové varenie.

Svadba ako z rozprávky? Ak ste zo stredného Slovenska, máme skvelý tip

Milí páni, neberte si to osobne, no tento článok venujeme najmä vašim polovičkám. Žienky, čo by ste povedali na svadbu v krásnej záhrade? V Zlatom dukáte vám to s radosťou splnia.

Prvý ležiak na svete vznikol v Plzni. Fenomén menom Pilsner Urquell

Stačila kombinácia meštianskej nespokojnosti a talentu bavorského sládka.

Grobský dvor – miesto, ktoré ponúka domácu atmosféru

Obdobie jesene je tu. Vychutnajte si domácu husacinu v Slovenskom Grobe. My sme navštívili Grobský dvor, kde nás privítali v príjemnej atmosfére v ich jesenne naladenej záhrade.