INZERCIA

Majú východniari dobré pivo? Takto chutí Šariš na Spiši

Išli by ste na roadtrip iba kvôli pivu? My áno.

V krčme v Košiciach sa nás pýtala partia chalanov: “A to ste išli až sem iba kvôli pivu?” My sme sa začudovane pozreli na seba a odpovedali: “Iba?!”. Ale k tomu sa dostaneme.

Pre niekoho je pivo iba nástroj, ako sa zabaviť, pre ďalších je to živobytie a pre nás tak trošku životný štýl. Nepijeme preto, aby sme pili, pijeme preto, aby sme vychutnali spoločné momenty, zblížili sa a zabavili sa. To bol aj náš cieľ, keď som partii kamarátov ešte niekedy v septembri navrhol, aby sme si urobili výlet. Kam? Na ďaleký východ. Do Košíc.

Myslel som si, že budeme dvaja-traja, tí najvernejší, nakoniec sme išli dve autá. A nie, neboli sme samí chlapi, pridali sa aj dve dievčatá.

V jednu upršanú sobotu sme sa stretli na parkovisku v Senci a odtiaľ vyrazili priamo na diaľnicu. Potom to išlo rýchlo - Nitra, Banská Bystrica, Brezno, Poprad a naša prvá zastávka v Spišskej Novej Vsi.

Od domácich sme počuli, že majú skvelú krčmu zvanú Žaba. Na mape vidím Šafárikovo námestie, no vraveli, že tak to tam nikto nevolá. Je to jednoducho Mier.

Najprv sme trochu blúdili a nevedeli sme nájsť nič, čo by vyzeralo ako krčma. Stále mrholilo, a našťastie po chvíľke túlania sa sme ju predsa len našli. Keď sme vošli dnu, hneď sme pochopili niekoľko vecí.1. Žaba sa to volá (asi aj) preto, lebo v rohu napravo od vchodu je veľká drôtená žaba. 2. Vnútri sa fajčí. 3. Je to presne ten typ krčmy, kam chodia chlapi pozerať futbal. 4. Výborne by sa tu pri pive hrali karty.

Sadli sme si za stôl hneď pri dverách. O chvíľu k nám prišiel krčmár Stano a vypýtali sme si od neho srdcovku (nielen) všetkých východniarov - Šariš. Na stole nám pristálo zlatisté pivo s penovou korunkou. Pivo bolo krásne osviežujúce a horké tak akurát. Bolo také poctivé.

Po takmer štyroch hodinách cesty padlo dobré pivo vhod (šofér si dal kofolu, pite zodpovedne!). V krčme sedelo niekoľko miestnych, ktorí pozerali v televízii futbal a mierne udivene sa nás dívali. Vychutnávali sme si atmosféru podniku, v ktorom sme boli prvý raz a pomaly dopíjali. Postupne nám však vyhladlo a pýtali sme sa krčmára, či aj varia. Ten nám odporučil reštauráciu Rudolf, iba pár metrov odtiaľ. Tam sme si sadli na polievku a rezeň, aby sme boli pripravení na ďalšie dve mestá na našej ceste. Predtým než sme dorazili do Košíc, čakalo nás Staré Dobré Mexiko v Prešove.

Ale o tom až budúci týždeň.

Sekciu Poď na pivo vám prináša Pilsner Urquell, partner projektu.

Pravidlá pre spoluprácu medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť na tomto odkaze.

Hlavné správy zo Sme.sk

Dobré ráno

Dobré ráno: Na generálnej prokuratúre sa vyplavuje špina

Čo sa dialo na generálnej prokuratúre.

ANALÝZA

Mayová prežila ďalšiu skúšku, no súboj štyroch sa nekončí

Premiérka musí sľubovať, ale nemá kam uhnúť.

Stĺpček Petra Schutza

Za situáciu si môžu Briti sami, ale sme v tom s nimi až po uši

Je dobré, že Brusel ponúka rokovania.

Neprehliadnite tiež

Desať receptov na najlepšie zimné dezerty s medom

Koláče, zákusky aj drobné pečivo.

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.