SME

Majú východniari dobré pivo? Takto chutí Šariš na Spiši

Išli by ste na roadtrip iba kvôli pivu? My áno.

V krčme v Košiciach sa nás pýtala partia chalanov: “A to ste išli až sem iba kvôli pivu?” My sme sa začudovane pozreli na seba a odpovedali: “Iba?!”. Ale k tomu sa dostaneme.

Pre niekoho je pivo iba nástroj, ako sa zabaviť, pre ďalších je to živobytie a pre nás tak trošku životný štýl. Nepijeme preto, aby sme pili, pijeme preto, aby sme vychutnali spoločné momenty, zblížili sa a zabavili sa. To bol aj náš cieľ, keď som partii kamarátov ešte niekedy v septembri navrhol, aby sme si urobili výlet. Kam? Na ďaleký východ. Do Košíc.

Myslel som si, že budeme dvaja-traja, tí najvernejší, nakoniec sme išli dve autá. A nie, neboli sme samí chlapi, pridali sa aj dve dievčatá.

V jednu upršanú sobotu sme sa stretli na parkovisku v Senci a odtiaľ vyrazili priamo na diaľnicu. Potom to išlo rýchlo - Nitra, Banská Bystrica, Brezno, Poprad a naša prvá zastávka v Spišskej Novej Vsi.

Od domácich sme počuli, že majú skvelú krčmu zvanú Žaba. Na mape vidím Šafárikovo námestie, no vraveli, že tak to tam nikto nevolá. Je to jednoducho Mier.

Najprv sme trochu blúdili a nevedeli sme nájsť nič, čo by vyzeralo ako krčma. Stále mrholilo, a našťastie po chvíľke túlania sa sme ju predsa len našli. Keď sme vošli dnu, hneď sme pochopili niekoľko vecí.1. Žaba sa to volá (asi aj) preto, lebo v rohu napravo od vchodu je veľká drôtená žaba. 2. Vnútri sa fajčí. 3. Je to presne ten typ krčmy, kam chodia chlapi pozerať futbal. 4. Výborne by sa tu pri pive hrali karty.

Sadli sme si za stôl hneď pri dverách. O chvíľu k nám prišiel krčmár Stano a vypýtali sme si od neho srdcovku (nielen) všetkých východniarov - Šariš. Na stole nám pristálo zlatisté pivo s penovou korunkou. Pivo bolo krásne osviežujúce a horké tak akurát. Bolo také poctivé.

Po takmer štyroch hodinách cesty padlo dobré pivo vhod (šofér si dal kofolu, pite zodpovedne!). V krčme sedelo niekoľko miestnych, ktorí pozerali v televízii futbal a mierne udivene sa nás dívali. Vychutnávali sme si atmosféru podniku, v ktorom sme boli prvý raz a pomaly dopíjali. Postupne nám však vyhladlo a pýtali sme sa krčmára, či aj varia. Ten nám odporučil reštauráciu Rudolf, iba pár metrov odtiaľ. Tam sme si sadli na polievku a rezeň, aby sme boli pripravení na ďalšie dve mestá na našej ceste. Predtým než sme dorazili do Košíc, čakalo nás Staré Dobré Mexiko v Prešove.

Ale o tom až budúci týždeň.

Sekciu Poď na pivo vám prináša Pilsner Urquell, partner projektu.

Pravidlá pre spoluprácu medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť na tomto odkaze.

Komerčné články

  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  3. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  4. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  5. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  6. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  7. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  8. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno
  1. Skvelý sortiment za výnimočne nízke ceny nájdete v Pepco
  2. S nami máte prístup do všetkých záhrad
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  4. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  5. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  6. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  7. Emma Tekelyová a tvorenie na jarné dni a Veľkú noc
  8. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 13 380
  2. AI o nej píše, že je symbolom odvahy. Kvôli jedinému protestu 8 966
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 7 532
  4. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 6 703
  5. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 6 619
  6. Nevšedný ostrov. Ischia priťahuje pozornosť čoraz viac turistov 5 129
  7. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 4 566
  8. Slovenskí milionári minulý rok bohatli rekordným tempom 3 341
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Michal Kordoš sa momentálne venuje kurzom varenia a pop-upom.

Varil v michelinských reštauráciách.


22

Hľadáte jedinečné gastronomické zážitky? Objavte výnimočné reštaurácie, ktoré ponúkajú nezabudnuteľné špeciality.


Peter Slačka v januári začal variť pre bistro Jolk.

Varil aj v michelinskej reštaurácii.


11

Vyhľadávaná reštaurácia McDonald's na Hornej Nitre prešla v týchto dňoch výraznou premenou, ktorá prináša viacero noviniek pre ešte lepší zákaznícky zážitok.


SkryťZatvoriť reklamu