INZERCIA

Prazdroj, Mostová v Bratislave: Ozajstná Plzeň priamo v centre

Aj úplné centrum mesta ponúka kvalitu za dobrú cenu.

Je len niekoľko miest v Bratislave, ktoré majú výhodnejšiu polohu ako Pilsner Urquell na Mostovej v Bratislave. Napriek tomu, že v Bratislave študujem/pracujem skoro 10 rokov, túto ulicu som nepoznal. Netušil som, že krátka ulica, ktorá spája Hviezdoslavovo námestie s nábrežím Dunaja, je práve ona. A presne tu, oproti Redute, môžete zavítať do pravej plzenskej krčmy. Je to ako vstup do úplne inej reality (takej, kde každé pivo je kúsok umenia a jedla je vždy dosť).

Vonku pršalo, električková trať sa leskla a my sme vošli dnu. Bol štvrtok večer, okolo ôsmej a väčšina stolov v prednej časti bola buď obsadená, alebo rezervovaná a to aj napriek tomu, že podnik je obrovský. Neskôr som sa na ich stránke dočítal, že prevádzka má až 230 miest. Hneď ako vkročíte dnu, zhltne vás atmosféra typickej plzenskej krčmy (v tom najlepšom zmysle slova).

Prešli sme okolo mladého výčapníka, ktorý nás pozdravil kývnutím hlavy. Skoro sme si ho ani nevšimli, okolo neho sa točili medené trubky, ktorými z tankov (zrejme) pritekalo čerstvé pivko.

Pri vchode do kuchyne sme našli voľný stôl pre dvoch a keď prišla čašníčka, objednali si. Už klasicky, ako prvé prišlo na rad pivo. Vypýtal som dve hladinky, kým sme vyberali z jedálneho lístka. Postupne sa obsadzovali všetky voľné miesta, netušil som, že štvrtky zvyknú byť tak vychytené. Pri vedľajších stoloch sedeli starí kamaráti a vášnivo debatovali, alebo skupinky turistov, prevažne z Ázie, ktorí sem “zablúdili”. Skvelé ale bolo, že fajčiari sedeli v oddelenej časti krčmy, keď nám priniesli pivo, mohli sme si ho vychutnať úplne naplno a bez toho, aby sme boli obklopení dymom.

Môj prvý pocit, keď som sa napil, bol, že som vďačný za to, že toto mesto má toľko výborných podnikov s kvalitným tankovým pivom. Druhý pocit sa už sústredil na plnú horkú chuť a osviežujúcu rezkosť piva Plzeň (1,95 eura za polliter). Z nejakého dôvodu, tento typ krígľa dovoľuje maximálne si pivo vychutnať. Z hornej pery som zlízol zvyšky peny a sledoval som ako sa na vnútornej strane pohára sformoval krúžok už po prvom dúšku.

Podľa obrázku každý hneď spozná, čo som si dal na večeru. Úplne na tenko vyklepaný teľací rezeň s kyslým zemiakovým šalátom (12,90 eura). Terry Pratchett vo svojej knižke Čarodejnice na cestách napísal, že ak viete, z čoho máte vyrobený tanier, tak porcia nie je dostatočne veľká. Rezeň bol tak veľký, že mu nechýbalo veľa a naozaj by som nemal tušenia, že tam nejaký tanier je.

Ak sa nachádzate v centre Bratislavy a chcete sa vyhnúť všetkým “lapačom turistov”, toto je stávka na istotu. Môžete sa pripraviť na kvalitné pivko za výbornú cenu (keď vezmete do úvahy lokalitu) a chutné jedlo. A keď pôjdete ako partia kamarátov, nezabudnite zavolať a rezervovať si stôl.

Sekciu Poď na pivo vám prináša Pilsner Urquell, partner projektu.

Pravidlá pre spoluprácu medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť na tomto odkaze.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Sabotáž vyšetrovania korupcie u Kaliňáka už nevyšetrujú

Prokurátor Vasiľ Špirko podáva sťažnosť.

DOMOV

Bývalého príslušníka SIS Kosíka pustili z väznice v Mali

Kosík strávil v malijskom väzení dva roky.

DOMOV

Slovenskí novinári: Odmietame Ficove útoky

Už jedna vražda je príliš.

Neprehliadnite tiež

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.

Vybrali sme jedenásť receptov na nepečené jablkové koláče

Jeseň vonia jablkami, pochutiť si môžete aj bez pečenia.