INZERCIA

Prazdroj, Mostová v Bratislave: Ozajstná Plzeň priamo v centre

Aj úplné centrum mesta ponúka kvalitu za dobrú cenu.

Je len niekoľko miest v Bratislave, ktoré majú výhodnejšiu polohu ako Pilsner Urquell na Mostovej v Bratislave. Napriek tomu, že v Bratislave študujem/pracujem skoro 10 rokov, túto ulicu som nepoznal. Netušil som, že krátka ulica, ktorá spája Hviezdoslavovo námestie s nábrežím Dunaja, je práve ona. A presne tu, oproti Redute, môžete zavítať do pravej plzenskej krčmy. Je to ako vstup do úplne inej reality (takej, kde každé pivo je kúsok umenia a jedla je vždy dosť).

Vonku pršalo, električková trať sa leskla a my sme vošli dnu. Bol štvrtok večer, okolo ôsmej a väčšina stolov v prednej časti bola buď obsadená, alebo rezervovaná a to aj napriek tomu, že podnik je obrovský. Neskôr som sa na ich stránke dočítal, že prevádzka má až 230 miest. Hneď ako vkročíte dnu, zhltne vás atmosféra typickej plzenskej krčmy (v tom najlepšom zmysle slova).

Prešli sme okolo mladého výčapníka, ktorý nás pozdravil kývnutím hlavy. Skoro sme si ho ani nevšimli, okolo neho sa točili medené trubky, ktorými z tankov (zrejme) pritekalo čerstvé pivko.

Pri vchode do kuchyne sme našli voľný stôl pre dvoch a keď prišla čašníčka, objednali si. Už klasicky, ako prvé prišlo na rad pivo. Vypýtal som dve hladinky, kým sme vyberali z jedálneho lístka. Postupne sa obsadzovali všetky voľné miesta, netušil som, že štvrtky zvyknú byť tak vychytené. Pri vedľajších stoloch sedeli starí kamaráti a vášnivo debatovali, alebo skupinky turistov, prevažne z Ázie, ktorí sem “zablúdili”. Skvelé ale bolo, že fajčiari sedeli v oddelenej časti krčmy, keď nám priniesli pivo, mohli sme si ho vychutnať úplne naplno a bez toho, aby sme boli obklopení dymom.

Môj prvý pocit, keď som sa napil, bol, že som vďačný za to, že toto mesto má toľko výborných podnikov s kvalitným tankovým pivom. Druhý pocit sa už sústredil na plnú horkú chuť a osviežujúcu rezkosť piva Plzeň (1,95 eura za polliter). Z nejakého dôvodu, tento typ krígľa dovoľuje maximálne si pivo vychutnať. Z hornej pery som zlízol zvyšky peny a sledoval som ako sa na vnútornej strane pohára sformoval krúžok už po prvom dúšku.

Podľa obrázku každý hneď spozná, čo som si dal na večeru. Úplne na tenko vyklepaný teľací rezeň s kyslým zemiakovým šalátom (12,90 eura). Terry Pratchett vo svojej knižke Čarodejnice na cestách napísal, že ak viete, z čoho máte vyrobený tanier, tak porcia nie je dostatočne veľká. Rezeň bol tak veľký, že mu nechýbalo veľa a naozaj by som nemal tušenia, že tam nejaký tanier je.

Ak sa nachádzate v centre Bratislavy a chcete sa vyhnúť všetkým “lapačom turistov”, toto je stávka na istotu. Môžete sa pripraviť na kvalitné pivko za výbornú cenu (keď vezmete do úvahy lokalitu) a chutné jedlo. A keď pôjdete ako partia kamarátov, nezabudnite zavolať a rezervovať si stôl.

Sekciu Poď na pivo vám prináša Pilsner Urquell, partner projektu.

Pravidlá pre spoluprácu medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť na tomto odkaze.

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Ondreja Podstupku

Ako vyhrať hádku s ľuďmi, ktorí neveria vo vedu

Ako vyhrať hádku s ľuďmi, ktorí neveria vo vedu.

Neprehliadnite tiež

Zábavný kvíz o varení

Otestujte či máte vzťah k vareniu a patríte do kuchyne. Tak čo, hodí sa vám kuchárska zástera?

Viete v čom je francúzska kuchyňa výnimočná?

Francúzsko je vo svete preslávené najmä kvalitným vínom, syrmi, morskými plodmi, ako aj svojou originalitou, vysokou úrovňou prípravy jedál a pestrosťou pokrmov. Otestujte sa v kvíze o francúzskej kuchyni a zistite, v čom je jedinečná!

Vyznáte sa v svetovej gastronómii?

Otestujte sa a zistite, či ste skutočný odborník vo svete gastronómie. Ak radi varíte, listujete najnovšie kuchárky a trávite čas v kuchyni, tento kvíz určite hravo zvládnete!

Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.