SME
Štvrtok, 26. november, 2020 | Meniny má KornelKrížovkyKrížovky
INZERCIA

U Grolla v Michalovciach: Kúsok skutočného Česka na Zemplíne

Pomyslíte si, že vám omylom priniesli dvojitú porciu.

V sobotu na obed postupne vchádzali do bielo-červeného domčeka so živým plotom, zelenými slnečníkmi a pútačmi skupinky ľudí, tak sme sa s kamarátom zamiešali medzi nich.

Reštaurácia U Grolla sa nachádza neďaleko centra Michaloviec. Prešli sme cez terasu oddelenú od ulice živým plotom. Keď sme vošli dovnútra, udreli nám do očí diplomy zo súťaže čapovania piva Master Bartender a tiež certifikáty kvality. Od začiatku boli moje očakávania od tohto podniku a tiež od kvality tamojšieho piva vyššie.

Reštaurácia je zariadená v štýle typickom pre podniky plzenského charakteru. Tmavé drevo, zelené doplnky, krásna drevená podlaha a medené tanky priamo na očiach všetkých návštevníkov evokovali atmosféru tradičnej českej mestskej pivárničky. Všade, kde som sa pozrela, mi udrel do očí nejaký milý detail, napríklad kvety zasadené v plechovom súdku Pilsner Urquell.

Reštaurácia ponúka denné menu za približne 4 eurá aj cez víkend a aj to bol dôvod, prečo bol podnik takmer plný už necelú hodinu po otvorení. Neustále si do podniku miestni prichádzali aj po jedlo so sebou.

Medzi jednotlivými stolmi kmitalo niekoľko mladých čašníčok, jedna z nich prišla k nám hneď, keď sme sa usadili. Ja som si objednala veľkú Plzeň načapovanú na hladinku a požiadala o jedálne lístky. Menu reštaurácie pozostáva najmä z jedál typických pre súčasnú slovenskú a českú kuchyňu. K pivku si môžete dať diabolské topinky, nakladaný hermelín či domácu kačaciu paštétu. Ako špeciality podniku reštaurácia označuje plzenský guláš, moravského vrabca, českú klasiku „knedlo, vepřo, zelo“ alebo pečené rebrá. Môžete si vybrať aj z niekoľkých druhov burgrov, cestovín a šalátov.

Kým som si z menu vybrala svoj sobotný obed ja, už som mala na stole naozaj ukážkovú hladinku Pilsner Urquell. Už na prvý pohľad bolo vidno, že tankové pivo je čapované na jedenkrát, keďže pena bola lahodne krémová. Hneď prvý hlt ma presvedčil, že U Grolla sa o pivo naozaj starajú. Bolo svieže s jasnou farbou a výbornou arómou. Keď som sa pozrela okolo, všimla som si, že nie som jediná, ktorej tunajšia Plzeň chutí, keďže aspoň jeden plný pollitrák bol takmer na každom stole.

Z jedálneho lístka som si vybrala kurací vývar a stroganoff z pravej hovädzej sviečkovice s maslovými haluškami. Na jedlo sme vôbec nečakali dlho. Nestihla som vychutnať ani tretinu tankovej Plzne a už bola predo mnou polievka. Kurací vývar s rezancami chutil presne tak, ako sme zvyknutí z nedeľného obeda doma.

Krátko po tom, ako som dojedla polievku, mi už čašníčka niesla obrovský okrúhly tanier s druhým chodom. Porcia ma naozaj zarazila, mala som pocit, že mám omylom dvojitú porciu. Keď som si však nenápadne všímala okolie, zistila som, že obrovské porcie sú v podniku štandardom. Stroganoff bol výborný, v smotanovej omáčky bola okrem kúskov mäsa aj cibuľka a kyslé uhorky. Chute spolu výborne ladili, len tu porciu som naozaj nezvládla zjesť.

Reštaurácia U Grolla príjemne prekvapila. Krásny interiér, milý personál, špičkové pivo a vynikajúce jedlo, ktoré zasýti aj najväčších jedákov, robí z podniku perlu „perly Zemplína“.

Sekciu Poď na pivo vám prináša Pilsner Urquell, partner projektu.

Pravidlá pre spoluprácu medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť na tomto odkaze.

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTORSKÁ STRANA MICHALA HAVRANA

Fanúškovské násilie má pôvod v pocite zasvätenia (píše Michal Havran)

Ako sa vyhnúť vzniku domácich teroristických skupín.

Demonštranti a policajti počas nepovoleného protivládneho protestu pred Úradom vlády.

Jankovská priznala vzťah s Kočnerom. Spomína aj Fica

Neskôr chce vypovedať o Bödörovi, aj Zoroslavovi Kollárovi.

Moniku Jankovskú odvážajú z NAKA v Nitre.
Testovanie na nový koronavírus.
Boris Kollár leží po autonehode s obručou okolo hlavy v Nemocnici sv. Michala v Bratislave.

Neprehliadnite tiež

Ľubomír Trizuliak

HoReCa Summit 2020: Čo s gastronómiou v čase koronakrízy

Zapojte sa do diskusie s expertmi, ktorí sa podelia o skúsenosti z praxe a načrtnú predstavy o budúcnosti a fungovaní gastronómie.

#foodporn

Víno Bažalík: žije v maringotke a predáva biovína bez chémie

Víno zo Svätého Jura vyrábané ekologickými postupmi.

Michal Bažalík