INZERCIA

Zanzibar v Nitre: Bar s atmosférou, v ktorom sa nedá ostať len na jedno

Podnik s názvom Zanzibar je asi v každom meste, no nitriansky je fakt výnimočný.

Ako na dovolenke. Taký bol môj prvý a celkový dojem z návštevy Zanzibaru v Nitre. Podnik som navštívila v sobotu, ktorej počasie malo všetky znaky babieho leta. Pomaly sa zvečerievalo a Nitra sa chystala oddychovať po slnečnom dni.

Od podniku, ktorý má názov evokujúci dovolenkový raj som však neočakávala žiadnu letnú a exotickú atmosféru, keďže podniky s týmto menom sú takmer v každom slovenskom meste. V mnohých prípadoch ide o zafajčené pajzle, ktoré názov Zanzibar využívajú len ako slovnú hračku obsahujúcu slovo bar.

Zanzibar v Nitre sa nachádza na Štefánikovej v centre mesta. Vchádza sa doň cez pasáž, „okrášlenú“ množstvom pútačov a samotná reklama na bar, do ktorého som sa chystala nevyzerala vôbec vábne. O to milšie bolo prekvapenie, keď som vošla dovnútra. Terasa vo dvore mala krásnu letnú atmosféru, drevené sudy, stoličky a stoly rôznych štýlov, zelené doplnky a kvetinky v papierových vreckách na stoloch pôsobili veľmi príjemne.

Ďalším príjemným prekvapením boli jedálne a nápojové lístky, ktoré mladučká čašníčka hneď priniesla. Každé menu je ručne napísané a nakreslené na linajkových stránkach akoby vytrhnutých zo školského zošita.

Chvíľu som si so záujmom lístok pozerala bez toho, aby som si všímala jeho obsah a rozplývala sa nad jeho originalitou. Potom som si začala vyberať. V Zanzibare je široká ponuka vína aj miešaných nápojov. „Naj naj najlepšie čapované pivo plzenské a aj iné v Nitre. Garancia čistoty pivného potrubia potvrdená certifikátom pivovaru,“ písalo sa v lístku, preto som si nemohla vybrať nič iné a vyskúšať či je „zanzibarská Plzeň“ naozaj taká dobrá.

Pivní experti často zdôrazňujú, že pravidelné čistenie výčapného potrubia má na chuť piva veľký vplyv. Ak teda podnik splní prísne kritéria a dostane spomínaný certifikát, môžete si byť istý, že čapované pivko chutí presne tak, ako má. A taká bola aj veľká Plzeň, ktorú som mala na stole chvíľku po objednaní. Výborná teplota, hustá, ale lahodná mokrá pena a plná chuť piva splnila moje očakávania. Po každom odpití som vnútri pohára videla nový biely krúžok, tak, že som si na konci mohla spočítať na koľko dúškov som pivo vypila.

Zanzibar je primárne barom, v ponuke teda nemá skutočné jedlá, ide skôr o drobné studené chuťovky k pivu. Zaujímavo znela „Pochúťka pivného gurmána“ aj „Šéfov tanier“. Keďže sme po niekoľkohodinovej prechádzke Nitrou vyhladli, tak sme sa rozhodli pre obe tieto jedlá. Keďže názvy vyznievali tajomne, radšej sme sa čašníčky vopred opýtali, o čo ide.

O niekoľko minút nám priniesla väčší zaváraninový pohár plný niekoľkých druhov syra s klobáskou a olivami nakladaných v oleji a tanier s kopou rukoly, olív, prosciutta a väčších hobliniek syra grana padano. Aj keď to podľa lístka vyzeralo ako menšie chuťovky, v skutočnosti išlo o fakt štedré porcie, ktoré ocení aj (nie príliš hladná) partia na zobkanie k večernému pivu.

Barov, reštaurácií, diskoték či krčiem s názvom Zanzibar nájdete na celom Slovensku, no Zanzibar v Nitre má ozaj neopakovateľnú a veľmi príjemnú atmosféru. Určite sa vám bude páčiť terasa, interiér aj príjemný personál a keď sa ho rozhodnete navštíviť, tak pravdepodobne neostanete iba pri jednom pive.

Sekciu Poď na pivo vám prináša Pilsner Urquell, partner projektu.

Pravidlá pre spoluprácu medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť na tomto odkaze.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Faktúra za Kiskove lety stojí na vode

Premiér Robert Fico sa už takmer mesiac vyhráža tým, že pošle Andrejovi Kiskovi faktúru na takmer milión eur za lety do Popradu.

KOMENTÁRE

Faktúra za Kiskove lety pripomína šmejďácku historku

Niekto sa pokúša navodiť dojem, ako keby sa jednotlivé lety nemuseli schvaľovať.

BLOG MATÚŠA STEISA

Je bitcoin len zlatá baňa alebo finančná bublina?

Bitcoin má tento rok má za sebou skutočne divokú jazdu.

Neprehliadnite tiež

Odovzdávanie kuchárskej varechy v reštaurácii HU:MAN

S príchodom jesene odovzdal Ľubomír Herko pomyselnú štafetu jedinečného konceptu reštaurácie HU:MAN v podobe kuchárskej varechy. Jej držiteľom sa stal v gastronomickom svete uznávaný priekopník Peter Ďurčo.

Ako sa stravovať počas užívania antibiotík a kto vypestoval najkrajšie jablko na Slovensku?

Prinášame vám pestrý prehľad článkov o jedle, zdravom stravovaní a tipmi na víkendové varenie.

Svadba ako z rozprávky? Ak ste zo stredného Slovenska, máme skvelý tip

Milí páni, neberte si to osobne, no tento článok venujeme najmä vašim polovičkám. Žienky, čo by ste povedali na svadbu v krásnej záhrade? V Zlatom dukáte vám to s radosťou splnia.

Prvý ležiak na svete vznikol v Plzni. Fenomén menom Pilsner Urquell

Stačila kombinácia meštianskej nespokojnosti a talentu bavorského sládka.

Grobský dvor – miesto, ktoré ponúka domácu atmosféru

Obdobie jesene je tu. Vychutnajte si domácu husacinu v Slovenskom Grobe. My sme navštívili Grobský dvor, kde nás privítali v príjemnej atmosfére v ich jesenne naladenej záhrade.