SME
Pondelok, 26. september, 2022 | Meniny má Edita

Zanzibar v Nitre: Bar s atmosférou, v ktorom sa nedá ostať len na jedno

Podnik s názvom Zanzibar je asi v každom meste, no nitriansky je fakt výnimočný.

Ako na dovolenke. Taký bol môj prvý a celkový dojem z návštevy Zanzibaru v Nitre. Podnik som navštívila v sobotu, ktorej počasie malo všetky znaky babieho leta. Pomaly sa zvečerievalo a Nitra sa chystala oddychovať po slnečnom dni.

Od podniku, ktorý má názov evokujúci dovolenkový raj som však neočakávala žiadnu letnú a exotickú atmosféru, keďže podniky s týmto menom sú takmer v každom slovenskom meste. V mnohých prípadoch ide o zafajčené pajzle, ktoré názov Zanzibar využívajú len ako slovnú hračku obsahujúcu slovo bar.

Zanzibar v Nitre sa nachádza na Štefánikovej v centre mesta. Vchádza sa doň cez pasáž, „okrášlenú“ množstvom pútačov a samotná reklama na bar, do ktorého som sa chystala nevyzerala vôbec vábne. O to milšie bolo prekvapenie, keď som vošla dovnútra. Terasa vo dvore mala krásnu letnú atmosféru, drevené sudy, stoličky a stoly rôznych štýlov, zelené doplnky a kvetinky v papierových vreckách na stoloch pôsobili veľmi príjemne.

Ďalším príjemným prekvapením boli jedálne a nápojové lístky, ktoré mladučká čašníčka hneď priniesla. Každé menu je ručne napísané a nakreslené na linajkových stránkach akoby vytrhnutých zo školského zošita.

Chvíľu som si so záujmom lístok pozerala bez toho, aby som si všímala jeho obsah a rozplývala sa nad jeho originalitou. Potom som si začala vyberať. V Zanzibare je široká ponuka vína aj miešaných nápojov. „Naj naj najlepšie čapované pivo plzenské a aj iné v Nitre. Garancia čistoty pivného potrubia potvrdená certifikátom pivovaru,“ písalo sa v lístku, preto som si nemohla vybrať nič iné a vyskúšať či je „zanzibarská Plzeň“ naozaj taká dobrá.

Pivní experti často zdôrazňujú, že pravidelné čistenie výčapného potrubia má na chuť piva veľký vplyv. Ak teda podnik splní prísne kritéria a dostane spomínaný certifikát, môžete si byť istý, že čapované pivko chutí presne tak, ako má. A taká bola aj veľká Plzeň, ktorú som mala na stole chvíľku po objednaní. Výborná teplota, hustá, ale lahodná mokrá pena a plná chuť piva splnila moje očakávania. Po každom odpití som vnútri pohára videla nový biely krúžok, tak, že som si na konci mohla spočítať na koľko dúškov som pivo vypila.

Zanzibar je primárne barom, v ponuke teda nemá skutočné jedlá, ide skôr o drobné studené chuťovky k pivu. Zaujímavo znela „Pochúťka pivného gurmána“ aj „Šéfov tanier“. Keďže sme po niekoľkohodinovej prechádzke Nitrou vyhladli, tak sme sa rozhodli pre obe tieto jedlá. Keďže názvy vyznievali tajomne, radšej sme sa čašníčky vopred opýtali, o čo ide.

O niekoľko minút nám priniesla väčší zaváraninový pohár plný niekoľkých druhov syra s klobáskou a olivami nakladaných v oleji a tanier s kopou rukoly, olív, prosciutta a väčších hobliniek syra grana padano. Aj keď to podľa lístka vyzeralo ako menšie chuťovky, v skutočnosti išlo o fakt štedré porcie, ktoré ocení aj (nie príliš hladná) partia na zobkanie k večernému pivu.

Barov, reštaurácií, diskoték či krčiem s názvom Zanzibar nájdete na celom Slovensku, no Zanzibar v Nitre má ozaj neopakovateľnú a veľmi príjemnú atmosféru. Určite sa vám bude páčiť terasa, interiér aj príjemný personál a keď sa ho rozhodnete navštíviť, tak pravdepodobne neostanete iba pri jednom pive.

Sekciu Poď na pivo vám prináša Pilsner Urquell, partner projektu.

Pravidlá pre spoluprácu medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť na tomto odkaze.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Branislav Cvik a Ľubomír Vančo zo spoločnosti Banskobystrický pivovar

Branislav Cvik a Ľubomír Vančo oživili banskobystrický pivovar zdevastovaný mečiarovským privatizérom.


2. sep
Ilustračné foto.

Zdraženie chleba bolo na Slovensku tretie najvyššie v EÚ.


TASR 20. sep

Mesto pod Tatrami. Aj takúto prezývku si vyslúžil Poprad ležiaci v Podtatranskej kotline. Ulice tu majú jedinečné čaro – horizont množstva z nich zdobia hrdo sa týčiace štíty Vysokých Tatier.


6. sep
Podniky sa musia pripraviť na rastúce ceny energií či potravín.

Pomoc štátu je takmer nulová.


31. aug
SkryťZatvoriť reklamu