Slovenské Vinice uvádzajú novú kolekciu slovenských vín "ručný zber"

Majstrovstvo a umenie slovenských vinárov potvrdzuje nová kolekcia značky Slovenské Vinice ručný zber, ktorú si môžete vychutnať vo vinárňach a reštauráciách. To najlepšie z najlepšieho - šesť vín výnimočnej kvality z rodinných vinárstiev v rôznych kútoch Slovenska vybrali svetovo uznávaní odborníci.

Slovenské Vinice združujú pod jednou značkou skvelé vína z malých rodinných vinárstiev. Domácemu spotrebiteľovi pomáhajú orientovať sa v bohatej ponuke slovenských vín a lokálnym vinárom zasa ponúkajú možnosť presadiť sa na trhu. „Na Slovensku sa rodia úžasné vína, máme na čo byť hrdí. Mnohé rodinné vinárstva poctivou prácou a bohatými skúsenosťami dodávajú svojim vínam dušu a neopakovateľnú chuť. Koncept Slovenské Vinice ručný zber po starostlivom výbere ponúka výsledky ich majstrovstva náročnému spotrebiteľovi,“ vysvetľuje  Mikuláš Šranko, marketingový riaditeľ  ST.NICOLAUS.

Najnovší rad vín pre oblasť HoReCa vyberali renomovaní odborníci:  Jean Daniel Angibaud, svetovo uznávaný someliér z Bordeaux, držiteľ mnohých prestížnych svetových ocenení, Fedor Malík, medzinárodne uznávaný  odborník na víno, Katarína Furdíková, enologička a vedecká pracovníčka oddelenia Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave a Marek Závracký someliér a hlavný inšpektor Štátnej veterinárnej a potravinárskej správy na Slovensku, podpredseda komisie pre zatrieďovanie a certifikáciu vín ÚKSUP.

„Slovenské vína z malých vinárstiev sú veľmi zaujímavé a lahodné,“ hodnotí J. D. Angibaud a dodáva: „Je doslova zázrak, aký pokrok a profesionalitu dosiahli slovenskí vinári, ktorých víno sa môže smelo porovnávať  s viacerými uznávanými vínami z Bordeaux, Austrálie, Čile či Nového Zélandu.“

Vybrali ich uznávaní odborníci

Devín, ročník 2015, biele suché, ručný zber

Pochádza z Jasovej v Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. Žlto-zelenkavé víno s intenzívnou arómou v sebe skrýva chuť zrelého žltého ovocia, je korenisté s jemným náznakom muškátového kvetu.

Jeho plná harmonická chuť najlepšie vynikne s jedlami z morských špecialít, sladkovodných rýb, teľacieho i hovädzieho mäsa a výraznejšími šalátmi. Odporúčame ho servírovať vychladené na teplotu 10°C.

Ocenenie: zlatá medaila Prague Wine Trophy 2016, zlatá medaila Vino Ljubljana 2016

 

Chardonnay, výber z hrozna, ročník 2015, biele suché, ručný zber

Toto biele suché víno pochádza z Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti, presnejšie z obce Jasová. Má iskrivú žlto-zelenú farbu, intenzívnu arómu s tónmi medových plástov, lieskových orieškov a jadrového ovocia.  

Ideálne štrukturované víno si najlepšie vychutnáte vychladené na teplotu 8° - 10°C s krémovými jedlami, syrom a terinou s husacou pečeňou.  

Ocenenie: strieborná medaila Winales Internationales 2016, Francúzsko

 

Sauvignon blanc, neskorý zber, ročník 2014, biele suché, ručný zber

Suché víno tejto značky sa zrodilo v Modrokamenskom vinohradníckom rajóne, vo Veľkom Krtíši. Je čisté, vôňa a chuť sú vo vzácnej harmónii. Bohaté nuansy aromatického profilu sa prejavujú v tretinovom podiele žihľavového buketu a prevahe žltého ovocia s kvapkou medu v dochuti.

Svieže víno si najlepšie vychutnáte vychladené na teplotu 8° - 10°C a je ideálne ako aperitív k predjedlu a korenistým jedlám.

Ocenenie: strieborná medaila Víno Tirnavia 2016

 

Cabernet sauvignon,  výber z hrozna, barrique, ročník 2013, červené suché, ručný zber

Víno rubínovo granátovej farby má intenzívnu, príťažlivú ovocnú arómu so stopami čierneho bobuľového ovocia, korenia, vanilky a praženej kávy. Pochádza zo Strekovského rajónu v Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti, konkrétne z Belej.

Tento druh vína výborne dopĺňa jedlá z diviny, hovädzieho mäsa a rôzne druhy tvrdého syra. Podávajte ho vychladené na 16° - 18°C.

Ocenenie: zlatá medaila Muvina 2016, Prešov

 

Pinot noir (rulandské modré), výber z hrozna, ročník 2013, červené suché, ručný zber

Víno s elegantným čerešňovým odtieňom a tehlovým odleskom je charakteristické dokonalou súhrou arómy a chuti. Skrýva v sebe lahodné tóny kôstkového ovocia, vanilky a praženej kávy. Pôvod má v Strekovskom rajóne v  Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti, v obci Belá.

Jedinečná chuť vína dokonale vynikne pri jedlách z hydiny, jahňacieho mäsa a zrelých i  tvrdých bielych syroch, optimálne vychladené je na 16° - 18°C.

Ocenenie: zlatá medaila Muvina 2016, Prešov

 

Cabernet sauvignon rosé, neskorý zber,  ročník 2015, ružové suché, ručný zber

Ružové víno zo Strekovského rajónu, z Jasovej v Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti odráža vo farbe odtieň májových čerešní. V aróme môžete zaznamenať ovocno-jogurtové tóny s dominanciou čerstvých malín, ríbezlí a čerstvých záhradných jahôd.

Svieža chuť predznamenáva ružové víno na aperitív alebo digestív na konci menu, v kombinácii s kvalitnými syrmi či dezertom.

Ocenenie: zlatá  medaila Champion Pezinok 2016

 

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Kočner sa aj z väzby zbavuje majetku, založil osem bytov v Bratislave

Vo štvrtok bude súd rozhodovať, či vo väzbe ostane.

DOMOV

Maďarič tvrdí, že Fico poprel byt na Vazovovej. V Smere o tom nevedia

Fico podľa Maďariča povedal, že v byte nebol.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Kto sa najmenej teší na Kosíkov návrat na Slovensko

Kosík chce vypovedať o únose aj Lexovi.

Komentár Zuzany Kepplovej

Nie, OSN nemôže napísať, že migrácia sa zakazuje

Nech sa páči, pán Lajčák, vysvetľovať globálny kompakt kolegom aj voličom.

Neprehliadnite tiež

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.

Vybrali sme jedenásť receptov na nepečené jablkové koláče

Jeseň vonia jablkami, pochutiť si môžete aj bez pečenia.