SME

Piešťany: Najlepšie načapovanú Plzeň nájdete U páva

Nemusíte byť žiadny pivný znalec, aby ste ocenili, ako tu čapujú pivo.

Za posledných pár rokov som si Piešťany naozaj obľúbil. Vždy pre mňa predstavovali prototyp skutočného slovenského mesta. Má rieku a mosty, kúpele aj kopce, pekné upravené centrum, množstvo parkov a zelene. Všade samé rodinné domy s veľkými dvormi a ulice plné cyklistov. Piešťany sú v podstate taký malý Amsterdam, ale s kúpeľmi. Je to mesto, kde by som raz chcel zostarnúť a celý večer vysedávať na pive. Napríklad v pivárni U páva, kde som dostal tak dobre načapovanú Plzeň, že ma skoro zhodilo zo stoličky. Ale k tomu viac až o chvíľu.

Pršalo, takže Winterova ulica bola vyľudnená, iba tu a tam v kaviarňach pod slnečníkmi posedávali skupiny dôchodcov, zrejme kúpeľných hostí. Ja som sa vbehol schovať pred dažďom do reštaurácie a pivárne U páva. Keby bolo pekne, slnečno, určite by som si sadol na terasu k fontáne. Teraz som však automaticky vošiel dnu.

Bolo pol dvanástej a niekoľko hostí už čakalo na skorý obed. Tiež mi vyhladlo a zvažoval som, čo si dám. U páva majú vychýrenú pizzu, všetky vedľajšie stoly si vybrali práve tú. Okrem pizze majú však aj domáci hamburger, rebierka, rezne, hermelíny, vyprážaný syr a iné klasiky. Chcel som ochutnať niečo, čo nemajú úplne všade, tak som si objednal bravčové ražniči na panvičke s chilli a americkými zemiakmi (bravčové mäso, klobása, slaniny, šampiňóny, cibuľa, chilli). Ako predjedlo som si vypýtal hladinku - veľkú čapovanú Plzeň s päťcentimetrovou mokrou penou.

Tak krásne načapovanú hladinku som naposledy videl priamo v Plzni a to z rúk Mastera Bartendera. Neveril som, zhlboka som sa napil a fakt. Krásna pena sa nelepila a chutila, pivo bolo čerstvé a rezké. Nemusíte byť žiadny pivný znalec (ani ja nie som, iba sa presvedčivo tvárim), aby ste ocenili, že takéto pivo jednoducho chutí. Bodka. Pozrel som sa za výčap, či za ním nestojí niektorý z finalistov súťaže Master Bartender, ale nie, stál tam neznámy mladý chalan.

Kým som sa v duchu rozplýval nad dokonalosťou piva, ktoré mi stálo na stole, čašníčka mi priniesla obed. Americké zemiaky boli rovnaké ako všade, ražniči však bolo zaujímavé. Zmes mäsa a zeleniny bola pikantná a výdatná. Klobása aj slanina pustili veľa masti, ktorú som vytieral zemiakmi a to som si pôvodne myslel, že si vypýtam kečup. Ideálne jedlo k pivu.

To už som mal vypýtané druhé pivo, bol som zvedavý, či bude rovnako skvelé ako to predtým. Bolo ako dvojča prvého piva a rovnako mu nič nechýbalo. Radosť sa naň dívať a aj si ho vychutnávať.

Veľká Plzeň tu stojí 1,80, ale čapujú ju tak, že by vám nebolo ľúto nechať aj viac. Prekvapila ma cena jedla. Čakal som, že v cene 5,90 bude započítaná aj príloha (zvykne byť), no nebola a americké zemiaky ma vyšli ďalších 1,50. Ak budete mať cestu, určite sa tu zastavte na jednu hladinku. Keď prídem opäť do Piešťan, moje kroky budú viesť práve sem.

Sekciu Poď na pivo vám prináša Pilsner Urquell, partner projektu.

Pravidlá pre spoluprácu medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť na tomto odkaze.

Autor: Peter Nagy pre SME Creative, Pilsner Urquell

Komerčné články

  1. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  3. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory
  4. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  5. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  6. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  7. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  8. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  1. Letná háčkovaná móda a kúsok mora u vás doma
  2. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie
  3. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  4. Ako znížiť vysoký tlak a cholesterol
  5. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory
  6. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  7. Záhradkári, pracujte len ráno a večer
  8. OTS: LESY SR sa dištancujú od nepravdivých tvrdení
  1. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory 10 305
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 10 259
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 4 893
  4. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku? 3 020
  5. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 2 239
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 1 878
  7. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 1 789
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 1 586
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Eva a Peter Janíčkovci

Keď Eva a Peter Janíčkovci začali budovať Château Gbeľany, mali jasnú víziu - vytvoriť miesto, kde reštaurácia nebude len súčasťou hotela, ale samostatným dôvodom na návrat.


Cenu za TOP inováciu si odniesol autor projektu Štefánik - odkaz pre 21. storočie Matúš Tomáška.


TASR
Najviac bodov v kraji získala reštaurácia hotela Château Gbeľany.

Gault&Millau dal odporúčania.


Top reštaurácie do 10 eur.

Reštaurácie z bedekra Gault&Millau.


8
SkryťZatvoriť reklamu