INZERCIA

Piešťany: Najlepšie načapovanú Plzeň nájdete U páva

Nemusíte byť žiadny pivný znalec, aby ste ocenili, ako tu čapujú pivo.

Za posledných pár rokov som si Piešťany naozaj obľúbil. Vždy pre mňa predstavovali prototyp skutočného slovenského mesta. Má rieku a mosty, kúpele aj kopce, pekné upravené centrum, množstvo parkov a zelene. Všade samé rodinné domy s veľkými dvormi a ulice plné cyklistov. Piešťany sú v podstate taký malý Amsterdam, ale s kúpeľmi. Je to mesto, kde by som raz chcel zostarnúť a celý večer vysedávať na pive. Napríklad v pivárni U páva, kde som dostal tak dobre načapovanú Plzeň, že ma skoro zhodilo zo stoličky. Ale k tomu viac až o chvíľu.

Pršalo, takže Winterova ulica bola vyľudnená, iba tu a tam v kaviarňach pod slnečníkmi posedávali skupiny dôchodcov, zrejme kúpeľných hostí. Ja som sa vbehol schovať pred dažďom do reštaurácie a pivárne U páva. Keby bolo pekne, slnečno, určite by som si sadol na terasu k fontáne. Teraz som však automaticky vošiel dnu.

Bolo pol dvanástej a niekoľko hostí už čakalo na skorý obed. Tiež mi vyhladlo a zvažoval som, čo si dám. U páva majú vychýrenú pizzu, všetky vedľajšie stoly si vybrali práve tú. Okrem pizze majú však aj domáci hamburger, rebierka, rezne, hermelíny, vyprážaný syr a iné klasiky. Chcel som ochutnať niečo, čo nemajú úplne všade, tak som si objednal bravčové ražniči na panvičke s chilli a americkými zemiakmi (bravčové mäso, klobása, slaniny, šampiňóny, cibuľa, chilli). Ako predjedlo som si vypýtal hladinku - veľkú čapovanú Plzeň s päťcentimetrovou mokrou penou.

Tak krásne načapovanú hladinku som naposledy videl priamo v Plzni a to z rúk Mastera Bartendera. Neveril som, zhlboka som sa napil a fakt. Krásna pena sa nelepila a chutila, pivo bolo čerstvé a rezké. Nemusíte byť žiadny pivný znalec (ani ja nie som, iba sa presvedčivo tvárim), aby ste ocenili, že takéto pivo jednoducho chutí. Bodka. Pozrel som sa za výčap, či za ním nestojí niektorý z finalistov súťaže Master Bartender, ale nie, stál tam neznámy mladý chalan.

Kým som sa v duchu rozplýval nad dokonalosťou piva, ktoré mi stálo na stole, čašníčka mi priniesla obed. Americké zemiaky boli rovnaké ako všade, ražniči však bolo zaujímavé. Zmes mäsa a zeleniny bola pikantná a výdatná. Klobása aj slanina pustili veľa masti, ktorú som vytieral zemiakmi a to som si pôvodne myslel, že si vypýtam kečup. Ideálne jedlo k pivu.

To už som mal vypýtané druhé pivo, bol som zvedavý, či bude rovnako skvelé ako to predtým. Bolo ako dvojča prvého piva a rovnako mu nič nechýbalo. Radosť sa naň dívať a aj si ho vychutnávať.

Veľká Plzeň tu stojí 1,80, ale čapujú ju tak, že by vám nebolo ľúto nechať aj viac. Prekvapila ma cena jedla. Čakal som, že v cene 5,90 bude započítaná aj príloha (zvykne byť), no nebola a americké zemiaky ma vyšli ďalších 1,50. Ak budete mať cestu, určite sa tu zastavte na jednu hladinku. Keď prídem opäť do Piešťan, moje kroky budú viesť práve sem.

Sekciu Poď na pivo vám prináša Pilsner Urquell, partner projektu.

Pravidlá pre spoluprácu medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť na tomto odkaze.

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Pomýlil som sa. Trumpove výhovorky kritiku nezastavili

Trump tvrdí, že vyjadrenia v Helsinkách myslel presne naopak. Nie je to prvýkrát.

KULTÚRA

Čím je starší, tým je horší? Merčiak má zodpovednosť, akú si nikto neželá

Niekto má smolu, že jeho práca nie je anonymná.

Neprehliadnite tiež

Zábavný kvíz o varení

Otestujte či máte vzťah k vareniu a patríte do kuchyne. Tak čo, hodí sa vám kuchárska zástera?

Viete v čom je francúzska kuchyňa výnimočná?

Francúzsko je vo svete preslávené najmä kvalitným vínom, syrmi, morskými plodmi, ako aj svojou originalitou, vysokou úrovňou prípravy jedál a pestrosťou pokrmov. Otestujte sa v kvíze o francúzskej kuchyni a zistite, v čom je jedinečná!

Vyznáte sa v svetovej gastronómii?

Otestujte sa a zistite, či ste skutočný odborník vo svete gastronómie. Ak radi varíte, listujete najnovšie kuchárky a trávite čas v kuchyni, tento kvíz určite hravo zvládnete!

Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.