INZERCIA

Irish Times Pub v Nitre: Írska krčma s českým pivným klenotom a tradičnou kuchyňou

Aj keď je to Irish, nie ste odkázaní na whisky a čierne pivo.

Interiér, ako v ozajstnej írskej krčme, tichá a príjemná terasa v centre mesta a k tomu výborné jedlo a pivo, a to nielen to ostrovné, ale aj poctivé domáce. Takto sa dá jednou vetou charakterizovať Irish Times Pub v Nitre.

Ja som obľúbený podnik Nitrančanov navštívila v teplé sobotné popoludnie. Keďže bolo vonku krásne slnečno a my s kamarátom sme mali so sebou aj psíka, tak sme si vybrali miesto na terase pred hlavným vchodom do podniku. Už tabule pri vchode, ako aj obrusy na stoloch terasy naznačovali, že sa v ňom nečapuje len typické čierne írske pivo, ale dostanete tu aj matku všetkých svetlých ležiakov, čapovanú Plzeň.

Hneď ako sme si sadli, prišiel čašník. Počas krátkej prechádzky po rozpálenom nitrianskom námestí som poriadne vysmädla, tak som si rovno objednala veľký Pilsner Urquell, ktorý v Irishi čapujú priamo z tanku. Okolo nášho stola sedelo niekoľko rozmanitých skupiniek pri pive, citronáde a neskoršom obede. Väčšina z nich si pochutnávala na burgroch, ktoré vyzerali naozaj bohato.

Po chvíľke sme mali na stole nápoje, no ja som si ešte stále nebola istá, čo si vyberiem. Jedálny lístok podniku je rozmanitý. Nájdete v ňom napríklad slovenskú klasiku, akou je domáca huspenina s octom a cibuľou, české olomoucké syrečky vyprážané v pivnom cestíčku, francúzske slimáky v bylinkovom masle či írsky hrniec, ktorý je vlastne polievkou s jahňacím mäsom, zemiakmi a zeleninou. Menu samozrejme obsahuje aj mäso na množstvo spôsobov – steaky, burgre, rebrá, koleno a tiež aj rizotá, cestoviny či šaláty. Mňa v menu zaujali najmä malé burgre – ide o štyri malé hamburgery z hovädzieho, bravčového a kuracieho mäsa s dipom, hranolkami a cibuľovými krúžkami. Podľa toho, čo som videla pri vedľajšom stole, tak vyzerali naozaj dobre.

Pri študovaní jedálneho lístka som z oblého krígľa z hrubého skla popíjala osviežujúcu tankovú Plzeň. Už pri prvom glgu krásne načapovaného výrazného horkého piva s krémovou penou som bola presvedčená, že si mám dať jedlo, ktoré s k nemu hodí asi najviac – pivársky guláš s karlovarskou knedľou.

Čakanie na jedlo bolo príjemné vďaka tichému prostrediu, slnečnému počasiu a celkovej atmosfére mesta, do ktorého až tak často nechodím, no vďaka poslednej návšteve mám chuť to zmeniť. Po chvíli som mala na stole, špecialitu podniku, teda spomínaný guláš.

Hoci toto jedlo sa objavuje v ponuke takmer každej reštaurácie, pivársky guláš v Nitre ma ozaj príjemne prekvapil – úhľadne naservírované žemľové knedle, lákavá farba gulášu s krúžkami červenej cibuľky na vrchu a porcia, ktorá vyzerala byť tak akurát. Ani chuť jedla ma nesklamala. Hovädzie mäso bolo mäkké, omáčka príjemne pikantná a výborne dochutená, karlovarskej knedli som tiež nemala čo vytknúť. Keďže mi z čerstvého pivka, slnka a prechádzky poriadne vytrávilo, guláš som zjedla za chvíľku.

Keď čašník prišiel po prázdne taniere, opýtal sa nás, či nám chutilo. „Áno, veľmi,“ pochválila som jedlo a spýtala sa: „Je to nejaký váš špeciálny recept alebo obyčajný guláš, ktorý sa výnimočne podaril?“ Čašník sa zasmial: „No, to náš kuchár si vymyslel taký špeciálny recept.“

Pred tým, než som chuť výborného gulášu zapila poslednými dúškami, ešte som sa išla pozrieť dovnútra. Interiéru dominuje tmavé drevo, jednotlivé boxy sú oddelené akoby dobovými kovovými plôtikmi a podlaha je imitáciou dlažby, takže sa vnútri cítite ako v dublinskej uličke.

Hoci je interiér reštaurácie dosť tmavý, príjemne sa v ňom musí sedieť najmä v zime. Vnútri sa nedajú prehliadnuť ani kovové tanky s označením Na Kupeckej, z ktorých sa čapuje čerstvá a chladná Plzeň.

Z nitrianskeho Irish Times Pubu nás vyprevádzala usmiata svetlovlasá čašníčka, ktorá nám na záver poďakovala a pochválila psíka, ktorý návštevu podniku absolvoval s nami. Vďaka krásnemu prostrediu, Plzni, ktorá chutí ako priamo v pivovare, vynikajúcemu jedlu a milej obsluhe sa do podniku kedykoľvek rada vrátim.

Sekciu Poď na pivo vám prináša Pilsner Urquell, partner projektu.

Pravidlá pre spoluprácu medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť na tomto odkaze.


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁR PETRKA TKAČENKA

Babiš nám ponúkol pohľad do hlavy rozviedčika

V tomto svete sú ľudia kockami domina.

DOMOV

Kosík po prepustení: Stále chcem vypovedať

Bývalý siskár Kosík je zrazu na slobode.

DOMOV

Sabotáž vyšetrovania korupcie u Kaliňáka už nevyšetrujú

Prokurátor Vasiľ Špirko podáva sťažnosť.

Neprehliadnite tiež

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.

Vybrali sme jedenásť receptov na nepečené jablkové koláče

Jeseň vonia jablkami, pochutiť si môžete aj bez pečenia.