INZERCIA

Najlepším výčapníkom na Slovensku je žena. Toto je jej príbeh

Chcete najlepšie načapovanú Plzeň? Nájdete ju v Malackách.

​Pivný raj je miesto, kde máte čerstvé studené pivo, načapované s poctivou penou na tri prsty krčmárom, ktorý svoju prácu miluje a každé jedno pivo z jeho rúk je kúskom umenia. V pivnom raji takéto pivo dostanete zakaždým, keď na stôl položíte prázdny pohár. Rovnako, v pivnom raji máte niekde veľmi blízko toaletu, lebo všetci vieme, čo sa deje, keď vypijete veľa piva. A k pivu tam podávajú klobásky, paštéty a všelijaké iné mastné dobroty. Nemusíte sa báť, v pivnom raji sa nepriberá.

Pred dvomi týždňami v Plzni som sa cítil presne takto (aj keď, asi som trochu pribral). Vďaka súťaži Master Bartender organizovaného značkou Pilsner Urquell, sa tam zišlo 21 výčapných z Česka a osem zo Slovenska, ktorí súťažili o titul najlepšieho výčapného - Master Bartender. Ak ste si práve v duchu povedali, že pivo zvládne načapovať každý, tak sa mýlite. Pretože nie je pivo ako pivo a nie je výčapný ako výčapný.

Petra Sečkárová (27), rodáčka z Malaciek, sa už štvrtý raz pokúšala získať titul najlepšej výčapnej na Slovensku. Aby sa však mohla v Plzni uchádzať o titul Master Bartender, musela v prvom rade prejsť slovenským kolom. Jedno bolo v Bratislave, druhé v Košiciach. Západoslovenské vyhrala, takže v Plzni plnila úlohu favorita.

Uchádzači o titul sedeli spolu vonku pred budovou, kde sídli škola čapovania s názvom Secese. Na terase sedeli slovenskí aj českí výčapní, všetci mali na sebe čiernu košeľu s vlajkou krajiny, odkiaľ pochádzali a menom vyšitým priamo na košeli. Čakali, kedy prídu na rad, aby splnili všetky časti súťaže.

Po tom, ako sa sem dostali z regionálnych kôl museli prejsť tromi skúškami. Prvou skúškou bol písomný test, pri ktorom museli preukázať teoretické znalosti o histórii aj súčasnosti výroby a prípravy piva. Ďalší deň ich čakal pohovor a test čapovania.

Petra sedela aj so svojimi krajanmi okolo dreveného stola, niektorí mali svoje kožené zástery oblečené, druhí ich mali prehodené cez lavicu či položené pri sebe. Tlmene sa zhovárali a popíjali pivo (ako správni výčapní si ho nemohli odoprieť). Od rána sa potenciálni najlepší výčapní striedali pred porotou, ktorá mala za úlohu vybrať Mastera Bartendera.

Po tom, ako prví začali vychádzať von z miestností, už sa šuškalo, čo kazdého čaká. Na pohovoroch sa údajne pýtali na techniku výroby piva a ďalšie detaily. Pri čapovaní bolo dôležité dodržiavať maximálnu čistotu pohárov a kohútikov a vedieť načapovať hladinku, tretinku európskym spôsobom (tzv. na dvakrát) a naliať fľaškovú Plzeň do tretinkového pohára.

Petra bola medzi poslednými, ktorí sa zúčastňovali testu čapovania. Test sa odohrával v cvičnej krčme, ktorá patrí pod školu čapovania Secese. Zakaždým pred “krčmou” čakal uchádzač a nervózne prešľapoval, kým sa dvere neotvorili a vyšiel predchádzajúci súťažiaci. S Petrou som dnu vošiel aj ja.

Naľavo sedelo za stolom publikum, zväčša známi súťažiacich, pracovníci pivovaru alebo novinári. Napravo bol dlhý stôl, kde sedela porota pozostávajúca z minuloročných víťazov, novinárov a odborníkov na pivo. Dominantou miestnosti bol výčap, ktorý stál vľavo vzadu a kde sa to všetko odohrávalo. Na vzdialenejšej strane poroty sedel pán, ktorý zakaždým vysvetlil uchádzačovi, čo sa bude diať:

“Si v krčme. My sme prišli na pivo a máme strašný smäd.”

Následne vysvetlil, že počas prvej minúty (i keď sa to zväčša natiahlo aj na 5 minút) by si mal súťažiaci skontrolovať svoje “pracovisko”. Vyskúšať páky, či pivo tečie tak, ako by malo, či má dostatok pohárov, či je tam čisto, aby mohol pivo načapovať v maximálnej kvalite. Táto časť je nesúťažná.

Súťaž (a dôkladné sledovanie porotou) sa začína v momente, keď má súťažiaci výčap pripravený pre seba a všetko si dôkladne skontroloval. V druhej časti musí načapovať pivo na tri spôsoby.

Petra prikývla, že pravidlám rozumie a pustila sa do prípravy výčapu. Najprv pustila kohútikmi, potom sa uistila, že poháre má pripravené a tiež si utrela pult, ktorý bol mokrý po predchádzajúcom súťažiacom. Kým sa pripravovala, porota sa s ňou neformálne rozprávala.

“Odkiaľ si?”

“Z malého mestečka kúsok od Bratislavy.”

“A prečo by sme mali prísť k tebe na pivo?”

“Pretože som tam ja,” povedala so smiechom, porota sa tiež zasmiala. Zdalo sa, že sa atmosféra uvoľnila.

“Koľko pív si načapovala najviac za deň?”

“600 veľkých pív na jednej akcii, čo sme mali v meste. Malé pivá sme ani nepočítali.”

“Pripravená? Môžeme začať?”

“Môžeme.”

Porotca spustil stopky a Petra sa pustila do práce. Najprv zobrala poháre a poriadne ich umyla špeciálnym saponátom a žltou stranou hubky (zelená môže poškriabať sklo!), potom ich prepláchla. Pripravila si jeden krígeľ Pilsner Urquell a dva tretinkové poháre so stopkou. Najprv načapovala hladinku. Do ľavej ruky vzala krígeľ, naklonila ho 45 stupňov a pravou rukou potiahla pákou k sebe. Najprv opatrne, aby do poháru natiekla pena, následne potiahla nadoraz, aby pod penu načapovala pivo. Dokonalá hladinka bola na svete. Nečakala a rovno ho postavila pred porotcov, nezabudla na podpivník. Porotcovia skúmali pivo s naklonenými hlavami, aby ohodnotili kvalitu peny, čistotu pohára aj spôsob servírovania.

Potom sa pustila do piva načapovaného na európsky spôsob. Spôsob prípravy je opačný. Najprv si do tretinkového pohára načapovala pivo a keď pákou potiahla druhý raz, dočapovala penu. Pivo ihneď zobrala na posúdenie porote. Ako tretie v poradí bolo fľaškové pivo. Z chladničky vytiahla fľašu chladeného Pilsner Urquell a otvárakom, ktorý mala vo vrecku ho hneď otvorila. S fľaškovým pivom zápasili všetci súťažiaci najviac. Aby sa podarilo, musíte dodržať sklon, nesmú sa vám triasť ruky a pivo by malo mať tiež penu.

“Tak ako si si to užila?” opýtala sa porota.

“Bola som z toho vystresovaná, aj keď neviem prečo. Toto robím v podstate stále.”

Po Petre išli ešte dvaja Slováci a niekoľko Čechov a nimi sa súťaž zakončila. Zostávalo už iba prísť na galavečer a vyhlásenie víťazov.

V Mešťanskej besede v centre Plzne bolo plno. Dámy v elegantných koktejlkách a páni v oblekoch sa usádzali k stolom pred pódiom, kde mal každú chvíľu začať galavečer. Vo vedľajšej miestnosti, samozrejme, čapovali Plzeň, takže na každom stole bolo niekoľko krígľov s pivom. Ťažko si predstaviť krajší priestor pre ozajstnú oslavu piva, ako v prekrásnej secesnej budove z prelomu devätnásteho a dvadsiateho storočia v centre mesta, v ktorom vznikol svetlý ležiak.

Program sa začal, na pódium vyšiel moderátor. Medzi hosťami v hľadisku boli aj súťažiaci, bolo ich jednoduché rozoznať, keďže ako jediní neboli formálne oblečení, ale mali svoje typické čierne košele. Zároveň boli viditeľne najnervóznejší spomedzi všetkých, ktorí sledovali program.

Keď vyhlásili, že Petra vyhrala, publikum na chvíľočku zamrzlo, no potom zaznel búrlivý potlesk. Prvý raz v histórii tejto deväťročnej súťaže sa stalo, že si prvé miesto odniesla žena. Súťaž mala dvoch víťazov, slovenského a českého, no to, že jedným z nich bola žena bolo obrovským prekvapením.

Petra vybehla na pódium, dostala zarámovaný diplom so svojím menom, ďakovala do mikrofónu a nedokázala uveriť, že to vyhrala práve ona. Behom celého dňa vyzerala neisto, ako keby bol pre ňu úspech vôbec to, že sa dostala z regionálnych kôl až do plzeňského finále. Teraz stála na pódiu podávala si ruky a pózovala fotografom.

Ešte behom dňa, keď sme sa rozprávali, bola nadšená z Plzne a pivnej tradície a tiež: “Každému, kto čapuje Plzeň by som odporučila, aby sa zúčastnil súťaže, alebo aby si aspoň prišiel pozrieť pivovar.”

A ak aj nebudete mať cestu do Plzne na prehliadku pivovaru, zastavte sa na pivo v Malackách v Plzeňskej reštaurácii a vypýtajte si, aby vám pivo čapovala Petra. Ona totiž teraz môže so sebavedomím povedať, že na Slovensku nedostanete lepšie načapované pivo, ako práve to z jej rúk.

Sekciu Poď na pivo vám prináša Pilsner Urquell, partner projektu.

Pravidlá pre spoluprácu medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť na tomto odkaze.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Žiadne potraviny a autobus raz za týždeň. Okraj kraja, na ktorý sa zabudlo

Ľudia v Prešovskom samosprávnom kraji o práci župana veľa nevedia. Trápia ich najmä cesty a nezamestnanosť, ale aj životné prostredie.

EKONOMIKA

Sagan či Hantuchová sa budú plateniu daní vyhýbať ťažšie

Ministerstvo chce zabrániť presunu ziskov.

Čo je nové na SME

SMEnaživo: Diskusia s kandidátmi na bratislavského župana

Príďte dnes o 18.00 diskutovať.

Neprehliadnite tiež

Uvarme si spoločné pivo

V Jama Craft Brewery už pár dobrých pív navarili, a čo vy? Teraz máte šancu podieľať sa na jednom z nich. Nie, nedošli im nápady, len chcú dať šancu aj tým vašim. Vyplňte formulár a pivovar uvarí pivo - „Vaše pivo“

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Neobmedzujte sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dve, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.