SME
Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Letným šlágrom sú domáce ovocné limonády

Kedysi to bývalo súčasťou leta – prebytky zo záhrady sa v domácnostiach spracúvali okrem iného aj na zdravé sirupy. Potom prišla móda sladkých priemyselne vyrábaných nápojov s chemickými príchuťami a farbami. Posledné letá však ukazujú, že recepty našich mám sú späť.

(Zdroj: shutterstock.com)

Dnes mnohé reštaurácie, bary či kaviarne majú v ponuke tzv. domáce ovocné limonády, pripravované tak, ako sa to v slovenských domácnostiach robievalo v minulosti. Základom sú okrem vody či sódy prírodné ovocné sirupy a pridávajú sa kúsky čerstvého ovocia. Často exotického, ako sú citrusové plody. Výbornú chuť pridajú bylinky, ako sú mäta či medovka. Takto podávané limonády v pekných džbánoch, doplnené zvyčajne ľadom, chutia veľmi osviežujúco a v posledných letách sú v mnohých reštauráciách či baroch doslova šlágrom.

Skryť Vypnúť reklamu

Kombinácii je nespočetne

Najideálnejšou formou, ako konzumovať ovocie v tekutom stave, bývala čistá šťava z neho. Anglické slovo juice sme si poslovenčili na džús a ide o nápoj, ktorý sa vyrába lisovaním. Moderné odšťavovače to urobia za nás.

Inou formou je milkshake, kde sa ovocie zmiešava s mliekom a dochucuje napríklad čokoládou či kokosom. Pamätníci si spomenú, že v Bratislave sa na takéto nápoje kedysi chodievalo najmä do Mliečneho baru pri historickej budove SND, kde dnes sídli svetoznáma fast foodová sieť.

Ďalším spôsobom, ako chutne spracovať ovocie do pohára – pravdaže okrem prekvasenia na alkoholický nápoj – sú smoothies. Tento nápoj docestoval k nám z USA, o ktorého komerčné využitie sa postaral v 70. rokoch minulého storočia istý výrobca nápojov. Keď potom svet opantala mánia po zdravšom spôsobe života, začali čisté ovocné šťavy a smoothies ponúkať nielen fitnes centrá, ale aj rôzne bary. Dnes existujú stovky receptov. 

Skryť Vypnúť reklamu

Pri výrobe smoothie putuje do mixéra celé ovocie, často vrátane šupky. Sezónnosť diktuje, aké ovocie použiť. Obľúbený je banán, jahody i rôzne bobuľovité ovocie, ako sú červené, čierne ríbezle, či čučoriedky ale trebárs aj melón. Na dosladzovanie je vhodný med či javorový sirup.

Smoothies však môže mať ešte zdravšiu formu, ak obsahuje aj rozmixovanú zeleninu, bylinky i rôzne oriešky. Výborná je mrkva, stonkový zeler, papriky, paradajky, uhorky, špenát, rímsky šalát či rukola. V poslednom čase sa stala mimoriadne obľúbenou aj červená repa.

Aj s kvetinami

Vráťme sa však k domácim limonádach, ktoré sa stali populárnymi v ponuke mnohých reštaurácii či barov. Ich základom je často iba sóda s ľadom, potlčené citrusy, najmä pomaranče, citróny a limetky. Výbornú chuť im vytvorí čerstvý ďumbier (zázvor), ale napríklad aj domáci bazový sirup, z byliniek je vhodná mäta a medovka, ba výborná je aj levanduľa, ktorá nápoj krásne prevonia. Ich výrobu zvládne aj menej zdatný čašník a nie je potrebný ani mixér. Fantázii sa medze nekladú. A ak sú takéto limonády podávané v pekných džbánoch či domácky vyzerajúcich zaváracích fľašiach alebo pohároch, efekt je ešte väčší. Takéto limonády sú v horúcom lete ideálnym osviežením. 

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Testovanie na nový koronavírus.

Koronavírus: Slovensko má denné maximum nakazených, v hre je lockdown (minúta po minúte)

Nakazených koronavírusom na Slovensku je 25 100 osôb. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 98 obetí.

Premiér Igor Matovič po stredajšom rokovaní vlády.
Česko má najvyššie tempo nárastu šírenia nákazy spomedzi okolitých krajín.
Autorská strana Petra Šabatu

Keď v Česku umierajú mŕtvi (píše Petr Šabata)

Popis jedného smutného slovensko-českého koronavírusového zápasu.

Ilustračné foto.

Neprehliadnite tiež

Ľubomír Trizuliak

HoReCa Summit 2020: Čo s gastronómiou v čase koronakrízy

Zapojte sa do diskusie s expertmi, ktorí sa podelia o skúsenosti z praxe a načrtnú predstavy o budúcnosti a fungovaní gastronómie.

#foodporn

Víno Bažalík: žije v maringotke a predáva biovína bez chémie

Víno zo Svätého Jura vyrábané ekologickými postupmi.

Michal Bažalík