Dnes mnohé reštaurácie, bary či kaviarne majú v ponuke tzv. domáce ovocné limonády, pripravované tak, ako sa to v slovenských domácnostiach robievalo v minulosti. Základom sú okrem vody či sódy prírodné ovocné sirupy a pridávajú sa kúsky čerstvého ovocia. Často exotického, ako sú citrusové plody. Výbornú chuť pridajú bylinky, ako sú mäta či medovka. Takto podávané limonády v pekných džbánoch, doplnené zvyčajne ľadom, chutia veľmi osviežujúco a v posledných letách sú v mnohých reštauráciách či baroch doslova šlágrom.
Kombinácii je nespočetne
Najideálnejšou formou, ako konzumovať ovocie v tekutom stave, bývala čistá šťava z neho. Anglické slovo juice sme si poslovenčili na džús a ide o nápoj, ktorý sa vyrába lisovaním. Moderné odšťavovače to urobia za nás.
Inou formou je milkshake, kde sa ovocie zmiešava s mliekom a dochucuje napríklad čokoládou či kokosom. Pamätníci si spomenú, že v Bratislave sa na takéto nápoje kedysi chodievalo najmä do Mliečneho baru pri historickej budove SND, kde dnes sídli svetoznáma fast foodová sieť.
Ďalším spôsobom, ako chutne spracovať ovocie do pohára – pravdaže okrem prekvasenia na alkoholický nápoj – sú smoothies. Tento nápoj docestoval k nám z USA, o ktorého komerčné využitie sa postaral v 70. rokoch minulého storočia istý výrobca nápojov. Keď potom svet opantala mánia po zdravšom spôsobe života, začali čisté ovocné šťavy a smoothies ponúkať nielen fitnes centrá, ale aj rôzne bary. Dnes existujú stovky receptov.
Pri výrobe smoothie putuje do mixéra celé ovocie, často vrátane šupky. Sezónnosť diktuje, aké ovocie použiť. Obľúbený je banán, jahody i rôzne bobuľovité ovocie, ako sú červené, čierne ríbezle, či čučoriedky ale trebárs aj melón. Na dosladzovanie je vhodný med či javorový sirup.
Smoothies však môže mať ešte zdravšiu formu, ak obsahuje aj rozmixovanú zeleninu, bylinky i rôzne oriešky. Výborná je mrkva, stonkový zeler, papriky, paradajky, uhorky, špenát, rímsky šalát či rukola. V poslednom čase sa stala mimoriadne obľúbenou aj červená repa.
Aj s kvetinami
Vráťme sa však k domácim limonádach, ktoré sa stali populárnymi v ponuke mnohých reštaurácii či barov. Ich základom je často iba sóda s ľadom, potlčené citrusy, najmä pomaranče, citróny a limetky. Výbornú chuť im vytvorí čerstvý ďumbier (zázvor), ale napríklad aj domáci bazový sirup, z byliniek je vhodná mäta a medovka, ba výborná je aj levanduľa, ktorá nápoj krásne prevonia. Ich výrobu zvládne aj menej zdatný čašník a nie je potrebný ani mixér. Fantázii sa medze nekladú. A ak sú takéto limonády podávané v pekných džbánoch či domácky vyzerajúcich zaváracích fľašiach alebo pohároch, efekt je ešte väčší. Takéto limonády sú v horúcom lete ideálnym osviežením.