SME

Letným šlágrom sú domáce ovocné limonády

Kedysi to bývalo súčasťou leta – prebytky zo záhrady sa v domácnostiach spracúvali okrem iného aj na zdravé sirupy. Potom prišla móda sladkých priemyselne vyrábaných nápojov s chemickými príchuťami a farbami. Posledné letá však ukazujú, že recepty našich mám sú späť.

(Zdroj: shutterstock.com)

Dnes mnohé reštaurácie, bary či kaviarne majú v ponuke tzv. domáce ovocné limonády, pripravované tak, ako sa to v slovenských domácnostiach robievalo v minulosti. Základom sú okrem vody či sódy prírodné ovocné sirupy a pridávajú sa kúsky čerstvého ovocia. Často exotického, ako sú citrusové plody. Výbornú chuť pridajú bylinky, ako sú mäta či medovka. Takto podávané limonády v pekných džbánoch, doplnené zvyčajne ľadom, chutia veľmi osviežujúco a v posledných letách sú v mnohých reštauráciách či baroch doslova šlágrom.

SkryťVypnúť reklamu

Kombinácii je nespočetne

Najideálnejšou formou, ako konzumovať ovocie v tekutom stave, bývala čistá šťava z neho. Anglické slovo juice sme si poslovenčili na džús a ide o nápoj, ktorý sa vyrába lisovaním. Moderné odšťavovače to urobia za nás.

Inou formou je milkshake, kde sa ovocie zmiešava s mliekom a dochucuje napríklad čokoládou či kokosom. Pamätníci si spomenú, že v Bratislave sa na takéto nápoje kedysi chodievalo najmä do Mliečneho baru pri historickej budove SND, kde dnes sídli svetoznáma fast foodová sieť.

Ďalším spôsobom, ako chutne spracovať ovocie do pohára – pravdaže okrem prekvasenia na alkoholický nápoj – sú smoothies. Tento nápoj docestoval k nám z USA, o ktorého komerčné využitie sa postaral v 70. rokoch minulého storočia istý výrobca nápojov. Keď potom svet opantala mánia po zdravšom spôsobe života, začali čisté ovocné šťavy a smoothies ponúkať nielen fitnes centrá, ale aj rôzne bary. Dnes existujú stovky receptov. 

SkryťVypnúť reklamu

Pri výrobe smoothie putuje do mixéra celé ovocie, často vrátane šupky. Sezónnosť diktuje, aké ovocie použiť. Obľúbený je banán, jahody i rôzne bobuľovité ovocie, ako sú červené, čierne ríbezle, či čučoriedky ale trebárs aj melón. Na dosladzovanie je vhodný med či javorový sirup.

Smoothies však môže mať ešte zdravšiu formu, ak obsahuje aj rozmixovanú zeleninu, bylinky i rôzne oriešky. Výborná je mrkva, stonkový zeler, papriky, paradajky, uhorky, špenát, rímsky šalát či rukola. V poslednom čase sa stala mimoriadne obľúbenou aj červená repa.

Aj s kvetinami

Vráťme sa však k domácim limonádach, ktoré sa stali populárnymi v ponuke mnohých reštaurácii či barov. Ich základom je často iba sóda s ľadom, potlčené citrusy, najmä pomaranče, citróny a limetky. Výbornú chuť im vytvorí čerstvý ďumbier (zázvor), ale napríklad aj domáci bazový sirup, z byliniek je vhodná mäta a medovka, ba výborná je aj levanduľa, ktorá nápoj krásne prevonia. Ich výrobu zvládne aj menej zdatný čašník a nie je potrebný ani mixér. Fantázii sa medze nekladú. A ak sú takéto limonády podávané v pekných džbánoch či domácky vyzerajúcich zaváracích fľašiach alebo pohároch, efekt je ešte väčší. Takéto limonády sú v horúcom lete ideálnym osviežením. 

Komerčné články

  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  3. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  4. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  5. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  6. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  7. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  8. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno
  1. Skvelý sortiment za výnimočne nízke ceny nájdete v Pepco
  2. S nami máte prístup do všetkých záhrad
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  4. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  5. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  6. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  7. Emma Tekelyová a tvorenie na jarné dni a Veľkú noc
  8. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 13 368
  2. AI o nej píše, že je symbolom odvahy. Kvôli jedinému protestu 8 966
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 7 529
  4. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 6 700
  5. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 6 609
  6. Nevšedný ostrov. Ischia priťahuje pozornosť čoraz viac turistov 5 129
  7. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 4 565
  8. Slovenskí milionári minulý rok bohatli rekordným tempom 3 355
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Michal Kordoš sa momentálne venuje kurzom varenia a pop-upom.

Varil v michelinských reštauráciách.


22

Hľadáte jedinečné gastronomické zážitky? Objavte výnimočné reštaurácie, ktoré ponúkajú nezabudnuteľné špeciality.


Peter Slačka v januári začal variť pre bistro Jolk.

Varil aj v michelinskej reštaurácii.


11

Vyhľadávaná reštaurácia McDonald's na Hornej Nitre prešla v týchto dňoch výraznou premenou, ktorá prináša viacero noviniek pre ešte lepší zákaznícky zážitok.


SkryťZatvoriť reklamu