Bylinky rozkvitnú i rozvoňajú taniere

Záhradka s bylinkami je sen každého dobrého kuchára. Ich farby, vôňa a najmä chuť dokážu jedlo pozdvihnúť na vyššiu úroveň. A tak keď už nie záhradku, aspoň pár kvetináčov na terase či v okne nájdete dnes v mnohých reštauráciách.

(Zdroj: harvesttotable.com)

Ľudia už tisícky rokov vedia, že bylinky sú výnimočné rastliny, ktoré možno využívať nielen v liečiteľstve, ale aj pri varení. Svet byliniek je ako nádherná záhrada plná vábivých príchutí a aróm, ktorá pomáha udržiavať v zdravom a aktívnom stave tak telo ako aj myseľ.
„Myslím, že každá dobrá reštaurácia by mala mať vlastnú záhradku, aspoň na čerstvé bylinky, prípadne paradajky, uhorky, cuketu a inú zeleninu. Samozrejme, ak je to možné priestorovo,“ hovorí Marián Filo, jeden z v súčasnosti z najznámejších slovenských chefov, majiteľ Kaštieľa v Čereňanoch a reštaurácie Afrodita v ňom. 

V zelenom srdci hotela

Peter Dudáš, šéfkuchár reštaurácie Fresh v bratislavskom hoteli Crowne Plaza, to má do bylinkovej záhradky len na skok – na terasu, ktorá je priam „zeleným srdcom hotela“. Starajú sa mu o ňu technickí pracovníci hotela a vytvorili z nej nielen úžitkovú záležitosť. Na letnej terase rozvoňanej bylinkami si totiž hostia môžu vychutnať aj výdatné raňajky. Ba P. Dudáš za výdatnej pomoci someliera tam rád predvádza  počas príjemného letného popoludnia či večera Live cooking, teda prípravu rôznych špecialít takpovediac naživo, pred očami hostí.

Rád vtedy vysvetlí, ako ktorú bylinku možno využiť pri varení, porozpráva o výrobe rôznych druhov bylinkových olejov, solí, či napríklad cukru s príchuťou a vôňou levandule. Hostia sa môžu bylinkovou záhradkou prejsť, privoňať k jednotlivým druhom a mnohé z nich aj ochutnať. Okrem toho, že bylinky využívajú v hotelovej kuchyni pri príprave jedál, pridávajú ich aj do osviežujúcich domácich bylinkových limonád.

Čo Tatry dovolia

Na čerstvé bylinky z vlastnej záhradky nedá dopustiť ani Tomáš Tejbus, šéfkuchár reštaurácie Grand Hotela Kempinski na Štrbskom Plese. „Pestujeme najmä také druhy, ktoré sú schopné prežiť v náročných tatranských klimatických podmienkach. Máme tam napríklad tymian a citrónový tymian, čokoládovú mätu, ligurček, myší chvost, levanduľu či šalviu. Nechýba dokonca ani niekoľko sadeníc jahôd, no tie zvyknú dozrieť až niekedy v septembri J. Bylinky využívame na dochucovanie jedál a prípravu rôznych marinád. V období, keď rastlinky začínajú kvitnúť, tak zbierame aj ich kvety, ktoré sú úžasnou dekoráciou našich jedál.“

Pestovatelia nestíhajú

Kto však nemá možnosť zriadiť si bylinkovú záhradku niekde v susedstve reštaurácie, má zvyčajne problém. Bylinky sa síce dajú kúpiť vo veľkoobchode i supermarketoch, ale slovenských pestovateľov schopných zásobovať reštaurácie  možno spočítať na prstoch jednej ruky. Pritom by mohli z tejto čoraz žiadanejšej komodity pri troche šikovnosti skvele profitovať.
Najznámejším dodávateľom byliniek, kvetov i mini zeleniny je súkromná farma Slavomíry Kováčovej z Beladíc pri Nitre. Ich kvalitu si pochvaľuje T. Tejbus i ďalší šéfkuchári. Avšak jej produkcia už v súčasnosti nestačí veľkému záujmu. Dostať sa na zoznam dodávateľov je veľmi ťažké a treba dlho čakať,“ posťažoval sa aj majiteľ bratislavskej reštaurácie Simply Fresh Michal Ondriš.
Pestovaniu byliniek bio spôsobom sa venuje aj rodinná firma Jany Benčekovej zo Žiharca, ktorá má v ponuke dvanásť druhov byliniek, pravdaže zväčša v letných mesiacoch. Novinkou v ich ponuke sú pálive chilli papričky Habanero, Rawit, Jalapeño, Cayenne. Známym pestovateľom byliniek je aj PD Flora v Trenčianskej Teplej.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Štefunko: Nešiel by som do toho, keby som mal byť bezvýznamný hráč

Predseda novej strany Progresívne Slovensko si trúfa vo voľbách na 15 percent. Kandidátov chce nasadiť už do tohtoročných komunáliek.

ŠPORT

Nechcel som, aby Nasťa odišla. Dnes to chápem, tvrdí jej brat

Ako je možné, že Kuzminová vyhráva, a naši nie, čudujú sa Rusi.

KOMENTÁRE

Štefunkov test politických zákonitostí

Vyzerá to, ako keby cielene trolovali voličov nezaujímavými témami.

Neprehliadnite tiež

Slovensko bude chutiť gurmánskymi špecialitami

Od 15. januára do 25. februára môžete prostredníctvom šiesteho ročníka Zimného festivalu jedla ochutnať Slovensko. Účastníci sa stanú gurmánmi v 37 reštauráciách vo všetkých krajoch po celom Slovensku.

Gurmánsky zážitok pre každého už šiesty rok

Najlepšie reštaurácie Slovenska opäť na Zimnom festivale jedla 2018.

Už ste skúsili Chilteco street food v Žiline ?

Pod taktovkou mexickej kuchyne jedlá spievajú farebnosťou, pikantnosťou a exotikou.

Zelená káva na chudnutie. Mýtus alebo fakt?

Zelená káva zažívala svoju najväčšiu slávu hlavne tak dva -tri roky dozadu a to prevažne v spojení s chudnutím.

Aj vynikajúcou kávou sa dá podporiť dobrá vec

V multižánrovej kaviarni HalmiSpace v Košiciach vyberajú pre svojich zákazníkov vždy tú najlepšiu kávu.