Bylinky rozkvitnú i rozvoňajú taniere

Záhradka s bylinkami je sen každého dobrého kuchára. Ich farby, vôňa a najmä chuť dokážu jedlo pozdvihnúť na vyššiu úroveň. A tak keď už nie záhradku, aspoň pár kvetináčov na terase či v okne nájdete dnes v mnohých reštauráciách.

(Zdroj: harvesttotable.com)

Ľudia už tisícky rokov vedia, že bylinky sú výnimočné rastliny, ktoré možno využívať nielen v liečiteľstve, ale aj pri varení. Svet byliniek je ako nádherná záhrada plná vábivých príchutí a aróm, ktorá pomáha udržiavať v zdravom a aktívnom stave tak telo ako aj myseľ.
„Myslím, že každá dobrá reštaurácia by mala mať vlastnú záhradku, aspoň na čerstvé bylinky, prípadne paradajky, uhorky, cuketu a inú zeleninu. Samozrejme, ak je to možné priestorovo,“ hovorí Marián Filo, jeden z v súčasnosti z najznámejších slovenských chefov, majiteľ Kaštieľa v Čereňanoch a reštaurácie Afrodita v ňom. 

V zelenom srdci hotela

Peter Dudáš, šéfkuchár reštaurácie Fresh v bratislavskom hoteli Crowne Plaza, to má do bylinkovej záhradky len na skok – na terasu, ktorá je priam „zeleným srdcom hotela“. Starajú sa mu o ňu technickí pracovníci hotela a vytvorili z nej nielen úžitkovú záležitosť. Na letnej terase rozvoňanej bylinkami si totiž hostia môžu vychutnať aj výdatné raňajky. Ba P. Dudáš za výdatnej pomoci someliera tam rád predvádza  počas príjemného letného popoludnia či večera Live cooking, teda prípravu rôznych špecialít takpovediac naživo, pred očami hostí.

Rád vtedy vysvetlí, ako ktorú bylinku možno využiť pri varení, porozpráva o výrobe rôznych druhov bylinkových olejov, solí, či napríklad cukru s príchuťou a vôňou levandule. Hostia sa môžu bylinkovou záhradkou prejsť, privoňať k jednotlivým druhom a mnohé z nich aj ochutnať. Okrem toho, že bylinky využívajú v hotelovej kuchyni pri príprave jedál, pridávajú ich aj do osviežujúcich domácich bylinkových limonád.

Čo Tatry dovolia

Na čerstvé bylinky z vlastnej záhradky nedá dopustiť ani Tomáš Tejbus, šéfkuchár reštaurácie Grand Hotela Kempinski na Štrbskom Plese. „Pestujeme najmä také druhy, ktoré sú schopné prežiť v náročných tatranských klimatických podmienkach. Máme tam napríklad tymian a citrónový tymian, čokoládovú mätu, ligurček, myší chvost, levanduľu či šalviu. Nechýba dokonca ani niekoľko sadeníc jahôd, no tie zvyknú dozrieť až niekedy v septembri J. Bylinky využívame na dochucovanie jedál a prípravu rôznych marinád. V období, keď rastlinky začínajú kvitnúť, tak zbierame aj ich kvety, ktoré sú úžasnou dekoráciou našich jedál.“

Pestovatelia nestíhajú

Kto však nemá možnosť zriadiť si bylinkovú záhradku niekde v susedstve reštaurácie, má zvyčajne problém. Bylinky sa síce dajú kúpiť vo veľkoobchode i supermarketoch, ale slovenských pestovateľov schopných zásobovať reštaurácie  možno spočítať na prstoch jednej ruky. Pritom by mohli z tejto čoraz žiadanejšej komodity pri troche šikovnosti skvele profitovať.
Najznámejším dodávateľom byliniek, kvetov i mini zeleniny je súkromná farma Slavomíry Kováčovej z Beladíc pri Nitre. Ich kvalitu si pochvaľuje T. Tejbus i ďalší šéfkuchári. Avšak jej produkcia už v súčasnosti nestačí veľkému záujmu. Dostať sa na zoznam dodávateľov je veľmi ťažké a treba dlho čakať,“ posťažoval sa aj majiteľ bratislavskej reštaurácie Simply Fresh Michal Ondriš.
Pestovaniu byliniek bio spôsobom sa venuje aj rodinná firma Jany Benčekovej zo Žiharca, ktorá má v ponuke dvanásť druhov byliniek, pravdaže zväčša v letných mesiacoch. Novinkou v ich ponuke sú pálive chilli papričky Habanero, Rawit, Jalapeño, Cayenne. Známym pestovateľom byliniek je aj PD Flora v Trenčianskej Teplej.

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Pomýlil som sa. Trumpove výhovorky kritiku nezastavili

Trump tvrdí, že vyjadrenia v Helsinkách myslel presne naopak. Nie je to prvýkrát.

KULTÚRA

Čím je starší, tým je horší? Merčiak má zodpovednosť, akú si nikto neželá

Niekto má smolu, že jeho práca nie je anonymná.

Neprehliadnite tiež

Zábavný kvíz o varení

Otestujte či máte vzťah k vareniu a patríte do kuchyne. Tak čo, hodí sa vám kuchárska zástera?

Viete v čom je francúzska kuchyňa výnimočná?

Francúzsko je vo svete preslávené najmä kvalitným vínom, syrmi, morskými plodmi, ako aj svojou originalitou, vysokou úrovňou prípravy jedál a pestrosťou pokrmov. Otestujte sa v kvíze o francúzskej kuchyni a zistite, v čom je jedinečná!

Vyznáte sa v svetovej gastronómii?

Otestujte sa a zistite, či ste skutočný odborník vo svete gastronómie. Ak radi varíte, listujete najnovšie kuchárky a trávite čas v kuchyni, tento kvíz určite hravo zvládnete!

Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.