Tri vidličky sa opäť ušli bratislavskému Albrecht restaurantu

Niečo ako slovenských gastronomických Oskarov – Gurman Awards, rozdáva každoročne aj gastronomický sprievodca Gurmán na Slovensku. Tento krát na gala večere v bratislavskom hoteli Sheraton.

Branislav Križan získala ocenenie Grand Prix (Zdroj: restauracie.sme)

S mnohými poprednými slovenskými šéfkuchármi sa počas uplynulého víkendu mohli zoznámiť aj návštevníci areálu Dostihovej dráhy v Bratislave – Petržalke a Mestského parku v Košiciach. Tam prilákal Gurman fest tisícky návštevníkov a mnohých neskoršie vyhlásených víťazov tak mohli pozorovať priamo v akcii – či už na pódiu alebo v jednotlivých stánkoch.
A komu sa tohtoroční gurmánski Oskarovia ušli? To prezradil na Gala večere šéf oboch pojatí Radoslav Nackin. Najskôr však prezradil niečo zo zákulisia: „Tento rok je pre bedeker Gurmán na Slovensku prelomový. Na základe požiadaviek doby a tiež na základe väčšej a hlavne ľahšie dostupnej distribúcie nášho gastronomického sprievodcu nielen po Slovensku, ale aj po celom svete, sme sa rozhodli vydať Gurmána v elektronickej podobe ako e-knihu.“
Aktivity R. Nackina a jeho kolektívu vrátane hodnotiteľov na slovenskej gastronomickej scéne majú už trinásť ročnú históriu. „Veľa sa toho v gastronómií za tie roky podarilo a teší nás, že kvalitatívna úroveň celej gastronómie išla výrazne hore,“ dodáva. „Návštevou tých najlepších reštaurácií doporučených Gurmánom hostia potvrdia ich kvalitu a snahu napredovať a hlavne podporia kruh: slovenský farmár – reštaurácia – kvalitná a zdravá strava – zamestnanosť na Slovensku,“ uzatvára. 

Najlepšie reštaurácie

Najlepšie slovenské reštaurácie sú každoročne oceňované vidličkami. Aj pre rok 2016 získal tri, rovnako ako vlani, Albrecht restaurant v Bratislave. Dve vidličky sa ušli Afrodite v Čereňanoch, UFO watch.taste.groove v Bratislave a TOP restaurantu v Žiline. Po jednej vidličke majú Amade Chateau Vrakúň, reštaurácia Hotela Grand Kempinski Hight Tatras, Liviano Bratislava, Pavuk wine restaurant Modra a reštaurácia Hotela Matyšák Bratislava. Znovu udelená bola reštaurácii Grand Hotela River Park Bratislava a nováčikom medzi jednovidličkovými je Villa Rosa Dunajská Streda.
Okrem toho hodnotitelia vytvorili aj rebríčky podľa skupín. Víťazom medzi hotelovými sa stala River Bank v Grand Hoteli River Park Bratislava. Prémiovou reštauráciou roka je Fou Zoo Bratislava a tematickou Villa Rosa Dunajská Streda.

Najlepší šéfkuchári

Podľa nominácií odborných hodnotiteľov Gurmána na Slovensku sa Gurman Award s najvyšším počtom bodov  aj tento krát ušiel Michalovi Konrádovi z bratislavskej reštaurácie Fou Zoo. Tesne za ním na pomyselnej striebornej a bronzovej priečke sa umiestnili Gabriel Kocák z reštaurácie Culinárium v Starom Smokovci a Branislav Križan z Vínnej reštaurácie Hotela Matyšák  Bratislava. 
A prečo medzi najlepšími šéfkuchármi chýbal chef trojvidličkového Albrecht restaurantu Jaroslav Žídek? Nie, že by sa jeho kvality zhoršili, ale nedovoľujú to  pravidlá. Je totiž už trojnásobným víťazom Gurmán Award– kuchár roka 2008-2010.

Osobitné ocenenia

Cenu Grand Prix za organizačné zásluhy i propagáciu slovenskej gastronómie doma i vo svete získal tohto roku Branislav Križan z Vínnej reštaurácie Matyšák, ktorý zastáva aj funkciu prezidenta Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.
Somelierom roka, ktorého nominovala Asociácia somelierov Slovenska, sa stal Gabriek Kollár. Pôsobí v londýnskej reštaurácii Maze by Gordon Ramsey Ocenenie manažér reštaurácie získal Rudolf Kravarik, ktorý vedie Wabi sabi restaurant v Bratislave. Najlepšou novou reštauráciou je Diva v Bánovciach nad Bebravou. Za vinárstvo roka vyhlásil Zväz výrobcov hrozna a vína na Slovensku Golgus Hlohovec. 

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Veľkolepý nástup, výslnie a pád. Prečo veľké strany neprežijú svojich lídrov

Výmena lídra nie je kľúčom k dlhšej životnosti strany. Funguje len pri menších stranách, v Smere by mohla znamenať rýchly zánik.

KOMENTÁRE

Smer bez Fica nemá logiku

Životnosť strán ako Smer sa odvíja od popularity zakladateľa.

Neprehliadnite tiež

Odovzdávanie kuchárskej varechy v reštaurácii HU:MAN

S príchodom jesene odovzdal Ľubomír Herko pomyselnú štafetu jedinečného konceptu reštaurácie HU:MAN v podobe kuchárskej varechy. Jej držiteľom sa stal v gastronomickom svete uznávaný priekopník Peter Ďurčo.

Ako sa stravovať počas užívania antibiotík a kto vypestoval najkrajšie jablko na Slovensku?

Prinášame vám pestrý prehľad článkov o jedle, zdravom stravovaní a tipmi na víkendové varenie.

Svadba ako z rozprávky? Ak ste zo stredného Slovenska, máme skvelý tip

Milí páni, neberte si to osobne, no tento článok venujeme najmä vašim polovičkám. Žienky, čo by ste povedali na svadbu v krásnej záhrade? V Zlatom dukáte vám to s radosťou splnia.

Prvý ležiak na svete vznikol v Plzni. Fenomén menom Pilsner Urquell

Stačila kombinácia meštianskej nespokojnosti a talentu bavorského sládka.

Grobský dvor – miesto, ktoré ponúka domácu atmosféru

Obdobie jesene je tu. Vychutnajte si domácu husacinu v Slovenskom Grobe. My sme navštívili Grobský dvor, kde nás privítali v príjemnej atmosfére v ich jesenne naladenej záhrade.